Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Parlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil Parlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil

Sladká a stylová zmrzlinářství. 5 míst, kde se skvělá zmrzlina snoubí s dokonalým interiérem

Přinášíme další exkurzi po české gastro scéně. Tentokrát si přijdou na své milovníci zmrzliny. Specifických provozů nabízejících tuto ledovou pochoutku postupně přibývá. Vybrali jsme 5 zmrzlinářství se skvělou zmrzlinou a jako vždy se zaměřili na řešení interiéru a celkovou atmosféru místa.

Angelato Bělohorská

Rodinné zmrzlinářství Angelato svou první pražskou pobočku v Rytířské ulici otevřelo už v roce 2007, o něco později následovala cukrárna na Újezdě, jako poslední vznikla zmrzlinárna Angelato Bělohorská. Právě tato nejnovější a také největší pobočka se stala cílem naší první návštěvy. ​Návrhu jejího interiéru se ujali Lenka Křemenová, Zuzana Sagitariová a David Maštálka z ateliéru A1Architects, a navázali tak na předchozí úspěšnou realizaci. 

Angelato Bělohorská | Foto: A1ArchitectsAngelato Bělohorská | Foto: A1Architects

Místo se vyznačuje jednoduchým a prosluněným designem a díky všudypřítomnému dřevu, kombinací jednotlivých prvků a světlých barev, působí přátelským dojmem. Rozlehlý prostor je členěn do dvou místností vzájemně oddělených zaoblenou stěnou s průchody po obou stranách. Hlavním prvkem vstupní části je barový pult, který svým provedením a délkou určuje charakter místa a zákazníkovi umožňuje vizuální výběr zmrzliny.

Angelato Bělohorská | Foto: A1ArchitectsAngelato Bělohorská | Foto: A1Architects

Jednotícím prvkem se stal tvar kruhu, který se prolíná celým prostorem. Jsou to jednak kulaté stoličky a stoly, kulatá jsou také zrcadla na stěnách, výřezy ve dveřích a v policích, stejný tvar se opakuje také v osvětlení. Originálním prvkem je stolek s kulatým umyvadlem a kulatým zrcadlem. 

Angelato Bělohorská | Foto: A1ArchitectsAngelato Bělohorská | Foto: A1Architects

Příjemný dojem dokresluje působení živých květin, které jsou nedílnou součástí dekorace. Spolu s mnoha velkými okny a výkladci vnáší do místností život a vzduch. Prostor pobočky v Bělohorské ulici umožňuje posezení 50 lidí, další milovníky ledové lahůdky uvítá také přilehlá terasa. Odsud se vám nebude chtít odejít.

Zmrzlinář

Za otevřením zmrzlinárny ve Slezské ulici na Vinohradech stojí rodinná firma 2AD založená v roce 2008. Svou, dnes už vyhlášenou zmrzlinu z Kačic, se rozhodli přiblížit Praze. A udělali dobře. Vznikl Zmrzlinář

Interiér této zmrzlinárny se vyznačuje čistým minimalistickým designem jemných a světlých barev s pastelovými tóny. Na jeho návrhu se podílela architektka Katka Petkovšek  spolu se sochařem Martinem Roubíčkem a designérem Jakubem Polívkou. 

Zmrzlinář | Foto: ZmrzlinářZmrzlinář | Foto: Zmrzlinář

Místnost doplňuje jednoduchý nábytek vyrobený na míru truhlářem Aloisem Krobotem a židle TON. Dlouhý pult s masivní dřevěnou deskou a obložení pultu zajistila firma Perfecto Design, kaučuková podlaha je od studia Boca. Prostor protíná černý žárovkový řetěz typický pro venkovní prostory, pult osvětluje několik bodových žárovek.

 

Zmrzlinář | Foto: ZmrzlinářZmrzlinář | Foto: Zmrzlinář

Dva velké nosné sloupy u vchodu jsou opatřené pemrlovaným umělým kamenem. Působivé stěny jsou dílem malířů-patinérů Libora Michálka, Báry Petříkové a Davida Trávníčka. Svým pojetím umožňují propojení interiéru s ulicí, barevností, tak použitou technikou. Ta zahrnuje natírání i stříkání různých odstínů barev po vrstvách. Stěny také vizuálně pomáhají oddělit kachličkový stánek zmrzlináře od samotného sezení pro zákazníky.

 

Zmrzlinář | Foto: ZmrzlinářZmrzlinář | Foto: Zmrzlinář

Amato U Itala

Patříte-li mezi pamětníky, zmrzlinárnu U Itala ve Vodičkově ulici vám představovat nemusíme. Spolu s několika dalšími původními cukrárnami k hlavnímu městu patří hezkou řádku let. První zmínka o této zmrzlinárně pochází z období kolem roku 1897, tak dlouho se zde prý zmrzlina prodává. Od loňského roku tady ale najdeme překvapivě nového provozovatele.

Na dlouholetou zmrzlinářskou tradici tohoto místa se snaží navázat Gelateria & Caffé Amato. Po úspěchu s první provozovnou na Letné, založené v roce 2015, si o čtyři roky později otevřeli pobočku právě zde. Dovětkem „u Itala“ v názvu nová zmrzlinárna vzdává hold původnímu zmrzlinářství.

Amato u Itala | Foto: AmatoAmato u Itala | Foto: Amato

Původní návrh interiéru v prvorepublikovém stylu navrhla architektka Otília Perglová na základě zadání majitele domu, finální podoba je ale nakonec úplně jiná. Majitelé zmrzlinárny do interiéru promítli své představy o moderním jednoduchém prostoru, pod dohledem architektky vznikl nový design.

Prostor se vyznačuje světlými barvami, dřevěnými doplňky v kombinaci s bílou barvou a zlatými detaily a jemnými pastelovými tóny nábytku. 

Amato u Itala | Foto: AmatoAmato u Itala | Foto: Amato

Stěnu zdobí plastické prvky ve tvaru zmrzlinových kornoutků a logo ztvárněné Graphite studiem. Originální osvětlení ve tvaru zmrzlinových kornoutů z terakoty navrhl a vyrobil přímo Pietro, majitel a zmrzlinářský mistr v jedné osobě. Další stěna je doplněna nabídkovým menu v podobě dřevěných destiček s textem.

Amato u Itala | Foto: AmatoAmato u Itala | Foto: Amato

Stoly jsou stejně tak, jako barový pult, vyrobený na zakázku, židle od Tonu doplňuje další nábytek a doplňky jsou vybrané z COVEROVER boutique. Součástí kavárny je také venkovní posezení. Původní vitríny s lomenými oblouky byly zachovány z důvodu památkové zóny.

Parlor Cafe

Do pražského Karlína se vydáme, zatoužíme-li po něčem víc, než je tradiční zmrzlina v kornoutku. Parlor Cafe je originální koncept spojující zmrzlinu a sendviče z cookies, první svého druhu v České republice. Zmrzlinová sandwichárna potěší nejenom naše chuťové buňky.

Specifickou atmosféru místa umocňují vysoké klenby spolu s historickými obloukovými výkladci do ulice. Vše do sebe zapadá díky citlivým zásahům v interiéru, který navrhly Lenka Míková spolu s Markétu BromovouKlárou Šumovou

Parlor Cafe | Foto: Parlor cafeParlor Cafe | Foto: Parlor cafe

Parlor je koncepčně rozdělen na dva hlavní prostory společně tvořící jeden celek. Místa jsou navzájem propojena obloukovými průchody, díky tomu vznikají nečekané průhledy i kombinace jednotlivých barev. Přední část disponuje okny do ulice, na vstupní část s barem a přípravným pultem a kavárnou navazuje salonek, který je orientovaný do dvora.  

Každá část má také svou vlastní barevnost i vlastní princip a velikost tečkového dekoru. Dekor z nepravidelných teček připomíná tvarem logo a hlavní produkt – sendvič z cookies a zmrzliny. Množení teček odpovídá pestré škále nabídky a pastelová barevnost evokuje různé příchutě zmrzliny a sušenek.

Parlor Cafe | Foto: Tomáš OdstrčilParlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil

Okenní portály s historickým obložením výkladců jsou záměrně zdůrazněné tmavě šedou barvou, oblouk před toaletami vyplňuje překližkové obložení s posuvnými dveřmi, obloukovou niku za barem zase rozjasňují lesklé dlaždičky s nasvícením a neonem. Jednoduché a čisté detaily barového pultu dávají možnost vyniknout všem materiálům, které jsou na pultu použity. Jeho vrchní deska je z bílého corianu, bočnice a čelo pultu z drátoskla, které je o 45° natočeno. Mezi sklem a samotnou konstrukcí pultu je mezera, ve vrchní a spodní části, které jsou umístěné led pásky osvětlující sklo.

Parlor Cafe | Foto: Tomáš OdstrčilParlor Cafe | Foto: Tomáš Odstrčil

Minimalistická trubice je vyrobena na míru, stejně tak jako všechna ostatní svítidla, které jsou řemeslně zpracovanými konstrukcemi s ručně foukanými skleněnými baňkami. Stoly jsou vyrobeny přímo do prostoru Parlor a doplněny různými vintage kousky. Velkou roli zde hrají také rostliny umístěné v prostoru, nebo zavěšené ze stropu.

Zmrzlinová dílna Antonína Pudila

Na další zmrzlinovou a designérskou lahůdku vás pozveme kousek za Prahu. Litovat ale rozhodně nebudete. V někdejším královském městě Slaný sídlí nedávno otevřená  Zmrzlinová dílna Antonína Pudila. Najdeme ji kousek od Velvarské brány, která byla součástí bývalého středověkého opevnění města.

Místo sladkého ráje ve Slaném se nachází ve staré budově, jež byla paradoxně v minulosti masnou. Výzvou při proměně se stala snaha o zachování historických souvislostí, alespoň co se týče samotného interiéru. Očištění původního prostoru a odkrytí stavebních nánosů dalo vyniknout historickým klenbám, citlivé doplnění moderních prvků dodalo místu tu správnou atmosféru. Novou podobu interiéru vtiskli mladí designéři Bára Moravová a Adam Chmiel z Baad Studia, kteří stojí rovněž za studentskou kavárnou v objektu FFUK Kampusu Hybernská a jeho přilehlé zahrádky.

Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína MatuškováZmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková

Malá zmrzlinárna je tak akorát velká pro umístění několika míst k sezení. Celému prostoru dominuje efektní pult se zmrzlinovými nádobami v netradičním pojetí. Materiálem zvoleným k obložení pultu je stejný jako podlaha – lité terazzo – v jemných prvcích v různobarevných tónech. Zajímavou atmosféru rozehrává osvětlení v podobě podobě neonových trubek umístěných přímo nad pultem.

Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína MatuškováZmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková

Prosklená část nabízí lákavou možnost nahlédnout přímo na výrobu zmrzliny, koncept tohoto propojení je postaven na kontrastu materiálů. Výrobna, jako nerezová, technická a surová ,,jeskyně” a prodejna, jako prosvětlená a jednolitá harmonická hmota. Realizaci všech kovových prvků se ujalo Pasířství Jirků. 

Zmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína MatuškováZmrzlinová dílna Antonína Pudila | Foto: Karolína Matušková

Před zmrzlinárnou se můžete usadit na zahrádku, která je společnou s vedlejší cukrárnou stejného provozovatele. Zahrádka spojuje oba podniky jedním širokým chodníkem, sezení v úrovni chodníku je řešeno pozinkovanými lavicemi s vestavěnými květníky z modřínu vyrobených na míru, vše doplněné o židle HAY.

Pokud si plánujete výlet s dětmi, můžete využít speciální vlakovou soupravu Cyklovláček. Z pražského hlavního nádraží vás proveze Pražským Semmeringem, který je považován za nejhezčí pražskou železniční trať. Svou trasu vlak ukončí právě ve městě Slaný.  

Ještě jednu

V úvodu jsme zmiňovali, že náš výběr se bude týkat pěti zmrzlinářství. Na závěr si ale neodpustíme zmínit ještě jedno. Respektive Ještě jednu. Takový je název brněnské zmrzlinárny, která na své otevření teprve čeká. Mladého a úspěšného zmrzlináře Jakuba Gavora jste už možná zaznamenali z článků jiných médií. Jeho skvělou zmrzlinu si můžete zatím dopřávat v brněnském espresso baru Komár kafe.

Budoucí prostor zmrzlinárny Ještě jednu se nachází v samotném centru Brna v historickém domě U tří knížat. Na realizaci interiéru se podílí architektka Barbora Kudelová, která svou tvůrčí stopu zanechala také ve stylové kavárně Cafe Konvikt, kam jsme vás pozvali před nedávnem.

Zmrzlina Jakuba Gavora Ještě jednu | Foto: Ještě jednuZmrzlina Jakuba Gavora Ještě jednu | Foto: Ještě jednu

Milujete zmrzlinu, milujte design? Nenechte si ujít návštěvu těchto míst, kde zažijete jemné niance různorodých chutí a atmosfér.

Galerie

Další články