Kde vládne šlehačka a design. Vybíráme nejsladší místa, která mají vyladěný interiér i zákusky

Cukr, káva, limonáda, design! To jsou hlavní atributy dnešního článku a nekrásnějších míst, kde si na své přijdou mlsné jazýčky. Servírovat se bude abstraktní umění v podobě čokoládových pralinek, poctivých kremrolí nebo českého kubismu v cukrařině. Nebudete vědět, kam dříve.

Kristyjan Chocolateries

Naši první zastávkou je barvami rozzářená čokoládovna v pražském Bubenči. Za konceptem podniku Kristyjan Chocolateries stojí manželé Kristýna a Jan Bednářovi. „K podnikání jsme se rozhodli, jako mnoho jiných, zejména z důvodu vyhoření v našich tehdejších zaměstnáních a také ze společné vášně k dobrému jídlu a pití,“ vzpomínají zakladatelé na své začátky. Oba si už tehdy dobře uvědomovali, že k prezentaci svých neobyčejných pralinek potřebují i neotřelý interiér. Své čokoládové umění vystavují jako šperky ve vitríně. Tomu také přizpůsobili ve spolupráci s architektonickým studiem MAR.S vzhled prodejny. Autorem loga a obalového designu, potažmo celého brandu je Ondřej Musil z Liberce, vystupující pod značkou Paragon Design. 

„Čokoláda pro nás znamená vášeň, samozřejmě obživu, i surovinu, která má pro nás stále neprobádané možnosti využití,“ říkají zakladatelé Kristyan Chocolateries. | Foto: Radka Kamenická„Čokoláda pro nás znamená vášeň, samozřejmě obživu, i surovinu, která má pro nás stále neprobádané možnosti využití,“ říkají zakladatelé Kristyan Chocolateries. | Foto: Radka Kamenická

Grafické řešení, které se promítlo na stěny i balení jednotlivých pralinek, vytvořil Ondřej Musil. | Foto: Radka KamenickáGrafické řešení, které se promítlo na stěny i balení jednotlivých pralinek, vytvořil Ondřej Musil. | Foto: Radka Kamenická

„Do projektu jsme šli s konkrétní představou, jak by naše čokoládovna měla vypadat. Výrazným prvkem našeho interiéru je ručně malovaná barevná stěna od Romana Fenika, inspirovaná našimi produkty. Ve výlohách jsou zase kousky od našeho kamaráda, uměleckého skláře Vladimíra Báchorika,“ jmenují majitelé výčet českých tvůrců. „Na počátku je samozřejmě nápad na nový druh, ladění samotné receptury, testování chutě, konzistence, trvanlivosti a následně řešíme design. Ten se většinou barevně odvíjí od hlavní ingredience, a stejně tak i použitá technika barvení,“ doplňuje Kristýna. 

Každou pralinku vyrábějí v čokoládovně ručně z těch nejkvalitnějších surovin – používají jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě, 100% ovocná pyré, kvalitní alkohol a pralinky neobsahují žádné chemické konzervanty. | Zdroj: Kristyjan chocolateriesKaždou pralinku vyrábějí v čokoládovně ručně z těch nejkvalitnějších surovin – používají jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě, 100% ovocná pyré, kvalitní alkohol a pralinky neobsahují žádné chemické konzervanty. | Zdroj: Kristyjan chocolateries

Jejich pralinkové portfolio se rozrostlo již ke stovce druhů. Mnoho z nich jsou samozřejmě dle názvu klasické a konzervativní chutě, které se ovšem snaží dvojice chuťově posunout dál. Další skupinou jsou pralinky, které Kristyjan Chocolateries odlišují od konkurence a definují jejich brand, ať už jde o pralinky se zeleninou, zajímavými alkoholy, či pralinky dezertní.

Část technologického zázemí architekti skryli do vestavěné stěny a v prodejní i výrobní zóně použili solitérní pulty. | Foto: Radka KamenickáČást technologického zázemí architekti skryli do vestavěné stěny a v prodejní i výrobní zóně použili solitérní pulty. | Foto: Radka Kamenická

Černá Madona 

Druhé místo nás zavede do restaurace Černá Madona, která se nachází v kubistickém domě U Černé Matky Boží, dokončeném v roce 1912 podle návrhu Josefa Gočára. Historie restaurace a cukrárny však není nijak dlouhá, otevřela se teprve před pěti lety v roce 2017. Provozní spolu s týmem od počátku věděli, že k návrhu interiéru bude zapotřebí přistupovat s největší citlivostí a odkazem na český kubismus. „Veškeré interiérové návrhy měla na starost Barbara Zedková ze studia MIAOW a odvedla podle nás perfektní práci. Opravdu málokoho napadne, že restaurace je v podstatě zbrusu nová,“ uvádí Vojtěch Heřmánek, který se stará o PR a marketing restaurace. 

Současným způsobem byly v interiéru Černé Madony využity dobové materiály, barvy a řemeslné postupy. | Zdroj: Černá Madona Současným způsobem byly v interiéru Černé Madony využity dobové materiály, barvy a řemeslné postupy. | Zdroj: Černá Madona

Francouzská cukrařina v podání Černé Madony | Zdroj: Černá Madona Francouzská cukrařina v podání Černé Madony | Zdroj: Černá Madona

Detailně byla zpracována i grafická výzdoba ve spolupráci s designéry Michalem Veltruským a Jonatánem Kunou a typografem Janem Novákem, který pro restauraci vytvořil originální písmo. „Kubismus se v restauraci propisuje téměř všude – od popisků u dortů přes krabice až po porcelán, cukřenky nebo vázy na stolech.“ Lahodný zákusek francouzské cukrařiny si tak vychutnáte opravdu s grácií. Na své si přijdou milovníci například klasických dezertů jako Mille-Feuille nebo dezertů postavených na jemných moussech. „Nebojíme se ani vlastních verzí českých dezertů, jako je Míša nebo žloutkový věneček. Neexperimentujeme, aspoň zatím, s bezlaktózovými nebo veganskými dezerty, protože využíváme klasické poctivé ingredience. Část dezertů je ale alespoň bezlepková.“

Celý interiér je provázaný společnými prvky od nejmenšího po největší měřítko a s přihlédnutím na kubistický přístup k formě dotažen v každém detailu. Architekti pracovali s kubistickým přístupem k formě v moderním pojetí jednotlivých dílčích částí. | Zdroj: Černá Madona Celý interiér je provázaný společnými prvky od nejmenšího po největší měřítko a s přihlédnutím na kubistický přístup k formě dotažen v každém detailu. Architekti pracovali s kubistickým přístupem k formě v moderním pojetí jednotlivých dílčích částí. | Zdroj: Černá Madona

A na jakou laskominu by vás Vojtěch Heřmánek do Černé Madony pozval? „Snažíme se, aby masterpiece byl úplně každý zákusek, který se k zákazníkovi dostane. V období pandemie nás proslavily zejména dva, lehce kontroverzní zákusky – Virus a Vakcína. Měly celosvětový mediální ohlas a zejména ty nám během lockdownů s byznysem významně pomohly. Nicméně každý kus, který si u nás objednáte, musí být ten ‚master‘, protože je za ním spousta lidské práce a kvalitních surovin,“ uzavírá.

Novinkou bude také další provozovna, kterou brzy najdete Na Poříčí v Arše.

Ukázka zákusků v Černé Madoně | Zdroj: Černá Madona Ukázka zákusků v Černé Madoně | Zdroj: Černá Madona

Cukrář Skála 

Na poctivé kremrole zajděte do vyhlášeného Cukráře Skály, naší dnešní poslední zastávky. Jak už název napovídá, jejich receptury pochází od Lukáše Skály, kterému obrazně řečeno koluje cukr v žilách. Učil se od otce a zkušenosti pak sbíral v zahraničí. Ať už zajdete do Spálené ulice, V Celnici, nebo v Dlouhé čekají na vás kromě kremrolí i věnečky, zmrzlina, dorty a různé čerstvé zákusky nebo sezonní laskonky. Kdo si chce osladit sváteční tabuli, už ví, kam zamířit. Místa spojuje nejen výrazná vizuální identita od Petra Štěpána, ale i velmi střídmý interiér s gastro rázem a nerezem v hlavní roli. Autorem návrhu je architekt Václav Červenka. 

Lukáš Skála | Zdroj: Cukrář Skála Lukáš Skála | Zdroj: Cukrář Skála

Kremrole, věnečky, zmrzlina, dorty, čerstvé zákusky. To je poctivá cukrařina Lukáše Skály. Jsou k dostání V Celnici, v Dlouhé a ve Spálené ulici. | Zdroj: Cukrář SkálaKremrole, věnečky, zmrzlina, dorty, čerstvé zákusky. To je poctivá cukrařina Lukáše Skály. Jsou k dostání V Celnici, v Dlouhé a ve Spálené ulici. | Zdroj: Cukrář Skála

Zapomeňte však jen na obyčejné kremrole s bílým sněhem. „Baví nás propojovat tradiční a nezvyklé aspekty, v tomto případě tradiční českou známou kremroli s nezvyklým prvkem, jako jsou jahody, ořechy nebo meruňková náplň,“ uvedl David Petřík, jeden z majitelů ze sítě TOGETHER, pod níž provoz Cukrář Skála funguje. Dlouhodobě jsme sledovali segment cukráren a přišlo nám, že na trhu neexistuje poctivá výrobna, která by byla jen a jen o cukrářském řemesle v moderním pojetí,“ doplňuje Petřík a pokračuje, „v České republice, na rozdíl od kuchařů, pracuje jen několik špičkových cukrářů. Proto byl pro nás příchod cukráře Lukáše Skály velkou příležitostí. Nechtěli jsme jen další kavárnu s vitrínou na pár koupených dortíků. Chtěli jsme vybudovat výrobnu s cukrem, šlehačkou, máslem, čerstvým ovocem, špičkovou čokoládou a poctivým řemeslem v hlavní roli.“

Aplikace vizuální identity od Petra Štěpána | Zdroj: tgthr.czAplikace vizuální identity od Petra Štěpána | Zdroj: tgthr.cz

Křehká a poctivá kremrole od Cukrář Skála | Zdroj: tgthr.czKřehká a poctivá kremrole od Cukrář Skála | Zdroj: tgthr.cz

Další články