Malé zjevení z Šumperka. Rodinná kavárna Pikola dokazuje, že i na malém městě lze rozjet úspěšný gastro projekt

Zakladatelé Jiří a Nikol dennodenně dodávají Pikole rozum a srdce. | Logo: Gabriela Polomíková | Foto: Michaela Martinátová Zakladatelé Jiří a Nikol dennodenně dodávají Pikole rozum a srdce. | Logo: Gabriela Polomíková | Foto: Michaela Martinátová

Když chcete na malém městě něco prosadit, potřebujete nutnou dávku trpělivosti a hlavně odvahy. Ta manželům Gieslovým nechyběla, a tak založili malou kavárnu s názvem, který dávno nabral jiný význam. Z malého podniku pro pár osob vznikl jejich životní projekt. V Šumperku vytvořili místo, které má příběh. Jak se ale dozvíte, i to je dnes trochu jinak...

V roce 2014 nebylo centrum města příliš lukrativním prostředím a jim chyběl podnik pro setkávání s přáteli u dobré kávy a dezertu. Na tento popud založil Jiří Giesl v přízemí svého rodinného domu kavárničku s 12 místy k sezení. Plocha 6×6 metrů doslova odpovídala formátu mini kavárny, přesněji PIKOLY. S názvem si Jiří dlouho nedělal starosti. Pro jeho manželku Nikol to ovšem byl velký dar k narození syna, který zároveň při otevření 3. listopadu oslavil 3 měsíce. Osud jim přál, prostor v podstatě hned přestal stačit a úměrně s poptávkou rostla nabídka. 

V začátcích hledali svůj styl. Jedno období vypadalo velmi minimalisticky. | Zdroj: PIKOLAV začátcích hledali svůj styl. Jedno období vypadalo velmi minimalisticky. | Zdroj: PIKOLA

Někteří jejich odhodlání sledovali nadšeně, jiní se zoufalstvím. Známé přísloví „cesta je cíl“ u nich platí doslova. Probourali stěnu, vtrhli do druhé místnosti, ale přitom si neuvědomili, že v názvu nastal malý zmatek. Skromný počet spolupracovníků složený převážně z přátel nevydržel dlouho. Později začali vydávat jednu kávu za druhou, a aby toho nebylo dost, tak v nejlevnější malé troubě začali péct vlastní dezerty. Vysněné! Vše se učili od začátku sami s velkou podporou rodiny. Nejsou studovaní profesionálové v oboru, ale jednoduše lidé s chutí změnit trend k lepšímu. Jiří, původně designér, dal přednost kávě. Teď vidíme, s jakou noblesou propojil dva rozdílné světy a určil nezaměnitelnou podobu nejen interiérů.

Někde oheň spálil vše, co stálo v cestě, jinde byl dotek povrchový. Aktuální podoba interiéru kavárny v centru Šumperka. | Foto: Michaela Martinátová, Eduard ŠpičkaNěkde oheň spálil vše, co stálo v cestě, jinde byl dotek povrchový. Aktuální podoba interiéru kavárny v centru Šumperka. | Foto: Michaela Martinátová, Eduard Špička

Ty nejdříve začali probarvovat teplými tóny barev ve stylu „západu“ a se zápalem pro kávu shořel nábytek i dřevěné obklady stěn. Jejich aktuální charakteristický prvek pochází z dílny regionální společnosti Vuur. Dým je dávno pryč, začala nová éra, další růst. Po plném nasazení potřebovali oddych. Právě tato kratochvíle změnila dosavadní prezentaci bezpatkovým písmem. Na hudebním festivalu se náhodou setkaly dvě kreativní duše, Jiří a Gabriela Polomíková, kterou osud předurčil k autorství nové vizuální identity. Navrhla jiné písmo, Sincerity od Océane Moutot s dynamickou šířkou linky, ze kterého se zrodilo logo nakloněné k lepší budoucnosti a k pobočce v Olomouci.

Dříve minimalistické logo s bezpatkovým písmem chtěla změnit a zkusila pravý opak. Prošlo! | Zdroj: PIKOLA , Gabriela PolomíkováDříve minimalistické logo s bezpatkovým písmem chtěla změnit a zkusila pravý opak. Prošlo! | Zdroj: PIKOLA , Gabriela Polomíková

Rok za rokem hosti přicházeli, odcházeli, až se jeden z nich rozhodl otevřít vlastní, doslova „pikolácký“ prostor v centru Olomouce. Honza Holouš, další energický člověk, rozšířil po několikaměsíčním tréninku a zaškolení tým i působení kavárny. Pikola již s velkým O, důkaz jistoty v kramflecích.  

Jan Holouš vede pobočky v Olomouci a Zlíně. | Zdroj: PIKOLAJan Holouš vede pobočky v Olomouci a Zlíně. | Zdroj: PIKOLA

Několikátou sezónu píšou blog, nahrávají podcast, rozjeli e-shop, lidský přístup berou za vlastní. Nebojí se říct, že někomu výběrová káva chutnat nebude. Jakým způsobem myslí na lidi, dokládá mnoho benefitů, kterými zpříjemňují pobyt v kavárně, na cestách, dovolených. Zkrátka všude, kde o „šumperskou rodinu“ rádi zavadíte. Třeba pestrý merch. Kožené hrnky, kšiltovky, klíčenky i limitovaná kávová mýdla či piKOLY. Všechny vyrobené v lokálních provozech zaručeně vykouzlí úsměv na nejedné tváři. Vizáž spolu s grafickým konceptem nastaví sami a výslednou prezentaci určují, celkem s přehledem, fotografie Michaely Martinátové. Základní barvy tvoří černá, zlatá a bílá. Také nově přidaná smaragdově zelená. 

Vlastní merch s vyraženým logem do kůže, který je vhodný k použití v jakémkoliv prostředí. | Foto: Eduard ŠpičkaVlastní merch s vyraženým logem do kůže, který je vhodný k použití v jakémkoliv prostředí. | Foto: Eduard Špička

Poetický a vtipný moment do loga vnáší mimo jiné písmeno ‚o evokující zrnko kávy. Nechtěla jsem vyobrazit zrnko přímo, myslím, že není třeba dopovědět vše do detailu. Při své práci takto nepostupuji. Ráda nechávám prostor všímavému divákovi. Většinou pozná, co jsem měla na mysli, a díky této hře se tvoří vztah mezi autorem a každým, kdo se dívá. Na těchto prvcích jsem tedy postavila vizuál značky,“ dodává Gabriela Polomíková.

Jejich nápoje s tóny skořice a vanilky zvané piKOLY. | Zdroj: Gabriela Polomíková Jejich nápoje s tóny skořice a vanilky zvané piKOLY. | Zdroj: Gabriela Polomíková

Dokonce ani ožehavé téma ve znění „káva jedině bez mléka“ tady nerezonuje. Ba naopak. Je passé, jestli máte intoleranci na laktózu, nebo chuť zrovna nedopřává běžnému mléku. Ovesné mléko od prověřeného výrobce Oatly jednoduše vyřeší všechny chmury. Bez příplatku! Výborná volba k brunchi. Milovníka etikety zaskočí jediná věc, absence tradičního papírového ubrousku, zachytávajícího kapky horkého kafe. Vůbec tento doplněk nepovažují za zbytečnost. Pouze fandí zelené planetě. Komunikace s personálem vše spraví a na vyžádání dostanete i ten. Pokud bude všude „narváno“, vy zoufáte nad místem, držte se stejného pravidla. Tým s dobrým srdcem věří v motto „rada nad zlato“!

Zdejší snídaně patří v okolí k vyhlášeným a na servis kávy radost pohledět. | Foto: Michaela Martinátová Zdejší snídaně patří v okolí k vyhlášeným a na servis kávy radost pohledět. | Foto: Michaela Martinátová

Vize, ke které zhruba v polovině éry došli, pramení z podstaty projektu. Vlastní pražírna kávy stojí dnes na okraji města spolu s espresso barem, školicím centrem a showroomem kávovarů Sage. Z malé místnosti v centru města ji přesunuli v roce 2022, přesně 8 let po otevření prvorozené kavárny. Dostupnost hrála hlavní roli. Denně okolo nového podniku projedou řidiči stovky aut, již vyčerpaní míří po hlavním tahu přímo na dobré espresso či filtr. Baru vévodí modulární americký kávovar Modbar, jeden z mála v Česku.

Pražírna s espresso barem přináší výrazné rozšíření působnosti. | Foto: Michaela Martinátová, Vojtěch PlhákPražírna s espresso barem přináší výrazné rozšíření působnosti. | Foto: Michaela Martinátová, Vojtěch Plhák

Chvíli před zahájením ostrého provozu stihli zaskočit do centra Zlína a otevřít další mini pobočku pod křídly již zmíněné olomoucké. Dát si jedno „svoje“ a spěchat zpátky. Že je spěch vskutku rychlý, dokazuje i to, co do budoucna plánují. Ovšem nečekejte nic malého, tahle rodina umí překvapovat. 

Nejnovější pobočka ve Zlíně. Rodina se za několik let rozrostla, dnes mají dva syny Oskara a Edgara. | Foto: Michaela MartinátováNejnovější pobočka ve Zlíně. Rodina se za několik let rozrostla, dnes mají dva syny Oskara a Edgara. | Foto: Michaela Martinátová

Na závěr nemůžeme opomenout nový projekt, který do příběhu PIKOLY sice nepatří, ale má významný potenciál rozvoje města do jiných sfér. Novou restauraci Hotelu Perk provozuje Jiří Giesl. I v ní kromě špičkové gastronomie a kávy narazíte na skvělý tým, který žije pro svůj cíl.

Pokud máte pocit, že současnost zametla pointu názvu pod koberec, musíme vás zklamat. Podnik je velký, ale se skromným srdcem. To ceníme!

Související

Skatepark a workout hřiště zároveň využívá potenciál prostoru pod mostem SNP v Bratislavě
Interiér a architektura

Skatepark a workout hřiště zároveň využívá potenciál prostoru pod mostem SNP v Bratislavě

Redakce Czechdesign - 10. 6. 2024 - 2 min.

Pražský činžovní byt prošel citlivou rekonstrukcí. Atelier 111 architekti zkombinoval nábytek v odstínu slonové kosti s výraznými barevnými akcenty
Interiér a architektura

Pražský činžovní byt prošel citlivou rekonstrukcí. Atelier 111 architekti zkombinoval nábytek v odstínu slonové kosti s výraznými barevnými akcenty

Redakce Czechdesign - 6. 6. 2024 - 4 min.

Kde nakoupit designové ikony od &Tradition, HEM a dalších? V Arkhe showroomu v pražském Karlíně
Interiér a architektura

Kde nakoupit designové ikony od &Tradition, HEM a dalších? V Arkhe showroomu v pražském Karlíně

Redakce Czechdesign - 20. 6. 2024 - 3 min.

Zvládnuto na jedničku. Tři inspirativní domovy navržené architekty, ve kterých budete chtít žít
Interiér a architektura

Zvládnuto na jedničku. Tři inspirativní domovy navržené architekty, ve kterých budete chtít žít

Redakce Czechdesign - 20. 6. 2024 - 12 min.

Zábavné kreace v interiéru i na menu přesně odráží osobnost majitelky plzeňského FRED bistra. Pojďte ochutnat
Interiér a architektura

Zábavné kreace v interiéru i na menu přesně odráží osobnost majitelky plzeňského FRED bistra. Pojďte ochutnat

Jana Brandtlová - 10. 6. 2024 - 9 min.

Navrhla edukativní pomůcku pro předškoláky. Designérka Tereza Horičková nejraději tvoří pro děti, aby si sama mohla hrát
Interiér a architektura

Navrhla edukativní pomůcku pro předškoláky. Designérka Tereza Horičková nejraději tvoří pro děti, aby si sama mohla hrát

Adéla Zahálková - 18. 6. 2024 - 12 min.

jelínek
MYP 2024
botanická zahrada
SHOP Snoubení