Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Nový informační kiosek stojící na Zlatém návrší | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk Nový informační kiosek stojící na Zlatém návrší | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

Kudy v Krkonoších poradí v novém dřevěném informačním kiosku. Pro Zlaté návrší ho dočasně navrhli na ČVUT

V Krkonoších se to projekty z FA ČVUT rychle plní, nově přibyl k studentským projektům útulen a lávek ještě informační kiosek. Studenti návrh zpracovali v rámci Letní školy stavění o prázdninách 2019 pod vedením ateliéru Seho–Světlík a stavba se jim natolik povedla, že byla nominována na Českou cenu za architekturu.

Zadáním na Letní škole stavění pořádané FA ČVUT bylo navrhnout mobilní stavbu o minimálních rozměrech tak, aby jejím základním parametrem byla její přemístitelnost. Svým objemem by se tak stavba měla vejít přibližně do velikosti přepravního kontejneru. Studenti zrealizovali stavbu samostatně od návrhu až po montáž, a to včetně statického posouzení nebo jednoduché elektroinstalace, výjimkou byly pouze odborné práce a konzultace s externisty.

Studenti kiosek zpracovali od návrhu až po realizaci. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin ČeněkStudenti kiosek zpracovali od návrhu až po realizaci. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

Základem je přemístitelná konstrukce

Objekt informačního stánku byl umístěn na Zlatém návrší, kde nahradil původní, již dožilou stavbu, která byla silně poškozena dřevomorkou. V plánu je zde infostánek zanechat až do doby, než se postaví stálé infocentrum. Projekt byl dokončován během jara 2020, jeho realizace byla ale ovlivněna uzavřením škol (výroby interiéru se zhostila i Střední průmyslová škola dřevařská ve Volyni), kompletního dokončení a umístění se tak kiosek dočkal až v druhé půlce prázdnin.

Informační kiosek na Zlatém návrší nahradil dosavadní objekt. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin ČeněkInformační kiosek na Zlatém návrší nahradil dosavadní objekt. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

Jelikož se jedná pouze o sezónní objekt, je na zimu správou KRNAP svezen do údolí, kde vyčká na jaro a další sezónu, kdy ho KRNAP využije dle svých potřeb. Tuhost konstrukce a její přemístitelnost zajišťuje ocelový rošt, na kterém je stavba položena. Mobilitě kiosku jsou uzpůsobeny i jeho rozměry, návrh proto musel být vymyšlen tak, aby se stavba dala naložit na korbu nákladního vozu a jednoduše převézt. 

Objekt je sezónní, na zimu ho správa KRNAP sváží zpět do údolí. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin ČeněkObjekt je sezónní, na zimu ho správa KRNAP sváží zpět do údolí. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

V hlavní roli modřínové dřevo

Kiosek je organického tvaru, podle kterého mu jeho autoři začali přezdívat Piškot. Skládá se ze dvou částí, které jsou navzájem propojeny v jednotnou hmotu. První část je s plnými stěnami, ta druhá je částečně vyplněna okenními pásy umístěnými v pravidelném rytmu, díky tomu se zde nabízejí panoramatické výhledy do krajiny. 

celá konstrukce je včetně interiéru vyrobena ze dřeva. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněkcelá konstrukce je včetně interiéru vyrobena ze dřeva. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

Vyroben je celý objekt ze dřeva, a to včetně interiéru, jeho návrh tvarově navazuje na organický tvar stavby. Membránová konstrukce stavby se skládá z modřínových trámků, ty byly zvoleny proto, že bez nátěru a údržby vydrží v horských podmínkách i řadu let. Dřevo začne časem šednout, což mu neubírá na kráse, spíše naopak, díky šedému odstínu navíc lépe splyne se svým okolím. 

Časem modřínové dřevo začne blednout a splývat tak s okolím. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin ČeněkČasem modřínové dřevo začne blednout a splývat tak s okolím. | Zdroj: ceskacenazaarchitekturu.cz, foto: Martin Čeněk

Galerie

Další články