Nové zázraky na gastroscéně. Vybíráme 5 míst, která nesmí vynechat žádný milovník poctivého designu

Příchod podzimu znamená zvýšenou potřebu stahovat se z venkovních prostor do útulných kaváren, tajemných barů a kvalitních restaurací. Zahájili jsme proto průzkum na české gastro scéně a vybrali jsme pro vás ty nejlepší podniky, které v sobě spojují kvalitní pohoštění s dobře promyšleným interiérem. Jaký z nich si zvolíte pro svůj nejbližší gastro výlet, je jen na vás, stojí za to určitě všechny!

Anežka

Anežka si zakládá na specifickém vizuálním stylu i na fotografiích. | Foto: David StejskalAnežka si zakládá na specifickém vizuálním stylu i na fotografiích. | Foto: David Stejskal

Pražskou novinkou je objev jménem Anežka. Jak název již napovídá, neotevřela se nikde jinde než v prostorách Anežského kláštera. Areál je součástí Národní galerie Praha, která podnik na svých stránkách popisuje jako konceptuální kavárnu. Co tím mají zakladatelé Šimon Kotmel a Diana Kněžínková na mysli? „Hlavní vizí kuchyně i baru je být v souladu s gotickým areálem, kde se historie setkává se současností, a podpořit jejich dialog tradičními recepty a lokálními surovinami, avšak v moderním hávu. Eklektický tým, čítající kreativce i profesionály z prostředí gastronomie, si pak dává záležet na každičkém detailu od světelných podmínek po vyladěnou akustiku tak, aby všechny smysly byly uspokojené a připravené vnímat komplexní zážitek, který Anežka nabízí. Provoz Anežky byl oficiálně zahájen teprve na začátku září, do konce roku je v plánu pomalu ukazovat, co vše může podnik nabídnout. Od příštího roku pak bude program každý měsíc na jiné téma, což se propíše i do nabídky jídla. 

Hlavním prvkem v interiéru je práce se světlem. | Foto David StejskalHlavním prvkem v interiéru je práce se světlem. | Foto David Stejskal

Autorem interiéru je Adam Helma ve spolupráci s Lucií Lagerthou Týč, která také stvořila Anežčinu vizuální identitu. Při návrhu prostoru bylo hlavním cílem ctít historický ráz místa a zároveň poskytnout variabilitu, jakou podnik potřebuje pro své mnohé účely. To vyústilo ve svěží prostor, který i přes svou jednoduchost nezapadne v davu. Anežce byly ponechány autenticky oprýskané bílé stěny a parkety, které doplňuje nábytek ze světlého dřeva od studia Wudboyz. Dokonale nenápadné kulisy pro tvorbu hlavní dominanty skrze světlo. „Vymyslel jsem světelný systém, který je propojený celým interiérem. Světlo je pro mě nejsilnější prvek, který dokáže okamžitě proměnit atmosféru,“ doplnil Adam Helma k celkovému pojetí prostoru. Díky po stěnách rozmístěným světelným panelům ve tvaru obloukovitých oken se Anežka utápí v zasněném růžovém oparu. Panely i osvětlený bar vyrobila pro Anežku dílna Dílo. Tyto prvky jsou doplněny světelnými křivkami na stropě, jejichž autorem je Jan Poš. Různé typy osvětlení zároveň napomáhají přerodům Anežky z kavárny na bar nebo v budoucnosti i místu na koncert. 

Supernova Bakehouse

Supernova Bakehouse se ještě před otevřením kavárny prezentovala na Czech Design Weeku. | Zdroj: Supernova BakehouseSupernova Bakehouse se ještě před otevřením kavárny prezentovala na Czech Design Weeku. | Zdroj: Supernova Bakehouse

Super nová je i holešovická pekárna Supernova Bakehouse. Koncept se poprvé částečně představil na pražském zářijovém design weeku. Své vymazlené pekařské dovednosti tam kolektiv demonstroval díky spolupráci s designérkou Klárou Janýpkovou ze studia Monotropa. Dobře uchopená instalace, prezentující designérkou navržený vizuální styl a interiér kavárny, spolu s pečenými dobrotami se jako promo určitě vyplatilo. Sourozenci Marek a Michal Borští spolu s Julií Dítětovou, kteří za podnikem stojí, pár dní na to zahájili zkušební provoz pekárny v Holešovicích. Pekárna s šikovnou polohou mezi holešovickým nádražím a výstavištěm slibuje svým zákazníkům explozi chutí, z čehož čerpá i vizuální stránka. Výrazně barevné skicovité hvězdy v různých barvách od fialové, růžové až po oranžovou najdete na sociálních sítích i na krabičkách, ve kterých si můžete explozivní speciality odnést domů. Patří mezi ně vychytávky, jako jsou cruffiny nebo plněné croissanty na sladký i slaný způsob. V budoucnu se v prostoru můžeme těšit i na pop-upy a už nyní v nabídce najdete i signature koktejly.

Cruffin je jednou z místních specialit. Hybrid mezi croissantem a muffinem je zároveň obalený v cukru a plněný krémem. | Zdroj: Supernova bakehouseCruffin je jednou z místních specialit. Hybrid mezi croissantem a muffinem je zároveň obalený v cukru a plněný krémem. | Zdroj: Supernova bakehouse

Interiér je poměrně nenápadný. Divočejší prvek najdete pouze za barovým pultem a v panelu oddělující prostor pro zákazníky od kuchyně, kde jsou vystavené zmiňované krabičky. Jinak bylo v zásadě použito jen jemných barev. Stěna, oddělující prostor od holešovické ulice, je jedním velkým oknem, díky čemuž je prostor světlý a vzdušný. Betonový bar s cihlově zbarveným obložením je jedním z výraznějších prvků interiéru, který je jinak laděn do neutrálních tónů s drobnými akcenty, například v podobě růžových květináčů na dřevěných stolech. Hlavní role po právu zůstala křupavému těstu a jeho vynikajícím úpravám, což ale opravdu pochopíte, až okusíte jejich pistáciový croissant. 

Winebar Kaple

V Brně vyrostla Kaple zasvěcená kvalitnímu alkoholu. | Zdroj: Dominika DanielikováV Brně vyrostla Kaple zasvěcená kvalitnímu alkoholu. | Zdroj: Dominika Danieliková

Mimo Prahu se také urodilo, a kde jinde než v kvalitními podniky prošpikovaném Brně. Nápad na provoz baru měl Jiří Vyzourek již dlouho, realizace prostoru, kde se možná začne voda měnit v naturální vína, ale jednoduchá určitě nebyla. Bar se otevřel na začátku července, bylo to ale až na druhý pokus po pandemickém jaře 2020 a řadě jiných útrap. Čekání se vyplatilo, a to už jen díky času, které bylo možné v době uzavření věnovat doladění veškerých detailů. Pokud předchozí podniky vyčnívají jednoduchostí s pár pozoruhodnými prvky, je tenhle sklepní prostor i přes minimum nábytku vizuální explozí. Josef Rozehnal z NAHAKU, jehož tvorbu jste možná potkali v pražském Manifestu na Andělu, zde spolupracoval s brněnským umělcem TIMEM. 

Autorem výmalby je streetartový umělec TIMO. | Zdroj: ArchiwebAutorem výmalby je streetartový umělec TIMO. | Zdroj: Archiweb

Temný prostor s klenutými stropními oblouky, často bez omítky, je pokrytý na zdech, stropě i podlaze barevným výtvory street artového umělce. TIMO použil rozličné techniky, barvu například aplikoval i hasicím přístrojem. Prostor osvětlují pouze UV lampy a svíčky, které se následně odrážejí v barvách maleb na zdech a na stropě. Strop si vůbec zaslouží speciální pozornost, designér na něj totiž v duchu upcyklace přišroubovala osm tisíc jinak nevyužitelných plechovek ve zlaté barvě.  Jiří Vyzourek si podnik představoval v duchu návštěvy ve vinném sklepě, které jsou komorní, a díky tomu je možný individuální přístup s výkladem ke každému ochutnávanému vínu. I z toho důvodu zde najdete méně míst k sezení, než by prostor dovoloval. Dominantou prostoru je bar, který je pojatý jako psychedelický oltář. Barový pult rozzářený do červena je v pozadí doplněn policovým systémem, uprostřed něhož září kříž a v potemnělé místnosti láká návštěvníky ke zdejšímu svatému přijímání. Hostie tady ale pravděpodobně nedostanete.

Půlnapůl 

Nová znojemská kavárna byla pojmenována podle místního chleba. | Zdroj: PůlnapůlNová znojemská kavárna byla pojmenována podle místního chleba. | Zdroj: Půlnapůl

Druhý den po návštěvě baru je většinou nutné mít po ruce nějakou kavárnu. Obyvatelé Znojma mají od loňského června jednu novou, a to hned ve spojení s cukrárnou a řemeslnou pekárnou. Příjemně útulný interiér má nejen otevřenou kuchyň, během letních měsíců se pomocí otevřených prosklených dveří vnitřek kavárny napojuje na zelený dvorek. Podnik založila manželská dvojice Darina a Štefan Kováčovi, kteří dlouho pobývali v zahraničí, především ve Velké Británii. Inspirace z ciziny se dostává i do jejich produktů, ochutnáte zde hlavně vliv francouzská tradice. Tím, co dalo prostoru název, je čerstvý kváskový chléb, dělaný napůl z žita a pšenice, který vám v sezónně obměňovaném snídaňovém menu určitě naservírují. Ideální místo na víkendový brunch a kávu, o tom, že si domů odnesete domácí dezerty, není pochyb. Je libo místní trhák, pistáciový šnek s čokoládou a vanilkovým krémem?

Neutrální barvy interiéru jsou rozjasňovány vintage sedacím nábytkem. | Zdroj: PůlnapůlNeutrální barvy interiéru jsou rozjasňovány vintage sedacím nábytkem. | Zdroj: Půlnapůl

Dům, kde Půlnapůl sídlí, vlastní Štefanova rodina. Před dvaceti lety zde proběhla rekonstrukce a při té příležitosti ateliér STYS Znojmo vyprojektoval i přístavbu, ve které si manželé kavárnu otevřeli. Budova se nachází v historickém centru Znojma, architekt Ivan Navrátil proto dbal na zachování původní atmosféry. Prostor, který na první pohled nevypadá nijak velkoryse, vám při vstupu učaruje vysokými stropy a odhalenými dřevo-kovovými krovy. Stejně jako koncept kavárny i interiér se bude podle manželů v budoucnu měnit. „Mámě hodně plánů a postupných změn jak v běhu kavárny, tak v interiéru. Například náš prostor má málo přirozeného světla, do štítu bychom proto chtěli velké okno,“ doplňují majitelé. Interiér si tvořili sami, s pomocí rodiny a přátel. Nábytek je většinou z druhé ruky nebo vlastní výroby. O to se zasloužil především Darinin otec, Miroslav Novotný, který má na svědomí i bar s obložením z dřevěných latěk. Právem hrdí jsou zde i na vlastními silami přečalouněné sedačky, především na pohovku v modrozelené barvě. Díky společnému úsilí a přístupu, který majitelé sami popisují jako punkový, vznikl prostor, který na vás dýchá příjemnou rodinnou atmosférou. Podnik má v plánu další vývoj a posuzováno podle toho, co už podnik nabízí, je na co se těšit. Koneckonců to vypadá, že kromě chleba nedělají místní nic napůl.

Bistretto Liberec

Bistretto se nachází v nově zrekonstruované funkcionalistické budově. | Zdroj: Bistretto LiberecBistretto se nachází v nově zrekonstruované funkcionalistické budově. | Zdroj: Bistretto Liberec

Citlivé rekonstrukce máme v redakci rádi. Jedna taková proběhla během minulých let v Liberci. Funkcionalistickou budovu v centru z let 1931–1932 původně obývala prodejna tradiční firmy Baťa a její odchod nebyl veřejností vůbec vítán. Rekonstruovaná byla majitelem – společností Heritage Real Estate –, všechna tři patra této populární budovy, pozornost ale tentokrát zaměříme pouze na to první. V ní totiž na jaře tohoto roku otevřel ambiciózní podnik Bistretto. Tři společníci, kteří dostali přízemní část k pronájmu, investovali do rekonstrukce interiéru nemalé prostředky a nemalé jsou i jejich ambice na liberecké gastro mapě. Místo, kde si dáte snídani, oběd, večeři i kávu po kulinářské stránce koncipoval Jan Horák, bývalý sous-chef michelinské restaurace hotelu Four Season, spolu s místním šéfkuchařem Janem Práškem.

Bistretto disponuje i zahrádkou. | Zdroj: Bistretto LiberecBistretto disponuje i zahrádkou. | Zdroj: Bistretto Liberec

Stejně jako ke kuchyni nebo nabídce kvalitní kávy přistupovali majitelé podniku zodpovědně i k rekonstrukci interiéru. Ostatně v rozhovoru pro magazín Forbes řekli, že cítili určitou zodpovědnost za to, jak očekávaná aktualizace interiéru dopadne. Obyvatelé Liberce nesli odchod Bati z domu těžce, při pohledu do Bistretta je ale očividné, že se neměli čeho bát. Spolupráce s památkáři se vyplatila, interiér naprosto zapadá do funkcionalistického rázu budovy. Krémové barvy doplněné černou a pastelovými akcenty jsou léty osvědčená klasika, stejně jako křesílka s pedigovým výpletem. Bílo–pastelová terazzo dlažba je asi největší divočina, jaké se v interiéru dočkáte. To ale vůbec není na škodu. Až budete v Liberci, tohle je určitě povinná zastávka. 

Související

Kofein na kolečkách. Vytříbené kavárny, pro které není problém ujet světa kraj a nabízet skvělou kávu na netradičních místech
Ostatní

Kofein na kolečkách. Vytříbené kavárny, pro které není problém ujet světa kraj a nabízet skvělou kávu na netradičních místech

Tereza Pinkasová - 19. 9. 2022 - 6 min.

 Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení
Interiér a architektura

Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení

Barbora Čápová - 23. 6. 2020 - 9 min.

 Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 2. díl
Interiér a architektura

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 2. díl

Klára Rokosová - 28. 2. 2019 - 11 min.

Brno je opět na špici. Kdo mu navrací kavárenskou slávu z dob první republiky?
Interiér a architektura

Brno je opět na špici. Kdo mu navrací kavárenskou slávu z dob první republiky?

Ester Kyselková - 9. 5. 2018 - 9 min.

výstava czd
web expo
SHOP Snoubení
job lab 2024