Dvoupatrová restaurace na rohu Nádražní a Bězděchovy ulice vystřídala v budově Zlatý Anděl Potrefenou Husu. K rekonstrukci a novému pojetí si původní majitel a znalec vína Milan Bartoš přizval Libora Vedrala, který v Praze provozuje jedny z nejúspěšnějších gastronomických podniků, a duo Jakuba Fišera a Marka Schneidera z ateliéru Aulík Fišer architekti.
Dvoupatrový interiér je poskládaný z dřevěných příček. | Zdroj: Aulík Fišer architekti
Dřevo v hlavní roli
Nepřehlédnutelnými prvky, které celý Red Pif provází, jsou smrkové latě, hranoly a prkna. „Práce se dřevem má určitá pravidla – skladebnost a rytmus, což je známé především z historických lidových staveb. Řekněme z běžné tesařiny. Atmosféra starých stodol a polorozpadlých roubenek, hra se světlem mezi trámovím. To nás svým způsobem ve vazbě na zvolený koncept inspirovalo,“ popisuje architekt Jakub Fišer způsob, kterým přemýšleli nad novým pojetím restaurace.
Vzdušnost do prostoru přinášejí rozměrná okna, která nenuceně propojují interiér s každodenním ruchem exponovaných pražských ulic. Dotek osobitého stylu do interiéru vnesl i přední český designér Rony Plesl se skleněnými lustry navrženými přímo pro tento projekt a umělec Petr Písařík svou extravagantní instalací.
Díky oválným oknům prostupuje do prostoru spousta denního světla. | Zdroj: Aulík Fišer architekti
„Rád pozoruji hru světla v prostoru. Také mě zajímá, kam si návštěvníci sedají a co preferují. Mým přetrvávajícím potěšením je ale pivo na stojáka u pultu v kruhovém oknu pod schody. Stoupnu si tam nebo se opřu o pult a dívám se, co se děje na ulici. Tohle kukátko jsme si udělali tak trochu pro sebe…,“ komentuje své dílo Jakub Fišer. „Hlavní ale je, aby si něco, kvůli čemu se budou vracet, našli na interiéru i hosté. Pak budeme spokojení.“
Zážitek pro fajnšmekry
Vyjma výběrových francouzských i českých vín se v restauraci můžete těšit i na výborné české a francouzské speciality. Tím, kdo zaštiťuje špičkovou kvalitu pokrmů, je šéfkuchař David Kalina. Za svou kariéru stihl gastronomicky vybudovat mnoho úspěšných pražských podniků, jako jsou Mincovna na Staroměstském náměstí nebo Tiskárna na Národní třídě. Pečlivě sestavené menu také nově doplňuje tekuté zlato, náš neoficiální národní symbol — čepovaný Plzeňský Prazdroj.