Třetinu potravin vyhodíme. Přinášíme 6 krásných tipů, jak využít domácí odpad

Šetrnost k životnímu prostředí, recyklace, kompostování, udržitelný design, zerowaste. Ekologický trend je již několik let velmi viditelný a je stále více propagován. Ať se jedná o přírodní lokální materiály, rozložitelnost nebo o zpravování bioodpadu. Každým rokem se zvedá množství vyhozených potravin. Jeden člověk vyhodí ročně až 115kg. 1/3 všech potravin končí na skládkách produkujících metan, který je 20krát silnější než ekologicky strašidelný oxid uhličitý. Přinášíme vám pár tipů, jak doma přeměnit odpad na bohatou půdu.

Městský domácí kompostér

Projekt od Sebastiaana Sennema se zaměřuje převážně na integraci přírody a kultivaci povědomí do našeho každodenního domácího života. Využívá dubový stůl pro zalévání a přípravu, chladící terakotovou mísu pro ukládání sklizených produktů a nový estetický vzhled „odpadkového koše“ pro přírodní kompostování. Dohromady jednotlivé komponenty mají v uživateli podnítit rozvoj myšlenek o ekologických problémech při zahradničení – jako je spotřeba vody, odpad z potravin a recyklace. Podle slov autora, to není jen obyčejný sůl, ale celá filozofie.

Foto: Sebastiaan SennemFoto: Sebastiaan Sennem

Foto: Sebastiaan SennemFoto: Sebastiaan Sennem

Stolní kopostér

Biovessel, „designovka“ vytvořená Tchajwanskou společností Bionicraft, je domácí kompostér, který rozkládá potraviny do úrodné půdy pomocí žížal a mikrobů. Vzniklá půda, bohatá na živiny, muže být použita k pěstování rostlin buď v samotné desce anebo v květináčích. Deska se skládá ze tří otvorů – pro vkládání bioodpadu, pozorovací okénko a výtokový otvor. Svojí velikostí je příjemným společníkem do každé domácnosti.

Foto: BionicraftFoto: Bionicraft

Foto: BionicraftFoto: Bionicraft

Foto: BionicraftFoto: Bionicraft

Foto: BionicraftFoto: Bionicraft

Foto: BionicraftFoto: Bionicraft

Kávový ekosystém

Pro milovníky kávy jistě vítaný společník. S nápadem, jak zužitkovat vzniklou biomasu přišli designéři Adrián Pérez& Mauricio Carvajal. Spojili výrobu kávy s pěstováním hub! Dvoustěnná nádoba na FrenchPress snižuje rozptyl tepla a zároveň zajišťuje optimální podmínky (tmu a vlhkost) pro množení hub.

Foto: Adrián Pérez& Mauricio CarvajalFoto: Adrián Pérez& Mauricio Carvajal

Foto: Adrián Pérez& Mauricio CarvajalFoto: Adrián Pérez& Mauricio Carvajal

Foto: Adrián Pérez& Mauricio CarvajalFoto: Adrián Pérez& Mauricio Carvajal

Foto: Adrián Pérez& Mauricio CarvajalFoto: Adrián Pérez& Mauricio Carvajal

Domácí pěstování brambor

Zeminu vzniklou kompostováním můžeme využít třeba při pěstování brambor. S nápadem nenáročného pětování přišla firma Gustagarden. Vytvořili jednoduchý systém, kdy ocelové nebo plastové díly stavíme na sebe „do věže“. Brambory se vysévají do všech podlaží současně, a to bez ohledu na to, jeslti chcete jednu nebo více odrůd. Sklizeň pak probíhá buď v dávkách a nebo najednou. 

Foto : www.gustagarden.comFoto : www.gustagarden.com

Foto : www.gustagarden.comFoto : www.gustagarden.com

Foto : www.gustagarden.comFoto : www.gustagarden.com

Foto : www.gustagarden.comFoto : www.gustagarden.com

Urban kompostér

Předposledním ze série zajímavých domácích kompostérů pochází z dílny Kim Enig Risager. Autor hledá cestu, jak zužitkovat vyhozené jídlo a zároveň šířit povědomí o této problematice. Vytvořený produkt je nejen elegantní doplněk, je zároveň i velkým pomocníkem. Díky řízenému poměru dusíku a uhlíku v nádobě poskytuje vynikající podmínky pro co nejlepší rozložení potravin. Kompost lze použít jako hnojivo, nebo na skládce pro urychlení rozpadu jiných odpadů.

Foto: Kim Enig RisagerFoto: Kim Enig Risager

Foto: Kim Enig RisagerFoto: Kim Enig Risager

Foto: Kim Enig RisagerFoto: Kim Enig Risager

Foto: Kim Enig RisagerFoto: Kim Enig Risager

Urbalive Kompostér

Bylo by obrovskou chybou nezmínit vemikompostér od Jiřího Pelcla. Díky spolupráci předního českého designéra a firmy zabývající se výrobou zahradnických potřeb (Plastia), vznikl originální kousek, který se hodí do každé domácnosti, školy nebo i kavárny. Jeho údržba a čištění je bezproblémové. Jednotlivá kompostovací patra jsou snadno odnímatelná a omyvatelná. Žížalí čaj, (produkt, který sekundárně vzniká výrobou kompostu) se používá jako tekuté hnojivo bohaté na enzymy a živiny. Kompostér můžete koupit v našem eshopu tady.

Foto: www.plastia.czFoto: www.plastia.cz

Foto: www.plastia.czFoto: www.plastia.cz

I když je ekologie a šetrnost k životnímu prostředí velikým trendem a v podstatě i nezbytnou součástí, je stále poměrně málo českých designérů, kteří by toto téma zpracovali. Je možné, že jsme nějaké přehlédli. Máte zajímavé tipy? Víte o něčem,  co by zde nemělo chybět? Budeme moc rádi, pokud nám napíšete na adresu veronika.parizkova@czechdesign.cz.

Související

Jiří Pelcl: Zahradničení mě baví
Interiér a architektura

Jiří Pelcl: Zahradničení mě baví

Iva Bastlová - 11. 5. 2016 - 3 min.

Ekologie nebrzdí průmysl aneb jediný sladký bonbón na zkaženém dortu ekonomického zázraku
 

Ekologie nebrzdí průmysl aneb jediný sladký bonbón na zkaženém dortu ekonomického zázraku

Jan Baltus - 24. 4. 2003 - 9 min.

Italští designéři přišli v Miláně s návrhem ekologického odpadkového koše
 

Italští designéři přišli v Miláně s návrhem ekologického odpadkového koše

Barbora Drachovská - 1. 5. 2009 - 2 min.

Světová ocenění za ekologické stavby
 

Světová ocenění za ekologické stavby

Holcim Foundation - 10. 7. 2006 - 7 min.

MYP 2024
Design do uší
pop up 2024
Štěpí soutěž