Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Mít kancelář u Bati. Studio COSMO navrhlo otevřenou kancelář v bývalém areálu zlínského obuvnického giganta

Pražské architektonické Studio COSMO navrhlo interiér kanceláří komunikační agentury Know How Solutions v Baťovském Zlíně. Agentura sídlí přímo v bývalém areálu Baťovských závodů, architekti si tak mohli vyhrát s dispozicí kanceláří v industriální budově a vdechnout prostorům nový smysl.

Komunikační agentura KHS si vybrala pro své kancelářské prostory areál bývalých Baťových závodů ve Zlíně. Architekti ze Studia COSMO, kteří se ujali návrhu interiéru, se rozhodli podpořit prostorové kvality budovy – vysoké stropy, velká okna, otevřený půdorys. Interiéru budovy navíc vévodí pravidelný rastr sloupů 6,15 metrů.

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Agentura se stěhovala do zlínského industriálního prostředí za reprezentativním místem, které bude podtrhávat jejich kreativní náturu a splní jim sen o vlastních stylových prostorech. Zatímco firma postupně rostla, kancelář rostla s ní. První část kanceláří byla tak realizována už před čtyřmi lety, další vrstvy a prostory přibývaly s časem během následujících let. Sama agentura je poměrně živý a dynamický celek a potřebovala vytvořit takové prostředí, které bude její nátuře odpovídat. 

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

U vstupu vás přivítá černý děrovaný plech, který odráží neonové logo KHS. U něho je umístěna recepce vyrobená z dřevěné překližky, kterou tvoří police s rozvržením ve čtvercovém rastru, jenž svým designem odkazuje na rastr budovy.

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Celý prostor kanceláře zůstal otevřený, téměř bez příček. Bylo zde ale nutné vymezit místo pro jednání s klienty a soukromou část pro zaměstnance, toho architekti docílili pomocí lehké kovové konstrukce, která je i nejvýraznějším prvkem interiéru. Jednotlivé části stěny totiž architekti vyplnili netradičními materiály tak, aby stěna byla transparentní, ale zároveň oddělovala jednotlivé funkce. 

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Část konstrukce, vymezující zasedací místnost, je vyplněna polykarbonátovou deskou – lexanem, ten jako poloprůhledný materiál zastírá pohled do zasedací místnosti, zároveň ji ale neizoluje kompletně a okolí tak může vidět, co se tam děje, ačkoliv jen částečně. Atypická svítidla i stůl byly navrženy speciálně pro tento prostor, v rovině desky stolu je navíc vloženo logo firmy pomocí intarzie. Další transparentní stěna je navržena ze závěsných květináčů, které jsou zde zavěšeny za využití speciálního systému a oddělují tak menší jednací místnost od pracovní části. Originální závěsné květináče na sebe vertikálně navazují a tvoří tak přírodní závoj. 

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Jako příčka mezi dvěma kancelářskými místnostmi je zde využita velká posuvná skříň. Architekti tak díky ní dosahují flexibility využití prostoru a v případě potřeby umožňují zvětšit jednu nebo druhou místnost, případně je spojit v jednu. Součástí návrhu je i kancelářská kuchyňka s nezbytným vybavením. Navržena je ve strohém minimalismu s převažující černou barvou. V této barvě je i kovová konstrukce kuchyňské linky, která tak svým vzhledem vizuálně navazuje na příčky umístěné v kanceláři.

Interiér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMOInteriér kanceláří KHS v bývalém areálu Baťovských závodů | Zdroj: Studio COSMO

Další články