Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Bar Casa Eminente / Ambasador rumu Eminente Jan Martiník | Zdroj: Eminente Bar Casa Eminente / Ambasador rumu Eminente Jan Martiník | Zdroj: Eminente

Nestavíme svoji značku jen na image, ale design je pro nás zásadní, říká Jan Martiník, ambasador rumu Eminente, jehož lahev získala cenu Pentawards

První doušek většinou trošku štípne. Při druhém si chuťové pohárky pomalu zvykají na silný charakter lihoviny, znatelněji vyznívá chuť cukrové melasy, vanilky, kakaových a kávových bobů. Jan Martiník, ambasador nového kubánského rumu Eminente, nás v secret location degustačního místa Casa Eminente, navržené studiem Design Intro Muros, seznámil nejen s historií kubánských rumů. Vysvětlil nám také, v čem tví prémiový obsah Eminente, prozradil, jaké plány mají na letošním Designbloku, a došla řeč i na oceňovaný design láhve, která přímo vybízí k repurposingu. Jakmile je láhev po dopití rumu prázdná, může být snadno znovu použita jako dekorativní i funkční předmět do interiéru.

V barvách cukrové melasy 

Obligátní otázka na úvod, rumoví znalci, nechť jej přeskočí. Honzo, jak poznáme opravdu kvalitní rum? 

JAN: Těžko říct, ono dnes těch ukazatelů není mnoho. Jedna věc je míra cukru, který se tam přidává po destilaci. Ta je dnes definována i zákonem Evropské unie, takže první ukazatel je, zda se rum může nazývat vůbec rum. Pokud se koukneme ze spodu rumu Eminente, najdeme tam nápis kubánský třtinový rum na bázi melasy. Co má podle EU více než 20 gramů cukru na litr, se nesmí nazývat rum. 

Druhá věc je subjektivní. To, zda je něco kvalitní, nebo nekvalitní, si musí zodpovědět člověk sám na základě svých chuťových preferencí, protože neexistuje žádná tabulka chutí nebo kritérií, dle čeho jej takto označovat. 

Lahev Eminente s logem ve tvaru krokodýla je inspirovaná rodnou kubánskou zemí, které místní s oblibou říkají „Isla del Cocodrilo”. | Zdroj: EminenteLahev Eminente s logem ve tvaru krokodýla je inspirovaná rodnou kubánskou zemí, které místní s oblibou říkají „Isla del Cocodrilo”. | Zdroj: Eminente

A proč bych měla sáhnout po Eminente, jaká je jeho receptura?

JAN: Eminente je ušlechtilý a vyzrálý destilát. Víceméně se všechny kubánské rumy vyznačují jednou složkou, která se nazývá aguardiente, v překladu ohnivá voda. A to je duše kubánských rumů. Když to vydestilujete na 74–76 % alkoholu, z nápoje se rychleji vypaří alkoholová složka a v chuti se více zvýrazní melasa. Rozdíl oproti ostatním rumům je právě podíl aguardiente, v tomto destilátu zůstane daleko více jak vonných, tak i chuťových látek.

Navíc jako majitel značky rumu na Kubě nemůžete vlastnit žádnou destilérku. Každý rum vyrobený na Kubě se vytváří pod odborným dohledem v národní firmě, která se jmenuje CubaRon. A výroba Eminente probíhá na objednávku, která vychází z přesně definované receptury právě v této firmě. 

Příklady repurposingu, které lahev Eminente povýší na funkční objekt estetických měřítek. | Zdroj: EminentePříklady repurposingu, které lahev Eminente povýší na funkční objekt estetických měřítek. | Zdroj: Eminente

Jak chutná Eminente? 

JAN: Popis chuti se odvíjí od doby a místa zrání. V portfoliu nabízíme dva druhy – Eminente Reserva (tmavší) a Eminente Ámbar Claro (světlejší). V Eminente Reserva cítíte chuť kávy, čokolády, kávových a kakaových bobů, vanilky a samozřejmě melasy. Rozdíl mezi nimi je právě v podílu aguardiente. Ve světlém rumu je ho 30 % a zraje minimálně tři roky, zatímco druhý se 70% podílem aguardiente zraje minimálně sedm let v sudech, od čehož se odvíjí také jeho barva. Pak se liší použitím – světlejší rum je určen do gastronomie na míchání koktejlů, nekoupíte ho tedy u nás na e-shopech, a tmavší je už pro degustaci. Samozřejmě vize značky je jasná a v budoucnu se vyvinou další nové druhy rumů. Zatím ale nevíme, jakým směrem půjdeme.

Prázdná lahev rumu poslouží i jako svícen. | Zdroj: EminentePrázdná lahev rumu poslouží i jako svícen. | Zdroj: Eminente

Jakými směry je možné jít? 

JAN: Mohli bychom déle stářit, můžeme zvýšit podíl aguardiente, nebo obojí. Také můžeme stářit v jiných sudech, než jsou jen sudy po whiskey. Nabízí se například sudy po koňaku. Cest je opravdu spousty.  

V tónech Karibiku 

Vy v tomto oboru pracujete přes 17 let. Dokázal byste jako letitý matador říct, zda se v některých případech nekvalitní destilát schovává za designovým obalem? 

JAN: Určitě se to děje. Je spousta značek, které staví svoji značku především na image, což není rozhodně náš případ. Rum Eminente, nehledě na lahev, v sobě skrývá neskutečnou historii. Kuba je kolébkou tohoto destilátu, špička na celém světě. Každá lahev je číslovaná. Když se podíváme na zadní etiketu, je tu vyobrazen César Martí, nejmladší rumový mistr v historii Kuby, který usiluje o obnovu tradičních kubánských rumů. Jeho sen byl dostat do láhve kubánský rum 19. století, který se liší recepturou. 

Na druhou stranu design jako takový je pro nás naprosto zásadní z jednoho prostého důvodu. Značka Eminente patří pod luxusního giganta Moët Hennessy Louis Vuitton, kde je estetická stránka silně zakořeněná. Návrh láhve je oceněn prestižní designovou cenou Pentawards v kategorii 2021 Diamond – Best of Show. 

Interiér Casa Eminente navrhl ateliér Intra Muros. | Zdroj: EminenteInteriér Casa Eminente navrhl ateliér Intra Muros. | Zdroj: Eminente

Ano, lahev je opravdu impozantní a ztělesňuje vynalézavou kreativitu značky, kdo je jejím autorem? 

JAN: Studio Stranger & Stranger se sídlem v Americe, které má za sebou návrh 90 % lahví na celém světě. Mají obrovské renomé ve svém oboru. Povrch láhve odkazuje na kubánské zvíře – krokodýla. Pro Kubánce má navíc ještě hlubší význam, protože jeho tvar je podobný obrysu Kuby. Už v roce 1905 byla vykreslena země do tvaru krokodýla a místní jí přezdívají jako Isla del Cocodrilo. Etiketa je lepená ručně z recyklovaného materiálu, dá se tak z lahve dobře sejmout, a vyrobená je z vedlejších produktů bavlny z textilního průmyslu. Samotné lahve se vyrábí s ohledem na životní prostředí v Mexiku, které je nejbližším státem Kuby, kde se vyrábí sklo, čímž se snižují emise za dopravu.

Unikátní prostor baru Casa Eminente navrženém v hispánském stylu. | Zdroj: EminenteUnikátní prostor baru Casa Eminente navrženém v hispánském stylu. | Zdroj: Eminente

Co Čech, to láska k rumu? 

Historie značky téměř neexistuje, na Kubě byla vytvořena především za účelem vývozu do Evropy teprve před dvěma lety. Existuje pouze, jak jste popisoval, historie kubánských rumů. Jaký vztah k rumu a znalosti o rumech mají Češi? 

JAN: Díky tomu, že jsme v Česku tolik na špici světově, co se spotřeby rumu týče, dostali jsme Eminente rum v roce 2020 jako jediní ze čtyř prvních zemí v Evropě spolu s Francií, Německem a Velkou Británií. Češi jsou dokonce i v top 10 největších konzumentů prémiového rumu na světě. Ne na obyvatele, ale v litrech. 

Lahev Eminente jako váza | Zdroj: EminenteLahev Eminente jako váza | Zdroj: Eminente

Eminente a společnost Moët Hennessy neusíná na vavřínech a designem se snaží oživit i každou svou kampaň. V minulosti vznikla v rámci Designbloku spolupráce s pražským ateliérem Intra Muros nebo brněnským studiem Nahaku, jak to probíhalo? 

JAN: Minulý Designblok se nesl v duchu upcyklace, recyklace, na tom je mimo jiné design lahve založen. Byl to vůbec náš největší upcyklační projekt. V minulosti vznikla řada takových nápadů v menším měřítku. Například prázdná lahev poslouží jako karafa, difuzér či váza nebo s dopomocí světýlek jako lampa. 

Pro Designblok jsme představili sestavený bar z 200 kusů prázdných lahví, který vznikl v dílně studia Nahaku. Některým kusům lahví jsme seřízli svršky, které jsme vylili voskem a posloužily jako dekorační svíčky. Horní část láhve jsme využili zase jako svícny. Bar jsme potom vybavili sezením z Casa Eminente, takže dokážeme držet interiérovou linku ve stejném kubánském duchu a nábytek znovu využívat. 

Za založením značky Eminente stojí nejmladší kubánský maestra ronera Cesara Martí. | Zdroj: EminenteZa založením značky Eminente stojí nejmladší kubánský maestra ronera Cesara Martí. | Zdroj: Eminente

Uvidíme vás na Designbloku i letos? 

JAN: Minulý Designblok se nesl v duchu upcyklace, recyklace, na tom je mimo jiné design láhve založen. Byl to vůbec náš největší upcyklační projekt. V minulosti vznikla řada takových nápadů v menším měřítku. Například prázdná lahev poslouží jako karafa, s dopomocí světýlek jako lampa, či difuzér nebo váza.

Přísně tajné

Třešničkou na dortu je již zmíněný bar Casa Eminente v podání ateliéru Intra Muros, kde si svůj drink vychutnáte s veškerou grácií. Přibližte, prosím, čtenářům svůj koncept a ideu návrhu.

JAN: Bar funguje jako náš showroom a tréninková místnost. Nemáme otevírací dobu. Ve finále byl pro nás důležitý především udržitelný a nespoutaný koncept, který vyjadřuje Kubu, a od začátku jsme věděli, že to bude jen krátkodobá záležitost. Proto i ten nápad se secret location. Že bude nakonec otevřen druhým rokem, zapříčinil covid. Nechtěli jsme vytvářet VIP prostor, je otevřen všem, jen musíte vědět, jak se sem dostat, nebo projevit alespoň zájem. Dne 31. 12. se bar ale uzavírá, protože již svou roli splnil.

Návrh baru na Designbloku je dílem pražského ateliéru Intra Muros, v jehož čele stojí designérka Ingrid V. Lermen, a brněnského studia Nahaku, které vyrábí designové doplňky z recyklovaných materiálů. | Zdroj: EminenteNávrh baru na Designbloku je dílem pražského ateliéru Intra Muros, v jehož čele stojí designérka Ingrid V. Lermen, a brněnského studia Nahaku, které vyrábí designové doplňky z recyklovaných materiálů. | Zdroj: Eminente

Hlavním dodavatelem nábytku byly antik shopy, takže víceméně interiér splňuje ideu upcyklace, stejně jako design lahve. Jediný na míru dělaný je barový pult. Ingrid, původem Brazilka, která studovala architekturu ve Španělsku a je autorkou celého konceptu, každý kousek nalezený antiku nějakým způsobem přetvořila, aby co nejlépe vystihoval nespoutaný kubánský živel, a lidé si tak mohli vychutnat rum v co nejvíce autentickém prostředí. 

S jakými zážitky z baru návštěvníci odcházejí a jaké máte ohlasy? 

JAN: Češi rozhodně mají zájem se v oblasti rumů vzdělávat. Pijí, co jim chutná, ale dávají si dnes stále větší pozor na kvalitu. 

Pánové se zamilují do chutě rumu a dámy zase do lahve, o tom většinou byly párové degustace. (smích) Dnes je určitě o něco jednodušší se k nám dostat, jelikož jsme rozeběhli i webové stránky, kde si degustaci dokážete objednat. Chceme prostory více zpřístupnit veřejnosti i proto, že zde budeme už jen do konce tohoto roku.

Instalace baru Eminente na loňském Designbloku | Zdroj: EminenteInstalace baru Eminente na loňském Designbloku | Zdroj: Eminente

Další články