Když do sebe vše zapadá. Rodinný podnik Point je místem, kde se setkává galerie, dinning bar i celodenní brunche

Přes den se v Pointu můžete zastavit na brunch, lehký oběd či kávu. O patro níž si následně dopřejte dezert v podobě návštěvy galerie moderního umění. | Foto: Václav Novák Přes den se v Pointu můžete zastavit na brunch, lehký oběd či kávu. O patro níž si následně dopřejte dezert v podobě návštěvy galerie moderního umění. | Foto: Václav Novák

Rodný dům Franze Kafky má nové nájemníky. Bratři Dan a Matyáš Mertovi propojili svou vášeň pro architekturu s láskou ke gastronomii a umění, aby zde vytvořili jedinečné místo – POINT. Celý koncept prošel svěžími úpravami a je zahalen do výrazné oranžové barvy. Pod jednou střechou se tu snoubí galerie moderního umění, stylový bar i příjemná kavárna. Se zakladateli jsme si popovídali nejen o atmosféře místa, ale i o roli designu a architektury v gastronomii.

Středobod dění

Pojďme úplně na začátek. Kořeny Pointu sahají na Betlémské náměstí. Jaká cesta vedla k založení vlastního podniku?

DAN: Náš táta byl 25 let ředitelem galerie Jaroslava Fragnera, jež se zaměřuje na prezentování architektury. Díky tomu jsme se v budově na Betlémském náměstí vyskytovali už odmala. Dole se nacházel prostor, kde se střídaly různé obchody s designem či knihkupectví. Moje manželka Anička se svojí kamarádkou v tu dobu přemýšlely o otevření vlastní galerie, a tak jsem jednoho krásného dne dostal nápad rozjet ji právě ve zmiňované lokaci. Nabídl jsem jim pomoc a zhruba před sedmi lety jsme začali dávat koncept dohromady. Primárně se mělo jednat o galerii s kavárnou, ale v průběhu příprav manželčina kamarádka od projektu odstoupila. Oslovili jsme bráchu, přičemž se k nám přidali ještě naši dva kamarádi architekti. Společně jsme původní koncept galerie upozadili a začali se soustředit na gastro, aby projekt vydělával nějaké peníze. To byl prvopočátek. 

Dan a Matyáš. Dva bratři s vášní pro architekturu a gastronomii, kteří spojili své síly a vytvořili jedinečné místo – POINT. | Foto: Václav NovákDan a Matyáš. Dva bratři s vášní pro architekturu a gastronomii, kteří spojili své síly a vytvořili jedinečné místo – POINT. | Foto: Václav Novák

MATYÁŠ: Gastro pro mě byla vždycky láska. Něco, co jsem chtěl dělat odjakživa. Cítil jsem tehdy příležitost zhmotnit myšlenky o oboru gastronomie a rozjet něco svého. Šli jsme do toho společně, v uskupení pěti lidí, což samozřejmě neslo problémy samo o sobě (smích). Ze začátku to ale byl jediný způsob, jak dát dohromady nějaký kapitál, protože jsme to financovali z vlastních zdrojů. Projekt se přehodil do gastra, ale architektura v něm určitě nezapadla. Byla pro nás vždycky důležitá. Tehdy jsme vybudovali příjemný industriální prostor, který byl prvopočátkem propojení gastronomie s architekturou a uměním. Tohle spojení je pro nás signifikantním prvkem i dnes. Odráží se to například v lidech, kteří do našeho podniku chodí nebo kteří pro nás pracují – často sami v umělecké sféře působí.

Jednoduché řešení, čistota a minimalismus. Interiér Point baru je promyšlen do posledního detailu. | Foto: Václav NovákJednoduché řešení, čistota a minimalismus. Interiér Point baru je promyšlen do posledního detailu. | Foto: Václav Novák

Industriální vzhled prostorů oživují rostliny. | Foto: Václav NovákIndustriální vzhled prostorů oživují rostliny. | Foto: Václav Novák

Proč právě Point? Jak vznikl název?

DAN: Point pro nás představoval „hub“. Místo či přístav setkání, kde se budou lidé potkávat a propojovat. Momentálně se zaměřujeme hlavně na gastronomii, ale dříve jsme se věnovali spoustě věcem okolo. Sami jsme hledali cestu – pořádali jsme mnoho různých workshopů, bazarů, koncertů a dalších akcí. Point symbolizoval ten bod střetu.

MATYÁŠ: Název vycházel i z toho, že jsme měli prostor, ale stále jsme hledali jeho náplň. Byl to náš první podnik, mně bylo 21 a celá představa byla velmi nejasná – proto jsme zvolili název, který měl symbolizovat místo setkávání lidí z oborů, které nám jsou blízké. Point je obecný, do jisté míry neurčitý název, který funguje dobře anglicky a po designové stránce se s ním velmi dobře pracuje. Myslím si, že i z hlediska koncepce to dávalo smysl. 

S novým prostorem si Point nadělil i nové logo. | Foto: Anna OrganovaS novým prostorem si Point nadělil i nové logo. | Foto: Anna Organova

Postupem let se ale Point dost proměnil...

DAN: Na začátku jsme se zaměřovali na ohromné množství věcí. Gastronomii se předtím nikdo z nás intenzivně nevěnoval, respektive brácha měl stánky na festivalech nebo okrajově pracoval v branži, ale stále k tomu studoval architekturu. Já jsem x let provozoval firmu na pořádání hudebních akcí a festivalů, takže jsem měl background z hudby a eventů. Všechny tyto zkušenosti z různých oblastí jsme pak spojili dohromady. Postupem času to samo vykrystalizovalo. Odbourávali jsme jednotlivé vrstvy, protože byly pro veřejnost nečitelné.

MATYÁŠ: Přesně tak. Koncept jsme vymyšlený měli, ale v průběhu let se za provozu dost proměňoval. Zdokonalovali jsme svou cestu, nabírali zkušenosti a celý model se během pěti let, kdy starý Point fungoval, vytříbil.

S Danem a Matyášem jsme si popovídali v nových prostorech Pointu a vyzkoušeli jejich lahodné menu na vlastní chuťové buňky. | Foto: Václav NovákS Danem a Matyášem jsme si popovídali v nových prostorech Pointu a vyzkoušeli jejich lahodné menu na vlastní chuťové buňky. | Foto: Václav Novák

Jednoho dne ale nastal čas se s původním Pointem rozloučit a otevřít Point nový... Co se současný Point naučil od toho starého?

DAN: Tím, že to máme rozdělené – brácha se zaměřuje na gastronomii, já se věnuju architektuře a mám vlastní ateliér – to sleduju více zvenčí. Když odpovím za sebe, tak je to asi právě to, co konkrétně chceme dělat. Osekali jsme milion věcí, kterým jsme se předtím věnovali, jasně jsme stanovili koncept a soustředíme se na jednoznačnou linii. Takže když sem hosté přijdou, budou vědět, který den se tu bude co dít, jaké jídlo budou moci ochutnat a jaký je tu čeká zážitek.

Na oběd, výstavu i drink

Nový Point se nachází v rodném domě Franze Kafky, kousek od Staroměstského náměstí. Zajímalo by mě, co vám současné prostory přinesly a zda nějak zohledňujete jejich historii. Všimla jsem si, že využíváte například Kafkovy citáty...

MATYÁŠ: Předchozí Point obýval bývalý farní dům u Betlémské kaple. Teď jsme se dostali na místo, kde se narodil Franz Kafka, což je určitě zajímavý prvek, se kterým pracujeme, a chceme, aby si lidé tuto historii uvědomovali. Dolní prostory Pointu jsou nevšední i díky odhaleným románským základům původního domu a můžete si je prohlédnout při návštěvě galerie. Kontrast je to nepřehlédnutelný – spojení historie a digitální současné sféry umění nás moc baví.

Z Betlémského náměstí do domu Franze Kafky. Nový Point najdete hned vedle Staroměstského náměstí v Praze. | Foto: Anna OrganovaZ Betlémského náměstí do domu Franze Kafky. Nový Point najdete hned vedle Staroměstského náměstí v Praze. | Foto: Anna Organova

DAN: Současné prostory hrají výraznou roli. První Point měl k dispozici přibližně 150 m2 celkem, což nám neumožňovalo věnovat se umění tolik, jak bychom si přáli. Oproti tomu máme teď vyhrazených zhruba 300 m2 pouze pro galerii, takže můžeme přikládat umění úplně jinou váhu a jinak ho prezentovat. Franz Kafka je naše velké téma a určitým způsobem se prolíná celým designem – máme ho na tričkách, máme tu jeho citáty a nově i neon ve výloze. V zadní části Pointu pak najdete knihovnu s jeho díly.

Takže jste se s novými prostory sžili?

DAN: Máme výhodu, že jsme si celé prostory navrhli sami a nemuseli spoléhat na někoho jiného. Je těžké natrefit na člověka, který vám rozumí a pochopí nejen design, ale zvládne to i po stránce provozu. Už víme, co nám vyhovuje, a jsme schopni si v rámci provozu naprojektovat vše tak, jak potřebujeme. Vytěžili jsme potenciál místa na maximum. Z mého pohledu jsme se s novou lokací sžili stoprocentně. Momentálně ještě vychytáváme a ladíme detaily.

V zadní, méně rušné části Pointu najdete knihovnu zasvěcenou Franzi Kafkovi. Ideální místo pro posezení s knihou nad výběrovou kávou. | Foto: Anna OrganovaV zadní, méně rušné části Pointu najdete knihovnu zasvěcenou Franzi Kafkovi. Ideální místo pro posezení s knihou nad výběrovou kávou. | Foto: Anna Organova

MATYÁŠ: Je to pro nás skok do jiné dimenze. Na konci naší ságy na Betlémském náměstí nás limitoval právě prostor a vybavení. V gastronomii je hrozně znát, když nemáte vhodné zázemí – například hygienické či skladovací standardy jsou na vyšší úrovni pohostinství někde úplně jinde. Když nemáte podmínky, nemůžete chtít po zaměstnancích, aby dobře odváděli svou práci. Pro mě bylo skvělé navrhovat prostor po provozní stránce, protože přesně vím, co tam budu dělat. To je sen. Při realizaci jsme si udělali radost a celou barovou stage, která je dominantou prostoru, jsme objednali od norské firmy Behind Bars. V současnosti patří mezi nejlepší ve svém oboru. Z hlediska ergonomie a designu je to naprosto jiná liga. 

Co by měli naši čtenáři vědět o současném Pointu?

MATYÁŠ: Nový Point je přes den více kavárnou a galerií, večer se mění na dinning bar. Umožňuje nám to jasněji komunikovat a zároveň odlišit jednotlivé atmosféry. Ve dne můžete přijít na brunch nebo oběd, posedět nad výběrovou kávou a přečíst si u toho knížku z naší knihovny, či navštívit naši digitální galerii. Na to pak navazuje provoz večerní, který je z hlediska Pointu naše gró. Kuchyně se stala nedílnou součástí celého zážitku, který chceme nabízet. Dinning bar je de facto restaurace v barovém prostředí. Zábavnou formou vám zprostředkujeme jídlo, pití, hudbu, umění a spojení se zajímavými lidmi, kteří by se tu měli objevovat. Chceme hostům poskytovat komplexní zážitek a nezaměnitelnou atmosféru.

Point-autentická atmosféra se objevuje se setměním. Spolu s osvětlením se promění i nálada místa. | Foto: Václav NovákPoint-autentická atmosféra se objevuje se setměním. Spolu s osvětlením se promění i nálada místa. | Foto: Václav Novák

DAN: Je důležité říct, že celý prostor není jen Point, ale spolupracujeme s galerií Ambit, která zaštiťuje provoz naší galerie ve spodním patře a věnuje se prezentaci digitálního umění. Chceme, aby galerie představovala informační hub – budou se tu konat panelové diskuze o digitálním a moderním umění, nahrávat podcasty, ale také pořádat večírky.

Inspiraci pro menu čerpají v Pointu především z italské kuchyně a platí to i pro drinky. Tradiční italské koktejly či aperitivy vám namíchají netradičně i z českých spiritů. | Zdroj: Point BarInspiraci pro menu čerpají v Pointu především z italské kuchyně a platí to i pro drinky. Tradiční italské koktejly či aperitivy vám namíchají netradičně i z českých spiritů. | Zdroj: Point Bar

V novém světle

Point má jednoduchou, ale díky oranžové barvě výraznou vizuální identitu. Kdo ji má na svědomí?

DAN: Přejeme si, aby si návštěvníci všimli, že nad designem u nás opravdu někdo přemýšlel. Design umocňuje proměnu z denního na večerní provoz pomocí nasvícení do zmiňované oranžové barvy. Oranžová je propsaná celým Pointem – v osvětlení, v nápisech na chodbě, v knihovně, v malých detailech... Současně se prolíná i grafickým designem. Celé vizuální identitě dává záštitu moje manželka Anička, grafická designérka. Aničky práce tvoří s naší architekturou jeden celek, i to pomáhá naší ideji – nechceme lidem nabídnout jen dobrý koktejl, ale i autentickou atmosféru.

Point má dvě tváře – přes den kavárna s galerií, večer dinning bar s jedinečnou atmosférou. | Foto: Václav NovákPoint má dvě tváře – přes den kavárna s galerií, večer dinning bar s jedinečnou atmosférou. | Foto: Václav Novák

MATYÁŠ: Díky Aničce máme možnost sjednotit veškeré výstupy – od menu až po grafiky na zdech. Spolu s přesunem do nového Pointu přišel čas na novou vizuální identitu, dle našich představ jednoduchou a minimalistickou. Oranžová barva byla esenciální i v předchozím Pointu a je takovou reminiscencí na naše začátky. Zároveň jsme chtěli zachovat komunitu, která tam vznikla a která dnes chodí i sem. I to je důvod, proč se snažíme některé prvky přenést.

Kromě signature drinků a vyladěných italských pokrmů na vás o víkendech čeká v Pointu zajímavý hudební program. | Foto: Václav NovákKromě signature drinků a vyladěných italských pokrmů na vás o víkendech čeká v Pointu zajímavý hudební program. | Foto: Václav Novák

Pro takové věrné příznivce máte vlastní Point-trička?

MATYÁŠ: Rozhodli jsme se, že dáme uniformám pro zaměstnance nový rozměr. Oslovili jsme někoho úplně jiného s naprosto odlišným stylem. Někoho, kdo nemá tu naši architektonickou střídmost, ale je spíš streetovější. Volba padla na Kateřinu Olexovou. V její ilustraci je hlava Franze Kafky společně s broukem z Proměny. Uniformy jsou laděny do černé barvy, ale nechali jsme vyrobit i speciální bílo-červenou variantu triček, která je lehce oversized a kterou prodáváme lidem, již nás mají rádi (smích).

Point dinning bar je perfektní volbou pro společný večer s přáteli. Doporučujeme objednat si k drinku několik různých porcí jídla a sdílet je mezi sebou. | Foto: Václav NovákPoint dinning bar je perfektní volbou pro společný večer s přáteli. Doporučujeme objednat si k drinku několik různých porcí jídla a sdílet je mezi sebou. | Foto: Václav Novák

Popište mi „Point-autentickou atmosféru“.

DAN: Myslím, že atmosféra Pointu vyplývá nejen z designu, který jsme popisovali, ale do určité míry jde o atmosféru rodinnou. Dost často tu potkáte mě nebo bráchu, snažíme se komunikovat s hosty osobně. Point není žádná turistická past, i přesto, že se nachází v centru. Za mě je autenticita v tomhle – chceme tu být přítomní. A ještě dodám, že pro atmosféru je v Pointu důležitá i hudba. Každý víkend u nás hraje nějaký DJ.

MATYÁŠ: Je pro nás podstatné, abychom podávali špičkový výkon. Produkt, který nabízíme, by měl být v top kvalitě, originální a do jisté míry udržitelný. Hosté by se tu měli cítit jako doma, být uvolnění a v pohodě. Když mluvíme o autentické atmosféře, všichni vnímáme více tu večerní, barovou. Snažíme se přenést ji i na personál – najdete u nás zaměstnance, kteří jsou osobití, bezprostřední, je zajímavé se s nimi bavit, znají koncept a ví, co a proč prodávají. Tak trochu sami ten koncept žijí a dopřejí hostům zážitek, za kterým se budou chtít vracet. 

V Pointu se pod jednou střechou potkává láska k jídlu a pití společně s unikátním designem a atmosférou. | Foto: Václav NovákV Pointu se pod jednou střechou potkává láska k jídlu a pití společně s unikátním designem a atmosférou. | Foto: Václav Novák

Zaujala mě práce se světly, pojďme ji rozebrat o něco detailněji.

DAN: Pro nás je klíčové umělé světlo, proto spolupracujeme s lidmi, kteří dělají světelné instalace. Považuji za velice důležité umístit do komerčních prostor světla tak, aby byl možný jejich další vývoj. Původně jsme vymýšleli složitou světelnou instalaci, ale nakonec jsme skončili u funkcionalistických koulí. Dole v galerii jsme původní světla doplnili o oranžové divadelní filtry. Z mého architektonického pohledu je velmi složité odhadnout, jak se bude světlo v daném prostoru chovat. Jestli odstín barvy, který ve světlech předem zvolím, bude v interiéru fungovat, nebo bude potřeba jiný. Dost často mají gastro provozy super design, který ale nefunguje právě kvůli nevhodně zvolenému osvětlení. My se světlem pracujeme tak, abychom si mohli světelnost libovolně nastavit. Samotným designem dáváme světlu prostor, aby mohlo kouzlit atmosféru a nezapomenutelné zážitky pro hosty. 

Minimalistický bar od norské firmy Behind bars a funkcionalistické osvětlení. | Foto: Václav NovákMinimalistický bar od norské firmy Behind bars a funkcionalistické osvětlení. | Foto: Václav Novák

MATYÁŠ: Světelný zážitek je nepřenositelný do vizualizace. Večerní světla máme vyladěná, ale u denního osvětlení stále upravujeme intenzitu. Než se doberete výsledku, strávíte desítky hodin tím, že sedíte a neustále světla přenastavujete. Není to jen o efektu a kráse, lidé se tu musí cítit dobře. Světla nám dávají možnost pracovat s náladou. K večeru začneme svítit oranžově a v půl desáté se v místnosti ještě více setmí, což zintenzivní intimní barovou atmosféru.

Oranžová barva zaujme na první pohled a je propsaná celým Pointem. | Foto: Anna OrganovaOranžová barva zaujme na první pohled a je propsaná celým Pointem. | Foto: Anna Organova

Dostáváme se k samotnému jádru. Architektura hraje v Pointu zásadní roli. Celý interiér jste si navrhovali sami? 

DAN: Ano, v architektonickém studiu, které jsem založil s kolegou Cyrilem Nešlehou. Jmenujeme se Studio MA, neboli Modest Artificials. Ve finále jsme na návrhu nového designu pracovali primárně my dva s bráchou a s Aničkou, a samozřejmě s technickou pomocí architektů z MA. Máme rádi čistá, jednoduchá a minimalistická řešení doplněná rostlinami. Celý koncept se navíc snažíme propojit s uměním. Při navrhování zabral nejvíce času bar a jeho displej. Minimalismus vypadá ve finále čistě, ale cesta k němu je vždycky nejklikatější. Navrhnout něco jednoduše je vlastně dost složité. 

Interiéry a jejich konečnou podobu má na svědomí architektonické studio Modest Artificals | Foto: Václav NovákInteriéry a jejich konečnou podobu má na svědomí architektonické studio Modest Artificals | Foto: Václav Novák

Když jsme přišli do současných prostor, byly hotové, ale připravené na jiný gastro provoz. Čekali jsme, že vystěhujeme bar, předěláme si kuchyň ku obrazu svému, nastěhujeme nový interiér a budeme moct fungovat. Jenže... Objevila se řada závažných technických problémů, které nebyly na první pohled vidět. Dohromady je na baráku asi dva tisíce reklamačních vad (smích). To nám oddálilo start – chtěli jsme otevřít v březnu 2023, ale jen do dubna jsme zjišťovali další a další závady.

MATYÁŠ: Já dodám jen to, že na prvním místě je pro nás funkčnost. Snažíme se nevymýšlet nic navíc a celý koncept pojmout co nejčistěji – vyzdvihnout krásu prostoru a doplnit ho kvalitními věcmi, které reálně potřebujeme k provozu.

V Pointu panuje díky propracovanému osvětlení příjemná atmosféra, která se v průběhu dne postupně proměňuje. | Foto: Václav NovákV Pointu panuje díky propracovanému osvětlení příjemná atmosféra, která se v průběhu dne postupně proměňuje. | Foto: Václav Novák

Zadní část Pointu není výjimkou – oranžovou barvu najdete i tady, skrytou i v těch nejmenších detailech. | Foto: Václav NovákZadní část Pointu není výjimkou – oranžovou barvu najdete i tady, skrytou i v těch nejmenších detailech. | Foto: Václav Novák

Life on Point!

Přesuňme se od interiéru ke gastronomii. Na čem si u vás zákazník pochutná? 

MATYÁŠ: Všem bych doporučil zastavit se u nás na sezónní drink a neapolskou pizzu! Point funguje od rána jako brunch spot s týdenní nabídkou obědů a večer se mění na dinning bar. Zaměřujeme se na signature drinky, ale snažíme se zohledňovat sezónnost, reflektujeme, v jakém ročním období se zrovna nacházíme nebo jaké je venku počasí. Na koktejly využíváme hlavně suroviny přirozené pro střední Evropu, exotické ingredience u nás nenajdete. K tomu se specializujeme na italskou kuchyni – z minulého Pointu jsme převzali neapolskou pizzu a přetavili ji v náš charakteristický prvek. K jídlu, které podáváme, částečně přistupujeme z hlediska street food a fusion. To znamená, že máme super neapolské těsto, ale jsme schopni vytvářet překvapivé a nečekané kombinace chutí. 

Už jste někdy stříhali pizzu nůžkami? | Zdroj: Point BarUž jste někdy stříhali pizzu nůžkami? | Zdroj: Point Bar

Jak vnímáte zkušenost rodinného podnikání? 

DAN: Naprosto přirozeně. Děda vlastnil velkou stavební firmu, takže jsme v byznysovém prostředí vyrostli. Pohybovali jsme se po stavbách, jezdili v bagrech – možná i to je důvod, proč mi byla architektura vždy blízká. Je výhodou, že máme podobný názor na věc, ale když už se kvůli něčemu pohádáme, jsme za hodinu zase v pohodě.

MATYÁŠ: Spolu s podnikem se vyvíjel i náš pracovní vztah. Za tu dobu, co fungujeme, přišlo mnoho problematických situací, ale důležitější pro nás byla vidina toho, kam se chceme posouvat. Hledali jsme cestu, jak docílit našeho záměru a nezabít se u toho, a také jak si do budoucna nastavit systém komunikace uvnitř rodiny, aby zbytečně nedocházelo ke konfliktům.

Svůj den v Pointu začněte brunchem nebo lehkým obědem, pokračujte kávou a návštěvou futuristické galerie s moderním uměním a zakončete ho s přáteli ochutnávkou drinků za poslechu živé hudby. | Zdroj: Point BarSvůj den v Pointu začněte brunchem nebo lehkým obědem, pokračujte kávou a návštěvou futuristické galerie s moderním uměním a zakončete ho s přáteli ochutnávkou drinků za poslechu živé hudby. | Zdroj: Point Bar

Je Point vaším splněným dětským snem?

MATYÁŠ: Svým způsobem ano, ale nedokázal jsem si to nikdy úplně představit. Gastronomii v rodině na rozdíl od architektury nemáme. I přesto jsem k ní vždy inklinoval, bavila mě a v určitou chvíli se stala mým snem. Při otevření předchozího Pointu jsem byl ještě na škole a architektura zrovna není věc, kterou byste vystudovali o víkendech. Tehdy jsem si vybral gastronomii, protože jsem cítil, že je to obor, kterému jsem schopen obětovat víc. Na druhou stranu je pro mě architektura krásným koníčkem a trošku stále i pracovní záležitostí. Neskutečně mě fascinuje a dokážu si představit, že se jí za pár let budu věnovat zase o něco více.

DAN: V době covidu, kdy jsme měli Point zavřený, s námi brácha seděl v ateliéru a kreslil. Nebýt takové možnosti, možná bychom tu dnes neseděli.

Až si budete vychutnávat lahůdky z menu, nezapomeňte se u toho pokochat keramikou od Martina Poše, na které vám je v Pointu naservírují. | Zdroj: Point BarAž si budete vychutnávat lahůdky z menu, nezapomeňte se u toho pokochat keramikou od Martina Poše, na které vám je v Pointu naservírují. | Zdroj: Point Bar

Související

Cenné know-how, na které slyší celý svět. Minipivovary Kraus propojují design a pivovarnictví jako nikdo jiný!
České firmy

Cenné know-how, na které slyší celý svět. Minipivovary Kraus propojují design a pivovarnictví jako nikdo jiný!

Nikol Galé - 16. 2. 2024 - 7 min.

Okouzlující klenot v Českém ráji. Zdevastovaná ruina bývalého hostince z 19. století se proměnila na kouzelné Kafe na Klepanci
Interiér a architektura

Okouzlující klenot v Českém ráji. Zdevastovaná ruina bývalého hostince z 19. století se proměnila na kouzelné Kafe na Klepanci

Adéla Zahálková - 2. 1. 2024 - 7 min.

Z nonstopu až k fine diningu. Olgoj Chorchoj a zeitgeist.limited vytvořili v Marii B interiér plný kontrastů a promyšlené nenucenosti
Interiér a architektura

Z nonstopu až k fine diningu. Olgoj Chorchoj a zeitgeist.limited vytvořili v Marii B interiér plný kontrastů a promyšlené nenucenosti

Eliška Vrbová - 26. 10. 2023 - 9 min.

Malé zjevení z Šumperka. Rodinná kavárna Pikola dokazuje, že i na malém městě lze rozjet úspěšný gastro projekt
Interiér a architektura

Malé zjevení z Šumperka. Rodinná kavárna Pikola dokazuje, že i na malém městě lze rozjet úspěšný gastro projekt

Eduard Špička - 1. 9. 2023 - 7 min.

Novinky pro náročné jazýčky. V Praze otevřely tři restaurace, které posouvají laťku nápadně vysoko
Interiér a architektura

Novinky pro náročné jazýčky. V Praze otevřely tři restaurace, které posouvají laťku nápadně vysoko

Tereza Patzenhauerová - 26. 9. 2023 - 12 min.

výstava czd
web expo
SHOP Snoubení
job lab 2024