Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Formafatal založila architektka Dagmar Štěpánová a tým studia nyní tvoří Dagmar společně s Katarínou, Janem, Ivetou, Danou, Annou, Deborou, Petrou a Lucií. | Foto: BoysPlayNice Formafatal založila architektka Dagmar Štěpánová a tým studia nyní tvoří Dagmar společně s Katarínou, Janem, Ivetou, Danou, Annou, Deborou, Petrou a Lucií. | Foto: BoysPlayNice

Magické místo, kde vás vyléčí přírodní medicína a dokonalý design. Studio Formafatal navrhlo působivý prostor pro mentální i fyzickou obrodu

Studio Formafatal navrhlo interiér Institutu přírodní medicíny – Cellularium. Design reaguje na tvarově složitý vstupní prostor budovy Main Point Pankrác sérií kruhových místností s ordinací lékaře, šatnami a doprovodnými léčebnými procedurami. Tmavé tóny a hladké stěrky v interakci s denním světlem výrazně podtrhují hravě modelovaný prostor, barvy vertikálních skleněných tyčí pak definují funkce.

V části vstupního podlaží novostavby Main Point Pankrác
(MPP – Praha 4) navrhlo studio Formafatal interiéry pro Institut přírodní medicíny – Cellularium. 

Zajímavě, ale složitě tvarovaný prostor v novostavbě MPP, kde v půdorysném návrhu téměř nenajdete rovnou stěnu a prostor je vertikálně protkaný šikmými nosnými sloupy – takové podklady obdrželo studio Formafatal společně se zadáním pro návrh interiéru Institutu přírodní medicíny. 

Studio Fomafatal navrhlo interiér Institutu přírodní medicíny – Cellularium. | Foto: BoysPlayNiceStudio Fomafatal navrhlo interiér Institutu přírodní medicíny – Cellularium. | Foto: BoysPlayNice

Do vstupního foyer, které zároveň slouží jako čekárna, je vsazena samostatná kruhová buňka (ordinace lékaře). Recepce se sesternou se nachází při vstupu a stěžejní částí celého prostoru o celkové výměře 155 m2 je tzv. SPA, ve kterém se vedle samostatných šaten nachází doprovodné léčebné procedury – finská sauna, kryosauna a terapie prouděním vzduchu

Design reaguje na tvarově složitý vstupní prostor budovy Main Point Pankrác sérií kruhových místností s ordinací lékaře, šatnami a doprovodnými léčebnými procedurami. | Foto: BoysPlayNiceDesign reaguje na tvarově složitý vstupní prostor budovy Main Point Pankrác sérií kruhových místností s ordinací lékaře, šatnami a doprovodnými léčebnými procedurami. | Foto: BoysPlayNice

Vzhledem k měkkému tvarování všech stěn kladly architektky při návrhu důraz na jednoduchost a zároveň nápaditost povrchů a obkladů. Tmavé tóny a hladké stěrkované povrchy společně s denním světlem výrazně podtrhují hravě modelovaný prostor, zatímco sesterna a ordinace lékaře jsou ponechány v jemných světlých odstínech, které návštěvníka nerozptylují. Vnější plášť ordinace je obložen svislými ocelovými pláty, které se postupně sklápí až po rovný hladký obklad s integrovanými dveřmi. Vertikalita obkladu je reakcí na fasádu MPP budovy (DAM architekti).

Při návrhu kladlo studio Formafatal vzhledem k měkkému tvarování všech stěn důraz na jednoduchost a zároveň nápaditost povrchů a obkladů. | Foto: BoysPlayNicePři návrhu kladlo studio Formafatal vzhledem k měkkému tvarování všech stěn důraz na jednoduchost a zároveň nápaditost povrchů a obkladů. | Foto: BoysPlayNice

Ukázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNiceUkázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNice

S principem vertikálního rastru pokračují autorky návrhu v části SPA, kde každou ze tří hlavních místností obložily skleněnými čirými tyčemi na gradientně stěrkované oblé SDK příčky. Netřeba zákazníkům více popisovat účel místnosti. Samotná barevnost definuje náplň. Sauna jako oheň (červená), kryosauna jako led (modrá) a proudění vzduchu jako vítr (šedá).

Ukázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNiceUkázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNice

Malé kruhové šatny studio Formafatal rozsvítilo do hry světla a stínů opět s rastrem svislých pásků pomocí půlkruhových zad z děrovaného podsvíceného plechu u zrcadel. Všechny tyto principy a materiály se opakují v dalších pozměněných formách po celém prostoru interiéru, a vzniká tak harmonický celek.

Ukázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNiceUkázky interiéru Institutu přírodní medicíny – Cellularium | Foto: BoysPlayNice

Studio: Formafatal
Autoři: Ing. arch. Dagmar Štěpánová, Ing. arch. Martina Homolková

Další články