Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Přestavba Baťova kanálu podle návrhu architektonického studia KOGAA | Zdroj: kogaa.eu Přestavba Baťova kanálu podle návrhu architektonického studia KOGAA | Zdroj: kogaa.eu

Promění se Baťův kanál? Studio KOGAA navrhlo budovu do přístavu, kde může být bistro i kulturní sál

Veřejný prostor přístavu Veselí nad Moravou prochází v těchto dnech revitalizací. Cílem je propojit a aktivovat volnočasovou osu vedoucí z centra města směrem ke koridoru Baťova kanálu. Architektonické studio KOGAA v návaznosti na revitalizaci předložilo návrh jeho přestavby, kde hlavní dominantou je budova s klenutými okny v parteru, jež nabídne bistro a sál pro kulturní akce v patře.

Návrh přestavby transformuje během čtyř fází stávající hmotu na objekt, který se v parteru otevírá do všech stran a plynně tak komunikuje s okolním exteriérem a jedinečnou krajinou v blízkosti plavebního kanálu. Také jeho funkčnost prochází obměnou a ačkoli si zachovává svou typologii, objekt je členěn celkem na čtyři úrovně prominence, a to od soukromých akcí, až po výdejové okénko obsluhující projíždějící cyklisty.

Za tvorbou vizualit stojí studio ZAN | Zdroj: kogaa.euZa tvorbou vizualit stojí studio ZAN | Zdroj: kogaa.eu

Autory návrhu je tým architektů studia KOGAA: Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Kateřina Baťková, Kateřina Čenovská, Patrícia Pecková | Zdroj: kogaa.euAutory návrhu je tým architektů studia KOGAA: Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Kateřina Baťková, Kateřina Čenovská, Patrícia Pecková | Zdroj: kogaa.eu

Zemitě probarvená

Estetika budovy se odvíjí od klenutých otvorů v parteru, které posilují jednak tektoniku budovy samotné, ale zároveň nabízí intimní zákoutí spojené s grandiózními průhledy do exteriéru. Materializace pak kombinuje organicky probarvený zemitý povrch „nosné základny“ parteru s lehkou dřevěnou konstrukcí patra. Střecha je řešena jako pochozí a doplňuje tak portfolio prostor nabízených provozem. Střecha je po okraji vybavena organicky tvarovanými záhony, které slouží jako retence dešťové vody, ochlazují prostor střechy v létě a dotváří estetiku terasy.

Celková hmota je do prostoru osazena tak, aby její fragmentace co nejlépe odpovídala okolnímu měřítku a budova se nedostávala do konfliktu se svým okolím.

Vizualizace Baťova kanálu | Zdroj: kogaa.czVizualizace Baťova kanálu | Zdroj: kogaa.cz

Vizualizace Baťova kanálu | Zdroj: kogaa.czVizualizace Baťova kanálu | Zdroj: kogaa.cz

KOGAA

„Předložený projekt jsme vypracovali v rámci architektonické soutěže, ke které jsme byli osloveni. Vyčkáme na výsledky a v případě úspěchu budeme plánovat další kroky,“ uvedla architektka Alexandra Georgescu, která v roce 2015 společně s Tomášem KozelskýmViktorem Odstrčilíkem založila dnes již oceňované studio KOGAA. Základní ambice architektonického studia je vyvrátit hranice architektury inovativními a nečekanými způsoby, vyrovnávající kreativní dokonalost se sociálními a technickými požadavky. KOGAA je mezinárodně známé díky projektu The Distillery - Social Reactor a ve své práci klade důraz na oživování a konverze opuštěných a zapomenutých budov.

Jedna z architektonických kanceláří KOGAA v Brně. Druhou najdete v pražském Karlíně. | Zdroj: kogaa.euJedna z architektonických kanceláří KOGAA v Brně. Druhou najdete v pražském Karlíně. | Zdroj: kogaa.eu

Další články