Kdo zamíchal kartami na gastro scéně? Poznejte tři nová bistra, která mají působivý interiér i menu, na které se stojí fronty

Bára Karpíšková, která má na svém kontě známé kuchařky, nyní otevřela i vlastní bistro v centru Prahy. | Foto: Hana Knížová Bára Karpíšková, která má na svém kontě známé kuchařky, nyní otevřela i vlastní bistro v centru Prahy. | Foto: Hana Knížová

Jsou nová a barvami vyladěná. Bistra Bjukitchen, Šodó a AN zamíchala gastro kartami a zařadila se bezprostředně po svém otevření mezi top pražské podniky, kam se budete rádi pravidelně vracet. Za jejich konceptem stojí znalí matadoři oboru. Jmenovitě například Jackie Tran Anh, který má na svém kontě i další zdařilé provozy, anebo zakladatelé blogu PG foodies, dvojice Taste of Prague či autorka kuchařek Bjukitchen, kteří se v gastru pohybují od nepaměti.

Bjukitchen bistro

Fasáda na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice prokoukla decentními barevnými skly lemujícími vchod do nového pražského přírůstku Bjukitchen. Hned při vstupu cítíte vůni pečené granoly. V samotném centru Prahy totiž otevřela nové bistro Bára Karpíšková, která staví menu na kvalitních a lokálních surovinách, a jejíž pokrmy možná znáte z autorských kuchařek. 

K snídaním servíruje Bára například obilné kaše, sladké i slané granoly, ale i vaječné pokrmy a k obědu připravuje několik druhů slaných kaší či saláty, které zasytí. | Foto: Hana KnížováK snídaním servíruje Bára například obilné kaše, sladké i slané granoly, ale i vaječné pokrmy a k obědu připravuje několik druhů slaných kaší či saláty, které zasytí. | Foto: Hana Knížová

Bistro v centru Prahy nabízí snídaně, lehké obědy a může být i místem na odpolední kávu a sladkost. | Foto: Hana KnížováBistro v centru Prahy nabízí snídaně, lehké obědy a může být i místem na odpolední kávu a sladkost. | Foto: Hana Knížová

Nemalou motivací pro návštěvu je kromě chutného jídla i hravý krémovo-barevný interiér. Na něm Bára spolupracovala s architektkou Terezou Froňkovou. „Mám takový svůj wishlist věcí, které jsem si přála mít doma, ale nebyl na ně prostor. A sem se mi je podařilo umístit,“ směje se stále pozitivní majitelka bistra a předvádí skandinávské židle Frama a Hay nebo belgická svítidla Müller van Severn. Porcelán a keramiku osobně nakoupila na cestách po Dánsku a Japonsku a nyní svoje úlovky doobjednala, aby si je mohli domů pořídit i hosté Bjukitchen.

Hosté si s sebou mohou odnést zabalené granoly nebo saláty. | Foto: Hana KnížováHosté si s sebou mohou odnést zabalené granoly nebo saláty. | Foto: Hana Knížová

Bistro je kids friendly, a proto do jeho zadní části s architektkou umístily dětský koutek s kuchyňkou, která je autentickou zmenšeninou profi gastro kuchyně. Vizuální pojetí, které se nepropisuje pouze na fasádě, nýbrž prostupuje celým prostorem, je dílem Zuzany Lednické. „Od začátku bylo jasné, že pro Bistro Bjukitchen je nutné vymyslet něco jednoduchého, hravého, a hlavně bez přidaného cukru! Proto vzniklo nové logo Bju, které tvoří tři červené znaky složené z elementárního tvaru půlkruhu – symbolu misky. Důležitou součástí identity je výrazný barevný kód, který se propsal do výlohy – v podobě barevných skel – i do barevnosti interiéru,“ vysvětluje designérka.

Restauraci vede manažerka Karolína Beyerová a do role šéfkuchařky si Bára vybrala Elisabeth Svátkovou. Na drinky a kávu dohlíží Ondřej Štökl. | Foto: Hana KnížováRestauraci vede manažerka Karolína Beyerová a do role šéfkuchařky si Bára vybrala Elisabeth Svátkovou. Na drinky a kávu dohlíží Ondřej Štökl. | Foto: Hana Knížová

Kromě hlavních jídel a snídaní na slaný i sladký způsob založený nejen na obilovinách najdete v nabídce i saláty a kaše s masem. Milovníci sladkých dezertů budou vybírat z osvědčených receptur podle Bářiny babičky. V létě se tu budete moci osvěžit i točenou zmrzlinou. Přesně takové místo v samotném centru Prahy dlouho chybělo! 

Šodó bistro

Už při samotném názvu nového dejvického bistra se vám budou sbíhat sliny. Šodó bylo od počátku netrpělivě očekávané. Dnes prostory bistra praskají ve švech a je plné spokojených hostů. Jeho do detailu dotažený koncept má na svědomí dvojice Taste of Prague spolu se zakladateli karlínského bistra Etapa. Maličké prostory, které pojmou 16 míst, svěřili majitelé do rukou osvědčených. Interiér navrhla Adéla Lipár Kudrnová v tandemu s kolegyní, designérkou Petrou Stein

Barevnost interiéru bistra Šodó z velké části rozhodla barevnost stávající fasády domu. | Zdroj: Šodó bistroBarevnost interiéru bistra Šodó z velké části rozhodla barevnost stávající fasády domu. | Zdroj: Šodó bistro

„Chtěli jsme, aby byl interiér hravý a elegantní zároveň. Koncepci interiéru do značné míry určuje původní terrazzo, které zůstalo na podlaze (jen jsme ho nechaly opravit). Dále potom velké výkladce, které jsme otevřely a vytvořily v nich barové sezení,“ popisuje Adéla Lipár Kudrnová a dodává, že již od počátku se rozhodly pro spolupráci s nějakým výtvarníkem. „Oslovily jsme proto ilustrátorku Hanku Sedláček, která vytvořila sérii ilustrací, které byly použity pro vizuální identitu bistra, ale zároveň jednu ilustraci Hanka ručně přenesla na nově vzniklou stěnu, za kterou vzniklo WC a zázemí. Ilustrace funguje jako tapeta.“

 Interiér dejvického bistra Šodó navrhla Adéla Lipár Kudrnová s Petrou Stein. | Zdroj: Šodó bistro Interiér dejvického bistra Šodó navrhla Adéla Lipár Kudrnová s Petrou Stein. | Zdroj: Šodó bistro

Na první dojem je největší předností příjemně volená barevná paleta. Prostory na vás dýchnou hřejivě útulnými tóny cihlové a růžové. „Barvami jsme strávili spolu s investory hodně času. Dům je v odstínu růžových a z toho jsme vycházely – vybíraly jsme správný odstín červeno-oranžovo-růžových, který jsme zkombinovaly na fasádě, oknech a dveřích i v interiéru. Barvy doplňuje tmavší drásané dřevo,“ popisuje autorka projektu. 

Do bistra můžete skočit na dobrou kávu (ke které si můžete dát extra šodó) a skvělý koláček, vydatnou snídani nebo příjemný oběd.

Věhlasné vanilkové šodó s kávou / Snídaně s vejci a chlebem | Zdroj: Šodó bistroVěhlasné vanilkové šodó s kávou / Snídaně s vejci a chlebem | Zdroj: Šodó bistro

An Bistro & Cafe

U růžové a Dejvic ještě chvíli zůstaneme. Naší poslední zastávkou je vietnamské bistro, kde si dáte nejlepší Pho v Praze. Že takové dostanete na náměstí Jiřího z Poděbrad, říkáte? Právě ze stejné gastro rodiny je i An bistro, které spojuje street food, výběrovou kávu a otevřenou kuchyň. Majitel bistra kromě vydatné vietnamské polévky doporučuje například Gà rang gừng nebo vietnamské kuře na zázvoru. Přesně takhle nám vařili babičky a maminky doma, vzpomíná. 

Nové bistro na Hradčanské přímo u kolejí je projektem velmi úspěšné vietnamské rodiny, která už stojí za několika populárními pražskými podniky. | Foto: Studio FlussserNové bistro na Hradčanské přímo u kolejí je projektem velmi úspěšné vietnamské rodiny, která už stojí za několika populárními pražskými podniky. | Foto: Studio Flussser

Autorem konceptu interiéru je studio NEUHÄUSL HUNAL. | Foto: Studio FlussserAutorem konceptu interiéru je studio NEUHÄUSL HUNAL. | Foto: Studio Flussser

Pod signifikantní syrovou architektonickou atmosférou místa je podepsané studio Neuhäusl Hunal. Ti navrhli prostor, jemuž dominuje jednolitý blok v rafinovaně červeném obkladu. „Kromě výrazných stoliček pro hosty pak pozadí tvoří přirozené odstíny šedé až bílé: ocel gastro výbavy či stolů pro hosty, oškrábané původní stěny, lepidlo či nátěr na tvárnicích nových příček, dlažba i kaučuková podlaha. Zásadní pro nás bylo uchopit téma tak, aby bylo relevantní v českém kontextu a vyhnulo se formálním klišé i laciným gestům. Na české interpretaci asijské ulice a její sympatické špíny jsme proto pracovali ve více vrstvách,“ dodávají autoři projektu. 

Autentickou nedokonalost zajistila spolupráce se stavební firmou, která do procesu výstavby přinesla mnohé nečekané prvky a improvizaci. | Foto: Studio FlussserAutentickou nedokonalost zajistila spolupráce se stavební firmou, která do procesu výstavby přinesla mnohé nečekané prvky a improvizaci. | Foto: Studio Flussser

Za An bistro stojí Jackie Tran Anh. | Foto: Studio FlussserZa An bistro stojí Jackie Tran Anh. | Foto: Studio Flussser

Významnými aktéry projektu byli i grafičtí designéři Přemysl Zajíček a František Kast, kteří navrhli identitu bistra a realizovali neony podle návrhu Barbory Tögel. Nečekané vstupy pak zanechala stavební firma, architekti se totiž nesnažili zahladit nedokonalosti jako skvrny od barvy nebo poznámky dělníků na stěnách, naopak je zakomponovali do svého konceptu.

Související

Místo piva a rohlíků tu koupíte latté a koktejly. Vietnamská Večerka v Brně ukazuje, jak má vypadat moderní a útulné bistro
Interiér a architektura

Místo piva a rohlíků tu koupíte latté a koktejly. Vietnamská Večerka v Brně ukazuje, jak má vypadat moderní a útulné bistro

Tereza Urban - 20. 12. 2022 - 7 min.

Bistro vyladěné do všech detailů. Tereza Sekyrová otevřela na Letné Závitkárnu, místo kde okusíte Asii i české umění
Interiér a architektura

Bistro vyladěné do všech detailů. Tereza Sekyrová otevřela na Letné Závitkárnu, místo kde okusíte Asii i české umění

Andrea Juckem - 15. 12. 2022 - 6 min.

Potkáte ji v bistru Etapa a doporučuje knihu o Janě Brejchové. Otázky na tělo vyplnila talentovaná designérka Luisa Bělohlávková
Ostatní

Potkáte ji v bistru Etapa a doporučuje knihu o Janě Brejchové. Otázky na tělo vyplnila talentovaná designérka Luisa Bělohlávková

Zuzana Šimerová - 9. 9. 2022 - 3 min.

Bývalá dělnická kolonie zachráněna. Místo bytové zástavby zde nyní funguje Koloniál, komunitní centrum a kavárna
Interiér a architektura

Bývalá dělnická kolonie zachráněna. Místo bytové zástavby zde nyní funguje Koloniál, komunitní centrum a kavárna

Alžběta Kirschnerová - 22. 5. 2020 - 2 min.

jelínek
MYP 2024