Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Vize budoucnosti mytí v kuchyni „Aqualift “. Pozorování denní potřeby odhalilo potřebu integrovat myčku a dřez do jediné zóny. Vize budoucnosti mytí v kuchyni „Aqualift “. Pozorování denní potřeby odhalilo potřebu integrovat myčku a dřez do jediné zóny.

Sofistikované kuchyně potřebují vaření?

Trend velkých prostor obývacích místností s integrovanou kuchyní přinesl důraz na vzhled kuchyně. Jsem zastáncem kuchyně v rámci společného obývacího místa, jelikož vaření jídla a pobyt rodiny v obývací části, ať už u televize nebo s knížkou na pohovce je čas, kdy je rodina pohromadě. Směrování pracovní linky kuchyně do prostoru umožňuje vzájemnou komunikaci celé rodiny.

Kuchyně se také stala odrazem našeho postavení, našeho smýšlení o jídle ale i o nás samotných. Šetříte na výsuvech ve spodních skříňkách? Máte osvětlení pracovní linky integrované do spodní police v horní skříňce? Asi nepřemýšlíte nad možností, že se vaše koření ohřeje pokaždé když si posvítíte. Nebo máte koření v zásuvkách, srovnané vnitřním systémovým členěním? Někdo si vystačí se skleničkami od přesnídávek, někdo má potřebu mít při svých kulinářských výletech přehled.

S velkými kuchyněmi je to někdy jako s muži a auty, někdo potřebuje velké silné káry, někdo zas vysoký lesk na skříních a nekonečně veliké pracovní plochy, i když je pracovně tak vytížen, že doma sotva snídá. Kuchyně je sice dlouhodobá investice, ale měla by reagovat na současné potřeby rodiny. Tak jako spotřebiče i samotná dispozice a nábytek může dosloužit. Barvy nebo potřeba zásuvek, dobře dostupné prostory, to jsou hodnoty, které se věkem mění.

Zásuvky se pod linku kuchyně navrhují proto, aby se lidé co nejméně ohýbali.Je rozdíl, zda zvolíme plnovýsuvnou zásuvku, tedy výsuv na celou hloubku zásuvky, kdy můžeme ke všem věcem i vzadu a nemusíme se více nahýbat. Nebo zvolíme jen částečný výsuv, kdy věci v zadní části zásuvky zůstávají utajeny a pohyb těla se podobá hledání v otvírací skřínce. Klienti tyto rozdíly nerozeznávají a nedoceňují. Za to všichni na první konzultaci chtějí tichý doraz, s tím se ztotožnit dokáží.

Každý designér by měl občas vidět starou kuchyni při likvidaci. Mastná místa, špína za korpusy. Kuchyně není věčný nábytek, i když je dominantní. Lidé přehlížejí odchylující se hrany nábytku. Přežívá zde z doby minulé malá četnost obměn interiérů a na druhou stranu uvědomělá investice do drobností kolem nás se vkusem a hodnotou.

Co může designér nabídnout pro kvalitní a čistou kuchyni? Prvním krokem často bývá omytí masa či zeleniny. Řešíte se svým klientem jeho hygienické návyky při zpracovávání potravin? Je to jako s nekonečnou debatou množství bakterií a hygieny na dřevěných a plastových prkénkách. Oboje vychází nastejno, překvapivě na dřevě se bakterie neudrží tak dlouho. Někomu nedělá problém krájení zeleniny a masa na jednom prkénku, někdo má na maso vyhrazené samostatné prkénko a po zpracování masa vše omyje, včetně linky. Slyšela jsem i vizi dvou dřezů s přepážkou, aby maso nemohlo vůbec kontaminovat zeleninu. Už kvůli velikostem kuchyní jsem pro dřez jeden, nebo dřez s vaničkou, kam bych dávala jen zeleninu. Ale desky z umělého kamene umožňují mimo spojení dřezu s pracovní deskou i možnosti vyvýšení mezi dřezy nebo frézování drážek před hranou desky či okolo dřezu a zamezení rozlití vody po syrovém mase. Pozor je ale třeba dát u umělého kamene, zda se dřez dokáže vypořádat s horkým a studeným. Při slití horké vody z těstovin a přitom puštění studené vody může dřez určitého složení vyrobených určitou technologií prasknout.

Voda a hygiena, k tomu také patří šetření vodou. Začít lze v praxi jednoduše, například u dřezových baterií, které spoří vodu a na českém trhu jich nalezneme několik. V zahraničí najdeme projekt iSAVE, kuchyňské baterie, který pomáhá uvědomit si díky displeji kolik vody zrovna kohoutkem protéká. Tak si uživatel lépe odvykne plýtvat vodou. Podobný projekt s upozorněním na spotřebu vody je Waterpebble, zaměřený ale na sprchování.

Myčka už je samozřejmostí a její plusy nemusím vyjmenovávat. Z klasické pozice zabudování do spodní části kuchyně se opět pro lepší komfort v dostupnosti, tedy malé četnosti ohýbání, posouvá směrem do oblasti výšky trouby. Tento rok již existují modely přímo v proporcích trouby, takže zabudování je snadné.

Zajímavý bod pro řešení špinavých míst poskytuje varný prostor. Volně stojící sporák je málokde k vidění s kovovými lištami, které překrývají snad nejvíce namáhavé místo kuchyně, tedy boční hranu linky s mezerou mezi sporákem. Vestavné varné desky tento problém elegantně odbouraly, ale stále zůstává prostor okolo ovládacích knoflíků. Můžete si pořídit desku s dotykovým ovládáním. Letošní novinka ve varných deskách nabízí řešení, kterým ohromíte každou návštěvu. Magnetické knoflíky, které i pro bezpečnost dětí během vaření můžete dát kamkoliv. Pokud knoflík vrátíte na své místo varné desky, pamatuje si svoji poslední polohu. Ale pozor, ať si z odloženého knoflíku neudělá váš domácí mazlíček puk.

Diskutujete se svým klientem nad tématem „zelená kuchyně“? Utvořte v kuchyni třeba místo pro květináče s bylinkami. Na popularitě nabírá i kompostování bio odpadu. Zkuste nabídnout klientovi kompostér na balkon, stačí pár žížal a bude moci ekologicky hnojit své květiny.

Pokud není vizí klienta mít doma mercedes na vaření, ale místo pro vaření, je navrhování kuchyně pravou výzvou. Je celá řada možností, jak z klasického řešení kuchyně odbočit. Jak prostor vylepšovat k pohodlí i kvalitní práci při vaření, jejich základem je i domácí příprava vývaru.

Galerie