Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Revitalizace sídliště Jižní Svahy ve Zlíně | Foto: Dušan Tománek, Zdroj: m.ellement.cz Revitalizace sídliště Jižní Svahy ve Zlíně | Foto: Dušan Tománek, Zdroj: m.ellement.cz

Sídliště ve Zlíně překvapí svou moderní podobou. Studio Ellement navrhlo nové prvky, které zde dělají život příjemnější

Revitalizace zlínského sídliště Jižní Svahy, kterou má na svědomí studio Ellement, zohledňuje rozmanitost potřeb obyvatel lokality a poskytuje prostor pro komunitní setkávání i pro dětské hry.

Sídliště původně vzniklo na návrh architektů Šebestiána Zeliny a Jiřího Gřegorčíka v 80. letech minulého století. Cílem bylo vytvořit veřejný, obytný a polyfunkční prostor pro nové obyvatele. Řešení veřejného prostoru však bylo poslední dobou vnímáno jako slabé v ohledu řešení parkování, sběru komunálního odpadu a celkového stavu mobiliáře.

Revitalizace sídlištního veřejného prostoru podle studia Ellement. | Zdroj: m.ellement.czRevitalizace sídlištního veřejného prostoru podle studia Ellement. | Zdroj: m.ellement.cz

Rozmanitost

Koncept studia Ellement se proto zabýval všemi uvedenými problémy, avšak kvůli omezeným finančním a časovým prostředkům byla realizována jen část návrhu. Jako autoři návrhu nejsme ztotožněni s částečným řešením úprav. Vnímáme, že řešená část zvyšuje kvalitu lokality, ale pro celkové zkvalitnění prostoru je nutné revitalizovat území jako celek, byť v etapách, uvádí studio Ellement. Prostor si klade za cíl reflektovat rozmanitost způsobu života na sídlišti. V koncepci je tak myšleno na zábavu pro děti a teenagery, stejně tak jako na vytvoření prostoru odpočinku pro starší obyvatele. Zároveň vytváří zázemí pro komunitní akce, koncerty nebo trhy.

Vertikální dominantou prostoru jsou deštníky, poskytující stín. | Zdroj: m.ellement.czVertikální dominantou prostoru jsou deštníky, poskytující stín. | Zdroj: m.ellement.cz

Koncept kruh

Základním motivem celého konceptu je kruh, který plochu člení jak graficky, tak fyzicky. Silnici a obytný prostor oddělují půlkruhy osázené trvalkami s nízkou zídkou, která zároveň plní funkci laviček. Prostor, který přímo navazuje na plochu základní školy, je proměněn v dětské hřiště. Modelace krajiny, která tvoří malé kopečky má nejrůznější možnosti využití – lezecká stěna, kolotoč či skákadlo. Nechybí ani trampolína a prolézačky pro větší děti. Část hřiště tvoří zpevněná plocha, která slouží pro pohyb na kole či odrážedle, nebo jako komunitní prostor. Hřiště doplňuje šeptanda a vodní trysky, které jsou ideální k letnímu osvěžení.

Vodní osvěžovadla jsou zabudovaná přímo do povrchu. | Zdroj: m.ellement.czVodní osvěžovadla jsou zabudovaná přímo do povrchu. | Zdroj: m.ellement.cz

Další články