Do souboje o nejkrásnější zahrádku Malé Strany se hlásí nově otevřené bistro MONK. Brzy k němu přibyde i bar

Spolumajitelka bistra MONK Maja Vavřačová. | Foto: Anna Organova / Bistro MONK se pyšní krásnou zahrádkou. | Zdroj: MONK Spolumajitelka bistra MONK Maja Vavřačová. | Foto: Anna Organova / Bistro MONK se pyšní krásnou zahrádkou. | Zdroj: MONK

Bistro MONK má svou druhou pobočku, kde vám snídaně naservírují až do odpoledních hodin. Den tím ale nekončí. V květnu chystá jeho spolumajitelka Maja Vavřačová hned vedle nového bistra otevřít také bar. Jeho kontrastní tmavý interiér doplní čistý krémově laděný koncept bistra. Třešničkou na dortu je vzniklý dvorek propojující denní i noční provoz, který aspiruje na nejkrásnější zahrádku Prahy 1.

Turistický háj? 

Být občasným turistou ve vlastním městě není na škodu. Pro Pražany je takovým místem většinou okolí Malé Strany. Malebnost a jistá dobrodružná tajuplnost, která dýchá z každé uličky, bohužel střídá rozpačitost z turistických pastí v podobě různých obchodů se suvenýry nebo restaurace, kde servírují výhradně polévku v chlebu za 300 Kč. 

Potěší vás ale i výjimky, jakou je například Bistro MONK v Michalské ulici. Dlouhou dobu bylo one & only, a nejen proto byla každodenní součástí jeho provozu dlouhá fronta dychtících hostů, kteří čekají na místo k usazení. Odměnou jim byly podmáslové lívance se smetanou a borůvkami nebo avotoust à la Bali. Vůbec nejoblíbenější pokrm na menu, který u hostů dlouhodobě vítězí. Vychutnat si ho můžete po celý den. Snídaním zdar! 

Bistro MONK nabízí po celý den snídaňová jídla včetně lívanců nebo topinky s avokádem. | Foto: Anna Organova Bistro MONK nabízí po celý den snídaňová jídla včetně lívanců nebo topinky s avokádem. | Foto: Anna Organova

Všechen nábytek je zhotoven na míru. Okna jsou nově repasovaná a podlaha je řešená pomocí betonové stěrky. | Foto: Anna Organova Všechen nábytek je zhotoven na míru. Okna jsou nově repasovaná a podlaha je řešená pomocí betonové stěrky. | Foto: Anna Organova

Jedna nestačí  

„Otevřete si další pobočku, praská vám ve švech, slýchali jsme často od hostů,“ vypráví rozesmátá spolumajitelka Maja Vavřačová, která se do podnikání v gastro odvětví vrhla po hlavě hned po vysoké. Po svém boku má parťáka a přítele v jednom, podporující rodiče, kteří se do každodenního chodu bistra různě zapojují, a především perfektní tým lidí od servisu po kuchyni, kteří byli hlavním důvodem, proč druhá pobočka, tentokrát na Maltézském náměstí, vznikla. A je krásná. 

Nad barem, který je celý zhotovený z nerezu, visí světla od značky Flos. | Foto: Anna Organova Nad barem, který je celý zhotovený z nerezu, visí světla od značky Flos. | Foto: Anna Organova

Její klenuté stropy zdobí světla Flos. Zdi jsou stejně jako v první pobočce oživeny různými ilustracemi z pera Tomski&Polanski, které nechybí ani na autorských hrncích, v nichž si vychutnáte lahodnou kávu od pražírny DOUBLESHOT. Ostatně celý koncept interiéru dodržuje podobnou estetiku, jakou vytvořilo v obou případech studio EDIT. Jejím vizionářem však byla maminka Andrea, která si obě realizace vzala pod svá kreativní křídla. „Poučeni po první zkušenosti jsme věděli, že není dobré šetřit na kvalitních materiálech. Proto jsme vsadili na betonovou stěrku nebo kovový bar.“ 

Majitelé MONK si nechávají záležet na každém detailu, proto mají například hrnečky s ilustracemi, které korespondují s výzdobou na zdech od Tomski&Polanski. | Foto: Anna Organova Majitelé MONK si nechávají záležet na každém detailu, proto mají například hrnečky s ilustracemi, které korespondují s výzdobou na zdech od Tomski&Polanski. | Foto: Anna Organova

Rodinný podnik a vztahy na prvním místě 

„Máme skvělý personál. Z doslechu vím, že podniky bojují s jeho nedostatkem. Moje e-mailová schránka se naopak plní zájemci o práci i v době, kdy máme full tým,“ dodává spolumajitelka, která si zájem vysvětluje především svým pozitivním přístupem k zaměstnancům. „Udržujeme si kamarádský vztah. Pracovní doba je taková, jakou bychom si přáli my sami. Proto jsou obě pobočky otevřené od 8:30 do 16:00, některé dny i do 17:00 hodin. A také se snažím jít personálu příkladem, a tak se nevyhýbám placu ani práci u myčky,“ říká Maja, která ví, jak jednoduché je v tomto oboru vyhořet. 

Bistro MONK otevřelo svou druhou pobočku na Malé Straně. V květnu přibyde také bar. | Foto: Anna Organova Bistro MONK otevřelo svou druhou pobočku na Malé Straně. V květnu přibyde také bar. | Foto: Anna Organova

O to větší výzvou je právě vznikající koncept baru, který se nachází ve stejném objektu v Michalské ulici. Jeho provoz začne v první polovině května. Interiér architekti ladili do tmavých barev a svou nabídkou skvěle doplní bistro MONK. A dobrá zpráva závěrem – fronty ani nepříjemného čekání se obávat nemusíte. Majitelé v bistru zřídili zimní zahradu s místem na sezení, kde i jako hladoví rádi spočinete.

Vstupní chodba je věnovaná hostům, kteří čekají na usazení v bistru. Je plná pokojovek a má výhled do dvora. | Foto: Anna Organova Vstupní chodba je věnovaná hostům, kteří čekají na usazení v bistru. Je plná pokojovek a má výhled do dvora. | Foto: Anna Organova

Související

Kdo zamíchal kartami na gastro scéně? Poznejte tři nová bistra, která mají působivý interiér i menu, na které se stojí fronty
Interiér a architektura

Kdo zamíchal kartami na gastro scéně? Poznejte tři nová bistra, která mají působivý interiér i menu, na které se stojí fronty

Tereza Bíbová - 12. 4. 2023 - 7 min.

Místo piva a rohlíků tu koupíte latté a koktejly. Vietnamská Večerka v Brně ukazuje, jak má vypadat moderní a útulné bistro
Interiér a architektura

Místo piva a rohlíků tu koupíte latté a koktejly. Vietnamská Večerka v Brně ukazuje, jak má vypadat moderní a útulné bistro

Tereza Urban - 20. 12. 2022 - 7 min.

Gastronomie je pro ženy nefér, říká zakladatel restaurace Bockem na Smíchově, která sází i na haute cousine snídaně
Interiér a architektura

Gastronomie je pro ženy nefér, říká zakladatel restaurace Bockem na Smíchově, která sází i na haute cousine snídaně

Tereza Urban - 10. 3. 2022 - 15 min.

jelínek
MYP 2024
botanická zahrada
SHOP Snoubení