Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Konvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek Studio Konvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek Studio

Kavárny radost pohledět. 6 nových míst na gastroscéně, která nesmíte minout

Pravidelné mapování nových kaváren a bister nikdy není od věci. Nejen, že objevíte zajímavá místa a užijete si rozmanitosti vůní čerstvě namleté kávy všeho druhu… Především nasbíráte inspiraci z nejrůznějších zákoutí současného interiérového designu. Stejně jako v loňském roce jsme pro vás i letos vybrali místa, kde si na své přijdou všechny vaše smysly.

Bistro Etapa, Karlín

V pražském Karlíně v posledních letech rostou kavárny jako houby po dešti. K těm nejútulnějším se přidala i Etapa, kterou si v loňském roce otevřelo manželské duo známých foodblogerů, Gábina a Petr Ogurčákovi. Ti se rozhodli posunout svoji kuchařskou vášeň z blogu PG Foodies a vytvořili útulné malé bistro.

Etapa patří mezi typ kaváren, do kterých majitelé investovali kromě peněz i kus sami sebe. Při jejím zařizování využili většinu původního vybavení, které následně podle svého zrenovovali, natřeli a očalounili. Interiér s lehkostí kombinuje unikátní doplňky z antiku i nábytek z Bazoše. Domáckou atmosféru doplňuje množství nejrozmanitějších rostlin od kamarádů i fanoušků jejich blogu. Nejvíce peněz investujeme asi do nádobí. Všechny talíře jsou originály a pocházejí z českých dílen Ruku na to a In August,“ doplňuje Gábina.  Panuje zde zkrátka příjemná a přátelská atmosféra a je cítit, že se spolu s designérkou Jankou Murínovou na tvorbě interiéru podíleli i samotní majitelé.

Bistro Etapa | Foto: Gabriela GurčákováBistro Etapa | Foto: Gabriela Gurčáková

Hlavním lákadlem je ovšem menu koncipované podle blogu PG Foodies. Primární složkou všech pokrmů je zelenina a za největší lákadlo se považuje kváskový 100% celozrnný chleba, který si pečou ve vlastní malé peci. S láskou k jídlu bistro čas od času pořádá i zajímavé workshopy či kuchařské souboje. S redakcí Czechdesignu jsme se v bistru Etapa sešli k předvánočnímu brunchi a vážně jsme si to užili!

GaP, Znojmo

Dalším místem, které stojí za návštěvu, je znojemský GaP. Spojením kavárny a galerie umění vytváří nejen příjemný prostor k setkávání, ale i ke coworkingu a dalšímu kulturnímu vyžití. V kavárně si užijete bohaté vegetariánské menu, které si můžete vychutnat při posezení v levitujícím okně nebo prohlídce děl předních českých současných umělců. No nezní to lákavě?

GaP | Foto: Boys play niceGaP | Foto: Boys play nice

Architektonické zpracování odpovídá konceptu kulturního prostoru propojujícího prosvětlenou galerii s útulnou potemnělejší atmosférou kavárny. „Světelným kontrastem jsme chtěli nastínit hranici mezi těmito dvěma světy. Hranice je však volně prostupná, má jen symbolický význam, základní moment celého prostoru,“ doplňuje Jan Hora, architekt kavárny. Organicky tvarovaný bar funguje jako soliter a jeho obložení odpovídá akustice prostoru. Celou kavárnou prochází vzdušný policový systém s ukázkami designérských kousků českých tvůrců. Základní černobílý vizuální styl je inspirován univerzální mřížkou a reaguje na variabilitu prostoru. Pochází z dílny grafiků Michelle Condenárové a Vojty Holíka a dále jej interně rozvíjí grafička a ilustrátorka Dagmar Skokanová.

Ve znojemském GaPu fúzuje práce s odpočinkem, kreativita s inspirací a pozornost se sladkým nicneděláním. Zastavte se na výstavu a kávu.

Typika, Nusle

Pokud se považujete za opravdové milovníky a znalce kávy, neměli byste opomenout návštěvu nuselské kavárny Typika. Majitelé podniku kladou velký důraz na výběr těch nejlepších chutí z domácí pražírny Rusty Nails Coffee Roasters a mimo klasické typy jako espresso či cappuccino vám s radostí připraví třeba irskou kávu s whiskey Armut. Krom skvělé kávy a brunchů z lokálních produktů se však mohou pochlubit i do detailu propracovaným prostředím a příjemnou atmosférou.

Interiér kavárny Typika | Foto: Alex shoots buildingsInteriér kavárny Typika | Foto: Alex shoots buildings

„Když jsme zakládali Typiku, definovali jsme si čtyři nejdůležitější aspekty: kvalitu, jednoduchost, profesionalitu a nadčasovost,“ vysvětluje spoluzakladatelka kavárny Dominika Vlčková. Architektonické studio KOGAA v čele s interiérovou designérkou Alexandrou Georgescu se této výzvy zhostilo s grácií a kavárnu pojali jako minimalistický útulný prostor propojující dřevo a zeleň. Tento ústřední motiv prochází celým interiérem, stejně jako terakotová trativodka doplňující komplementární barevnost. Podobný designérský přístup majitelé uplatnili již u svého prvního podniku Skøg v Brně. „Snažíme se takto odkazovat na přírodu, která je pro nás velkou inspirací pro všechny projekty,“ říká Dominika.

Interiér kavárny Typika | Foto: Alex shoots buildingsInteriér kavárny Typika | Foto: Alex shoots buildings

Kromě skvělé kávy a čajů si v Typice můžete vychutnat brunch založený na surovinách od kvalitních lokálních dodavatelů. „Mléko bereme od pana Diviše, vajíčka z farmy pana Kubáta a sýry z farmy Krasolesí. Za svými dodavateli si stojíme,“ komentuje Dominika Vlčková. Na své si přijdou i milovníci vína, které pro Typiku vybírá spolek Mladí vinaři. Tak až budete mít cestu Nuslemi, nezapomeňte se zastavit!

Konvikt, Olomouc

V olomouckém Konviktu jsem během loňského festivalu AFO (který si letos určitě nenechte ujít) strávila nejedno odpoledne. Nachází se na půdě Univerzity Palackého a tak se zde setkáte s mnoha místními studenty, absolventy i pedagogy. Díky této synergii tu panuje přátelská a pohodová atmosféra. Menu je čerstvé a využívá místních surovin. Pečivo i dezerty si připravují sami a ochutnáte i lokální pivo či mošt. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni či vegani.

Konvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek StudioKonvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek Studio

Kavárna se nachází v budově stejnojmenné bývalé jezuitské koleje. Uvnitř této stavby najdete zachovalé fresky i dobovou kapli.Koncepčně vycházíme z liturgického kontextu. Náboženskou ikonografii a tématiku jsme posunuli dál v duchu postmoderny,“ vysvětluje jeden z majitelů baru a grafický designér Radim Měsíc, který stojí za grafickým zpracováním celého brandu. Architektonické řešení interiéru připravil tým Denisy Strmiskové a téměř veškeré truhlářské vybavení na míru zpracovala dílna Master&Master.

Konvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek StudioKonvikt, realizace Denisa Strmisková | Foto: Kubicek Studio

Dispozice kavárny odkazují k centrální kompozici chrámové uličky a napoví i důmyslně transformovaná symbolika. Bar připomínající oltář je vyložen bílými, ručně vyráběnými portugalskými kachlíky. Strop galerie pokrývá abstraktní variace na dobové fresky vytvořená umělcem Davidem Minaříkem. Nechybí zde velké množství rostlin evokujících další důležitý symbol křesťanství: Strom a rajskou zahradu. Interiér osvětluje neon ve tvaru svatozáře a na celý prostor dohlíží přísným okem soška panenky Marie. Není se ale čeho bát, náboženská tematika se odráží pouze v promyšleném vizuálu – atmosféra je skvělá, uvolněná a opravdu přátelská.

The Miners, Praha

Pokud hledáte příjemné prostředí, kde byste se mohli nerušeně zašít k dopolední práci na svém laptopu, The Miners ve Slavíkově ulici může být tou pravou volbou. Vizuálně čistý interiér nabízí možnost naprostého soustředění a kvalifikovaní baristé zase šálek výborné kávy z vlastní pražírny.

Ruská designérka Světlana Kolpakova navrhla interiér jako vzdušný, čistý, minimalistický prostor. Jak zmiňují samotní majitelé kavárny: „Inspiroval nás především pořádek, přáli jsme si interiér bez prvků, které by zbytečně rozptylovaly při práci.“ Jednoduché kusy nábytku doplňují taktilně příjemné prvky a nádobí od zahraničních designérů. Minimalistický přístup se odráží i v použitých základních materiálech jako je beton, dřevo a kov. Vše má své místo, nic není ponecháno náhodě.

The Miners | Foto: Anastasia MezeninaThe Miners | Foto: Anastasia Mezenina

Krom skvělých snídaní, na které jsou majitelé opravdu hrdí, si sem můžete zajít i na oběd či víkendový brunch. Jako specialitu doporučují kuchaři vlastní banánový chléb. The Miners je zkrátka model příjemné coworkingové kavárny skandinávského typu, která by neměla chybět v žádném velkém evropském městě.

Autentista, Praha

V letošním výčtu kaváren jsme se snažili o co nejrozmanitější výběr a podnik Autentista tak zkrátka nemůžeme vynechat. Majitelé Antonín Suchánek a Bogdan Trojak vsadili na chuť nejlepších tuzemských i zahraničních vín, jež ocení především movitější klientela. Okázalost přepychu však vykompenzovali esteticky zdařilou kombinací interiérových materiálů a původních architektonických dispozic staré budovy.

Autentista | Foto: Tereza HavlínováAutentista | Foto: Tereza Havlínová

Architekti Jan Rouček a Katarína Varsová z Formafatal zaměřili pozornost k čisté formě tradičních materiálů. Dřevěnou podlahu a pigmentem neupravené plechové prvky doplňuje patinovaná omítka a přiznané spoje kovových konstrukcí. „Gradient desek stolů odkazuje k barevnosti vín a odstínu podzimně zbarveného listí révy,“ vysvětluje Katarína Varsová. K vinařské kultuře napovídá i nenápadný korkový detail na čalounění lavic či klenutý strop vinotéky tvořící hlavní vizuální prvek centrální místnosti baru.

Bar se soustředí především na vína všeho druhu. V nabídce najdete nejširší výběr přírodních vín v Praze doplněné kozími sýry, paštikou a dalšími chuťovkami. Autentista je skvělou volbou pro milovníky vína a lehce okázalého prostředí.

Autentista | Foto: Tereza HavlínováAutentista | Foto: Tereza Havlínová

Další články