Podniky Ambiente jsou nejen obrazem moderní gastronomie, ale také poctou českému designu a lokálním materiálům. V sérii článků a videí představujeme práci českých designérů, kteří navrhli exkluzivní design skla, porcelánu, keramiky a dalšího užitého designu, jenž požitek z jídla umocní a podtrhne. Dalším objeveným talentem je absolventem UMPRUM Ivo Jedlička, který ve spolupráci s UM vytvořil nádobí o šesti designech.
Sklo k nakousnutí
Projekt s názvem Cooking the craft vychází z diplomové práce mladého designéra Iva Jedličky na pražské UMPRUM, který se nechal inspirovat kuchařskými technikami. Najít cestu k finálním produktům mu pomohlo spojení sil s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem a také zkušenost v kuchyni. Vznikla tak unikátní kolekce nádobí o šesti designech. „Diplomový projekt Ivo Jedličky z Ateliéru produktového designu je příkladem právě takové spolupráce. Plánovaný popup i celý navazující projekt Cooking the craft představuje jednu z možných cest, kterou se naši absolventi po ukončení školy vydávají. Moc si oboustranné spolupráce vážíme.“ říká Ida Chuchlíková, prorektorka UMPRUM.
Ivo se nechal inspirovat kuchařskými technikami a zkušenostmi nasbíranými v kuchyni UMu. Na základě společných debat vznikl i nápad na zapojení se do kuchařského týmu. Během příprav pop-upu Zkouška sirén měl Ivo možnost nahlédnout více pod pokličku kuchařských procesů. „Většina nápadů na výběr přetransformovaných technik vznikla právě na Zkoušce sirén, kde jsme společně vařili,“ doplňuje Ivo.
Při tvorbě nádobí se zaměřil na trojobal, tortilly, bonbónek, crème brûlée a lité sklo. František se pak nechal inspirovat nádobím při tvorbě pokrmů, kterými jednotlivé kusy nádobí naplnil. Talířky inspirované například laminovaným těstem vznikly proložením plátů hlíny (těsta) s polotransparentní glazurou (máslem).
Sklenice evokující kroucené bonbónky zase získaly na autenticitě díky prášku sody, která vytvoří ve skle bublinky. „V procesu experimentu jsem zkoušel všelicos, od vykrajování sušenek z hlíny po šlehání porcelánu s vajíčkovým bílkem, který zplesnivěl a skončil v koši. Často docházelo k tomu, že talíře nedržely, sypaly se nebo praskaly v peci, jsem proto rád, že se povedlo poladit postup výroby tak, aby se z experimentálních struktur dalo jíst,“ popisuje Ivo.