Království květin a kávy otevřeli ve vršovickém vnitrobloku. Vietnamská rodina otevírá v metropoli jeden úspěšný podnik za druhým

Botanica Coffee Truck připomíná rozkvetlou džungli, která se nachází ve vršovickém vnitrobloku. | Zdroj: archiv podniku Botanica Coffee Truck, Foto: Mike Tran Botanica Coffee Truck připomíná rozkvetlou džungli, která se nachází ve vršovickém vnitrobloku. | Zdroj: archiv podniku Botanica Coffee Truck, Foto: Mike Tran

Dvorek plný květin, neobyčejná atmosféra a všudypřítomná vůně kávy. Takové je květinářství Botanica Coffee Truck rozprostírající se ve vnitrobloku jednoho z domů přímo na Vršovickém náměstí. Podnik patří rodině, kterou možná už dobře znáte z bistra Pho Vietnam nebo podniků syna Jackieho – Cafefin, Mazelab Coffee v Dejvicích nebo Format Coffee na Letné. Právě Jackie pomáhal rodičům se založením vršovického květinářství. Nyní od něho převzal žezlo jeho bratr Mike, kterého jsme v jejich květinovém království navštívili, aby nám řekl, jak se rodinnému podniku daří.

Jak vznikl koncept Botanica Coffee Trucku?

MIKE: Prvotní nápad byl, že na tomto místě vznikne kavárna s pekařstvím. V místech, kde lidé obvykle sedí, to mělo být prosklené, aby návštěvníci viděli, kde pečeme. Měli jsme ale nějaké problémy s papírováním a celý proces povolení se stále prodlužoval. Proto se nakonec mamka rozhodla, že z tohoto místa uděláme květinářství, jelikož má moc ráda květiny. 

Rodiče Tuan a Lan, kteří založili květinářství na Vršovickém náměstí. | Zdroj: archiv Botanica Coffee Trucku, foto: Mike TranRodiče Tuan a Lan, kteří založili květinářství na Vršovickém náměstí. | Zdroj: archiv Botanica Coffee Trucku, foto: Mike Tran

Vymysleli jsme to tak, že kromě klasického kamenného květinářství bude sortiment pokračovat až ven do vnitrobloku, kam se lidé budou moci přijít podívat na venkovní květiny. Můžou tam strávit nějaký čas, porozhlédnout se a možná si i něco vybrat. Mamka ale chtěla, abychom jim k tomu mohli nabídnout ještě něco navíc, nejdříve ji napadlo, že by tam mohl stát automat na kávu. Můj bratr Jackie, který rodičům s podnikem pomáhal, ale navrhl, že bychom tam přeci měli dělat kávu my sami, ne žádný automat. S přípravou kávy máme totiž zkušenosti a umíme ji. Takže jsme se nakonec domluvili, že tady budeme nabízet naši dobrou kávu zákazníkům a ti se při jejím popíjení mohou kochat květinami a třeba si i nějaké odnést domů.

Vnitroblok s výběrovou kávou na Vršovickém náměstí | Zdroj: facebook.com/gastromapalhVnitroblok s výběrovou kávou na Vršovickém náměstí | Zdroj: facebook.com/gastromapalh

Hlavním záměrem tedy bylo především zde vybudovat květinářství?

MIKE: Ano, přesně tak, ta káva zde má být takové zpestření, prostě něco navíc. Spousta lidí sem ale jde naopak jen za kávou a odnese si květinu. 

Proč jste se rozhodli zrovna pro coffee van a ne rovnou kavárnu? 

MIKE: Tady v Česku takových konceptů zatím stále moc není. Sem tam se nějaké coffee trucky objeví, ale v zahraničí bývají častější. Byl to především nápad Jackieho, který nechtěl obyčejný stánek, chtěl zde mít něco zajímavého. 

Zimní výzdoba Botanica Coffee Trucku | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckZimní výzdoba Botanica Coffee Trucku | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Vaše kavárny mají vždy originální interiéry a design, to se týká i Botanica Coffee Trucku. Spolupracovali jste na návrzích s nějakými designéry nebo architekty?

MIKE: Lidé se nás často ptají, jestli s někým spolupracujeme na interiérech, ale všechno si vymýšlíme a tvoříme sami. Inspiraci čerpáme především na Pinterestu nebo různě, kde nás co zaujme. Tady v Botanice se o vzhled stará hlavně mamka a to jak uvnitř, tak na dvorku. Právě vnitroblok se snažíme obměňovat podle ročních období, na každé se snažíme přijít s nějakou novou tematickou výzdobou. Rádi s hledáme nové nápady, které do místa vnesou zase trochu jinou atmosféru, na Vánoce jsme tu měli větvičky s jehličím, doplněné světýlky, potom jsme je vyměnili za lampiony na čínský Nový rok a na jaře zase za rozkvetlé rostliny a velikonoční vajíčka. 

Podzimní výzdoba v Botanica Coffee Trucku | Zdroj: facebook.com/botanica.coffee.truck, foto: Mike TranPodzimní výzdoba v Botanica Coffee Trucku | Zdroj: facebook.com/botanica.coffee.truck, foto: Mike Tran

Inspirovali vás nějakým způsobem rodiče k tomu, abyste se věnovali gastronomii?

MIKE: Já jsem původně měl jiné záměry se svou budoucností. Věnoval jsem se fotografii, která mě zajímá dodnes. Řekl jsem si, že bych ale chtěl pomoct rodině, tedy hlavně rodičům, aby nemuseli tolik pracovat, proto jsem se rozhodl vzít tuhle práci za ně. Dříve jsem pracoval pod Jackiem v Cafefinu, tam jsem se naučil dělat kávu. Také jsem se učil u Petry Veselé, která pořádá kurzy na přípravu kávy a latte art a zároveň má také pražírnu kávy The Naughty Dog. Nějakou dobu jsem taky pracoval u rodičů ve „Phočku“ v Anglické ulici, hlavně se snažím pomáhat jim, aby neměli tolik práce. Botanicu zakládal s rodiči bratr Jackie, ale nyní to tu mám na starosti já. Původně jsem ani neměl v plánu tady nic řídit, ale chtěl jsem pomoct a už jsem tu zůstal.

Vršovické květinářství Botanica Coffee Truck a lampionová výzdoba | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckVršovické květinářství Botanica Coffee Truck a lampionová výzdoba | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Co tady máte tedy vše na starost, co ta práce obnáší? 

MIKE: Hlavně papírování, potom to tady také rád a často fotím. Všechny fotky na Instagramu jsou mé a spolu s dalším kolegou se starám o sociální sítě. Mamce zase naopak pomáhám se sezónní výzdobou, kterou na každé období vymýšlíme společně.

Vnitroblok s Botanica Coffee Truckem | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckVnitroblok s Botanica Coffee Truckem | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Vaše kavárny jsou také poměrně známé ze sociálních sítí, jelikož jsou hodně fotogenické, dělá vám to radost?

MIKE: Ano, stává se nám často, že sem lidé zajdou jen pro fotku a potom si dají kávu. Nedávno jsem nad tím přemýšlel. Líbí se mi, když sem jdou lidé s nějakým cílem. Mám rád, když se sem vydají s cílem nakoupit květiny anebo si dát dobrou kávu, často se jedná i o pravidelné zákazníky. Ti lidé, kteří se sem vydávají pouze kvůli fotkám, si málokdy uvědomí, že se jedná o květinářství a ne kavárnu a kolik práce za tím stojí. Někdy tu potom nastávají trochu trapné momenty, když se ptají po toaletách, které tu ani nemáme, a nakonec jsou z toho ještě naštvaní, to mě někdy mrzí. 

Květinářství, kde prodávají výběrovou kávu. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckKvětinářství, kde prodávají výběrovou kávu. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Pořádáte tady i workshopy, máte akce, které se tu opakují, nebo témata, která by vám byla blízká? 

MIKE: Ano, už jsme tu měli květinový workshop, blešák nebo langošový pop-up. Zatím je to dost nárazově, máme rádi různá témata. Snažíme se, aby to bylo co nejvíc lidské, ale většinou se řídíme tím, kdo nás osloví, a nijak se nevyhraňujeme. 

V květinářstvi Botanica Coffee Truck pořádají i květinové workshopy. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckV květinářstvi Botanica Coffee Truck pořádají i květinové workshopy. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Na podzim jste oslavili rok od otevření, jaký pro vás ten rok byl, vzhledem k probíhající pandemii?

MIKE: Měli jsme to štěstí, že ze začátku sem chodilo poměrně velké množství influencerů, kteří nám tak udělali, dá se říct, celkem slušnou reklamu. Tím nám to tu trochu ožilo a lidí přicházelo čím dál tím víc, dokonce i v zimě. Je sice pravda, že jsme to tu měli nějakou dobu asi do půlky dvorku uzavřené kvůli vládním restrikcím, ale to nás, co se chodu týče, nijak zvlášť neovlivnilo. 

V rozkvetlém vnitrobloku můžete s kávou i posedět. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckV rozkvetlém vnitrobloku můžete s kávou i posedět. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Když se za tím rokem ohlédnete, osvědčilo se vám spojení kávy a květin? 

MIKE: Má to svoje plusy a minusy, upřímně nevím, jestli bych do něčeho takového znovu šel. Myslím si, že to nějakým způsobem společně funguje dobře a je vidět, že i zákazníkům se to líbí, na druhou stranu, je to o dost náročnější než samotná kavárna. Jakmile si u kavárny zvyknete na to, jak to chodí, je to už potom poměrně snadné. Když k tomu máte ještě retail shop, je to úplně něco jiného, a tím pádem je to i náročnější zkorigovat. U květinářství pracujete navíc s naturálními věcmi, a tak je potřeba umět si vše dobře zorganizovat, aby to fungovalo. Kdybych to měl porovnat s kavárnou, květinářství dá určitě o dost víc zabrat. Káva je poměrně lehká, jakmile už v tom oboru jste a máte nějaké zkušenosti. Tady je ten provoz trochu rychlejší, takže je fajn, aby tu lidé věděli, jak s tou kávou zacházet, jak na latte art a podobně. 

Květinářství ve dvoře na Vršovickém náměstí | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckKvětinářství ve dvoře na Vršovickém náměstí | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Tím, že už je to několikátý váš rodinný podnik, byl pro vás rozjezd jednodušší? Co vám dala předchozí zkušenost?

MIKE: Mně osobně to dalo to, že jsem uměl připravovat kávu, ale starání se o podnik a květinářství, to je pro mě úplně nová zkušenost. Stále se ještě učím a zvykám si na to, jak to celé vlastně chodí. 

Coffee van na jaře rozkvetl, na podzim je zase v obležení dýní. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruckCoffee van na jaře rozkvetl, na podzim je zase v obležení dýní. | Zdroj: facebook.com/botanicacoffeetruck

Související

Otevřel ty nejlepší kavárny v Praze a peče chléb, na který se stojí fronty. Zakladatel espresso baru EMA vypráví příběh jeho tří podniků
Interiér a architektura

Otevřel ty nejlepší kavárny v Praze a peče chléb, na který se stojí fronty. Zakladatel espresso baru EMA vypráví příběh jeho tří podniků

Tereza Bíbová - 13. 5. 2021 - 10 min.

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem
Interiér a architektura

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem

Tereza Bíbová - 5. 11. 2020 - 13 min.

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 1. díl
Interiér a architektura

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 1. díl

Klára Rokosová - 9. 1. 2019 - 10 min.

výstava czd
web expo
SHOP Snoubení
job lab 2024