Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Bistro Proti Proudu. Foto: BoysPlayNice. Bistro Proti Proudu. Foto: BoysPlayNice.

Karolína Vránková po stopách originálních interiérů. V hlavní roli plech a avokádo

O příjemnosti. O tom, jak se dělá kavárna, bistro, bar, aby byly takzvaně příjemné. Další ze série rozhovorů s architekty nových gastronomických interiérů. Tentokrát s Petrem Moráčkem ze studia Mimosa Architekti. Rozhovor vznikl pro pořad Degustace designu na Rádiu 1.

Pestrý, divoký, tropický

Největšími pěstiteli avokáda je Mexiko a Kalifornie. Nový podnik Avocado Gang v pražském Karlíně má něco z obou těchhle exotik. Pozinkovaný plech jako na farmě.  Velký barevný stůl jako barevná mexická deka nebo možná bar na pláži. Převyprávěno je to ale jazykem mileniální generace, která miluje sofistikované interiéry skoro stejně jako avokádo. Výsledkem je bistro s plechovými stěnami a světly a velkým malovaným stolem od malířky Jitky Bokové. Interiér je to minimalistický, konceptuálně dotažený, víc divadelní scéna než domácké posezení.

Avocado gang, zdroj: Karolina K., FoursquareAvocado gang, zdroj: Karolina K., Foursquare

Akustika, světlo, materiály

Pro Mimosa Architekti je tenhle přístup ke gastronomickým interiérům typický: „Snažíme se, aby každý náš podnik byl hlavně nějaký a pak si své návštěvníky najde,“ říká Petr Moráček. I v Mimosa Architekti znají základní poučky o interiérech – je potřeba, aby v pořádku byla akustika, světlo, materiály. Ale spíš než o příjemnost jim jde o charakter. „Nemám rád podniky, kde dáte spoustu ověřených věcí, a víte, že to bude fungovat,“ říká Petr Moráček.

Každý podnik by měl mít svůj příběh, který se dá ideálně shrnout do několika slov. V případě Avocado Gangu jsou klíčová slova: pestrý, divoký, tropický. Mimosa Architekti navrhovali také bistro Proti proudu – je hned za rohem, má stejné majitele, ale příběh je úplně jiný. Jde tu o elektrický proud, o doby, kdy s ním experimentoval karlínský vynálezce František Křižík, hlavní prvek je spleť kabelů a vypínačů.

Bistro Proti proudu, zdroj: Mimosa ArchitektiBistro Proti proudu, zdroj: Mimosa Architekti

K rukopisu Mimosa Architekti patří kov, a ten použili architekti i v bistru Proti proudu, bar je železný box, který v kovodílně nechali složitým postupem zrezivět. Kov v interiéru je ovšem zrovna riskantní materiál: je chladný, tvrdý, odráží se od něj zvuk. Zároveň je to jedna z věcí, které vytváří interiér s charakterem.

Bistro Proti Proudu, foto: BoysPlayNiceBistro Proti Proudu, foto: BoysPlayNice

Riziko podnikání

Jít touhle cestou se ale nemusí vždycky vyplatit, což dokazuje podnik Jet Lag na pražských Vinohradech. Přesněji dokazoval, letos v říjnu jej majitel Martin Vorel po roce existence zavřel. Interiér byl přitom neméně sofistikovaný. Inspirovalo ho létání – byl tu nerezový bar, který trochu připomínal aerodynamický trup letadla, také část zařízení byla z nerezu. Vše v kvalitním a nákladném řemeslném provedení. Interiér publikovaly tuzemské i cizí servery a časopisy včetně třeba italského Domus.com, dnes je ale fotogenické zařízení už z větší části zlikvidováno. „Bolelo to dost, hlavně finančně,“ komentuje to majitel Martin Vorel.

Jet Lag, foto: BoysPlayNiceJet Lag, foto: BoysPlayNice

Po téhle zkušenosti: nemají architekti strach nutit majitele k ambiciózním a nákladným řešením? „V té situaci se bojí všichni: architekt, investor, že se to neudělá správně, že to nebude vydělávat. Ale ten strach je svým způsobem motorem, protože vás nutí to udělat co nejlépe, aby tam lidi potom přišli. Investor musí investovat, my musíme vymýšlet,“ říká Petr Moráček. Když jsme s ním natáčeli rozhovor, zval do nového bistra Naproti – z toho se nakonec stala plechová, tropická, avokádová kavárna Avocado Gang. Jak vzkazuje architekt, pozvání platí.

Petr Moráček z Mimosa Architekti, zdroj: Karolína VránkováPetr Moráček z Mimosa Architekti, zdroj: Karolína Vránková

Rozhovor pro pořad Degustace designu na Rádiu 1

Další články