Ochutnat ho můžete skoro jen v Česku. Kubánský rum Eminente okouzlí nejen chutí, ale i propracovaným designem lahví

Leire Fernández – spoluzakladatelka nezávislé designové prodejny a sdružení umělců a návrhářů Clandestina na Kubě / Kubánský rum Eminente v designové láhvi | Zdroj: Eminente Leire Fernández – spoluzakladatelka nezávislé designové prodejny a sdružení umělců a návrhářů Clandestina na Kubě / Kubánský rum Eminente v designové láhvi | Zdroj: Eminente

Česká republika je jednou z mála zemí, které mají od roku 2020 tu čest okusit nový kubánský rum Eminente. Nápoj s bohatou chutí je zajímavý nejen svým obsahem, ale také designovým obalem, za který si vysloužil řadu prestižních ocenění. Rum Eminente zkrátka kvalitou a pečlivostí zpracování vzdává hold kubánské kultuře. A kubánskému duchu resolver – „umění nějak si poradit“, ať se děje cokoli. Čtveřice Kubánců z řad umělců, hudebníků, šéfkuchařů a mistrů rumu se podělila o svůj zápal pro řemeslo a vysvětlila, jak jim jedinečný kubánský duch pomohl definovat cíle a inspiroval jejich práci.

Rum Eminente

Rum Eminente se od běžných kubánských rumů liší v řadě ohledů. Na jeho vzniku se podílela pro rumy ne zcela typická společnost Louis Vuitton Moët Hennessy, za originální recepturou však stojí César Martí, který se ve 33 letech stal nejmladším Maestro Ronero (rumovým mistrem) v historii Kuby. Hlavní myšlenkou Eminente bylo vytvořit nový druh rumu, který se bohatostí a hloubkou chuti navrací k tradičním rumům z 19. století.

César Martí se chce s rumem Eminente vrátit k tradiční výrobě z 19. století. | Zdroj: EminenteCésar Martí se chce s rumem Eminente vrátit k tradiční výrobě z 19. století. | Zdroj: Eminente

Díky pečlivému zpracování, vysokému podílu destilátů aguardiente a sedmiletému zrání v dubových sudech tak vzniká luxusní rum s bohatou vůní čerstvě pražené kávy, pečených mandlí a kakaa. U nás je Eminente dostupný od roku 2020 ve dvou provedeních – Eminente Reserva, který si nejlépe vychutnáte jen tak na ledu, a Eminente Ámbar Claro, jenž je určený především pro gastronomii a zraje pouze tři roky.

Design láhve připomíná krokodýlí šupiny. | Zdroj: EminenteDesign láhve připomíná krokodýlí šupiny. | Zdroj: Eminente

Za zmínku však stojí nejen obsah lahve, ale také její vzhled. Designový skleněný obal s dekorem připomínajícím krokodýlí šupiny a minimalistická etiketa jsou totiž inspirované samotným tvarem ostrova, místními nazývaným Isla del Cocodrilo. Za návrhem stojí firma Stranger & Stranger, která má na kontě například design proslulých rumů Don Papa.

Idania a Leire 

Leire Fernández | Zdroj: Archiv autorkyLeire Fernández | Zdroj: Archiv autorky

Leire Fernández a Idania del Rio jsou spoluzakladatelky nezávislé designové prodejny a sdružení umělců a návrhářů Clandestina. Leire, výkonná ředitelka, je původem z Baskicka a Idania, kreativní ředitelka, je z Kuby. Clandestina přenáší tradiční kubánské hodnoty, jako jsou recyklace a odolnost, do současnosti prostřednictvím moderního designu.

Clandestina, založená v roce 2015, se zrodila z touhy zakladatelek nabídnout mladým Kubáncům způsob, jak mohou projevit své já, a to skrze design a módu. Idania opustila Kubu a po návratu zjistila, že mladší generace touží odejít a hledat lepší příležitosti. Clandestina chce připomenout nové generaci Kubánců, že mají důvod zůstat.

Designová prodejna a Clandestina | Zdroj: ClandestinaDesignová prodejna a Clandestina | Zdroj: Clandestina

Vybudovat Clandestinu od základů znamenalo, že už od počátku tvoří významnou součást její DNA nouze. „Tak to prostě na Kubě chodí,“ říká Idania. Udržitelnost není pro tyto ženy trend, ale hluboce se prolíná jejich obchodním modelem a v podstatě pomáhá v rozkvětu kreativity celého týmu Clandestiny. Odhozeným nebo zapomenutým kouskům je propůjčen nový život a kubánský módní vkus začíná před globálními značkami dávat přednost místním výtvorům.

Hledat řešení stále dokola je pro zakladatelky Clandestiny součást jejich práce i kubánské kultury jako takové. Není to jen běh na dlouhou trať, své místo tu má také humor. Cítit se odstrčený/poražený, to nemají Kubánci v povaze. Raději dávají přednost pozitivnímu temperamentu s trochou lehkovážnosti. Leire a Idania čerpají inspiraci z překážek, které musejí při svém podnikání překonávat. Klíčem je takovou překážku obejít, ne jít hlavou proti zdi. Zkušenost je naučila, že na druhé straně čeká něco mnohem lepšího.

Proč Leire miluje rum Eminente?

LEIRE: Zakladatelem je mladý muž, což je na Kubě, kde je všechno staré a tradiční, nesmírně osvěžující. Důvěra v mladé lidi je budoucnost.

Kde najdete Idanii usrkávat koktejl s rumem Eminente? 

LEIRE: V baru Melodrama, kde vám barmanka namíchá naprosto bezvadné drinky.

Annabelle

Nikaragujská šéfkuchařka Annabelle Cantarero | Zdroj: EminenteNikaragujská šéfkuchařka Annabelle Cantarero | Zdroj: Eminente

Seznamte se s Annabelle Cantarero, nikaragujskou šéfkuchařkou, která od roku 2014 žije na Kubě a je spolumajitelkou Finca Tungasuk. Tato rodinná ekofarma a restaurace kombinují udržitelné zemědělství a bohatství tradic a nabízejí kulinářské zážitky v duchu filozofie „farm-to-table“.

Přechod z kulinářské školy ve Francii k životu na opuštěné farmě na Kubě nebyl rozhodně lehký, protože Annabelle musela proniknout nově do kubánského zemědělství, aby měla firma Finca Tungasuk šanci na úspěch. Vzhledem k tomu, že v nové zemi byla nucena začínat od nuly, bylo třeba, aby Annabelle svou vášeň pro vaření dočasně odsunula do pozadí.

Eminente rum najde využití i v kuchyni. | Zdroj: EminenteEminente rum najde využití i v kuchyni. | Zdroj: Eminente

Finca Tungasuk se řídí filozofií „zero kilometer“, rostoucím kulinářským hnutím, které kvůli dosažení skutečného zážitku „farm-to-table“ upřednostňuje pěstování vlastního jídla. Annabelle tento proces popisuje jako společné dílo, o něž se zasloužila nepředpojatá komunita, která se ráda dělí o své tradice v oblasti jídla a stravování. Díky experimentální stránce svých kubánských kulinářských dobrodružství může Annabelle vyzdvihnout úžasné kubánské plodiny, které nejsou mimo ostrov příliš známé.

To, že může vést Fincu Tungasuk, je pro Annabelle, jež do jídel vkládá všechny své emoce, splněný sen. Podle svých slov je ranní ptáče a čerpá inspiraci ve své rodině a u sousedů, kteří toho přes velmi skromné prostředky dokážou vytvořit mnoho.

Co Annabelle miluje na Eminente nejvíc?

ANNABELLE: Nápad, že můžete lahvi vdechnout nový smysl, když je prázdná – to jde ruku v ruce s filozofií Finca Tungasuk.

Cami Layé 

Cami Layé | Zdroj: Archiv autorkyCami Layé | Zdroj: Archiv autorky

Cami Layé Okún je kubánská DJka a sběratelka vinylů. Prostřednictvím hudby a za pomoci dávno zapomenutých vinylových nahrávek pomáhá Cami lidem cestovat na vzdálená místa. Hudba je součástí jejího života už od dětství, kdy objevila sbírku gramofonových desek svých rodičů, než začala sama sbírat magnetofonové kazety a CD a nakonec pouštět desky na večírcích s přáteli.

Pro Cami je Kuba zvlášť inspirujícím místem pro život, a to zejména kvůli lidem. Při hledání nových vinylů klepe na spoustu dveří a poznává neznámé lidi, kteří se s ní ochotně dělí o své vzpomínky a příběhy. Hudební scéna na Kubě dostává rozmanitější charakter díky větším afrokubánským vlivům, které Cami přidává ke svému repertoáru.

Podstatou vynalézavého ducha na Kubě je podle Cami tvořivost lidí, s níž musejí překonávat ekonomické i hmotné problémy. Všude kolem sebe každý den vidíte, jak se lidé snaží hledat cestu životem. Vezměte si „La chancleta“, hudební party, kterou rozjela sama Cami. Místo se neustále mění, od skladů přes bary až po havanské střechy. Každý je vítán a vstup je zdarma, ale aby všechno klaplo, k tomu je zapotřebí resolver.

Při míchání beatů nebo přípravě DJ setů Cami ráda usrkává samotný rum Eminente. Občas si dá také koktejl Cubanito, kubánskou obdobu Bloody Mary.

Hudba, kterou poslouchá Cami, když pije Eminente?

CAMI: Kubánské orchestry z 50. let, třeba Cachaa nebo Julia Gutiérreze, a taky rumbu a guaguancó.

César

César Martí Marcelo | Zdroj: EminenteCésar Martí Marcelo | Zdroj: Eminente

César Martí Marcelo je první mistr kubánského rumu a Rum Master značky Eminente. Pochází ze střední Kuby, konkrétně z provincie Villa Clara, a vyrostl obklopený třtinovými poli, která se táhnou, „kam až oko dohlédne“. Jako dítě doprovázel César svého dědečka z matčiny strany do cukrovaru, a tak vstřebával rumové know-how předchozích generací.

Během studií fyziky a techniky na univerzitě se César vrátil zpátky do světa výroby rumu při kurzech v palírně Ronera CentralUž o tři roky později získal členství v hnutí kubánských mistrů rumu pod vedením dona Josého Navarra Campy, který se stal během let Césarovým mentorem a zdrojem inspirace.

César je nejmladší kubánský Maestro Ronero (mistr rumu) a tohoto titulu dosáhl po pouhých devíti letech, což je dosud nevídané. V odvětví rumu působí dvacet let a rum popisuje jako „věrného partnera“, nejen pro sebe, ale také pro Kubánce obecně.

César považuje rum za autentický projev kubánské kultury, přítomný ve chvílích oslav i zármutku: „Rum je prostě součástí života Kubánců.“ | Zdroj: EminenteCésar považuje rum za autentický projev kubánské kultury, přítomný ve chvílích oslav i zármutku: „Rum je prostě součástí života Kubánců.“ | Zdroj: Eminente

Práce Rum Mastera nepřestává Césara těšit, protože ji má skutečně zakořeněnou ve své DNA. Největší dosavadní výzvou v jeho dobrodružství s rumem Eminente byla práce na finální směsi, aby vznikl ten nejkouzelnější výsledek. César si uvědomuje potřebu zkombinovat fyzičnost s jazykem vědy a matematiky, aby si Eminente udržel postavení nejlepšího rumu na světě.

Nejlepší část dne na pití Eminente podle Césara?

CEASER: Odpoledne. A ještě lépe v kruhu blízkých a přátel, protože ve společnosti chutná vůbec nejlépe.

Společnost Moët Hennessy Louis Vuitton dodala občerstvení na křest naší ročenky 1. 6. 2022.

Související

Rockaway Capital se stává investorem festivalu Designblok, cen Czech Grand Design a značky Křehký
Ostatní

Rockaway Capital se stává investorem festivalu Designblok, cen Czech Grand Design a značky Křehký

Redakce Czechdesign - 17. 6. 2024 - 3 min.

Fakultě umění a designu UJEP je 30 let. Čím je pro region s pohnutou historií přínosná, se zamýšlí čtveřice odborníků z oblasti designu i vzdělávání
Ostatní

Fakultě umění a designu UJEP je 30 let. Čím je pro region s pohnutou historií přínosná, se zamýšlí čtveřice odborníků z oblasti designu i vzdělávání

Kateřina Hubertová - 5. 6. 2024 - 7 min.

S odkazem na místní legendu. Trutnov představuje nové logo a vizuální identitu od HMS Design
Ostatní

S odkazem na místní legendu. Trutnov představuje nové logo a vizuální identitu od HMS Design

Redakce Czechdesign - 29. 5. 2024 - 5 min.

Zlín rozpučí designem. Květnový festival Zlin Design Week 2024 odhalil letošní téma a bohatý program jubilejního 10. ročníku
Ostatní

Zlín rozpučí designem. Květnový festival Zlin Design Week 2024 odhalil letošní téma a bohatý program jubilejního 10. ročníku

Redakce Czechdesign - 18. 3. 2024 - 4 min.

Německá perla kousek od hranic. Historický Norimberk láká i milovníky designu a architektury, kam se vydat?
Ostatní

Německá perla kousek od hranic. Historický Norimberk láká i milovníky designu a architektury, kam se vydat?

Adéla Zahálková - 29. 2. 2024 - 5 min.

Když do sebe vše zapadá. Rodinný podnik Point je místem, kde se setkává galerie, dinning bar i celodenní brunche
Interiér a architektura

Když do sebe vše zapadá. Rodinný podnik Point je místem, kde se setkává galerie, dinning bar i celodenní brunche

Tereza Patzenhauerová - 30. 3. 2024 - 19 min.

jelínek
MYP 2024
botanická zahrada
SHOP Snoubení