Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Rekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe Rekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe

Moderní škola v historickém zámku. Povedená rekonstrukce je vzdušná a elegantní díky studiu Opálka Design

Be Open a Be Happy jsou projekty interiérů od Opálka Design studia pro soukromou základní školu v Hostavicích, jež je spojena s montessori mateřskou školou. Vnitřní prostory odráží pokrokový způsob výuky a jsou vstřícné nejenom k dětem, nýbrž nabízí zázemí i pro rodiče a pedagogy ve formě kavárny a společenské místnosti.

Energie exteriéru

Budovu zámku, která byla postavena ve 2. polovině 19. století v novorenesančním stylu, obklopuje krásný velký park plný stoletých stromů. Exteriéry, které jsou též po rekonstrukci, designéři citlivě propojili s interiérem a snažili se přitom zachovat původní prvky této historické budovy. K využívání prostor pro školní potřeby došlo po druhé světové válce, kdy byly místnosti používané tamní mateřskou školou a prvním stupněm základní školy. Rekonstrukce trvala přibližně osm měsíců. Do budoucnosti je v plánu i rekonstrukce podkroví.

Rekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip GyöreRekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe

Záměrem tohoto projektu bylo pokusit se tento krásný exteriér a jeho energii přepojit s interiérem a zároveň nechat vyniknout původní prvky, které se podařilo dochovat a zrenovovat, jako například původní dveře či žulové schody, parkety v učebnách, ale i původní klenby a dekorační listy. Ty jsme u vstupu doplnili novými štukovými sádrovými lištami na stěnách, jež dotváří a umocňují první dojem ze vstupu do historického zámku a dodávají prostoru na vážnosti,“ vysvětluje Matúš Opálka, jehož studio se zaměřuje především na produktový a interiérový design. 

Rekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip GyöreRekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe

Zdařilé kombinace

Při rekonstrukci bylo snahou otevřít prostor, který byl rozdělen na spoustu malých místností, a vrátit tak dispozice zámku do původního stavu. Vytvoření vzdušného a zároveň funkčního prostoru bylo konkrétně v zadání celého projektu. Designérům se podařilo zachránit původní hvězdicovou černo-červenou cementovou dlažbu, která také díky svým nedokonalostem vytváří perfektní kontrast s bílými, nově natřenými stěnami.

Ústřední místnost tělocvičny/střetávacího bodu byla taktéž ponechána bez větších zásahů a její důležitost podtrhují repasované dveře v odstínu žluté barvy, které nejen podle Matúše Opálky „tvoří dominantu poschodí a upozorňují na krásu této místnosti“.  

Rekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip GyöreRekonstrukce základní školy Be Open od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe

Riskantní nápad

Během renovací muselo brát toto studio ohled nejenom na praktičnost, ale i na estetičnost celého projektu. Zvolené barvy interiéru, které jsou laděny do přírodních tlumených barev, byly s ohledem na dětský kolektiv možná odvážnou volbou. Autoři návrhu však věří, že čistý a elegantní prostor, ve kterém se děti značnou část dne pohybují, formuje jejich vkus.

Minimalistické vybavení a jemné barevné ladění dává vyniknout hravým doplňkům v podobě závěsných origami ptáků nebo oblak, které zároveň opticky snižují vysoký strop. Způsobu výuky vyhovuje i zvolený nábytek: pohyblivé lavice si mohou děti přeskládat podle potřeb individuálních či skupinových projektů.  

Rekonstrukce montessori školky Be Happy od studia Opálka design studio, foto: Filip GyöreRekonstrukce montessori školky Be Happy od studia Opálka design studio, foto: Filip Györe

Galerie

Další články