Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Restaurace Eska, foto: Iri Novak Restaurace Eska, foto: Iri Novak

Skandinávií inspirovaný podnik Eska voní jehličím a čerstvě upečeným chlebem

Bývalá výrobní hala v pražském Karlíně se proměnila ve vzdušný otevřený prostor, ve kterém od začátku listopadu funguje nová restaurace spojená s pekárnou Eska. Název odkazuje na slovo “česká”, které vystihuje podstatnou část zdejší filosofie. Jejím základem je udržitelnost, která se projevuje v kuchyni i v interiéru. Kuchaři pracují s lokálními zdroji a znovu objevují dnes téměř zapomenuté postupy jako je kvašení, sušení nebo pečení na ohni. Sedět tady budete na židlích, které vám připomenou školní jídelnu, a když se podíváte nahoru, uvidíte výzdobu z jehličí, šišek a vintage formiček. A hlavně hned po příchodu ucítíte vůni čerstvě upečeného chleba, který se tady připravuje z biomouky a třístupňového kvasu.

Z místních surovin, moderní, udržitelná a inspirovaná skandinávským přístupem. Těmito slovy popisuje kuchyni v Esce Šárka Hamanová z restaurací Ambiente, pod kterou nový podnik patří.

"Kuchaři vaří i z toho, co zdánlivě vypadá jako odpad. Například tamhle očistili mrkve, teď to nasolí, nechají kvasit a pak použijí na výrobu omáčky," popisuje milovnice jídla, které v Esce zatím nejvíc chutná pšeničné "rizoto".

“Je to pozapomenutý druh červené pšenice, kuchaři ji fermentovali a podávají s houbami, vajíčkem a řebříčkem," doplňuje. Právě divoké bylinky mají podle šéfkuchaře Esky Martina Štangla velký potenciál. “Moc se to v Česku nepoužívá, protože je málokdo zná,” říká šéf zdejší kuchyně, který se kouzlům s divoce rostoucími bylinkami naučil od Oldy Sahajdáka z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.

Pekárna Eska. Z velkého stolu si můžete vybrat chlebíčky i domácí moučníky, foto: Iri NovakPekárna Eska. Z velkého stolu si můžete vybrat chlebíčky i domácí moučníky, foto: Iri Novak

Oba podniky spojuje stejná filosofie inspirovaná skandinávským přístupem. Na jeho základě dokonce vznikl Manifest české moderní kuchyně, mezi jehož hesla mimo jiné patří čerstvost, opravdovost a jednoduchost. Stejně tak propagace českých výrobců, hledání nových způsobů, jak pracovat s tradičními českými surovinami a udržitelnost.

Ta se v Esce projevuje nejen v kuchyni, ale také v interiéru restaurace, která je tady umístěná v prvním patře. Porcelán a příbory jsou ze starožitnictví a bazarů a lesní ozdoby z šišek a jehličí, o kterou se postaraly designérka Yveta Kroupová a studio Louky květ, vznikly s šetrným přístupem k přírodě. Zelené tady ale nejsou jen dekorace, ale třeba i sůl. Je totiž ochucená libečkem.

Restaurace Eska, foto: Iri NovakRestaurace Eska, foto: Iri Novak

Lesní dekorace od Louky květ v restauraci Eska, foto: Iri NovakLesní dekorace od Louky květ v restauraci Eska, foto: Iri Novak

Zatímco kuchyně v Esce odráží přístup Severní Evropy, interiér je inspirován Londýnem. O jeho návrh se postarala architektka Tereza Froňková ze studia Olgoj Chorchoj, která se před realizací vydala nasát atmosféru podniků v hlavním městě Británie, kam ji vzal zakladatel sítě Ambiente Tomáš Karpíšek. 

Čistě z interiérového hlediska ji nejvíc zaujala restaurace Bistrotheque, která sídlí v podobném industriálním prostoru. “Eska je však trochu jiná, protknutá moderními technologiemi, a o to víc mi přijde zajímavá. Mou prací je usměrňovat technologie do té míry, aby to bylo vizuálně zvládnuté,” říká Tereza Froňková v rozhovoru pro Ambi blog Radost a jídlo.

Restaurace Eska, foto: Iri NovakRestaurace Eska, foto: Iri Novak

Architektka pro nový prostor zároveň navrhla i židle, které jsou “recyklací” těch, které známe ze školních jídelen. Prototyp, podle kterého jsou židle v Esce vyrobeny, vznikl rozebráním “old school” modelu. Na míru je v Esce také nádobí, které navrhli studenti Ateliéru keramiky a porcelánu na pražské UMPRUM a 6 typů kameninových talířů a misek také sochař a keramik Cyril Hančl.

První hosté už z něj mohli ochutnat zdejší avantgardní kuchyni. “Večeře u nás už jedou, obědy budou od příštího týdne,” doplňuje Šárka Hamanová, podle které je nejdůležitější, aby si hosté Esky odnesli zážitek - z jídla, prostředí i obsluhy.

Židle v restauraci Eska jsou inspirované školním nábytkem. Dřevěnou část dodala značka TON, kovovu mmcité, foto: Iri NovakŽidle v restauraci Eska jsou inspirované školním nábytkem. Dřevěnou část dodala značka TON, kovovu mmcité, foto: Iri Novak

Vintage talíře v restauraci Eska, foto: Iri NovakVintage talíře v restauraci Eska, foto: Iri Novak

Restaurace a pekárna Eska

Pernerova 49, Praha 8 - Karlín

eska.ambi.cz

Návrh interiéru: Tereza Froňková

Dekorace: Louky květ

Vizuální styl: Marek Pistora (Studio Najbrt)

Galerie

Další články