Zvládnuto na jedničku. Tři inspirativní domovy navržené architekty, ve kterých budete chtít žít

BY architects zvolili kuchyňskou sestavu v tmavě zeleném odstínu. | Foto: Alex shoots buildings BY architects zvolili kuchyňskou sestavu v tmavě zeleném odstínu. | Foto: Alex shoots buildings

Tři studia, tři rodiny, tři následováníhodné příklady. Nových architektonických realizací ročně vznikne nespočet. My jsme pro vás vybrali tři interiéry, které díky citlivému zásahu architektů ožily a vytvářejí jedinečné prostředí pro své majitele. 

Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu v Bubenči  

Zadáním mladé rodiny byla rekonstrukce pražského bubenečského třípokojového bytu o rozloze 90 m². Hlavním cílem bylo vytvoření plnohodnotného prostoru s velkou kuchyní propojenou s obývacím pokojem, ložnicí a dětským pokojem. Výzvou pro osloveného architekta Martina Zimu bylo nalézt řešení pro splnění tohoto úkolu při skutečnosti, že poměrně velký byt, který se nachází v nárožním činžovním domě z roku 1929, má k dispozici jen tři okna, a to pouze na jedné obvodové stěně.

Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu v Bubenči | Foto: Zuzana VeseláRekonstrukce bytu pro mladou rodinu v Bubenči | Foto: Zuzana Veselá

Za pražským ateliérem Důmysl stojí Ing. arch. Martin Zima. | Foto: Zuzana VeseláZa pražským ateliérem Důmysl stojí Ing. arch. Martin Zima. | Foto: Zuzana Veselá

Návrhem bylo přesunout hlavní chodbu bytu do středu dispozice, aby dokázala obsluhovat více nových místností kolem ní. V bytě se pro dosažení otevření dispozice hodně bouralo a byla postavena pouze jedna nová stěna mezi ložnicí a novou prostornou koupelnou s vanou a sprchovým koutem. Zbytek místností je oddělen vestavěným nábytkem z dílny truhlářské firmy Vestavstyl, která na míru vyráběla všechny prvky interiéru, jako je například kuchyně s ostrůvkem a jídelním stolem, průchozí knihovna, prosklené kovové dveře do ložnice nebo otevřený průchozí portál mezi vstupní halou a kuchyní. Byly zbudovány nové stropy, podlaha s parketami, rozvody topení a další potřebné instalace.

Ateliér Důmysl se zaměřuje především na návrhy interiérů a jejich kompletní realizace. | Foto: Zuzana VeseláAteliér Důmysl se zaměřuje především na návrhy interiérů a jejich kompletní realizace. | Foto: Zuzana Veselá

Vkus a odvážnost klientů se projevily už při vytváření konceptu bytu a volbě barevné palety, ve které jsou kombinace povrchů lakovaného nábytku s odstíny indigo, světle modré, světle šedé, mořeného dřeva a zlatých úchytek. Z výběru osvětlení stojí za zmínku lustry z kolekce Neverending Glory vytvořené pro českou značku Lasvit dle návrhu dvojice Plecháč & Wielgus. Klienti si po dokončení rekonstrukce vybavili byt vlastní bohatou sbírkou obrazů. „Už při vytváření nové dispozice, která znamenala pro uspořádání místností velkou změnu, se projevil cit a odvaha klientů. Vznikl tak neotřelý interiér, který je podpořen výběrem bohaté a odvážné palety barev,“ říká Ing. arch. Martin Zima z ateliéru Důmysl.

Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu v Bubenči | Foto: Zuzana VeseláRekonstrukce bytu pro mladou rodinu v Bubenči | Foto: Zuzana Veselá

Text: Ateliér Důmysl

Rekonstrukce domu v Kutné Hoře

Starý dům v jádru Kutné Hory doznal během své historie četných změn. Původní středověký dům zcela shořel, nahradil ho objekt z konce 19. století, který však prošel rozsáhlou a nepříliš citlivou rekonstrukcí v sedmdesátých letech 20. století, jež dále proměnila jeho povahu. V momentě, kdy byli architekti osloveni investory k projektu kompletní renovace, pozbýval dům de facto jakékoliv autenticity a charakteru a jejich úkolem tak bylo mu je navrátit.  

Starý dům v jádru Kutné Hory doznal během své historie četných změn. | Foto: Alex Shoots BuildingsStarý dům v jádru Kutné Hory doznal během své historie četných změn. | Foto: Alex Shoots Buildings

Hlavním záměrem architektů bylo v domě znovuobjevit jeho paměť a původní vrstvy, kterých nebylo mnoho, a prolnout je s vrstvami novými tak, aby vzájemně tvořily celek. Hranici mezi starým a novým se snažili spíše znejišťovat, než aby na ní bylo upozorňováno. Nové zásahy mají objektu přinést nové impulzy, které spočívají zejména v nečekaném propojování jednotlivých prostor domu interiérovými okny a otvory. Dům, který je určený k životu rodiny s třemi dětmi, díky tomu v interiéru lépe komunikuje, jednotlivé místnosti se navzájem otevírají a prolínají. Atmosféry a světelné nálady se vrství napříč objektem a přinášejí do domu proměnlivou a pestrou škálu vjemů.  

Většina nábytku, který je v interiéru použitý, vznikla dle autorského návrhu. | Foto: Alex Shoots BuildingsVětšina nábytku, který je v interiéru použitý, vznikla dle autorského návrhu. | Foto: Alex Shoots Buildings

Točité schodiště | Foto: Alex Shoots BuildingsTočité schodiště | Foto: Alex Shoots Buildings

Leitmotivem domu je jeho točité schodiště, které se nachází v jádru dispozice a propojuje dům vertikálním směrem. Díky luxferovým stěnám a dalším novým otvorům, které do něj ústí, se hlavní komunikační jádro stává i mediátorem mezi jednotlivými místnostmi domu v horizontálním směru. Mezi přízemím a patrem je původní kamenné schodiště, mezi patrem a podkrovím je pak nově navržené schodiště tvořené pouze ocelovými stupni, které propouštějí světlo o podlaží níž. Vršek schodiště je totiž zakončen střešním světlíkem, který přináší denní světlo na samotné schody a do hloubky dispozice. K náladě a charakteru domu přispívá kromě práce se světlem také barevnost domu. Exteriér domu je pojatý střídmě, práce s barvami v interiéru je pak expresivnější. Celkově jsou voleny spíše tlumené odstíny, které jsou na několika místech kombinovány s výraznějšími barevnými plochami či akcenty. Přesné řešení vznikalo poměrně dlouho a pečlivě a významnou roli v něm hrál dialog s klienty. Většina nábytku, který je v interiéru použitý, vznikla dle autorského návrhu architektů.  

Nové zásahy mají objektu přinést nové impulzy, které spočívají zejména v nečekaném propojování jednotlivých prostor domu interiérovými okny a otvory. | Foto: Alex Shoots BuildingsNové zásahy mají objektu přinést nové impulzy, které spočívají zejména v nečekaném propojování jednotlivých prostor domu interiérovými okny a otvory. | Foto: Alex Shoots Buildings

Dispozičně se dům odehrává kolem centrálního schodišťového jádra, které propojuje všechna podlaží. Sklep zůstal rekonstrukcí prakticky nedotčen a slouží ke skladovacím účelům. Do přízemí se vstupuje skrze prostornou vstupní halu, na kterou navazuje kromě schodiště denní dětská herna se samostatnou koupelnou a servisní část domu, která je orientovaná do dvora – technická místnost, prádelna a výtvarná dílna. V patře se nachází obytný prostor s kuchyní, rodičovská ložnice se samostatnou koupelnou a pracovna. Podkroví je určeno pro děti, nachází se v něm klučičí a holčičí pokoj a další koupelna s toaletou. Nedílnou součástí domu je jeho intimní dvorek a zahrada, které byly v rámci renovace také upraveny a jsou přístupné jak přímo ze suterénu, tak přes novou terasu z hlavního obytného prostoru patra.

K náladě a charakteru domu přispívá kromě práce se světlem také jeho barevnost. Exteriér domu je pojatý střídmě, práce s barvami v interiéru je pak expresivnější. | Foto: Alex Shoots BuildingsK náladě a charakteru domu přispívá kromě práce se světlem také jeho barevnost. Exteriér domu je pojatý střídmě, práce s barvami v interiéru je pak expresivnější. | Foto: Alex Shoots Buildings

Text: BYRÓ architekti

Půldům v Podolí

Dominujícím a zároveň přirozeným prvkem celého interiéru je schodiště, které spojuje všechna tři podlaží. Pro náročné klienty byl pak speciálně navržen i atypický stůl. Ten má barevné nohy a desku z Technistonu se vzorem terazza. Pozemek se nachází na mírném jižním svahu, na dosah širšímu centru hlavního města. Okolní zástavba je smíšeného charakteru, nicméně konkrétní uliční fronta je typickou poválečnou výstavbou řadových domků, resp. dvojdomků.

Autory realizace jsou MgA. Markéta Zdebská, Ing. arch. Marek Žáček z BY architects | Foto: Alex shoots buildingsAutory realizace jsou MgA. Markéta Zdebská, Ing. arch. Marek Žáček z BY architects | Foto: Alex shoots buildings

Klient měl touhu nemovitost citlivě rekonstruovat, což architekti chápali a cítili podobně. Snažili se proto o probuzení ducha doby, ve které zástavba vznikala. Dům je od začátku bavil, zejména díky rafinovanému výškovému uspořádání s náznakem raumplanu. Nespornou kvalitou bylo také to, že se jako jeden z posledních v kolonii zachoval v původním stavu. Objemově byl dům doplněn o platformu terasy, která ho objímá, propojuje a poskytuje místo pro život „na rovině“. Architekti měli navíc radost, že se podařilo zachránit starou hrušeň, která je do terasy integrována a v létě vytváří přirozený stín. Na severní hraně pak z terasy vyrostl drobný objekt, který pozemek odcloňuje od ulice. Obsahuje sklad, dílnu, v budoucnu možná saunu a doplňuje tak dům o další funkce. Domek je navržen tak, aby vznikl průhled mezi novou hmotou a hlavním objektem. Ten plní mj. funkci bezbariérového přístupu na terasu a do domu. Primárně se s terénem pracovalo tak, aby se jednotlivé úrovně propojovaly se zahradou vždy v místě nejmenšího výškového rozdílu. Z terasy jsou to pak díky jejich konkrétnímu umístění pouhé tři stupně a ze suterénu v podstatě totéž. Ve výsledku tato rozvaha dělá provoz mnohem pohodlnějším.  

BY architects zvolili kuchyňskou sestavu v tmavě zeleném odstínu. | Foto: Alex shoots buildingsBY architects zvolili kuchyňskou sestavu v tmavě zeleném odstínu. | Foto: Alex shoots buildings

Kucyhňská linka ve výrazně zelené barvě. | Foto: Alex shoots buildings Kucyhňská linka ve výrazně zelené barvě. | Foto: Alex shoots buildings

Objektu nenápadně přibyly některé otvory, zejména dva vstupy na navrženou terasu a kruhové okno, které zprostředkovává kontakt s ulicí a spolu s novými pivotovými dveřmi nabízí hlavní průhledovou osu domem. Ve vstupní hale na dveře plynule navazuje kapacitní vestavěná skříň s botníkem integrovaným do jejích dveří. Dispoziční úpravy byly razantní, především v 1. NP, kde došlo ke zvýšení komfortu ve vstupu, ale také k prodloužení obytné místnosti s kuchyní. Nevhodný apendix „zimní zahrady“ byl z mnoha důvodů přiřknut exteriéru a zbyla po něm lodžie a stavební otvor, který rámuje jedno ze čtvercových oken ve druhém plánu. Schodiště spojující všechna tři podlaží je přirozenou součástí obytného interiéru. V suterénu architekti, kromě technické místnosti, navrhli domácí kancelář / hostinský pokoj s vlastním výstupem do spodní části zahrady. Exteriér se dělí na artikulovanou předzahrádku v kontaktu s ulicí, prostornou terasu a „divokou“ zahradu ve spodní části.  

Dominujícím a zároveň přirozeným prvkem celého interiéru je schodiště, které spojuje všechna tři podlaží. | Foto: Alex shoots buildingsDominujícím a zároveň přirozeným prvkem celého interiéru je schodiště, které spojuje všechna tři podlaží. | Foto: Alex shoots buildings

Ve 2. NP byl jeden z pokojů rozdělen na hlavní koupelnu, prostornou šatnu a vestavěnou prádelní skříň na podestě schodiště, kde může fungovat nezávisle na zbytku domu. Výplně otvorů jsou zvenku spolu s klempířskými prvky provedeny v petrolejově zeleném tónu, který je akcentem vůči bělostné fasádě. Ta je sofistikovaně zateplená minimální vrstvou nadstandardně účinné izolace pro zachování elegantních proporcí domu. Barvy byly jedno ze zásadních témat a s klienty byly dlouze diskutovány a vzorkovány finální palety odstínů a materiálů. Tmavě zelený odstín se prolíná do interiéru ve formě kuchyně. Vertikální pásky obkladů v koupelnách nesou také svůj sebevědomý vzhled – ve spodní koupelně je jemně béžový odstín doplněný jasně červeným lakovaným nábytkem, v horní koupelně jsou obklady růžové a skříňka švestkově modrá. Nakonec jsme se domluvili na doplňcích v barvě nábytku nebo na zlatých a mosazných prvcích, které prostupují celým domem ve formě armatur, dveřního kování a okenních kliček.  

Podlaha obytných místností je z dubových parket se skrytým soklem. | Foto: Alex shoots buildingsPodlaha obytných místností je z dubových parket se skrytým soklem. | Foto: Alex shoots buildings

Náročnost klientů pak vedla k tomu, že byl interiér navrhnut včetně atypického stolu s barevnými nohami a deskou z konglomerovaného kamene Technistone. Architekty nadchl výrazný vzor terazza, který jim připadal pro dominantní motiv jídelního stolu nejvhodnější. Pro kuchyňskou linku a do koupelny byl pak s klienty vybrán neutrálnější vzhled, který se s ostatními materiály vhodně doplňuje. Podlaha obytných místností byla opatřena dubovými parketami se skrytým soklem, zádveří a koupelny jsou zality béžovou PUR stěrkou s kontrastním vsypem. Kromě dnes již běžných dveří se skrytými zárubněmi se dům pyšní krásnými dveřmi vyrobenými na míru ve staronovém vzhledu - s oblou zárubní, pečlivě řešeným odstínem slonové kosti a dekorativním prosklením z dobové konfety, která architekty obzvláště těší, protože místnostem přidává další vrstvu křehkosti a poetiky. Je to jeden z momentů, kdy architekti pečlivě vybírali z původní estetiky a atmosféry a přetvářeli je do aktuálního standardu. Shodným odstínem se dveřmi opatřili, pro podporu jemného doladění, také všechny světlé prvky nábytku, některé schodišťové stupně nebo zámečnické výrobky. Velkým tématem k diskuzi byl integrovaný gauč, o který bylo vzhledem k omezenému prostoru usilováno.

Vertikální pásky obkladů v koupelnách nesou také svůj sebevědomý vzhled – ve spodní koupelně je jemně béžový odstín doplněný jasně červeným lakovaným nábytkem, v horní koupelně jsou obklady růžové a skříňka švestkově modrá. | Foto: Alex shoots buildingsVertikální pásky obkladů v koupelnách nesou také svůj sebevědomý vzhled – ve spodní koupelně je jemně béžový odstín doplněný jasně červeným lakovaným nábytkem, v horní koupelně jsou obklady růžové a skříňka švestkově modrá. | Foto: Alex shoots buildings

Nakonec se podařilo klienty k tomuto řešení přesvědčit a obytný prostor tak má své přirozené zakončení v podobě měkkého sezení, na které navazuje přetvarovaný nástup na schodiště. Provozně exponované místo každodenního života je prosvětleno novým kruhovým otvorem ve schodišťové stěně. Kruh je zde jedním z motivů původní nálady v domě, kterou se architekti rozhodli následovat. Klienti byli stateční. Obzvláště pak v rámci stavby v době covidové, což bylo pro všechny náročné a delší, než by si všichni přáli. Spolupráce byla obecně intenzivní a plodná na mnoha úrovních a snad i proto, ze vzájemného dialogu, vzniklo něco, z čeho mají architekti velkou radost.

Text: BY architects

Související

Malebná jizerská chaloupka Jedlový potok sází na útulné bydlení, které neztratilo kouzlo a sklářskou historii
Interiér a architektura

Malebná jizerská chaloupka Jedlový potok sází na útulné bydlení, které neztratilo kouzlo a sklářskou historii

Tereza Bíbová - 27. 3. 2024 - 5 min.

Idyla na konci světa. V Jizerských horách stojí chaloupka Dvě sestry, která impozantním způsobem snoubí tradici s moderními prvky
Interiér a architektura

Idyla na konci světa. V Jizerských horách stojí chaloupka Dvě sestry, která impozantním způsobem snoubí tradici s moderními prvky

Veronika Pařízková - 18. 1. 2024 - 5 min.

Tohle jsou mistři svého oboru. Představujeme architektonické ateliéry, které dokáží z každého interiéru vykřesat diamant
Interiér a architektura

Tohle jsou mistři svého oboru. Představujeme architektonické ateliéry, které dokáží z každého interiéru vykřesat diamant

Tereza Patzenhauerová - 20. 12. 2023 - 12 min.

jelínek
Kavelky MYP 2024