Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Pivovar Trautenberk se nachází v severovýchodní části obce Malá Úpa a jeho rekonstrukci si vzali na starost architekti ze studia ADR. | Foto: Boys Play Nice
Pivovar Trautenberk se nachází v severovýchodní části obce Malá Úpa a jeho rekonstrukci si vzali na starost architekti ze studia ADR. | Foto: Boys Play Nice

Kde pivo vaří a designu se daří. Vybíráme 5 pivnic a pivovarů, které vás potěší kvalitní chutí i působivým interiérem

Vybíráme 5 míst, kam na čepované pivo. Někde si ho sami vaří a prodávají ho v PET lahvi navržené designérem Janem Čapkem, jiní v dobách koronaviru fungují jako první pivní drive in v Česku. Na dobrý design se ale můžete spolehnout u všech zmíněných. Je tu další díl z minisérie Kde pivo chutná designem!

Pivo pro horaly v Pivovaru Trautenberk 

Podnik, který bude otevřen sedm dní v týdnu během celého roku, na Pomezkách v samém srdci Krkonoš chyběl. Zatímco v sezóně je tu živo a lyžaři nemají o různé hospody, boudy a občerstvovací zastávky nouze, ve zbylých měsících vás široko daleko uvítá s velkorysými prostory a vlastním pivem jedině Pivovar Trautenberk. Sídlí v Malé Úpě, ve výšce 1045 metrů nad mořem a vznikl rekonstrukcí Tippeltovy boudy podle oceňovaného návrhu architektonického ateliéru ADR

A že šlo o přestavbu opravdu rozsáhlou, dokazují slova architekta Aleše Lapky ze studia ADR: „Chata byla před rekonstrukcí v podstatě na zbourání.“ Objekt byl očištěn od předešlých necitlivých zásahů a také byla nahrazena většina konstrukčních prvků. Například tradiční dřevěný obklad s kamenným soklem. 

Autory rekonstrukce horské chalupy jsou architekti Petr Kolář a Aleš Lapka z ateliéru ADR. | Foto: Boys Play NiceAutory rekonstrukce horské chalupy jsou architekti Petr Kolář a Aleš Lapka z ateliéru ADR. | Foto: Boys Play Nice

V interiéru se architekti soustředili především na odolnost a funkčnost. Od toho se také odvíjela volba materiálů. Dřevěné podlahy v restauraci doplňuje nábytek s kovovými detaily. V kontrastu spolu hrají přes sto let stará ocelová konstrukce s dominantním oranžovočerveným nátěrem a vyřezávaná svítidla z prvorepublikové éry, která architektům nabídl bývalý ředitel Družby, jenž zde za dob komunismu provozoval hotel.

Interiéru restaurace v přízemí dominují původní repasovaná svítidla z prvorepublikové éry a kamna od českého výrobce Kanuk. Horní patra nad pivovarem Trautenberk nabízí ubytování až pro 130 hostů. | Foto: Boys Play NiceInteriéru restaurace v přízemí dominují původní repasovaná svítidla z prvorepublikové éry a kamna od českého výrobce Kanuk. Horní patra nad pivovarem Trautenberk nabízí ubytování až pro 130 hostů. | Foto: Boys Play Nice

„Ve stálé nabídce máme už od začátku tři piva. Trautenberk 11° světlý ležák, Trautenberk 13° polotmavé silné pivo a Trautenberk 14° APA. V zimní a letní sezóně navaří sládci ještě dva speciály, většinou se jedná o svrchně kvašená piva. Silnější na zimu a lehčí v létě,“ popisuje nabídku Dagmar Budová. Pivo vlastní výroby si můžete koupit buď ve výdejním okénku, které funguje v době zavření restauračních zařízení, nebo v prodejně ve Svobodě nad Úpou v originální PET lahvi navržené designérem Janem Čapkem. 

A na jaké pochůzky se po dobrém pivu vydat? Můžete zvolit Hřebenovou túru, po které vyjdete na Svorovou horu přes Soví sedlo, nebo naopak sejít do Eliščina údolí a vydat se údolím Malé Úpy ke kostelu a zpět přes Lysečinskou horu. Malou Úpu tak obejdete a uvidíte ji ze všech stran. 

PET lahev inspirovanou tvarem granátu navrhl designér Jan Čapek. | Zdroj: Facebook TrautenberkPET lahev inspirovanou tvarem granátu navrhl designér Jan Čapek. | Zdroj: Facebook Trautenberk

Hostivar H1 a H2

S prvními kroky pivovaru Trautenberka v Krkonoších pomáhali sládci z minipivovaru Hostivar. A zde je i naše druhá zastávka. Pivovary nemají společné jen počátky, ale i autory realizace, kterými jsou opět architekti ze studia ADR. „Sami máme vždy poměrně jasné zadání, spolupráce s ADR se osvědčila a vychází vždy z dialogu mezi investorem a architektem. Výsledek je tak společné dílo,“ vysvětluje majitel pivovarů Hostivar Martin Kulík. 

Interiér pivovaru Hostivar H1 | Zdroj: InsidecorInteriér pivovaru Hostivar H1 | Zdroj: Insidecor

Pivovar na okraji Prahy nesoucí jméno Hostivar má dvě pobočky. Jednu v Hostivaři, pojmenovanou jako Hostivar H1, a druhou Hostivar H2 v nedalekých Horních Měcholupech. „Jakmile se ukázalo, že kapacita Hostivaru H1 nestačí poptávce, postavili jsme Hostivar H2, který má i vlastní pekárnu.“ Obě budovy mají nepravidelný půdorys, který je dán tvarem pozemku, přičemž Hostivar H2 je patrová budova s dvojím obložením. V přízemí vévodí dřevo, patro naopak odlišuje černý trapézový plech. Ve stejném kontrastním duchu se nese i interiér. Tmavý dřevěný obklad, který prochází přes obě patra, je doplněn naopak bílým děrovaným sádrokartonovým povrchem stěn a napomáhá akustice prostoru. Budova Hostivaru H1 je obehnaná dřevěnou fasádou a ze dvou stran prosklená. 

Interiér pivovaru Hostivar H2 | Foto: Boys Play NiceInteriér pivovaru Hostivar H2 | Foto: Boys Play Nice

Chloubou Hostivaru H2 je celoročně vyhřívaná terasa velkorysých prostor. Velkou oblibu si získalo také výdejní okénko „drive-in“, které umožňuje prodej lahvového piva, pečiva nebo kávy, i výdej take away objednávek z restaurace přímo do auta a skvěle slouží v době covidové. Jedná se o vůbec první „pivní drive“ v ČR. Mimochodem i tady pořídíte zmiňovanou PET lahev ve tvaru granátu s rukopisem od českého designéra Jana Čapka. 

Pivovar Hostivar H2 je mladším bratrem Pivovaru Hostivar 1, vzdáleného asi 1 km. | Foto: Boys Play Nice Pivovar Hostivar H2 je mladším bratrem Pivovaru Hostivar 1, vzdáleného asi 1 km. | Foto: Boys Play Nice

„Pivovarská zahrada H2 je zaměřena letním programem více na dospělé zákazníky, není zde dětské hřiště, ale probíhají zde hudební vystoupení a koncerty, večerní promítání filmů nebo sportovních přenosů,“ popisuje využívání zahrádky majitel Milan Wimmer. | Foto: Boys Play Nice„Pivovarská zahrada H2 je zaměřena letním programem více na dospělé zákazníky, není zde dětské hřiště, ale probíhají zde hudební vystoupení a koncerty, večerní promítání filmů nebo sportovních přenosů,“ popisuje využívání zahrádky majitel Milan Wimmer. | Foto: Boys Play Nice

A pro (na) jaké pivo si můžete zajet? V základní nabídce jsou čtyři stálá piva, Světlá 11° (světlý spodně kvašený ležák), Polotmavá 12° (polotmavý spodně kvašený ležák), Světlý Ale 10° (světlé svrchně kvašené plné pivo) a Red Ale 14 (polotmavé svrchně kvašené silné pivo). Kromě těchto čtyř piv je na čepu vždy alespoň jeden speciál. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterovaná.

Pivnice s příběhem – U Tellerů

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze se nedávno otevřel podnik U Tellerů, jehož název a pojetí interiéru vzdává hold původním majitelům domu. Vždy rádi propojujeme prostory s jejich historií a zde jsme odkaz spojili s rodinou Tellerů, která v domě žila. Jejich osud byl bohužel velmi smutný a až na jednoho člena rodiny, který utekl z transportu, všichni zahynuli v koncentračních táborech. Odkazují na to i tzv. ‚kameny zmizelých‘, které jsou umístěny před domem,“ přibližuje příběh generální manažer pivnice Petr Paulus. 

V původních prostorách byla v historii provozována pivnice rodiny Tellerů. Teller znamená v překladu talíř a ten se stal leitmotivem celého návrhu. | Foto: F. ŠlapalV původních prostorách byla v historii provozována pivnice rodiny Tellerů. Teller znamená v překladu talíř a ten se stal leitmotivem celého návrhu. | Foto: F. Šlapal

Zpracování prostor zadal Petr Paulus rovnou dvěma architektonickým kancelářím. Na návrhu interiéru spolupracovalo DL Studio společně se studiem 20-20-architekti pod vedením Ing. arch. Tomáše Hrubého a Ing. arch. Zdeňka Rychtaříka. Neotřelým způsobem řešili architekti hlavní výčepní pult, který vyskládali bílými porcelánovými talíři. Stejné jsou i na stěnách a stropní osvětlení odkazuje abstrahovanou formou na tentýž tvar porcelánu. Celkově nám to vše zapadalo k sobě. Teller – v překladu talíř – nám to hezky propojil s restaurací a dal vzniknout myšlence, že právě talíř bude hlavním prvkem našeho interiéru. I v původním projektu z roku 1913, kdy byl dům postaven, byla v tomto prostoru projektována restaurace…,“ doplňuje Petr Paulus.

U Tellerů nechybí ani pivní tanková technologie nad výčepem. | Foto: F. ŠlapalU Tellerů nechybí ani pivní tanková technologie nad výčepem. | Foto: F. Šlapal

Interiér je dále doplněn dalšími atypickými kovovými prvky v souladu s koncepcí návrhu. Stěna s cortenovou stěrkou, na které se promítá logo restaurace, uzavírá hlavní prostor restaurace s okny do ulice Vinohradská,“ doplňují Zdeněk Rychtařík František Vorel ze studia 20-20-architekti.

Talíře jsou v různých formách použity na stěnách, stolech, v baru a na fasádě, v souladu s grafickým brandem pivnice. | Foto: F. ŠlapalTalíře jsou v různých formách použity na stěnách, stolech, v baru a na fasádě, v souladu s grafickým brandem pivnice. | Foto: F. Šlapal

Na čepu máme pivo Pilsner Urquell. Již téměř poznávacím prvkem našich restaurací jsou pivní tanky umístěné na konstrukci nad výčepem. Myslíme si, že není nic lepšího než kvalitně ošetřený a s láskou čepovaný Prazdroj,“ uzavírá Petr Paulus, úspěšný generální manažer podniků Mincovna, Tiskárna a nyní i U Tellerů.

Interiér inspirovaný tekutým zlatem v SOU100

Na pražském Žižkově vznikla první z poboček plánovaného řetězce pivnic Sou100. Přáním majitele bylo vytvořit interiér, který by ladil s vytříbeností tradiční české gastronomie a kvalitním českým pivem, a zákazník si odnesl i estetický prožitek z originálně navrženého prostoru. Proto výsledný interiér v sobě nese řadu odkazů nejen na zlatavé pivo.

Architekt Luka Križek si pohrál v interiéru s žlutohnědými plastickými skleněnými paravány, jejichž plášť je inspirovaný pivním půllitrem. Paraván je vyroben z lehaného skla, které se tvaruje vlastní vahou. Prostor zbarvuje teplou okrovou barvou a rozděluje ho do několika zón. 

Autorem konceptu interiéru je architekt Luka Križek z IO Studio. | Foto: Alexander DobrovodskýAutorem konceptu interiéru je architekt Luka Križek z IO Studio. | Foto: Alexander Dobrovodský

„Přestože celkový vzhled prostoru působí minimalisticky, útulná nálada je docílena množstvím tradičních řemeslných detailů a použitím přírodních materiálů dřeva, kůže, ocele, teraca a ručně litého skla,“ vysvětluje koncept interiéru architekt Luka Križek z IO Studio. „Jedná se o velmi atypický dvoupodlažní prostor v činžovním domě z konce 19. století. Díky konstrukčním a výškovým změnám byl prostor velmi limitován a je tak řešen ve dvou výškových úrovních,“ dodává. Dále architekt pracoval se stylizovanými pivními basami, kterými obložil výčep, a použil je také na stěnách.

Na čepu v SOU100 vás čeká světlý plzeňský ležák Pilsner Urquell, Kozel 11° nebo černé výčepní pivo Kozel. Pro fajnšmekry mají připravené i pivní koktejly a limonády.

Architekt vsadil na kvalitní materiály: dubový masiv, brašnářskou kůži, brynýrovanou ocel, lité teraco a ručně vyráběné sklo. | Foto: Alexander DobrovodskýArchitekt vsadil na kvalitní materiály: dubový masiv, brašnářskou kůži, brynýrovanou ocel, lité teraco a ručně vyráběné sklo. | Foto: Alexander Dobrovodský

Místo soli pivo

Poslední zastávka je v Českých Budějovicích, kde jihočeští patrioti, majitelé pivnice Solnice, zrekonstruovali přes 400 let starý objekt, který sloužil v minulosti jako sklad soli a obilí. Pozdně gotická budova se čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v České republice byla postavena v roce 1531, proto koncept nynějšího interiéru inspirovala sama historie. „Ctíme tradice a jsme zvyklí dělat věci poctivě a s láskou. Provedli jsme důkladnou rekonstrukci od sklepa až po půdu s velkým důrazem na maximální zachování autentičnosti a původních prvků,“ vysvětlují majitelé, kteří objekt roku 2019 zrekonstruovali s pomocí Ateliéru Heritas, jenž se specializuje na přestavbu historických budov. Celkovou podobu interiéru měli pak na starosti architekti z PH6 Atelier

Pozdně gotická budova se čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v České republice byla postavena v roce 1531. | Zdroj: stavbaroku.czPozdně gotická budova se čtvrtým nejstarším krovem svého druhu v České republice byla postavena v roce 1531. | Zdroj: stavbaroku.cz

Celým interiérem se proplétá výrazný motiv červené, který jde do mnoha detailů, jako jsou prošívání na textiliích nebo věšáky. „Snažili jsme se zachovat ryzí industriální atmosféru prostoru, nechtěli jsme jít cestou historizujícího interiéru. Naopak jsme chtěli dát vyniknout krásným původním konstrukcím a materiálům a jasně rozlišit (i barevně), co je do prostoru nově vkládáno,“ popisují architekti z PH6 Ateliéru. Autoři zvolili motiv industriální červené i při výběru skladových regálů, které zachovávají dojem skladu. „Ty navíc výborně slouží k uskladnění všeho, co je pro provoz restaurace potřeba, nebo vlnité plechy, které zase svým zvlněným povrchem napomáhají lepší akustice,“ doplňuje Šimon Brnada z PH6 Atelier. 

Autoři projektu se snažili zachovat ryzí industriální atmosféru prostoru. | Zdroj: interierroku.czAutoři projektu se snažili zachovat ryzí industriální atmosféru prostoru. | Zdroj: interierroku.cz

Solnické pivo proudí podzemním produktovodem, který byl navržen pod povrchem Piaristického náměstí a je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Propojuje tak pivovar a restauraci. V nabídce mají desítku, jedenáctku, dvanáctku a třináctku.

Klíčovým bodem pro uskutečnění celého záměru bylo proto vytvoření funkčního propojení obou objektů podzemním produktovodem, který byl navržen pod povrchem Piaristického náměstí. | Zdroj: interierroku.czKlíčovým bodem pro uskutečnění celého záměru bylo proto vytvoření funkčního propojení obou objektů podzemním produktovodem, který byl navržen pod povrchem Piaristického náměstí. | Zdroj: interierroku.cz

Další články