Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Workshop jak navrhnout ideální kuchyň. Nejdřív diskuze nad projektem, potom se vše zkoušelo v praxi pomocí kuchyňských skříněk na kolečkách. | Foto: Michal Hančovský Workshop jak navrhnout ideální kuchyň. Nejdřív diskuze nad projektem, potom se vše zkoušelo v praxi pomocí kuchyňských skříněk na kolečkách. | Foto: Michal Hančovský

Jak navrhnout ideální kuchyni? Design až na druhém místě, radí odborníci z firmy Blum

Jaká je ideální kuchyně, kterou oceníte v každém věku? Měla by být především praktická, a to je dobré vyzkoušet si ještě před její realizací. Tuto možnost nabízí showroom firmy Blum. Právě zde se konal v pořadí už třetí workshop uspořádaný ve spolupráci s organizací Czechdesign. Jak tedy vzniká kuchyně, která splní všechny vaše požadavky?

Plynulost, pohyb a prostor. To jsou tři hlavní elementy, z kterých firma Blum vychází při pomoci architektům, designérům i koncovým zákazníkům s řešním ideální kuchyně. 

Postup tvorby ideální kuchyně vysvětloval Richard Sajdl. | Foto: Michal HančovskýPostup tvorby ideální kuchyně vysvětloval Richard Sajdl. | Foto: Michal Hančovský

Diskuze nad projektem

Anna se svou rodinou právě řeší novu kuchyni a byla ochotná se o svůj plán podělit. Účastníci workshopu se tak mohli seznámit s celým procesem navrhování kuchyně, od půdorysu až po vytvoření modelu v reálné velikosti – pomocí skříněk na kolečkách.

Konzultant firmy Blum Richard Sajdl má velkou zkušenost se zjišťováním požadavků a návrhu optimálního řešení kuchyňských sestav. Prvním krokem bylo tedy zjišťování potřeb a diskuze nad půdorysem budoucí kuchyně. 

Kuchyně bude umístěná podél stěny sousedící s komorou, Anna bude přesto potřebovat potravinovou skříň. Z obou stran kuchyně budou průchody do další části bytu, což může být limitující. Pro Annu je důležité umístění jídelního stolu, kde bude střed celé rodiny, ke stolu chce mít dobrý přístup. 

Workshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal HančovskýWorkshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal Hančovský

Základní návrh kuchyně vytvořili projektanti realizující stavbu celého domu. Tento postup ale může přinášet úskalí. V návrhu domu architekt zakreslí sestavu skříněk nebo jen tvar kuchyně bez konkrétní specifikace. Nepředchází tomu zjišťování konkrétních potřeb budoucích obyvatel, kuchyň je navržena v rámci celé stavby. 

Anna už dříve řešila s designérkou některé detaily i změny, promýšlela umístění různých zón, posunutí schodiště a také zvětšení prostoru vyčleněného pro jídelní stůl oproti původnímu návrhu. Na jedné části stěny je velké okno a vedle něj chce Anna umístit vysokou potravinovou skříň. Zde dochází ke střetu designu s praktičností, do interiéru je navržen nábytek jiných rozměrů. Anna by ale potřebovala mít potravinovou skříň co nejvyšší a nejširší z důvodu potřeby úložného prostoru.

Diskuze na workshopu firmy Blum a Czechdesign | Foto: Michal HančovskýDiskuze na workshopu firmy Blum a Czechdesign | Foto: Michal Hančovský

Do diskuze se pustili i někteří přítomní architekti a designéři i truhláři. K rozhovoru vybízela designérka a zakladatelka Czechdesignu Veronika Loušová, které má zkušenosti z realizace kuchyní pro slabozraké v projektu Tyfloservis a další praxe.

Projektant a architekt by měl souběžně s celou realizací řešit také interiér. Zazněla zkušenost, že nové byty bývají často stejné a opakují se také stejné chyby, může být potom těžké uvést kuchyň do ideálního stavu. Rovněž se stává, že architekt v projektu navrhne promyšlenou kuchyň s doplňky, při realizaci se ale návrh nedodrží a konečný výsledek není optimální.

Design až na druhém místě

Kuchyň většinou využíváme každý den, z velké části jí vnímáme jako pracovní místo. Kuchyň by měla nejen dobře vypadat, důležitá je také její praktičnost. Dříve než design bychom měli řešit jiné otázky. 

Bude se nám v kuchyni pracovat pohodlně? Nebude nás něco zbytečně zdržovat? Budeme mít dost místa pro pracovní desku? Vejdou se nám do skříněk všechny potřebné předměty? Budeme mít ke všemu dobrý přístup?

To jsou hlavní důvody, proč svoji kuchyň oceníme dnes, ale především v pokročilejším věku.

Využití prostoru a pohodlí. Díky důmyslnému řešení lze využít rohy. | Foto: Michal HančovskýVyužití prostoru a pohodlí. Díky důmyslnému řešení lze využít rohy. | Foto: Michal Hančovský

Jedním z důležitých prvků mající vliv na funkčnost kuchyňského nábytku je kvalitní kování. Díky němu lze například pohodlně a bez námahy otevřít a zavřít velký šuplík nebo dvířka, což ocení všechny věkové skupiny.

Vývoji a nalézání ideálních vlastností kvalitního kování se věnují právě ve firmě Blum. Protože kování úzce souvisí právě s nábytkem, zabývají se kuchyněmi jako celkem. Vkus je individuální, ale praktická stránka je důležitá pro všechny. Věnují se tedy především praktické stránce kuchyní, estetiku ponechávají designérům a architektům. Showroom umožňuje propojení oborů, diskuzi, sdílení poznatků. A také možnost přijít a nezávazně si vyzkoušet vytvořit ideální kuchyni spolu s koncovým uživatelem.

Praktická část

Po diskuzi nad projektem se celá skupina přesunula do místnosti určené pro sestavení kuchyně na zkoušku. Nachází se zde množství různých skříněk a všeho náčiní, které v kuchyni používáte. 

Místo pod kuchyňským dřezem lze využít. | Foto: Michal HančovskýMísto pod kuchyňským dřezem lze využít. | Foto: Michal Hančovský

Praktická část se věnovala především vhodné kombinaci kuchyňských komponentů, aby sestava vyhovovala Anně v jejím domově. Místo pro kuchyňský dřez zvolila Anna na kraji kuchyňské linky a odkapávací část vlevo. O tomto umístění se diskutovalo, je síla zvyku odkapávací část zabudovat na pravou stranu.

Workshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal HančovskýWorkshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal Hančovský

O celkové velikosti skříně se mluvilo při diskuzi nad projektem, nyní se mohlo vše vyzkoušet prakticky. Jaká šířka a hloubka bude ideální? Je potřeba totiž myslet na to, že určitý prostor zabere otevírání dvířek a skříň se nachází vedle uličky do vedlejší místnosti.

Pro návrh a rozložení úložného prostoru v potravinové skříni je potřeba znát zvyklosti a požadavky uživatele. Například rodina Anny nekupuje balené vody, není nutné přizpůsobit velikost polic uvnitř.

Workshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal HančovskýWorkshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal Hančovský

Zazněla také otázka týkající se ideální výšky kuchyňské linky. Pro tyto účely je v showroomu polohovací pult, kde je možné vyzkoušet výšku, která bude vyhovovat především osobě, která bude trávit v kuchyni nejvíc času. Trochu problém může nastat v rodinách více osob rozdílně vysokých.

Workshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal HančovskýWorkshop: Jak vzniká kuchyně, kterou oceníte ve stáří | Foto: Michal Hančovský

Kuchyně je specifická, jde víceméně o pracovní místo, její praktičnost a ergonomie by proto měla hrát velkou roli při návrhu a výrobě. Je tedy dobré, máme-li možnost vyzkoušet si předem, co konkrétního nám bude vyhovovat. A to žádná sebelepší vizualizace nahradit nemůže.

Role interiérového designéra nebo architekta je zde důležitá. Měl by umět poznat a pochopit potřeby uživatele a zároveň mít vědomosti o vlastnostech kuchyní, které jsou funkční ve všech ohledech. Nejenom designově zajímavé.

Galerie

Další články