Brno v mnoha ohledech převyšuje naše hlavní město. Čím, říkáte si? Nejenže město oplývá rozmanitou paletou špičkových restaurací a podniků, ostatně celé Česko má v tomto ohledu rozhodně co nabídnout. Záviděníhodná je především láska a péče, kterou město na podporu své gastro scény vynakládá. Turistické informační centrum města Brna už po páté vybírá nejlepší podniky v Brně a na jižní Moravě. Výstupy jsou zpracovány do praktické tištěné brožury, své místo mají i na turistickém portálu GOtoBRNO.cz a na sociálních sítích.
Z lásky k jídlu, z lásky k Brnu
Za tištěnou brožurou Gourmet Brno nestojí restauracemi ostřílený Lukáš Hejlík, ani slavná foodie dvojice manželů Taste of Prague, od kterých mnozí z nás dnes už výhradně sledují novinky ze světa gastro podniků. O to větším překvapením je, že za celým projektem, založeným v roce 2016, stojí samo město, přesněji příspěvková organizace TIC BRNO (Turistické informační centrum města Brna), která si klade za úkol podpořit brněnskou gastronomickou scénu.
„Brněnská gastronomie je v posledních letech fenomén, který přesahuje hranice města i republiky. Jako příspěvková organizace jsme ale byli vzhledem k legislativním omezením postaveni před velkou výzvu, jak ji prezentovat. Chtěli jsme se vyhnout obecným proklamacím i abecedním seznamům a prezentovat relevantní doporučení, která budou pro návštěvníka města užitečná. Výsledkem byl unikátní koncept nezávislého dvoukolového hodnocení Gourmet Brno,“ vysvětluje okolnosti vzniku projektu ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.
Po Brně už jen s Gourmet Brno
Hlavním výstupem každého ročníku je tištěná brožura – průvodce –, kde najdete všechny úspěšné podniky v jednotlivých kategoriích, doplněná mapou. Můžete si být jisti, že její obsah je nadmíru vytříbený a najdete v ní jen to nejlepší z nejlepších. Výběru, který je nakonec v publikaci řazen do 8 kategorií: restaurace, bistra, kavárny, cukrárny, vinárny, pivnice, bary a „fine dining“; přecházelo dvoukolové hodnocení, přičemž v druhém kole byly podniky podrobeny oku a chuťovým pohárkům tříčlenné poroty složené z nezávislých hodnotitelů z řad odborníků, novinářů nebo influencerů z Česka.
„Celkový koncept je zcela nekomerční. Naším cílem bylo dobře poradit a současně být maximálně objektivní. Nejde nám o to sestavovat žebříček, ale rozšiřovat povědomí o všech skvělých podnicích a konceptech, které v Brně máme a které šíří slávu města dál,“ doplňuje Janulíková.
Každá kategorie má svého vítěze, kromě něj jsou zde ale všechny podniky, které získaly v hodnocení více než 70 procent a prokázaly tak, že rozhodně stojí za návštěvu. Kromě tištěné brožury, která je volně k dispozici v informačních centrech ve třech jazykových mutacích, doprovází celý projekt ucelená komunikace. Proto najdete například průvodce i on-line na webu nebo samostatný instagramový účet, kde TIC BRNO prezentuje jednotlivé podniky, jejich aktuální nabídku i příběhy jejich zakladatelů či provozovatelů.
Do Bistra Franz stojí za to zajít na víkendový brunch. | Zdroj: Bistro Franz
Laťka nahoru a za rok ještě výš
Výstupy TIC BRNO oplývají kromě do detailu promyšleným konceptem také vkusem, stylem a atraktivitou. V kampaních příspěvková organizace ráda vzbuzuje zájem, snaží se (ve svém oboru) o neobvyklé a odvážné výtvarné vyjádření, které probouzí otázky a zvědavost.
V našich končinách unikátní až vizionářský projekt Gourmet Brno není výjimkou – doprovází ho odvážný vizuální styl, za kterým stojí sehraný tým fotografa KIVY a grafické designérky Barbary Zemčík. „TIC BRNO i vizualita Gourmet Brno se tak rok od roku vyvíjí. V roce 2018 jsme například pracovali s tvářemi známých brněnských herců a osobností. V roce 2019 se celorepublikově připomínalo 30 let od sametové revoluce, TIC BRNO měl samostatný projekt Osmdesátky v Brně a retro styl osmdesátých let se promítl také do Gourmet Brno. V outdoorové reklamě patřila tato kampaň mezi jeden z vizuálně nejzajímavějších projektů.“
„Práce na Gourmet Brno je pro mě srdcová záležitost, propojuje moje dvě lásky – k Brnu a dobrému jídlu a pití. Oceňuji také velkou míru volnosti, kterou od TIC BRNO dostávám a která ve zřizované sféře rozhodně není samozřejmostí,“ říká Vladimír KIVA Novotný, který spolupracuje s TIC BRNO od roku 2017.
Rok 2021 patří tématu Brno INdustrial. Koncept Gourmet Brno 2021 navazuje na slavnou brněnskou textilní historii a vizuálně ji propojuje s gastronomickou současností. „Jednotlivé vizuály letošního ročníku vyobrazují typického návštěvníka jednotlivých kategorií podniků, u některých jsou to přímo štamgasti. Vizuální slisování pod imaginárním plexisklem pak odkazuje na současnost, kdy jsme v symbolickém sevření pandemie a v jistém nevyjasněném meziprostoru,“ doplňuje KIVA.
Vizuál pro kategorie Vinárny a Pivnice | Foto: KIVA
Od roku 2019 se projekt rozšířil i mimo hranice Brna, a to na jižní Moravu, a láká tak na gastroturismus nejen v metropoli, ale v celém kraji. „Pozorujeme pozitivní dopad na délku pobytu v regionu – přece jen dobré jídlo a pití se stalo novým atraktivním turistickým cílem,“ uzavírá Janulíková.
Kam na nejlepší snídani a večeři v Brně?
Jmenný seznam všech podniků obsažený v Gourmet Brno prozrazovat nebudeme. Raději do Brna přijeďte a pár podniků spolu s přáteli nebo svou polovičkou navštivte. A nezapomeňte si na jednom z informačních center Brno ulovit tištěného průvodce! Kdybyste nad návštěvou podniku ale přeci jen váhali, máme pro vás dva tipy – na snídani a večeři od samotné ředitelky TIC BRNO Jany Janulíkové a tiskové mluvčí TIC BRNO Adély Novákové. Dobrou chuť!
Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO
Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO | Zdroj: TIC BRNO
Jano, kam byste doporučila v Brně vyrazit na romantickou večeři?
JANA: Večer jsem teď nejraději doma na gauči! Asi předvánoční únava materiálu. Když večeře v restauraci, tak mě jako první napadne Element bar & restaurant. Nachází se v jednom z gastronomických rájů Brna, na Běhounské ulici. Co si ovšem dopřávám denně, je lehký oběd v některém z brněnských bister. A když nespím, tak sním o tom, jak si dávám hodně dlouhý ranní brunch v pomalu se probouzejícím městě.
Adéla Nováková, tisková mluvčí TIC BRNO
Adéla Nováková, tisková mluvčí TIC BRNO | Zdroj: TIC BRNO
Adélo, jaké je vaše nejoblíbenější místo na snídani, kde si ráda vychutnáte ranní kávu?
ADÉLA: Moje rána mívají klasický průběh: šok z budíku, rychlé smoothie a útěk do kanceláře na první kafe. Ale když je někdy o víkendu čas a počasí zrovna neláká ven, miluju brunch. Všechny jeho slané varianty, ale úplně nejlepší je vejce Benedikt. A úplně nejvíc nejlepší je vejce Benedikt ve 4 pokojích. K tomu espresso tonic a zpovzdálí pozorovat, jak se na baru mísí lidé končící party i začínající nový den.
Článek vznikl v rámci placené spolupráce.