Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Jemné pastelové barvy dodávají harmonii. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNice Jemné pastelové barvy dodávají harmonii. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNice

Rekonstrukce bytu na jedničku. 5 architektonických studií, které musíte oslovit, když plánujete renovaci

Rekonstrukce původních interiérů s sebou přináší výzvy, ale také mnohá úskalí. Proces tvorby bývá často krokem do neznáma. Staré budovy mohou odhalit autentickou krásu původní historie, často také ale dobové nešvary. Členové některých architektonických studií takové výzvy přijímají velmi rádi. Kdo nás poslední dobou zaujal?

0,5 Studio

0,5 Studio založili v roce 2011 architekti Pavel Nový a Vít Svoboda, kteří spolu vystudovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od počátku své praxe navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Název studia vychází ze základní architektonické čáry – 0,5 mm. V portfoliu mají různé projekty: soukromé či veřejné stavby, novostavby nebo rekonstrukce. 

05 Studio, architekti Pavel Nový a Vít Svoboda | Zdroj: 0,5 Studio05 Studio, architekti Pavel Nový a Vít Svoboda | Zdroj: 0,5 Studio

Velká zkušenost s rekonstrukcemi bytů v historických domech jim umožňuje vypořádat se s mnoha výzvami a úskalími, jimž se u těchto typů realizací často nelze vyhnout. Tato místa bývají limitována daným prostorem, historickými kontexty a požadavky klientů. Projekt tak může mít více hladin. Jednou z jejich myšlenek je přeložit historický funkcionalismus do současného jazyka.

Rekonstrukce bytu Vršovice

Tento přístup uplatnili rovněž při rekonstrukci bytu v pražských Vršovicích. Byt se nachází v pozdně funkcionalistickém domu z 30. let. Jeho přednostmi je vedle zachovalých detailů i působivý výhled na panorama této čtvrti skrze typická pásová okna. Jasnou hladinu, kterou se rozhodli v tomto případě akcentovat, představovala vizualita historického domu, kterou architekti dále doplnili o nové vstupy.

Jednotícím prvkem mezi novými vstupy a původní linií se staly povrchy podlah. Použita byla klasická parketa, v koupelně a na toaletě pak stěrky, které z povrchů podlah přecházejí i na stěny. Ke sjednocení došlo i v případě osvětlení a radiátorů. Na vestavěný nábytek pak bylo použito dubové dýhy a bílé barvy. „Co má být vizuálně skryto, je barevně staženo do bíla, naopak to, co má být zvýrazněno, je akcentováno materiály a barevností.“

Materiálová a koncepční hra tvoří kulisu pro současné potřeby investorů a nechává vyniknout výhledy na střešní panorama Vršovic, které díky pásovým oknům vstupují přímo do interiéru.

Dialog zde vedou předměty soudobé i osobní artefakty. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter FaboDialog zde vedou předměty soudobé i osobní artefakty. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter Fabo

Dispozičním sjednocením bývalých dvou místností vzniklo 30 metrů čtverečních velkorysého prostoru. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter FaboDispozičním sjednocením bývalých dvou místností vzniklo 30 metrů čtverečních velkorysého prostoru. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter Fabo

Do obývacího pokoje, který tvoří jádro bytu, se z haly vchází přes dvoukřídlé pivotové dveře. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter FaboDo obývacího pokoje, který tvoří jádro bytu, se z haly vchází přes dvoukřídlé pivotové dveře. | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter Fabo

Integrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter FaboIntegrovaná šatní skříň s úložnými prostory a knihovnou | Zdroj: 0,5 Studio, foto: Peter Fabo

Archport

Kreativní přístav Archport byl založen v říjnu roku 2013 uprostřed neklidných vod Jadranu dvojicí architektů Vojtěchem Hyblerem a Davidem Dvořákem. Byť byl Archport založen „na vodě“, stojí jeho základy na lásce ke geometrii, jednoduchosti a úctě ke kontextu. Architekti se potkali na technické univerzitě RWTH v Cáchách, kde oba studovali rok u profesora Mirko Bauma. David zde byl na roční stáži z pražské Fakulty architektury ČVUT a Vojta z liberecké Fakulty umění a architektury TUL.

Kreativní přístav Archport, Vojtěch Hybler a David Dvořák | Zdroj:  ArchportKreativní přístav Archport, Vojtěch Hybler a David Dvořák | Zdroj: Archport

Společně mají za sebou řadu rekonstrukcí i novostaveb domů, bytů a úprav interiérů veřejných staveb. V současné chvíli se zabývají projekty převážně pro rodinné bydlení. Při navrhování čerpají z lásky k jednoduchosti a z úcty ke kontextu a z geometrie, kterou lze chápat i jako řád, pravidelnost a rytmus.

Rekonstrukce bytu na Vinohradech

Jedna z jejich posledních realizací je rekonstrukce bytu na Vinohradech, kde bylo třeba začít úplně od nuly. „Byt byl v původním a nevyhovujícím stavu (tak to bývá samozřejmě ve většině případech). Měli jsme obavy, jestli strop pod námi vůbec drží pohromadě. Museli jsme tedy začít kromě detailního zaměření původního bytu také stavebně technickým průzkumem a rovněž přizvat statika. Dále z bytu zmizely veškeré původní povrchy i instalace.“ 

Podhled v obývacím pokoji má výraznou centrálu zakončenou lustrem, ale jinak je strop skládaným dřevěným novotvarem. Velkou inspirací pro zvolené pojetí se stal tradiční vinohradský byt s krásnou podlahou, velkoryse pojatými dveřmi a zdobenými stropy. Kuchyně se zelenou stěnou je s průchodem do ložnice záměrně navržena v jednoduchém čistém designu tak, aby podtrhla a doplnila vyznění dvou dominantních prvků interiéru – podlahy a především podhledu.

Od začátku tohoto návrhu hledali architekti cestu, jak zachovat tradiční pojetí a nejít cestou nepůvodních replik. „Rádi povýšíme nutný stavební prvek (třeba akustický podhled) na výtvarný prvek. I když kvůli tomu musíme nastudovat spoustu nových věcí a použití nějakého katalogového řešení by bylo dozajista jednodušší. Nás naopak tyto drobné objevitelské odyseje hodně baví.“

Designovým podhled má vliv i na akustiku místností. | Zdroj: Archport, foto: Petr PolákDesignovým podhled má vliv i na akustiku místností. | Zdroj: Archport, foto: Petr Polák

Velkorysý hlavní obytný prostor navazuje na vstupní halu. | Zdroj: Archport, foto: Petr PolákVelkorysý hlavní obytný prostor navazuje na vstupní halu. | Zdroj: Archport, foto: Petr Polák

Jednoduchý design kuchyně se zelenou stěnou a průchodem. | Zdroj: Archport, foto Petr PolákJednoduchý design kuchyně se zelenou stěnou a průchodem. | Zdroj: Archport, foto Petr Polák

Rekonstrukce bytu na Vinohradech. | Zdroj: Archport, foto: Petr PolákRekonstrukce bytu na Vinohradech. | Zdroj: Archport, foto: Petr Polák

ANNY architects

Kreativní duo dvou mladých architektek ANNY architects pojí studium stejné školy – FUA TUL v Liberci v ateliéru Prof. Ing. arch. Zdeňka Fránka. Zde pracovaly na společném projektu aristologie (spojení gastronomie vs. architektura). Anna Nižňanská vystudovala paralelně filmovou/divadelní vědu a zajímá se o další umělecké obory. Anna Podroužková už 8 let spolupracuje s MgA. Ing. arch. Petrem Jandou v ateliéru petrjanda/brainwork např. na pražských náplavkách.

ANNY - architektky Anna Nižňanská a Anna Podroužková | Zdroj: ANNY architectsANNY - architektky Anna Nižňanská a Anna Podroužková | Zdroj: ANNY architects

Vzhledem k tomu, že se obě architekty jmenují Anny, byl název jejich dua jasný. ANNY architects skrze architekturu prozkoumávají témata, která je zajímají. „Tvoří se nám společně dobře  můžeme o věcech diskutovat a je to větší zábava, neboť architektura je kolektivní disciplína i vzhledem ke všem zúčastněným profesím. Zároveň si navzájem rozdělíme stres, který k této profesi neodmyslitelně patří.“

Architektky baví hledání kontextu u starších pražských bytů, kde milují spojení starého a nového nebo hledání nového řešení, například u nefunkčních dispozic, které nevyhovují současným požadavkům na bydlení. Momentálně se věnují primárně interiérům, rekonstrukcím a menším projektům. Jeden z jejich prvních společných reálných projektů byl pro neziskovou organizaci NADĚJE. Šlo o návrh recepce a zasedací místnosti v pobočce azylového domu pro bezdomovce. Jejich posledním zrealizovaným projektem je showroom českých dětských hraček ABABU.

Výsledkem každé jejich studie je mini knížečka (brožura), na které si nechávají obzvlášť záležet. Klienti si ji pak mohou nechat doma a po večerech si v ní listovat a těšit se na realizaci. „Kvalitní grafický výstup je pro nás stejně tak důležitý jako samotný výsledek. Investorům tím naší představu kolikrát mnohem lépe a detailněji zprostředkujeme, zároveň máme rády pěkné věci, takže si i tuhle stránku užíváme, ač uznáváme, že by bylo kolikrát snazší pouze vyjet pár holých rendrů. Rovněž nás pak vždy baví porovnat vizualizace s realizací a to, jak moc jsme dokázaly naši vizi přiblížit.“

Koncepce interiéru doplněného o nábytek na míru, vizualizace | Zdroj: ANNY architectsKoncepce interiéru doplněného o nábytek na míru, vizualizace | Zdroj: ANNY architects

Návrh pokoje v bytě sto let starého pro potřeby mladého, vizualizace | Zdroj: ANNY architectsNávrh pokoje v bytě sto let starého pro potřeby mladého, vizualizace | Zdroj: ANNY architects

Budoucí podobu projektů přibližují také schémata. | Zdroj: ANNY architectsBudoucí podobu projektů přibližují také schémata. | Zdroj: ANNY architects

Iva Hájková Studio

Iva Hájková vystudovala Stavební fakultu na ČVUT. Pohled na estetiku a vývoj designu si posléze obohatila studiem Interiérového designu. V roce 2013 založila Iva Hájková Studio. Jeho činností jsou kompletní realizace – od konzultací při pořízení interiéru přes samotný návrh až po management realizace. Pro každý konkrétní interiér se snaží nalézt příběh, ať už klienta nebo místa. Příběh určuje atmosféru, která nasměruje navrhování, a díky tomu vzniká osobitý interiér s nadčasovým rozměrem.

Iva Hájková | Zdroj: Iva Hájková StudioIva Hájková | Zdroj: Iva Hájková Studio

Cílem studia je do každé realizace dostat příběh klienta, propojit lokalitu, dům i byt do tepajícího celku. Hlavním tématem tvořeného bytového designu vnímá Iva Hájková jako propojení racionálních a emočních kvalit. „Je krásné rekonstruovat byt v historickém domě na Starém městě, tam je ten Genius Loci, ta atmosféra je všude a vy na té vlně jedete dál. Ale ten pocit, když najdete příběh pro byt v novostavbě v Suchdole, kde si lámete hlavu, zpovídáte klienta, chodíte okolím a nemůžete najít nic, co by stálo za ten příběh, který bude tvořit celý koncept interiéru, je skvělý. Najdete ho, najdete ten příběh, který píše tento byt, tato rodina, a pak už Vám jdou myšlenky tak rychle, že nedokážete ani tak rychle psát a kreslit. To je ono, to je ta moje radost z práce.

Rekonstrukce bytu na Žižkově

Ukázkou tvorby studia je rekonstrukce typického prvorepublikového bytu, ve kterém se česká elegance začátku 19. století prolíná s trochou Asie. Výsledkem je moderní, nadčasový byt v pastelových tónech v kombinaci s luxusními materiály. Náladu místa utváří unikátní stůl představující vodní hladinu. Stůl je vyřezán do tvaru oblíbeného jezera a díky skleněným nohám jako by levitoval nad zemí. Doplňují ho židle z přírodního lýka představující rákosí. Za zády na stěně je kus mramorového kamene, který do prostoru vnáší stabilitu a vyjadřuje skálu u jezera.

Převážná většina vybavení bytu je navržena na míru, včetně úchytek, nožiček a kování. Broušená mosaz působí moderním dojmem, přesto se odkazuje materiálově k minulosti. Interiér vyniká také díky terazzové dlažbě velkého formátu, stejná dlažba je použita i místo klasických parapetů. Barvy kamínků v podlaze se opakují barevně v celém interiéru. 

Stůl  svým pojetím evokuje vlnky na jezeře. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNice Stůl svým pojetím evokuje vlnky na jezeře. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNice

Jemné pastelové barvy dodávají harmonii. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNiceJemné pastelové barvy dodávají harmonii. | Zdroj: Iva Hájková Studio, Foto: BoysPlayNice

Elegantní zrcadlo ukrývá elektrické zázemí bytu. | Zdroj: Iva Hájková Studio, foto: BoysPlayNiceElegantní zrcadlo ukrývá elektrické zázemí bytu. | Zdroj: Iva Hájková Studio, foto: BoysPlayNice

Důraz je kladen na detaily, v koupelně nevyjímaje.  | Zdroj: Iva Hájková Studio, foto: BoysPlayNiceDůraz je kladen na detaily, v koupelně nevyjímaje. | Zdroj: Iva Hájková Studio, foto: BoysPlayNice

Komon architekti

Studio Komon architekti založili v roce 2017 spolužáci z FA ČVUT – Lucie Roubalová a Martin Gaberle. S architekty Bořkem Peškou a Janou Drtinovou tvoří malý tým, který se autorsky věnuje projektům ve veřejném i soukromém prostoru. Projekty navrhují od prvních skic až po výsledný detail.

Při rekonstrukcích rádi rozvíjí a hledají nový smysl starých budov a interiérů. „Stáváme se tak součástí vývoje, ať už bouráme, nebo restaurujeme. Když opravíte starou věc, je to stejná radost, místo abyste ji vyhodili a koupili si novou. Rekonstrukce je otázkou přesvědčení. Vždy je to delší, náročnější a často dobrodružný proces. O to větší je radost z výsledku pro nás i investora,“ přiblížil své vnímání a přístup architekt Martin Gaberle.

Martin Gaberle | Zdroj: Komon architektiMartin Gaberle | Zdroj: Komon architekti

Každý jejich projekt je založený na dialogu s investorem, poznání místa a rozboru zadání. Architekti pracují s citem i rozumem, hledají souvislosti a smysl záměru. Krásu nachází v jednoduchosti a v nadčasovém řešení. 

Byt s betonovou konstrukcí

Jednou z posledních realizací je nízkorozpočtová rekonstrukce bytu ve standardním bytovém domě z 50. let. Architekty zaujala skutečnost, že byt má skeletovou konstrukci. Vybourali nenosné příčky na nutné minimum a dispozici přizpůsobili dnešnímu standardu, kdy kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem tvoří jeden prostor. Díky zrušení původních nenosných příček byla odhalená nosná betonová konstrukce domu. Interiér celého bytu tak získal osobitý vzhled a změnila se i jeho dispozice.

K celkové atmosféře dopomohly vestavěné bloky nábytku z březové překližky. Byly zachovány původní parkety a vybourané podlahy byly navíc doplněny cementovou stěrkou. Na první pohled nepříliš zajímavé zadání se díky výborné spolupráci s investorem proměnilo v zajímavý projekt.

Byt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David GaberleByt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David Gaberle

Byt z betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David GaberleByt z betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David Gaberle

Byt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David GaberleByt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David Gaberle

Byt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David GaberleByt s betonovou konstrukcí | Zdroj: Komon architekti, foto: David Gaberle

Další články