Vyrazit si do své oblíbené restaurace na famózní kulajdu nebo každou neděli s rodinou obědvat v jiném, stylovém podniku? Oblíbená kratochvíle většiny z těch, kteří dobré a kvalitní jídlo chápou jako přirozenou součást života. Zvraty minulých měsíců, kdy musely restaurace znenadání zavřít kvůli epidemii dveře, daly ale tušit, že ne vše, na co jsme byli zvyklí, přetrvá. Naštěstí ale není třeba truchlit. Každá krize přináší nová řešení a nové nápady. A v gastronomii to platí dvojnásob.
Tahle pětice podniků patří v Praze mezi nezpochybnitelnou špičku. Protřelí hráči, nadějní nováčci i stabilní matadoři ale stejně jako všichni ostatní museli řešit, jak dostat své famózní pokrmy k lidem, když ti k nim mají zakázaný přístup. Kromě okýnek pomohl ale někdo jiný. Rohlík. Ano, ten Rohlík, který vám, když jste byli nemocní nebo neměli náladu na nekonečnou frontu v obchodě, přivezl nákup až ke dveřím. Teď vám přiveze i tu milovanou kulajdu ze Zátiší, medovou žemlovku z Esky nebo indickou klasiku – Tikka Massala z Asií provoněné Sii. A nemusí kvůli tomu zase řádit koronavirus. Koncept dovážky haute cousine až domů se hodí vždy. Když nemáte co na sebe, když je venku vedro k zalknutí nebo když zkrátka chcete zůstat v domácích pantoflích.
Babiččina Zahrada
Babiččině zahradě, restauraci v pražských Průhonicích, by ovšem papuče jako dress code slušely. Podnik v Průhonicích vyniká domácí atmosférou, kouzelnou zahradou a interiérem jak z dob Boženy Němcové. Zkrátka idylická a přívětivá pohoda. I když před pár lety by ji tu tušil málokdo. V místech, kde dnes raší bylinky a roste zeleň, bývalo asfaltové parkoviště. Díky zahradnímu architektovi Oldřichu Hozmanovi se ale exteriér proměnil v jedno z nejhezčích venkovních posezení v republice.
Restaurace Babiččina zahrada | Zdroj: babiccinazahrada.cz
Vnitřním prostorům pak dominují především stylová kamna s modrými kachlíky a nábytek vytvořený na míru firmou Koželuha český truhlář. Příjemným benefitem navíc jsou talíře od firmy Thun, které najdete jen v Babiččině zahradě. Menu sází jak jinak než na klasiku, i proto nepřekvapí, že si hosté nejraději objednají čtvrtku kachny se zelím po vinařsku s domácími knedlíky. Tu si můžete objednat i na Rohlíku, nejlépe se ale online prodává svíčková a vývar s játrovými knedlíčky. Plán na nedělní oběd je jasný!
Eska
Zažít atmosféru severských metropolí nebo Berlína můžete v Karlíně díky sofistikované Esce. Místo, které se stalo cílovou destinací všech neortodoxních vyznavačů moderní kuchyně a industriálních interiérů, patří mezi lokální hvězdu od svého otevření před pěti lety. Architektonické a grafické řešení měli na starosti oblíbenci Ambiente – Tereza Froňková a Studio Najbrt.
Interiér Esky | Zdroj: eska.ambi.cz
Naši oblíbenci – Tereza Rozálie Kladošová a Anna Štěpánková zase strohý interiér pravidelně zásobují veselou, pletenou dekorací, která se často obměňuje. Kdo zde ještě nejedl, určitě se stavil alespoň pro vyhlášený chléb 33, který na Rohlíku vždy zmizí rychleji, než nakyne další kvásek. Při volbě dovozu až domů můžete vybírat ze čtyř slaných a jednoho sladkého jídla. Ostatně vymyslet, která jídla jsou vhodná pro tento koncept transportu je největší oříšek. Každá restaurace zkrátka velmi dbá nejen na to, jak jídlo chutná, ale i jak vypadá.
Vyhlášený chléb 33 na Rohlíku zmizí vždy nejrychleji. | Zdroj: rohlik.cz
Spojka
Ve stejné ulici jako Eska, pár metrů dál směrem k Negrelliho viaduktu, narazíte na nový developerský projekt Praga Studios. Jak název napovídá, stojí na místě bývalé karlínské fabriky na automobily. Z původní podoby se toho bohužel moc nezachovalo, interiér restaurace Spojka ale nostalgii zažene. Surové a strohé prostředí je maximálně vyvážené díky čtyřem stovkám květin od lokálních dodavatelů Haenke. Svěží zeleň vás při příchodu do velkorysého podniku ihned pohltí a v celé restauraci díky tomu vládne příjemná a vstřícná atmosféra.
Svěží zeleň vás při příchodu do velkorysého podniku ihned pohltí. | Zdroj: Fb Spojka
Nikde jinde v Praze nenarazíte na tak neotřelé a chutné vegetariánské pokrmy. | Zdroj: Fb Spojka
Zásluhu na tom má designér Vitalij Borisov ze studia Kist Design, který je pod podobou Spojky podepsaný. Kromě množství květin vyniká restaurace ale ještě v něčem jiném. Nikde jinde v Praze nenarazíte na tak neotřelé a chutné vegetariánské pokrmy. Není to náhoda. Majitel Spojky už v minulosti testoval bezmasou kuchyni v oblíbené restauraci Etnosvět a nyní ji ve svém novém podniku dovedl k dokonalosti. Jejich květákové gnocchi, které vám přiveze i Rohlík, jsou i na našem top listu. A milovníci masa, vy netruchlete. Spojka nabízí vždy i masovou alternativu pro vás.
Pod podobou Spojky je podepsaný Vitalij Borisov ze studia Kist Design. | Zdroj: Fb Spojka
Sia
Několik pater plné chutí a vůní Asie, to je SIA. Její otevření před dvěma lety vzbudilo na pražské gastroscéně nevídaný poprask a hned první návštěva vám potvrdila proč. SIA nabízí tu nejlepší fusion kuchyni jihovýchodní Asie v Praze, a navíc v sympaticky vkusném a stylovém prostředí. Vedle SASAZU se tak na mapě usídlil ambiciózní nováček, který míří vysoko.
Vedle SASAZU se na mapě usídlil ambiciózní nováček, restaurace Sia. | Zdroj: novinyanovinky.cz
Interiér restaurace měl na starosti ateliér PH5 – Václav Červenka, Jana Leskovcová, Veronika Michálková a Lukáš Novák. O grafické zpracování loga a menu se postaral Petr Štěpán. Vzhledem k orientaci kuchyně zde vládnou především prvky inspirované dálným východem, v paměti pak každému ulpí především působivý drak, kterým se pyšní každé větší Chinatown. Nečekejte ale chaotický mišmaš, SIA je elegantní a vzdušná, a přestože je zde skoro vždy plno, vy budete svoji pekingskou kachnu večeřet v dostatečném soukromí.
Majitelé dbali na každý detail, a proto se i menu a celková typografie od Petra Štěpána nese v duchu orientálního písma. Pokud vaše chuťové buňky zatouží po mixu koriandru, kokosového mléka a rybí omáčky, není nic lepšího, než si objednat prvotřídní Tom Kha Kai až domů!
V Zátiší
Poslední restaurací, kterou vám v našem výběru představíme, vlastně ani představovat nemusíme. V Zátiší je uctívanou klasikou, která v Praze pokládala základy haute – cousine už před lety. Stejně tak byla jednou z prvních, která vsadila na spolupráci s renomovanými designéry a architekty, protože správně pochopila, že vkusný interiér a gastronomie jsou nerozlučně propojeni. Nebo by být měly.
Tajuplný, až snový interiér Zátiší má na svědomí Barbara Sitar Hamplová. | Zdroj: www.vzatisi.cz
Tajuplný, až snový interiér Zátiší má na svědomí Barbara Sitar Hamplová, jejíž studio vdechlo atmosféru nejednomu luxusnímu projektu. Za zmínku stojí určitě také solitéry Ronyho Plesla, v jehož estetice se dlouhodobě odráží i obdiv k barokním tvarům, tak typickým pro střed historické Prahy, kde Zátiší sídlí. Lístek je možná pro někoho překvapivě složen ze dvou částí – klasické a indické. Co je ale bestsellerem v restauraci i na Rohlíku? Česká kulajda!
Co je ale bestsellerem v restauraci i na Rohlíku? Česká kulajda! | Zdroj: www.vzatisi.cz
Rohlík Premium
Restaurace stojí za osobní návštěvu, nejen kvůli skvělému jídlu, ale i designu a atmosféře. Kdo by ale zatoužil po vysoké gastronomii i doma, může si jídla pořídit na Rohlik.cz. Jako členové Rohlík Premium navíc za výhodnější cenu, bez poplatku za dopravu a s garancí dodání v čase, který vám vyhovuje. „PREMIUM je klub pro chytré lidi a milovníky skvělých chutí, kteří ví, že důležitější než sbírat body na pánve, je užívat si kvalitní jídlo a život. Jednoduše je to zhmotnění naší esence pomáhat lidem jíst a žít lépe,” představuje klub Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz.
Článek vznikl v rámci placené spolupráce.