Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Hřiště Prior od studia S K U L L je inspirované novými poznatky z neurovědních oborů. | Zdroj: Bet Orten Hřiště Prior od studia S K U L L je inspirované novými poznatky z neurovědních oborů. | Zdroj: Bet Orten

Místo šedi hýří radostí. Pražské studio S K U L L přeměnilo nevábný plácek na severu Španělska v barevné hřiště

Moderní design a urbánní prostor se střetávají na Mezinárodním festivalu architektury a designu Concétrico v severošpanělském Logroñu. Studio S K U L L zde představilo ve spolupráci s Lilipskij Studio instalaci neotřelého dětského hřiště jménem Prior.

Pestrobarevná stavebnice

Kostel Santa Maria de Palaceo | Zdroj: Bet OrtenKostel Santa Maria de Palaceo | Zdroj: Bet Orten

Hřiště podobné stavebnici rozzářilo proluku přiléhající ke kostelu Santa Maria de Palaceo v srdci historické části města. Skládá se ze tří typů objektů — kvádru, krychle a nakloněné roviny, které lze variabilně přizpůsobit prostoru. Na první pohled však zaujme především svou rozmanitou paletou barev od zářivě žluté a oranžové přes růžovou, bledě modrou až po tmavé barvy.

Umění inspirované vědou

Hlavní myšlenkou projektu jsou nové poznatky z neurovědních oborů. „Lidský mozek se v prostoru orientuje na základě priorů, které lze pojmout jako kotevní body, jež zachycují smysly – zrak, sluch, hmat atd.“ Autoři se tedy snaží záměrně nepravidelným kladením barev provokovat a stimulovat smysly návštěvníků, uvést je do neobvyklé situace, aby mohl nastoupit stav přirozené adaptace. Studio S K U L L věří, že „adaptace je klíčový mechanismus, který propojuje hru, učení a vnímání uměleckého díla“. Celé dílo má za cíl tímto hravým způsobem vzbuzovat chuť dále objevovat.

Hřiště Prior je specifické svým tvarem a netradiční barevností. | Zdroj: Bet OrtenHřiště Prior je specifické svým tvarem a netradiční barevností. | Zdroj: Bet Orten

Prožitek ze hry pak pozvedá možnost v okamžiku změnit barvy hřiště pomocí brýlí s filtrem, které má zde návštěvník dispozici. Po jejich nasazení se vše rozehrává ve zcela nových barvách.

Hřiště jako místo setkávání

Projekt Prior také odkazuje i na často přehlížený fakt, že jsou dětská hřiště důležitou součástí veřejného prostoru, kde lidé různých věkových skupin tráví svůj volný čas. Obvykle se však jeví jako zanedbaná a postrádají jak funkci, tak estetičnost.

Prior na sebe upoutá pozornost návštěvníků už z ulice. | Zdroj: Bet OrtenPrior na sebe upoutá pozornost návštěvníků už z ulice. | Zdroj: Bet Orten

S K U L L

V „laboratoři“ pražského S K U L L studia, původně projektu fotografky Bet Orten a sochaře Matěje Hájka, vznikají kloubením vizí, metafor a pojmů neotřelé instalace v prostoru nesoucí mnoho symbolů.

Jedním z jejich projektů bylo například interaktivní zhotovení dřevěného plotu ve spolupráci s MOLO architekti s názvem OFF FENCE na 17. Bienále architektury v Benátkách nebo Pecka Playscape, hřiště a naučná stezka ve Velké Úpě inspirovaná živelnou krkonošskou přírodou.

Další články