Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Interiér stavení Na Škole | Foto: Filip Šlapal Interiér stavení Na Škole | Foto: Filip Šlapal

Místo venkovského učitele tu vládne design. Budova bývalé školy na Vysočině se proměnila k nepoznání

Původně sem chtěli jezdit odpočívat se svými třemi dcerami a přibývajícími vnuky. Manželé Karáskovi se ale rekonstrukcí rozlehlé budovy ve vesnici Javorek na Vysočině zapsali do srdcí tolika lidí, že nyní mají po většinu roku plný rezervační kalendář. Není se co divit, tahle chalupa je totiž opravdu dokonalá.

David Karásek je v prostředí českého designu a architektury jako doma. Patří mu úspěšná firma na výrobu městského mobiliáře mmcité a on sám je také aktivní designér. Jeho žena Ilona vede stylový magazín o svatbách Mile. Společně bydlí kousek od Brna a hledali proto víkendové místo, které by bylo z moravské metropole dobře dostupné. Vesnice Javorek je utopená mezi malebnými kopci Vysočiny a z okraje města se sem bez problémů dostanete za hodinu jízdy autem. Zvlněná okolní krajina láká k výletům i dlouhé meditaci. Koncentrovaná idyla.

Starý nábytek a doplňky bylo třeba vyvážit současným designem. | Foto: Filip ŠlapalStarý nábytek a doplňky bylo třeba vyvážit současným designem. | Foto: Filip Šlapal

V interiéru výraznou roli hrají například velká svítidla od skandinávských značek, která si dobře rozumí se současným českým designem, ať jde o nábytek TON, mmcité, nebo Plody. | Foto: Filip ŠlapalV interiéru výraznou roli hrají například velká svítidla od skandinávských značek, která si dobře rozumí se současným českým designem, ať jde o nábytek TON, mmcité, nebo Plody. | Foto: Filip Šlapal

Koncentrovaná idyla

Stejně idylicky se budete cítit, když vstoupíte do bývalé vesnické školy, kterou Karáskovi před šesti lety koupili. Při prvním seznámení byla ovšem budova v žalostném stavu. A možná zafungoval právě zkušený instinkt dvou osobností, kterým je kvalitní estetika vlastní, a manželé se rozhodli vybydlený dům koupit.

Interiérová designérka Adéla Lipár Kudrnová dostala za úkol čistý základ stylově a barevně sladit. Do velkorysých prostor, kam díky velkým oknům proniká velké množství přirozeného světla, vybrala výrazné tapety, které svými florálními motivy odkazují na okolní přírodu i historický ráz chalupy. | Foto: Filip ŠlapalInteriérová designérka Adéla Lipár Kudrnová dostala za úkol čistý základ stylově a barevně sladit. Do velkorysých prostor, kam díky velkým oknům proniká velké množství přirozeného světla, vybrala výrazné tapety, které svými florálními motivy odkazují na okolní přírodu i historický ráz chalupy. | Foto: Filip Šlapal

Rozlehlé vesnické stavení s vejminkem bylo v žalostném stavu, majitelé se ale zamilovali do velkých oken a starobylého rázu domu. Rekonstrukce budovy i jejího interiéru znamenala řadu konzultací s památkáři, například se kvůli zachování charakteru domu nesmělo hnout s dispozicemi. | Foto: Filip ŠlapalRozlehlé vesnické stavení s vejminkem bylo v žalostném stavu, majitelé se ale zamilovali do velkých oken a starobylého rázu domu. Rekonstrukce budovy i jejího interiéru znamenala řadu konzultací s památkáři, například se kvůli zachování charakteru domu nesmělo hnout s dispozicemi. | Foto: Filip Šlapal

Rekonstrukci bylo potřeba udělat zevrubnou. Nové podlahy, střecha i revitalizace celé zahrady. A půdy. Ta návštěvníky překvapí, protože do ní majitelé vměstnali speciální spací kóje, kde se v pohodlí vyspí až 10 návštěvníků. Speciální buňky, které jsou pod krovem vměstnané, také chytře vyřešili problém s vytápěním. Menší jednotky je v zimě snadné vyhřát, což by se u samotné rozlehlé půdy podařilo jen těžko, obzvlášť pokud střecha musela zůstat kvůli památkářům nezateplená. 

Velkou část vybavení Adéla Lipár Kudrnová pořídila ve starožitnictvích a nechala zrepasovat a nově očalounit. | Foto: Filip ŠlapalVelkou část vybavení Adéla Lipár Kudrnová pořídila ve starožitnictvích a nechala zrepasovat a nově očalounit. | Foto: Filip Šlapal

Nebát se barev

První fázi renovací měl na starosti architekt Tomáš Beránek, interiérový design je dílem Adély Lipár Kudrnové. Té se podařilo skvěle skloubit moderní prvky s odkazy k původnímu charakteru budovy. Jak je pro její práci typické, nebojí se výrazných barevných vzorů, velkoplošných tapet a akcentu drobného detailu. I Na Škole s tímto přístupem pracovala a především výrazné tapety v kuchyni a ložnici patří k výborným prvkům, které rozbíjejí strohost bíle omítnutých stěn a dodávají pokojům jemnost a útulnost. Barvy najdete i v dalších pokojích, včetně koupelny, kde hraje prim relaxační modř. 

Zadání majitelů bylo, aby tento hostovský domek působil odlehčeně, až „středomořsky“. Designérka zvolila modrou výmalbu doplněnou nábytkem ve výrazných barevných odstínech. | Foto: Filip ŠlapalZadání majitelů bylo, aby tento hostovský domek působil odlehčeně, až „středomořsky“. Designérka zvolila modrou výmalbu doplněnou nábytkem ve výrazných barevných odstínech. | Foto: Filip Šlapal

Interiér je také plný výrazných designérských solitérů. Najdete zde svítidla od Muuto nebo Norman Copenhagen, houpací křesla od finského designéra Varjosena Puunjalostuse nebo židle, které pro firmu pana domácího navrhl Aleš Kachlík. V mmcité si David Karásek nechal vyrobit také masivní jídelní stůl, dominující kuchyni propojené s jídelnou a obývacím pokojem. Nové práce doplňují úlovky z antikvariátů nebo dárky od přátel, což jsou například stylové židle, na nichž sedávali návštěvníci kina. Důležitou součástí interiéru je i autorská keramika. Na stěně tak visí talíře pomalované ilustrátorkou Sylvií Luběnovou, jejíž hravá značka Maestrokatastrof si získala oblibu mezi řadou estétů.  

V ložnici se podařilo zachránit původní kachlová kamna. | Foto: Filip ŠlapalV ložnici se podařilo zachránit původní kachlová kamna. | Foto: Filip Šlapal

Jít ven

Hlavní budovu školy, kde najdete dvě ložnice, kuchyň s repasovanými kamny i zmiňovanou půdu, doplňuje vejminek, který si v kráse se zbytkem nezadá. Bývalý chlívek je mnohem víc propojený se zahradou, a v létě tak nabízí pohodlnou možnost, jak připravit jídlo blíž k venkovnímu sezení. Které je jak jinak než od firmy mmcité. Využít ho můžete nejlépe u bazénu, který je pravou oázou venkovské bezstarostnosti. Možná i proto, že zahrada si kromě několika záhonků žije vlastním životem a člověka neděsí množství potenciální práce s rýčem v ruce. 

Interiérová designérka oslovila Silvii Luběnovou neboli Meastrokatastrof, která vytvořila sérii nástěnných talířů s motivem broučků. | Foto: Filip ŠlapalInteriérová designérka oslovila Silvii Luběnovou neboli Meastrokatastrof, která vytvořila sérii nástěnných talířů s motivem broučků. | Foto: Filip Šlapal

Na Škole představuje v mnoha ohledech ideální příběh renovace starých vesnických stavení. Několik náročných let práce stálo za to – výsledek je skvostný. Funkční, nápaditý, přesto pokorný. 

Galerie

Další články