Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Chroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. | Zdroj: Chroast Chroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. | Zdroj: Chroast

Melou skvělou kávu na doma. 5 pražíren, kde se aroma kofeinu propojuje s kvalitním designem

Kvalitní kávu si dnes můžeme dopřávat ve své oblíbené kavárně i v pohodlí domova. Na jakém místě ale káva nejenom chutná, ale i voní nejintenzivněji? Jsou to pražírny. Některé z nich se zabývají nejenom výrobou, ale poskytují zároveň možnost ochutnání hotového nápoje. Další článek ze série Design na mlýnku představí zajímavé koncepty pěti českých a moravských pražíren kávy.

SOuLmate

„Hledaly jsme kamarádství a našly spřízněnou duši. Ochutnávaly jsme koření života a objevily vůni kávy. Na začátku jsme byly dvě, a teď jsme tři. Chtěli jsme to celé pojmenovat a tak vzniklo SOuLmate.“ To je motto mikropražírny SOuLmate v Dublovicích u Příbrami, kterou vedou společnými silami Soňa, Lenka a Radek.

Bez kafe si svůj život už nedokáží představit, není to jen práce, je to láska.  | Zdroj: SOuLmateBez kafe si svůj život už nedokáží představit, není to jen práce, je to láska. | Zdroj: SOuLmate

Všechno začalo narozeninovým dárkem – malou pražičkou kávy, kterou Soňa dostala od manžela Radka a rodiny. Spustila se tím touha učit se něco nového, voňavého a velice chutného. Pak už následovalo zkoušení – byl to pokus omyl a od nápadu k realizaci nebylo daleko. Jejich pražírna dnes dodává kávu do kaváren, bister, do kanceláří firem nebo do farmářského obchodu, zajišťují kávový catering na různých akcích. 

Pražírna uzavírá prostor spojující terasu a kuchyň umístěnou ve stodole. | Zdroj: SOuLmatePražírna uzavírá prostor spojující terasu a kuchyň umístěnou ve stodole. | Zdroj: SOuLmate

Stavbu si navrhli a postavili téměř sami. Začínali sběrem kamení z polí, se záměrem zachování autentické skladby tohoto materiálu, který se zde historicky používal. Vše je doplněno dřevěnými překlady, stylově tak navazuje na stavbu z roku 1934, která na pozemku stojí.

Skrze prosklenou stěnu můžeme pozorovat celý interiér vyznačující se jednoduchostí. Jasnou volbou zde byly keramické a bakelitové vypínače, na které navazují textilií potažené elektrické rozvody, zakončené keramickými objímkami a „edisonkami“ (s LED zdroji světla). 

V pražírně preferují světlejší stupeň pražení, ve kterém vynikne chuť toho daného druhu. Můžete si tak vychutnat to nejlepší, co v sobě kávové zrno skrývá. | Zdroj: SOuLmateV pražírně preferují světlejší stupeň pražení, ve kterém vynikne chuť toho daného druhu. Můžete si tak vychutnat to nejlepší, co v sobě kávové zrno skrývá. | Zdroj: SOuLmate

Pro výrobu podstavce hlavní dominanty podniku – pražičky kávy – byly využity ošetřené staré trámy. Kofein je v tomto místě všudypřítomný, hrubě mletá káva je dokonce přidaná do hliněné omítky na stěně.

Od jara se v pražírně věnovali novým dárkovým krabičkám, výsledkem jsou obaly s nevšedním designem. | Zdroj: SoulmateOd jara se v pražírně věnovali novým dárkovým krabičkám, výsledkem jsou obaly s nevšedním designem. | Zdroj: Soulmate

Upražená káva je balena do sáčků nebo dárkových balíčků, na jejichž podobě se podílela lokální výtvarnice Jana Vlková.  Příležitost k ochutnání hotových nápojů je cílem nejnovějšího projektu s názvem Mikro cafe, což je sezónní kávové místo u pražírny s možností vzít si čerstvý nápoj s sebou. 

Jedno Kafe

V samém srdci Liberce, jen pár kroků od majestátní radnice, se nachází podnik Jedno KafeSkrze kávu se zde snaží předávat příběh, který si s sebou tento nápoj nese, sdílet se zákazníkem poznatky, představovat novinky, ukazovat více směrů, kterými se lze v kávě vydat.

Podnik Jedno Kafe najdeme v Liberci, městě pod Ještědem. | Zdroj: Jedno KafePodnik Jedno Kafe najdeme v Liberci, městě pod Ještědem. | Zdroj: Jedno Kafe

V menu kavárny nenajdeme kávové nápoje jako je cappuccino, latte apod. Najdete tam jen jedno kafe, připravené tak, aby sedělo vašim chuťovým preferencím. Espresso a filtrovanou kávu a pro milovníky mléka LESS MILK a MORE MILK. Stačí zde sdělit, jakou intenzitu kávy chcete v mléčném nápoji cítit, to ostatní je na baristech.

Tvůrcem vizuální identity, názvu a loga je studio Bitworks. | Zdroj: Jedno KafeTvůrcem vizuální identity, názvu a loga je studio Bitworks. | Zdroj: Jedno Kafe

Po vzniku kavárny a letech nabízení kávy z vyhlášených evropských a českých pražíren se zde rozhodli začít pražit vlastní kávu. Kávové obaly vycházejí z minimalistického vizuálu a těží z kontrastu černobílé barevnosti. Tvůrcem názvu, loga a vizuální identity je Pavel Stianko ze studia Bitworks. 

Pro výrobu kávy zatím využívají zázemí The Naughty Dog, o samotný proces pražení se stará zakladatel a majitel kavárny, porotce na kávových soutěžích Kristián Kříž.

Jedno Kafe je místem nabízejícím výběrovou kávu a zdrojem informací o její přípravě. | Zdroj: Jedno KafeJedno Kafe je místem nabízejícím výběrovou kávu a zdrojem informací o její přípravě. | Zdroj: Jedno Kafe

Jednoduchý interiér kavárny je tvořen na míru místním truhlářem. Nabízí několik míst k usazení, velká prosklená okna jsou uzpůsobena pro další možné posezení s výhledem ven. 

V kavárně se pravidelně pořádají také různé akce a workshopy. Z myšlenky zachování vzpomínek vznikl podcast Na Jedno Kafe s významnými osobnostmi nejen z kávového světa. 

Co-bean

Pražírna kávy Co-bean se orientuje především na profesionální segment gastronomie, ale dokáže pomoci i začátečníkům, domácím baristům nebo firmám. Kromě samotné kávy je součást konceptu také prodej a servis kávovarů, instalace technologií, ale také školení pro obsluhu a údržbu kávovarů a školení na přípravu espressa, alternativ a mléčné pěny. 

V pražírně kávy Co-bean využívají k pražení kávy pražičku Loring S15. | Zdroj: Co-beanV pražírně kávy Co-bean využívají k pražení kávy pražičku Loring S15. | Zdroj: Co-bean

V současnosti se zde vyrábí vysoce kvalitní kávové směsi pod značkou Charisma a jednodruhové výběrové kávy pod značkou Black Star. Každý druh kávy praží samostatně na pražičce Loring S15, pro každý druh využívají také různé druhy obalů. 

Pro kávu Charisma je to design obalů podle návrhu Yellow Shapes. Pro kávu Black Star a alternativní obaly využívají samostatné etikety, které tisknou na základě návrhů grafického studia ALTAIR. Návrh loga a konceptu celé pražírny je dílem firmy Makato.

Design obalů na kávu Charisma byl vytvořen podle návrhu Yellow Shapes. | Co-beanDesign obalů na kávu Charisma byl vytvořen podle návrhu Yellow Shapes. | Co-bean

Pražírna se nachází na hranici měst Beroun a Králův Dvůr, v současné době v pronajatém objektu domu v průmyslové zóně. Nejdříve bylo řešeno zázemí výroby z pohledu funkčnosti a specifických podmínek pro pražení kávy, k návrhu interiéru místa k posezení byla přizvána architektka Martina Spurná. 

V interiéru nechybí nic důležitého pro přípravu kvalitní kávy. | Zdroj: Co-beanV interiéru nechybí nic důležitého pro přípravu kvalitní kávy. | Zdroj: Co-bean

Velký důraz je kladen na osvětlení, abyste kávu mohli vidět dobře a ve správných barvách, v prostorách jsou proto nainstalována různá svítidla se speciálními žárovkami. Interiér místa k posezení je vybavený nábytkem na zakázku, což umožňuje maximální využití nevelkého prostoru. Světlé stěny v kombinaci s dřevěným obkladem doplňují černé kovové police.

Chroast

„Dělat pohostinství, je dělat lidem radost. Host má odcházet s lepší náladou, než se kterou přišel,“ vysvětluje svůj přístup Filip Kopecký. Vždy ho bavilo spolupracovat se zajímavými lidmi a připravovat výběrovou kávu, sbíral zkušenosti v různých gastronomických podnicích, až se stal spolumajitelem pražírny výběrové kávy Chroast v Hradci Králové.

Chroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. | Zdroj: ChroastChroast je pražírna kávy z Hradce Králové. Parta lidí, co miluje výběrovku. | Zdroj: Chroast

Od začátku bylo naplánováno, že součástí pražírny bude espresso bar, což se také stalo. Lidé si zde mohou popovídat o kávě, nechat si ji namlít nebo přímo ochutnat. Nekonají se zde žádné kurzy přípravy kávy, ke každému zákazníkovi mají ale osobní přístup. Vysvětlí a předvedou různé techniky přípravy kávy, od nejmodernějších technologií po alternativní přístupy, pomáhají také proškolovat personál kaváren.

Kávu lze ochutnat v malém espresso baru přímo na místě. | Zdroj: ChroastKávu lze ochutnat v malém espresso baru přímo na místě. | Zdroj: Chroast

Nejzábavnější a nejdůležitější část jejich snažení je budování vztahu se zákazníkem. Vidět nadšené obličeje, výrazy úžasu a bořit mýty o tom, jak vlastně kafe chutná. | Zdroj: ChroastNejzábavnější a nejdůležitější část jejich snažení je budování vztahu se zákazníkem. Vidět nadšené obličeje, výrazy úžasu a bořit mýty o tom, jak vlastně kafe chutná. | Zdroj: Chroast

Přestože prostory podniku jsou velmi malé, nachází se zde vše důležité. Barový pult, regál a police si vytvořili svépomocí, do budoucna je ale naplánovaná proměna interiéru dle připraveného architektonického návrhu.

Vizuální styl a návrh charakteristického loga ve tvaru brouka chrousta vytvořilo studio UpupaepopA proč tato ikona? „Roast“ jako anglické pražit, „Ch“ jako Chmelíkovi, příjmení celého tehdejšího týmu.

Rusty Nails Coffee Roasters

René Královič byl u zrodu několika úspěšných gastronomických projektů jako je SKOG, Typika, BLOKK či 5m2. Nyní se naplno věnuje své pražírně kávy Rusty Nails Coffee Roasters.

Reného Královiče baví komplexnost práce s kávou jakožto samotnou surovinou, tak i doplňkové práce s ní spojené. |  Zdroj:  Rusty Nails Coffee RoastersReného Královiče baví komplexnost práce s kávou jakožto samotnou surovinou, tak i doplňkové práce s ní spojené. | Zdroj: Rusty Nails Coffee Roasters

Pražírna byla původně zakomponována jako součást brněnského prostoru SKOG, nyní ale působí v nové lokalitě pražského Karlína v prostorách starých dílen z konce 19. století.

Návrh a samotná stavba vznikaly za pochodu, nejdříve to byla samotná iniciativa majitele. Následně se přidalo architektonické studio KOGAA, které nese hlavní zásluhu na finální podobě prostoru s ideou ostrova plovoucí zeleně. 

Pražírna Rusty Nails Coffee Roasters sídlí v pražském Karlíně v prostorách starých dílen z konce 19. století, kde během první světové války sídlila marmeládovna. | Foto: Alex Shoots BuiidingsPražírna Rusty Nails Coffee Roasters sídlí v pražském Karlíně v prostorách starých dílen z konce 19. století, kde během první světové války sídlila marmeládovna. | Foto: Alex Shoots Buiidings

Při rekonstrukci byl kladen důraz na upcyklaci a recyklaci materiálů, vyniká zde bělené masivní dřevo, polykarbonátové desky, různé kovové prvky. Prostor je doplněn křesly East River od Vitra či zachráněnými svítidly z brněnské Zbrojovky. Nedílnou součástí je také využití špičkových technologií, od pražícího stroje Coffeetool, mlýnku Mazzer až po designové kávovary Sanremo Machines. 

Provoz pražírny je cyklický. Na několik pražících dní připadají dny, kdy se káva kontroluje, balí a následně expeduje. | Zdroj: Rusty Nails Coffee RoastersProvoz pražírny je cyklický. Na několik pražících dní připadají dny, kdy se káva kontroluje, balí a následně expeduje. | Zdroj: Rusty Nails Coffee Roasters

Logem pražírny je původní tetování, které vymyslel Michal „Koca“ Kocian z pražského studia Tribo při příležitosti dobročinné akce Kérky pre život.

Káva je láska. Než si ale můžeme vychutnat šálek lahodného nápoje, předchází tomu spoustu důležitých kroků. Začíná to péčí farmáře na kávové plantáži a končí u člověka, který nápoj připravuje. Mezi tím vším je ona důležitá činnost – pražení. Zelená kávová zrna se nasypou do předehřáté pražičky, pak už záleží na zkušenostech a znalostech pražiče, aby odhadnul správnou délku a teplotu pražení, ze zelených zrn tak vykouzlil to nejlepší. Chcete být co nejblíže tomuto voňavému procesu? Až to bude možné, vydejte se do některé pražírny.

Galerie

Další články