Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Zázemí biotopu, obec Honětice. | Zdroj: archiweb.cz Zázemí biotopu, obec Honětice. | Zdroj: archiweb.cz

Morava architektonickým skvostům zaslíbená. Představujeme místa, která nesmí vynechat žádný mílovník nevšedních realizací

Napadlo by vás, že najdete architektonicky zajímavé stavby na polních cestách, v pískovém lomu, ve vinné uličce či přímo uprostřed vinic? Objekty, které vás překvapí a opět propojí s přírodou?

V Oseku nad Bečvou se nachází Kaple sv. Vendelína, která je zhotovena z litého betonu, přesto nekřičí do okolí. Vyhlídkové objekty v Horní Bečvě a stezka nad vinohrady v obci Kobylí přírodu spíše doplňují, než do ní zasahují. Ve vinné uličce v obci Vrbovec narazíte na vinný sklep Modrák, který se od ostatních sklepů liší svojí úsporností a v Honěticích se podařilo vrátit život bývalým zemědělským garážím. 

Kaple sv. Vendelína, Osek nad Bečvou

Kaple sv. Vendelína, Osek nad Bečvou | Foto: Filip Šlapal, Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.czKaple sv. Vendelína, Osek nad Bečvou | Foto: Filip Šlapal, Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz

Každý asi máme představu, jak má taková moravská kaple vypadat. V případě rodinné kaple sv. Vendelína rovnou hoďte za hlavu všechna svá očekávání. Kapli postavil pan Ladislav Koutný ve spolupráci s architektem Petrem Pelčákem a věnoval ji památce svého dědy Vendelína. „Chtěl jsem na pozemcích svého dědy postavit nevšední stavbu, ze které by měli požitek všichni lidi,“ říká hrdě pan Ladislav.

Stavba svým vzhledem připomíná geometrický útvar, je vyrobena z litého betonu a její bílá barva září do okolí. I přesto tato relativně malá stavba plná symboliky souzní s prostředím, ve kterém se nachází. Povrch kaple připomínající strukturu kmene stromu jí dodává jemnost a detail odvodu ze střechy ve tvaru iniciál V. V. dědečka Vendelína Vaculy odkazuje na rodinnou historii. „Dvakrát do roka se v kapli slouží bohoslužba, ale lidé si k ní najdou cestu během celého roku. Je to i díky cyklostezce, která kolem ní vede,“ vysvětluje pan Ladislav, jak se kaple stala součástí života obce.

Vyhlídka nad bývalým pískovým lomem, Horní Bečva

Vyhlídka nad pískovým lomem, obec Horní Bečva | Foto: BoysPlayNice, Zdroj: archiweb.czVyhlídka nad pískovým lomem, obec Horní Bečva | Foto: BoysPlayNice, Zdroj: archiweb.cz

O pár kilometrů dál na okraji obce Horní Bečva vzniklo nad opuštěným pískovým lomem hned několik nových vyhlídkových objektů a spolu s nimi i stezek. Stojí za nimi studio Henkai, které se mimo jiné podílelo i na revitalizaci návsi v obci Prostřední Bečva.

Architekti pocházející z této oblasti vytvořili vyhlídkové a odpočinkové objekty zpřístupňující místa, která by nám jinak zůstala skryta. „Beskydskou přírodu máme moc rádi, proto jsme chtěli vytvořit stavby, které do ní co nejméně zasáhnou,“ vysvětluje architekt Daniel Baroš z Henkai architekti. A opravdu, pikniková platforma, vyhlídková plošina a tři samostatně stojící konstrukce na vrcholku kopce krajinu spíše rámují, než narušují.

„Tou největší výzvou bylo dostat jednotlivé části na svá místa, kde následně probíhala montáž. Vzhledem k terénu i váze některých dílů šlo o fyzicky hodně náročnou práci,“ dodává Daniel Baroš. To se však nijak neprojevilo na stavbách samotných, které působí velmi jednoduchým a vzdušným dojmem i díky použitým materiálům. Stezky jsou z kamene a štěrku z místního lomu a pro podlahu, střechu a lavice objektů použili architekti dubové dřevo.

Agroturistický areál, Honětice

Zázemí biotopu, obec Honětice | Zdroj: archiweb.czZázemí biotopu, obec Honětice | Zdroj: archiweb.cz

Přímo u polí se nachází zemědělský dvůr v Honěticích, který původně patřil nedalekému zámku ve Zdislavicích. Následně sloužil jako zemědělské družstvo. V té době byly původní stodoly nahrazeny skladem a k hlavní budově byly přistavěny garáže. Poté dvůr chátral až do zásahu investora, který ho proměnil v agroturistický komplex s biotopem a z bývalých zemědělských garáží vytvořil zázemí pro návštěvníky.

Architekti ze studia Prokš Přikryl přistoupili k proměně garáží s ohledem na jejich minulost a maximálně využili materiál, který již měli k dispozici. „Železobetonový skelet garáží byl v dobré kondici, nebyl proto důvod ho bourat. Po odstrojení od cihel působila celá konstrukce velmi vzdušně a hezky. Původní ostře pálené vážanské cihly jsme očistili a použili na nových místech,“ poodkrývá proces stavby Marek Přikryl. Nová fasáda a velká dřevěná vrata pak stírají rozdíl mezi vnitřním a vnějším prostředím. A jelikož se jedná o funkční objekt, kladli architekti důraz na jednoduchost a odolnost. I proto v zázemí narazíte například na zahradní hadice místo baterií. „I ryze účelové věci v sobě mají krásu a velmi dobře fungují,“ dodává Marek Přikryl.

Stezka nad vinohrady, Kobylí

Stezka nad vinohrady, obec Kobylí | Zdroj: archiweb.czStezka nad vinohrady, obec Kobylí | Zdroj: archiweb.cz

Další stavbou, kterou architekti dokázali zcela plynule propojit s okolím, je stezka nad vinohrady v obci Kobylí. Jedná se o rozhlednu bez schodů, jejíž kruhový tvar symbolizuje životní cyklus přírody i růst obce Kobylí. Stezka se nachází v nadmořské výšce 334 m.n.m a výseč kruhové rampy je 334°. „Symbolika hraje velkou roli v architektuře i v životě, ve kterém každý hledáme jeho smysl. Bez symboliky by na Kobylím vrchu stála jen nějaká bezduchá plošina a to jsme rozhodně nechtěli,“ vysvětluje Jakub Roček z brněnského studia Keeo4design, které stojí za návrhem tohoto turisticky velmi oblíbeného místa.

Spirála stezky se díky stabilní ocelové konstrukci tyčí do výšky 7,5 metru. Její konstrukce je obložena evropským modřínem a rampa doplněna zajímavostmi o okolí i filozofickými otázkami. Samotný vrchol rozhledny však není jediným cílem tohoto místa. „Především jsme chtěli, aby si návštěvníci užili krásnou jihomoravskou krajinu. Proto stejně jako je pozvolné okolí, pozvolně stoupá i stezka sama,“ doplňuje Jakub Roček. Stezka, po které opravdu vyjde každý, se stala nedílnou součástí místního života, a dokonce se zde konají i svatby.

Vinný sklep Modrák, Vrbovec

Vinný sklep Modrák, obec Vrbovec | Foto: Jan Žaloudek, Zdroj: o-r-a.czVinný sklep Modrák, obec Vrbovec | Foto: Jan Žaloudek, Zdroj: o-r-a.cz

Jaká by to byla cesta Moravou, kdybychom se nepodívali do vinné uličky? Jednou z nejrozsáhlejších sklepních uliček je vrbovecká sklepní ulička, ve které se nachází i vinný sklep Modrák. Modrák vždy nevypadal tak, jak jej vidíte na fotce. Byl jedním z těch objektů, který se nacházel na konci své životnosti.

Naštěstí si ho pro radost pořídila rodina začínajícího architekta a pustila se do rekonstrukce. Své nové majitele jednoduše okouzlil. „Naším vzorem byl pravděpodobně nejstarší sklep v uličce, ze kterého se bohužel stala novostavba z konvenčních stavebních materiálů. My neměli ambici sklep přefouknout, i proto možná teď působí trochu nepatřičně a určitě se liší právě svojí úsporností,“ říká o odlišnosti sklepa Jan Hora ze studia ORA.

Při rekonstrukci se podařilo zachovat původní klenutou lisovnu, i když to znamenalo rozebrat velkou část klenby a zase ji z původního materiálu složit. Vybudováním přes dva metry dlouhého světlíku se do sklepa dostalo denní světlo a díky krbu se zde i ohřejete. Vznikl prostor, kde každý detail od dřevěné mobilní lavice až po osvětlení ve tvaru kola od vozu hraje velkou roli. A co se týče názvu, tak ten prý vinný sklep Modrák zdědil po svém minulém majiteli, který takto po výstupu ze sklepa často vypadal.

Díky těmto stavbám si opět uvědomíme, že i zcela obyčejná vesnická polní cesta, pískový lom či vinná ulička mohou být výjimečným zážitkem.

Galerie

Další články