Zábavné kreace v interiéru i na menu přesně odráží osobnost majitelky plzeňského FRED bistra. Pojďte ochutnat

Keep fred, sit back, relax and enjoy the show. Fred bistro by Anna Kučerová. | Foto: Barbora Pešková Keep fred, sit back, relax and enjoy the show. Fred bistro by Anna Kučerová. | Foto: Barbora Pešková

Odvážné, proměnlivé a upřímné. Tak by se dalo popsat FRED bistro, nový podnik Anny Kučerové, která velkou měrou přispěla k rozkvětu gastro scény v Plzni. Nahlédněte s námi pod pokličku nejen skvělých sezónních jídel, ale i designu, na kterém se od začátku do konce podílela nejen majitelka bistra. Hurá do Plzně!

Fred bistro láká k návštěvě už z konce ulice Bezručova, nedaleko náměstí Republiky, světelnou LED trubicí, jejíž motanice visí z lucerny činžovního domu a stala se i jedním z prvků v interiéru, které rozhodně zaujmou. Renesanční měšťanský dům zažil hodně majitelů a prošel si několika funkcemi. Historie domu sahá až do roku 1587 a jeho majitelem byl například kovář nebo řezník. Poměrně dlouhou dobu prostor fungoval jako květinářství, až byl nakonec pronajat Annou Kučerovou, která z něj vybudovala bistro. A ne tak ledajaké!

Fred bistro najdete v ulici Bezručova v Plzni. | Foto: Barbora PeškováFred bistro najdete v ulici Bezručova v Plzni. | Foto: Barbora Pešková

Na snídani do freda?

Po spoluzaložení kavárny Walter a pekárny s espresso barem Mitty se Anna rozhodla vytvořit svůj vlastní projekt, který bude odrážet její zásady, osobnost i kreativní nápady. Vzniklo fred bistro, kde si kromě skvělé kávy a delikátních dezertů můžete užít snídaně i obědy do pozdního odpoledne! Pokud budete mít cestu kolem v letních měsících, rozhodně nezapomeňte navštívit zahrádku ve vnitrobloku, která poodhalí nevšední prostory. Zajímavé jsou víkendové speciality, které se obměňují každý týden. Osobní přístup k zákazníkovi je podtržen servisem pokrmu. Na stůl totiž delikatesu přinese pokaždé samotný šéfkuchař.

Čistý prostor nechává maximálně vyznít delikatesám přineseným na stůl.  | Foto: Barbora PeškováČistý prostor nechává maximálně vyznít delikatesám přineseným na stůl. | Foto: Barbora Pešková

Moderně pojatá klasika

Od začátku ledna, kdy bistro poprvé otevřelo, zabodovalo téměř okamžitě u zákazníků obědy. Moderní a neotřelé variace na české klasiky byl risk, který se vyplatil. Absolutním hitem se stala koprovka. „My vycházíme z české kuchyně. Máme ta jídla rádi a máme rádi české potraviny. Vlastně mě to mile překvapilo. Nemám ráda předsudky, protože rádi jdeme proti trendům. Proto například v nabídce nenajdete klasické Americano, ale nabízíme batch, pokud jde o černou kávu. Inspirují mě Šodó, Etapa anebo Alma — tu úplně miluju. Tímhle stylem jsem se chtěla ubírat, co se kuchyně týče. Otevřeli jsme do špatného období, takže vymýšlet nová zajímavá jídla je teď dost těžké. V zimě jsou brambory, pórek, což jsou skvělé suroviny, ale to jarní období na nás teprve čeká a nemáme zatím ani sklizeň z minulého roku. Takže plánujeme třeba i kompotovat věci a řídit se sezónností potravin,“ komentuje Anna koncept bistra.

Vejce do skla třeba zrovna srkaná brčkem? Proč by ne!  | Foto: Barbora PeškováVejce do skla třeba zrovna srkaná brčkem? Proč by ne! | Foto: Barbora Pešková

Interiér fred bistra | Foto: Barbora PeškováInteriér fred bistra | Foto: Barbora Pešková

Skandinávská filozofie v srdci Plzně

Stejně vyladěné jako menu je i samotný interiér a zařízení bistra, které se nese ve skandinávském minimalismu. Slovo „fred“ znamená v dánštině klid a mír, což je esence, kterou chce majitelka zákazníkům při návštěvě zprostředkovat. Prostor je univerzální, čistý s minimální barevností a nechává vyniknout leckdy i barvou hrajícímu pokrmu. „To, že je to tu béžové, má smysl. Ráda a často měním názor, takže jsem tu potřebovala takové prostředí, které můžu jednou za čas obměnit nebo postupně změnit. Základ je univerzální. Hrála jsem si s tvaroslovím a materiály. Snažila jsem se nacítit prostor a podle toho ho zařídit.“

Historii v sobě prostory bistra neskryjí. Příjemným momentem v interiéru je zachování původních oblouků a moderní hra s tvarovostí. Pravidelnost narušuje dynamická LED trubice, která interiér proměňuje v růžový svět. A nebo třeba modrý či zelený, podle toho, jaká zrovna panuje nálada. Linka zároveň provází celým bistrem, a tak trochu svádí k objevování, co čeká za rohem. Při vstupu do bistra oko padne na pult obložený travertinem. Ten je částečně prosklený a láká na variaci dezertů. Kvalitní suroviny a kvalitní materiály si zkrátka rozumí. Travertin, který je opatřen ochrannou vrstvou, aby obstál v náročném provozu v bistru, byl opakován na deskách jídelních stolků. Anna protkala dánský design i do výběru zařízení. V bistru se posadíte do dubové organické židle od Audo Copenhagen nebo třeba do vzdušných křesílek od Dan-Form.

Křesílka a židle svádějí k delšímu posezení.  | Foto: Barbora PeškováKřesílka a židle svádějí k delšímu posezení. | Foto: Barbora Pešková

Kreativní kolektiv

Majitelka freda využila své znalosti z vedení minulých podniků a maximálně je zužitkovala. Jak sama říká, kuchyň zařídila od zrnka soli. Doufá ve spojení lidí, kteří dělají skvěle svou práci. Proto se na interiérovém řešení podílelo spolu s Annou hned několik kreativců. Vizi ohledně prostoru a spoustu kreativních detailů pomáhal dotvořit grafický designér Jaroslav Mašek. Ten mimo jiné navrhl celý vizuální styl bistra včetně výsledné podoby menu. Interiérové řešení spolu s funkčními prvky pomohlo navrhnout a zrealizovat nové plzeňské studio Rešl & Kamas.

Kromě kreativních nápadů ohledně interiéru bistra je Jaroslav Mašek  i autorem hravé vizuální identity.  |  Foto: Barbora PeškováKromě kreativních nápadů ohledně interiéru bistra je Jaroslav Mašek i autorem hravé vizuální identity. | Foto: Barbora Pešková

Patrik Rešl a Michal Kamas se věnují produktovému i interiérovému designu a spolu s Kristýnou Benetkou mimo jiné představují prostřednictvím přednáškových cyklů žákům možnosti, kam směřovat za designem po střední škole nebo jak pracovat jako designér s AI technologií. Zkušenosti s gastro podniky mají také. Kristýna s Michalem se potkali nad realizací kavárny Šálek a Špunt nebo nad projektem restaurace Pizza Point Bolevák v Plzni, ještě pod jinými ateliéry. S majitelkou, která měla o prostoru bistra jasnou vizi, dospěli ke společnému závěru. Gró celého interiéru jsou podle autorů právě světla. „Cesty světel, dvě dráhy, které se neustále kroutí, mění trasu a potkávají se, jsou vlastně proměnlivé a reflektují koncept bistra,“ popisuje poeticky Patrik Rešl výběr světel. Pro uchycení navrhli speciální 3D tištěné koncovky z průhledného filamentu. Lavice na míru je dalším zajímavým prvkem od studia. Bouclé látka na opěradlech se specifickým nerovným povrchem ztvárněným smyčkami a samotné tvarosloví lavice ladí s výběrem nábytku a zve k posezení.

„Potřebujeme něco hodně čistého, kde se člověk bude cítit dobře, a zabydlení necháváme na Aničce. Chtěli jsme vytvořit výrazné solitérní prvky, jako jsou například světla,“ komentují designéři koncept bistra.  | Foto: Barbora Pešková„Potřebujeme něco hodně čistého, kde se člověk bude cítit dobře, a zabydlení necháváme na Aničce. Chtěli jsme vytvořit výrazné solitérní prvky, jako jsou například světla,“ komentují designéři koncept bistra. | Foto: Barbora Pešková

Je libo žvýkačku?

Interiér je dekorován různými předměty, které mají být součástí postupné změny. V nice je například automat na žvýkačky, který bude skrývat různé drobnosti. „Nemusí to nutně dávat smysl. Mám tu své knížky z domova a některé dekorace. Polštářové ‚F‘ je z dětského obchodu s hračkami. Ta změna názoru i nálady je v interiéru znatelná. Pokaždé tu může být v prostoru umístěná jiná věc, která může nalákat lidi k opětovné návštěvě. Co tam asi tentokrát bude za bizár?“ dodává se smíchem majitelka freda. Příjemným detailem je pak jednotné servírovací nádobí značky Ågnes, jejímž tvůrcem je Daniel Machill. Danielovy nezbytnosti k servírování můžete okouknout například v pražské Almě.

Od skici po realizaci

Celá rekonstrukce byla dle majitelky poměrně náročná, a přestože některá materiálová řešení musela podlehnout kompromisům kvůli neúprosnému datu otevíračky, byla Anna ráda svědkem celého procesu. „Tohle si podle mě nedokáže nikdo představit. Řešíš podklady, výkresy pro kuchyň, nerezový bar na míru a přesně na centimetr připravené zásuvky. Musíš vědět, jak bude elektrika, protože máš třífázový kávovar. A teď, co vlastně znamená mít třífázový kávovar? Já se hrozně ráda dozvím, k čemu je akryl a na co použít Mamuta. Občas si tu dělníci ze mě už dělali srandu,“ popisuje Anna.

Instalace světel a ladění posledních detailů před otevíračkou.  | Foto: Tomáš Polák / Foto: Barbora PeškováInstalace světel a ladění posledních detailů před otevíračkou. | Foto: Tomáš Polák / Foto: Barbora Pešková

Na funkčnost prostoru je na gastronomické scéně brán opravdu velký zřetel. Zatímco funkčnost jako taková při roznášení jídel se ověřila, některé prvky si zaslouží ještě dodatečnou pozornost. Do budoucna by chtěla Anna zvolit tmavší odstín podlahy, aby nedokonalosti použití byly méně zřetelné. Dalším projektem je do příští zimy spolu s památkáři vhodně restaurovat vstupní dveře a výkladní okno, kvůli kterým částečně uniká teplo.

Inspirativní realizace ukazuje, že při spojení těch správných lidí, napříč (ne)uměleckými obory, vznikají unikátní řešení. Navštivte v Plzni podnik fred bistro, ponořte se do kreativního světa Anny Kučerové a rozhodně vyčkejte na návrat smažáku nebo si vychutnejte stálici — vejce do skla!

Anna si ráda prošla celým kreativním procesem až po stavební práce.  | Foto: Barbora PeškováAnna si ráda prošla celým kreativním procesem až po stavební práce. | Foto: Barbora Pešková

Související

Gastro ráj na Moravě. Jak se z Brna stala vyhlášená destinace, která láká milovníky jídla z celého světa?
Grafický design

Gastro ráj na Moravě. Jak se z Brna stala vyhlášená destinace, která láká milovníky jídla z celého světa?

Nikol Galé - 8. 12. 2023 - 10 min.

Z nonstopu až k fine diningu. Olgoj Chorchoj a zeitgeist.limited vytvořili v Marii B interiér plný kontrastů a promyšlené nenucenosti
Interiér a architektura

Z nonstopu až k fine diningu. Olgoj Chorchoj a zeitgeist.limited vytvořili v Marii B interiér plný kontrastů a promyšlené nenucenosti

Eliška Vrbová - 26. 10. 2023 - 9 min.

Vzdali architekturu a ekonomii, aby stvořili nejzajímavější gastro projekt místní scény. ZE MĚ projekt je kulinářský zázrak
Interiér a architektura

Vzdali architekturu a ekonomii, aby stvořili nejzajímavější gastro projekt místní scény. ZE MĚ projekt je kulinářský zázrak

Tereza Bíbová - 11. 7. 2023 - 13 min.

jelínek
MYP 2024
botanická zahrada
SHOP Snoubení