Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Nanuky Do:pusy | Foto: Do:pusy Nanuky Do:pusy | Foto: Do:pusy

Sladká a designová. České zmrzliny sází na kvalitní a atraktivní obaly, kdo jsou naši favoriti?

Horké letní dny se (snad) rychle blíží, a proto jsme se rozhodli zaměřit se na klasickou evergreenovou pochoutku pro děti i dospělé – na zmrzlinu. Kde najdete lákavě graficky a vizuálně zpracované ledové osvěžení? Přinášíme vám čtyři tipy, kam vyrazit za skvělým designovým i chuťovým zážitkem.

La Favorita

Začněme netradičně mimo Prahu. Až pojedete na víkendový výlet kolem Příbrami, stavte se do La Favority. Tato zmrzlina, stejně jako ostatní ze zde prezentovaných, vzniká zásadně z kvalitních přírodních surovin bez použití polotovarů a chemických přísad. Neméně významným a příjemným překvapením je i celý vizuál zmrzlinárny.

Jednoduché hnědé logo na krémovém podkladu, objevující se na kelímcích i na cateringovém vozíčku, se skládá jen z nápisu La Favorita, gelato naturale. Kornoutek zmrzliny místo písmena „i“ je hravým doplňkem a zároveň určujícím prvkem loga. K úplné dokonalosti vizuálu bychom snad vypustili jen dodatek gelato naturale – který může působit malinko nadbytečně. I tak ale tým z La Favority odvedl skvělou práci a my rádi ochutnáme podklady ukrývající se v ručně popsaných kelímcích. 

Zmrzlina La Favorita z Příbrami | Foto: La favorita FCBZmrzlina La Favorita z Příbrami | Foto: La favorita FCB

Zmrzlina La Favorita z Příbrami | Foto: La favorita FCBZmrzlina La Favorita z Příbrami | Foto: La favorita FCB

Ajskrým

Malebnou krajinou Kokořínska od dubna brázdí stylová, sytě červená Ajskrým kára. Do posledního šroubku renovovaný a vypiplaný Ford Tranzit z roku 1963 vděčí své současné podobě Kátě a Standovi. Ti se v průběhu minulé zimy rozhodli, že budou prodávat zmrzlinu a další domácí dobroty přímo z auta v přírodě. Zmrzlina je pražská Puro Gelato, zákusky peče Káťa sama a mimo to můžete ochutnat také domácí limonády ze sirupů Vladimír.

Ajskrým kára na Kokořínsku ǀ Foto: AjskrýmAjskrým kára na Kokořínsku ǀ Foto: Ajskrým

Logo na jejich káru navrhovali dva grafici, z jejichž nápadů si pak majitelé vybrali ten, který jejich představám vyhovoval více. „Chtěli jsme mít v logu zmrzku a autíčko – to jsou dvě hlavní věci, o které v našem konceptu jde,“ představuje mi značku Káťa, „také jsme chtěli, aby logo bylo čisté, a aby se v něm člověk dobře vyznal.Nakonec zvítězilo retro logo se stylizovanými obrázky auta a zmrzliny, které jsou zasazeny do jednoduchých linií – nic zde nechybí ani nepřebývá. Autorkou celého vizuálu je grafická designérka Eva Kryštofová. Našlapanou Ajskrým káru na svých cestách po Česku rozhodně nepřehlédnete, autíčko bývá běžně zaparkované na louce u Mělníka, ale už bylo na výletě i v Praze.

Ajskrým kára na Kokořínsku | Foto: AjskrýmAjskrým kára na Kokořínsku | Foto: Ajskrým

Do:pusy

V malé karlovarské výrobně zmrzliny vzniká další přírodní a poctivý produkt. Nanuky Do:pusy jsou společným projektem Aničky a Kevina. Ani jeden z nich přitom původně neplánoval vyrábět a prodávat zmrzlinu téměř po celé republice.

Zhostili se toho ovšem velmi řádně a poctivě. Hned od počátku navázali spolupráci s Jakubem Vaňkem a jeho designérským studiem, který pro ně vytvořil logo, fonty a celkový vizuální koncept. Kreseb se následně ujala Tereza Kovandová. Spojila v nich jednoduchost a hravost s dětskou technikou a pastelkami. Druhá etapa nových webových stránek pak vznikala pod kuratelou Martina Karáska, barevné a veselé fotografie byly pořízeny objektivem Marka Rebroše. Aktuálně zakladatelé Do:pusy spolupracují na veškerých fotografických materiálech s Šárkou Pakostovou.

Nanuky Do:pusy | Foto: Do:pusyNanuky Do:pusy | Foto: Do:pusy

Nanuky Do:pusy | Foto: Do:pusyNanuky Do:pusy | Foto: Do:pusy

RollsBros

Podíváme-li se do v létě značně přehřáté pražské metropole, narazíme v samém centru na atypickou zmrzlinu RollsBros. Pánové Jan Drbohlav a Vojtěch Pepř povýšili zmrzlinovou formu na vyšší úroveň – z kopečků na ruličky. Unikátní příprava spočívá v roztírání smetanové hmoty na mrazící desku a její následné rolování do chutných a vtipných ruliček. Tento postup výroby zmrzliny je náročný na zručnost: „Trvalo nám, než jsme se naučili vytvářet tu pravou zmrzlinu podle našich představ,“ říká Vojtěch Pepř.

Zmrzlinové ruličky RollsBros | Foto: RollsBros FCBZmrzlinové ruličky RollsBros | Foto: RollsBros FCB

Zmrzlinové ruličky RollsBros | Foto: RollsBros FCBZmrzlinové ruličky RollsBros | Foto: RollsBros FCB

Zpracování loga značky, na kterém v počátcích zakladatelé spolupracovali s kamarádem grafikem, vychází ze stylizované hlavy opice s motýlkem zasazené do kruhového štítku. Logo se mimo jiné nachází na kelímku vyrobeném pro speciálně určený počet ruliček. „Požadovali jsme také, aby měl kelímek jednoduchý design, proto je v bílé barvě, jen s logem společnosti,“ dodává k vizuálnímu zpracování Vojtěch.

RollsBros si stejně důkladně jako s rolováním zmrzliny pohráli také s vizuální prezentací svého produktu. Všechno do sebe perfektně zapadá, je jednoduché, vtipné a hravé. Stejně jako čtyři ruličky přesně padnoucí do kelímku s elegantním šimpanzem.

Další články