Vrátila se z Londýna, aby si splnila sen. Byt na Letné fascinuje odvážným stylem, který s úspěchem mixuje působivé detaily

Koupelna ateliéru je pojata v přísném modulu čtverce. | Zdroj: Studio OBJEKTOR Koupelna ateliéru je pojata v přísném modulu čtverce. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

„Nejlepší projekty vznikají se skvělými klienty. Jejich nejcennější vlastností je velkorysost, která umožňuje porušovat zaběhlá pravidla,“ uvádí projekt autoři z architektonického studia OBJEKTOR, kteří vytvořili na Letné ojedinělý interiérový skvost majitelce Tereze Porybné, kulturní producentce a kurátorce. Ta plánuje prostory poskytnout pro hostující rezidenční umělce.

Ovenecká 33 slouží majitelce nejen jako bydlení. Bude místem, kde Tereza Porybná nabídne lekce jógy nebo umělecké rezidence. „V rámci designu Ovenecké 33 jsme experimentovali s různými stylovými prvky a hranicemi mezi soukromým a veřejným prostorem. Věděla jsem hned, že chci vytvořit prostor, který je sdílený, otevřený a prostupný, a zároveň se v něm dají objevit skrytá zákoutí a tajemství. Prostor, v němž se nikdy nemusíte vracet zpět stejnou cestou. Prostor, který je svébytný, ale přesto pořád proměnlivý, jako galerie nebo divadelní scéna, nebo jako já,“ otevírá se Tereza, jež přiznává, že měla štěstí na architekty ze studia OBJEKTOR, kteří jejím představám o pojetí porozuměli. 

Přáním klientky bylo vytvořit prostor, ve kterém je možno objevit různá zákoutí a tajemství. Jídelní stůl Cloudy Nocturne navrhl Jiří Krejčiřík. | Zdroj: Studio OBJEKTORPřáním klientky bylo vytvořit prostor, ve kterém je možno objevit různá zákoutí a tajemství. Jídelní stůl Cloudy Nocturne navrhl Jiří Krejčiřík. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Prostor, který je bytem, zázemím pro rezidenční umělce, místem pro výstavy a společenské akce a mnoho dalšího. | Zdroj: Studio OBJEKTORProstor, který je bytem, zázemím pro rezidenční umělce, místem pro výstavy a společenské akce a mnoho dalšího. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

„Zpočátku jsem pro inspiraci poukazovala na tvorbu Luise Barragána, Valentiny Schlegel či Bijoye Jaina, ale postupně se architektonický návrh od těchto velkých inspirací odpoutával a byt nacházel svůj vlastní hlas a výraz. Do minimalistického základu jsme zasadili různé divnosti a zhmotněné dětské sny; třeba domácí trůn, kuchyň, co vypadá jako jeskyně, nebo tajný vchod v knihovně,“ vypráví majitelka bytu, která měla možnost do realizace zapojit různé spolutvůrce, designéry, umělce a přátele. 

Architekti se rozhodli pojmout rekonstrukci jako „živou scénografii proměnlivých a stálých kulis“. | Zdroj: Studio OBJEKTORArchitekti se rozhodli pojmout rekonstrukci jako „živou scénografii proměnlivých a stálých kulis“. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Vše zde bylo pečlivě vybráno a vyrobeno, aby přesně zapadalo do celkového konceptu prostoru. | Zdroj: Studio OBJEKTORVše zde bylo pečlivě vybráno a vyrobeno, aby přesně zapadalo do celkového konceptu prostoru. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

„Právě díky těm drobným zážitkům, jako probírání se kusy kamenů, ze kterých pak vznikl obraz na terrazové podlaze, barvení přízí do jacquardu, sestavování sklíček do skleněné mozaiky, jsem mohla lépe pochopit různé tvůrčí procesy a řemesla a také porozumět předmětům, které mne nyní v mém domově obklopují,“ uzavírá Tereza, pro kterou je důležité znát příběh svého bytu, aby jej mohla sdílet a zvát tvůrce na rezidenční umělecké pobyty, skrze které se byt dále mění.

Neutrální barevnost oživuje sytě zelené podbarvení z přilehlé koupelny. | Zdroj: Studio OBJEKTORNeutrální barevnost oživuje sytě zelené podbarvení z přilehlé koupelny. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Architektonické řešení

Z historického domu zbyly obvodové stěny a z novodobé přestavby jen masivní betonový skelet. Ten je oporou, bez které by se prostor doslova zřítil. Zmizelá historie domu a jasná horizontalita otevřeného prostoru nabízí nezatížený prostor pro imaginaci. Autoři rekonstrukci pojmuli jako živou scénografii proměnlivých a stálých kulis. 

Těžiště hlavního společenského prostoru ovládá terazzová kompozice s betonovým barem. | Zdroj: Studio OBJEKTORTěžiště hlavního společenského prostoru ovládá terazzová kompozice s betonovým barem. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Materialita podlah a stropních kreseb napovídá o členění dispozic na tři části – na společenský prostor, rezidenční prostor s ateliérem a na ložnici majitelky bytu. | Zdroj: Studio OBJEKTORMaterialita podlah a stropních kreseb napovídá o členění dispozic na tři části – na společenský prostor, rezidenční prostor s ateliérem a na ložnici majitelky bytu. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Byt dnes poskytuje zázemí pro tvorbu rezidenčních umělců. Slouží jako prostor pro výstavy, společenské akce, ale také jako útočiště pro investorku s tímto netradičním zadáním – přistoupit k návrhu bytu jako k výtvarné instalaci, vytvářet scény a zákoutí, které si uživatel vybírá podle nálady.

Kuchyně připomíná jeskyni či tajný vchod v knihovně. | Zdroj: Studio OBJEKTORKuchyně připomíná jeskyni či tajný vchod v knihovně. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Slunný prostor vstupu ovládají tektonicky výrazné figury nárožního štukového pítka a vestavěného tkaného trůnu. Neutrální barevnost oživuje sytě zelené podbarvení z přilehlé koupelny. Přísná geometrie knihovny graduje průchodem skrze průvlak do obytného prostoru. Materialita podlah a stropních kreseb napovídá o členění dispozic na tři části – na společenský prostor, rezidenční prostor s ateliérem a na ložnici majitelky bytu. Soukromí je zajištěno přísným oddělením ložnice od společenské části a pozvolna mixuje tři atmosféry. Štuková ložnice s odkládacími nikami přechází přes klenutou koupelnu až do vertikální lamelové šatny s tajným průchodem do vstupní chodby.

Štuková ložnice s odkládacími nikami. | Zdroj: Studio OBJEKTORŠtuková ložnice s odkládacími nikami. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Ostatní zóny bytu do sebe plynule vstupují, hranice mezi nimi je rozvolněná. Soukromí lze regulovat vertikálními posuvnými prvky. Koupelna ateliéru je pojata v přísném modulu čtverce. Jeho strohost rozptyluje vitráž propouštějící barevné odrazy světla. Z neutrální bílé barvy se tak stává pestrobarevná stínohra. Těžiště hlavního společenského prostoru ovládá terazzová kompozice s betonovým barem. Ten je doplněn volně posouvatelnými prvky. Materialita štuků, jilmového dřeva, podlahové stěrky a betonů dává vyniknout vloženým artefaktům.

Autory projektu Ovenecká 33 jsou Jakub Červenka, Václav Šuba a Vojtěch Šaroun. | Zdroj: Studio OBJEKTORAutory projektu Ovenecká 33 jsou Jakub Červenka, Václav Šuba a Vojtěch Šaroun. | Zdroj: Studio OBJEKTOR

Související

Dokonalá hygiena podle českých architektů. Představujeme koupelny, co vám svou krásou vyrazí dech
Interiér a architektura

Dokonalá hygiena podle českých architektů. Představujeme koupelny, co vám svou krásou vyrazí dech

Klára Rokosová - 28. 6. 2023 - 7 min.

Harmonické oázy, kde je vaření sen. Jak vypadají dokonalé kuchyně od českých architektů?
Interiér a architektura

Harmonické oázy, kde je vaření sen. Jak vypadají dokonalé kuchyně od českých architektů?

Klára Rokosová - 28. 8. 2023 - 7 min.

Bydlet jako designér.  Zakladatelka značky Wildmoon ukázala svůj byt na Vinohradech, kde se obklopuje harmonickými barvami a organickými tvary
Interiér a architektura

Bydlet jako designér. Zakladatelka značky Wildmoon ukázala svůj byt na Vinohradech, kde se obklopuje harmonickými barvami a organickými tvary

Tereza Bíbová - 29. 6. 2022 - 6 min.

Bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci. Jak funguje soběstačný dům, jehož interiér pomohla zařídit IKEA udržitelnými výrobky?
Interiér a architektura

Bez napojení na vodovod, elektřinu a kanalizaci. Jak funguje soběstačný dům, jehož interiér pomohla zařídit IKEA udržitelnými výrobky?

Tereza Bíbová - 21. 5. 2021 - 6 min.

Když se spojí Češi a Němci. Dům umění v Českých Budějovicích se těší na kompletní rekonstrukci, na které se podílí berlínské studio AFF Architekten
Interiér a architektura

Když se spojí Češi a Němci. Dům umění v Českých Budějovicích se těší na kompletní rekonstrukci, na které se podílí berlínské studio AFF Architekten

Sabina Ježková - 20. 4. 2021 - 5 min.

Ambiente umí své zákazníky uspokojit nejen kvalitním jídlem, ale i vymazleným interiérem a grafikou
jelínek
MYP 2024
botanická zahrada
SHOP Snoubení