Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Materská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi Materská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi

Dřevěný labyrint pro děti. Nová školka připomíná nekonečné schody

V Tokijském studiu Yamazaki Kentaro Design Workshop navrhli trochu jinou školku. Napříč celým svažujícím prostorem vytvořili pomocí stupňovité úrovně velký prostor, který vybízí k dětským hrám. Přesně tak, jako na hrišti.

Materská škola Hakusui v Sakura, má zasklený exteriér se sérií dřevěných plošin, které se zvedají a vytvářejí tak samostatné, ale zároveň spojené, výukové a herní prostory.

Školka je obklopena horami a lesy. „Jižní část je na mírném svahu, proto jsme navrhli, aby herní místnost připomínala velké schody,“ vysvětluje Yamazaki Kentaro.

 

Materská škola Hakusui, foto: Naomi KurozumiMaterská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi

Bílé, kovové a dřevěné schody umožňují jak přístup na terasu a výhled na zbytek mateřské školy, tak prostor k nejrůznějším dětským hrám. Místo, kde děti poskakují, skládají kostičky a jsou otevření všem zábavným hrám. Odtud má každá jednopodlažní úroveň oddělené úseky, aby vytvořila samostatné části prostoru, které se svažují po jedné straně interiéru.

Malé, uzavřené, dřevěné pokoje na každé úrovni poskytují prostor pro učebny. Zbytek každé úrovně je jako otevřená hrací plocha s bílým zábradlím.

Materská škola Hakusui, foto: Naomi KurozumiMaterská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi

Podle architektů toto uspořádání umožňuje mateřské škole působit jako velký dům, kde si mohou děti společně hrát. „Jedním z jedinečných rysů tohoto 'velkého domu' je například to, že všechny děti jsou, nezávisle na věku, pohromadě a mohou tak komunikovat v širokém prostoru, řekl Yamazaki Kentaro.

K rozdělení celého prostoru také napomáhají dřevěné konstrukční pilíře. Ty jsou ponechány odkryté, čímž vzniká další oddělení mezi úrovněmi budovy.

Materská škola Hakusui, foto: Naomi KurozumiMaterská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi

Nejnižší úroveň, která nemá třídní blok, ale zahrnuje zabudované umyvadlo, se otevírá na terasu, kde je i malý rybník, který slouží ke sběru dešťové vody.

Celý článek je dostupný na webu Dezeen.

Materská škola Hakusui, foto: Naomi KurozumiMaterská škola Hakusui, foto: Naomi Kurozumi

Galerie

Další články