Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Dřevěný obklad se v místě vstupu plynule odpojuje od objemu domu. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz Dřevěný obklad se v místě vstupu plynule odpojuje od objemu domu. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Nejhezčí záchody v Praze. Veřejné toalety v Praze od studia Ateliér.. jsou krásné, ale vzbuzují i negativní emoce

V okrajové pražské části Uhříněvsi vybudovalo architektonické studio Ateliér.. veřejné WC. Objekt oblých tvarů zvenčí zvýrazňuje dřevěné obložení ze svislých latí. Prostor disponuje společnou předsíní s umývárnou a přebalovacím pultem. Toalety jsou umístěny v jednotlivých kruzích, které tvoří organický půdorys objektu. Projekt je důkazem, že i veřejný prostor může mít neprvoplánové řešení se svébytným charakterem. Místní ale vidí i odvrácenou stranu mince.

Veřejné WC v Uhříněvsi 

Autorem návrhu veřejných toalet je architekt Kryštof Štulc spolu s Janem ChalupouMarkétou HolouAmbiciózním projektem v Uhříněvsi autoři ruší předsudky veřejných prostor a vytvářejí důstojný účelný objekt s kvalitním zpracováním. Nejen pozoruhodný půdorys tří prolínajících se kruhů odlišuje stavbu od okolní zástavby a vzbuzuje různorodé emoce. Obyvatelé domů na Novém náměstí, kde veřejné WC stojí, podali v září 2017 nejdříve odvolání proti rozhodnutí staveb a později i správní žalobu. Mimo jiné poukazují na neobvykle vysokou cenu stavby. Nové a jiné je vždy kontroverzní. Ve výstavbě budov to platí dvojnásob, a zasahujeme-li veřejnou stavbou do obytné, je to téma choulostivé především pro ty, kteří mají onen objekt denně na očích. Za výběrem lokality veřejných toalet v Uhřívněvsi stojí několik otazníků, na které poukazuje ve svém článku Kateřina Erbsová.

Veřejné toalety v Uhříněvsi ruší předsudky veřejných prostor a tvoří důstojný účelný objekt s kvalitním zpracováním. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czVeřejné toalety v Uhříněvsi ruší předsudky veřejných prostor a tvoří důstojný účelný objekt s kvalitním zpracováním. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Nové veřejné toalety jsou umístěné sice blízko radnice, tedy i centra obce Uhříněvsi, kde se konají společenské akce, zároveň je však jejich umístění nadbytečné. Několik se jich nachází buď v přímé blízkosti, nebo dál po okolí Prahy 22.

„Navrhli jsme objekt, který je natolik svébytný, aby si uměl najít své vlastní místo a prostor, ale zároveň z něj nebude samoúčelná designérská exhibice, která by nesloužila jinému účelu než strhnout na sebe pozornost," říká architekt Kryštof Štulc. Objekt, který se nesnaží podobat okolním objektům (jak by také mohl, vzhledem ke své velikosti), ale zároveň je nemá potřebu se s okolím konfrontovat, naopak, snaží se okolí doplnit. Načež Kateřina Erbsová v úvodu píše: „Uznejte sami, jak byste se tvářili, kdyby vám v těsné blízkosti vedle vašeho draze koupeného bytu postavili veřejné toalety.“ A nelze, než jen souhlasit. 

Dispoziční řešení 

V kruzích jsou umístěny WC páni, dámy, invalidé a společná předsíň s umývárnou a přebalovacím stolkem. V prostoru se autoři snažili eliminovat dveře, které provoz toalet komplikují a jsou nehygienické. Jednotlivé části toalet jsou proto odděleny přirozeným labyrintem, jenž tvoří samotný charakter půdorysu. Invalidé mají oddělené WC přístupné přímo z exteriéru. Obklad ze svislých dřevěných latí zvýrazňuje kulatý, plynulý tvar objektu a dává fasádě pocit z příjemného přírodního materiálu, detail a přirozené lidské měřítko,“ uvádí architekt Kryštof Štulc ze studia Ateliér..

Oddělení jednotlivých částí je navrženo přirozeným labyrintem tvořeným prolínajícími se kruhy. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czOddělení jednotlivých částí je navrženo přirozeným labyrintem tvořeným prolínajícími se kruhy. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Objekt je obložen dřevěnými svislými latěmi a zvýrazňují kulatý tvar budovy. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czObjekt je obložen dřevěnými svislými latěmi a zvýrazňují kulatý tvar budovy. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Dřevěný obklad se v místě vstupu plynule odpojuje od objemu domu a vytváří tak poloprůhlednou zástěnu, která jasně definuje, kde vstup do WC je, a zároveň poskytuje přiměřené soukromí. „Vstup na WC obvykle bývá nečitelný (člověk často neví, kam má vlastně jít), ale zároveň je velice exponovaný. Tomu jsme se chtěli vyhnout,“ vysvětluje záměr architekt Kryštof Štulc. 

Interiér

V interiéru naopak dominuje modrá podlaha z lité bezespáré stěrky v kombinaci s hrubým šalovaným betonem na stěnách. Oproti venkovní dřevěné fasádě působí celek značně chladnějším dojmem, a to i kvůli minimalistickému zařízení s předměty v nerezové a antivandalské úpravě. Cena za stavbu je téměř 3 000 000 korun.

Interiér veřejných WC v Uhříněvsi | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czInteriér veřejných WC v Uhříněvsi | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Autor návrhu Kryštof Šulc pracuje pod architektonickým studiem Atelier.., které bylo založeno v roce 2002. Ateliér se zabývá zejména architekturou ale i designem a grafikou, čehož je dokladem kromě samotných realizací i mnoho publikací v časopisech, veřejné přednášky, výstavy a četná ocenění z architektonických soutěží.

Stěny jsou hrubé, z šalovaného betonu. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czStěny jsou hrubé, z šalovaného betonu. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Společná předsíň s umývárnou a přebalovacím pultem. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czSpolečná předsíň s umývárnou a přebalovacím pultem. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Další články