Designové lízání. Kteří lokální výrobci dělají ty nejkrásnější nanuky?

Nanooky jsou zdobené například jahodami sušenými mrazem nebo sušenými lístky voňavé růže. | Zdroj: Nanooky Nanooky jsou zdobené například jahodami sušenými mrazem nebo sušenými lístky voňavé růže. | Zdroj: Nanooky

V létě většina z nás vyhledává osvěžení v podobě zmrzliny nebo nanuku. Při pohledu na složení běžných mražených pochoutek v obchodě můžeme narazit na mnoho pojmů a chemie, o kterých si říkáme, zdali tam opravdu musí být. Právě na původ a kvalitu surovin klade důraz řada českých výrobců. Kromě toho také dbají na lákavě graficky zpracované obaly. Přinášíme vám tři tipy lokálních ledových dobrot na klacku, s kterými si užijete mlsání bez výčitek.

Rawito 

Rawito je vůbec první raw nanuk na českém trhu, 100% přírodní, bez laktózy, lepku, stabilizátorů, barviv, dochucovadel a přidaného cukru. Jeho zakladatele Ondřeje Horáčka přivedl na myšlenku vyrobit zmrzlinu nové doby ostrov Jamajka. „Na mé dovolené v Karibiku mě inspiroval příběh od místních obyvatel, který vypráví o plachetnicích z konce 18. století, jež vozili ze severu Ameriky led v podpalubí do Karibiku, kde lidé za něj byli ochotni platit zlatem! Britskému námořníkovi tenkrát přezdívali ledový král,“ vypráví Ondřej. 

Rawito je jedinečná značka s jedinečným konceptem. Produkty obsahují pouze raw suroviny rostlinného původu v bio kvalitě. Tedy buď čerstvé, nebo šetrně zpracované při teplotách do 42 °C. | Foto: Štěpánka PasekováRawito je jedinečná značka s jedinečným konceptem. Produkty obsahují pouze raw suroviny rostlinného původu v bio kvalitě. Tedy buď čerstvé, nebo šetrně zpracované při teplotách do 42 °C. | Foto: Štěpánka Paseková

Rawito si vychutnáte ve čtyřech příchutích – arašídové máslo v čokoládě sypané arašídy, čokoládová zmrzlina v čokoládě s lískovými oříšky, kokosová zmrzlina v čokoládě sypané kokosem, jahodová zmrzlina v bílé polevě s borůvkami. | Foto: Štěpánka PasekováRawito si vychutnáte ve čtyřech příchutích – arašídové máslo v čokoládě sypané arašídy, čokoládová zmrzlina v čokoládě s lískovými oříšky, kokosová zmrzlina v čokoládě sypané kokosem, jahodová zmrzlina v bílé polevě s borůvkami. | Foto: Štěpánka Paseková

Následoval roční vývoj. Testování technologických postupů, ochutnávání a ladění. Pochopení biologie a chemie rostlinné říše. „Náš naturální přístup k produktu je velmi složitý pro aplikaci v průmyslovém měřítku. Produkt je totiž vytvořen z čerstvých surovin bez použití pasterizace, homogenizace, přidání stabilizátorů a i cukrů! Z technologického a výrobního hlediska se jedná o náročnou a nákladnou věc, kterou dodnes nikdo na světě kromě nás ještě nerealizoval!“ Veškeré suroviny, které v Rawitu používají k výrobě nanuků, jsou v bio kvalitě. Pocházejí od zodpovědných zemědělců, které ve většině případů Ondřej zná osobně. 

Všechny produkty Rawito mají bio certifikát. | Foto: Štěpánka PasekováVšechny produkty Rawito mají bio certifikát. | Foto: Štěpánka Paseková

Všechny produkty Rawito mají bio certifikát. „Odpad z výroby minimalizujeme a důsledně třídíme.“ Také na vizuální prezentaci zahrnující logotyp, webové stránky a obalový design si nechal Ondřej záležet a svěřil ji grafickému designérovi Matěji Kočkovi. Milovníci raw pochoutek se navíc v blízké době mohou těšit i na zmrzlinovou novinku. 

Nanooky 

I česká pochoutka na špejli Nanooky sází na poctivé složení bez chemie. Nápad na výrobu přírodních a esteticky zajímavých Nanooků se zrodil již v roce 2018 v hlavě Lenky Klusoňové. Ta už na konci léta 2018 vyrazila na pár akcí, aby si vyzkoušela, zdali je o ně zájem. „Velmi pozorně sleduji složení jednotlivých potravin a většina zmrzlin a nanuků na trhu obsahuje spoustu éček, barviv, ztužovačů a další chemie. Proto jsem se rozhodla začít vytvářet Nanooky, které budou z poctivých ingrediencí, jako je minimálně 90 % ovoce, poctivá smetana a hlavně žádná umělá chemie,“ vysvětluje zakladatelka značky. 

Nanooky svým prémiovým složením dosahují těch nejvyšších kvalit. Všechny ovocné nanooky jsou veganské a obsahují minimálně 90 % ovoce. | Zdroj: NanookyNanooky svým prémiovým složením dosahují těch nejvyšších kvalit. Všechny ovocné nanooky jsou veganské a obsahují minimálně 90 % ovoce. | Zdroj: Nanooky

Pro každý jeden Nanook se pečlivě vybírají a přidávají kvalitní přírodní ingredience a během přípravy je plněn ručně do forem jeden po druhém. Po zmražení přichází na řadu ruční zdobení čokoládou a kombinací originálních posypů. Některé Nanooky zůstávají nebalené a jdou do prodeje ve vybraných kavárnách a některé se pak opět ručně balí do kompostovatelných celulózových papírů. „Je to sice pracnější, nákladnější a náročnější proces, ale my chceme našim zákazníkům pomoci najít přírodní zdravou mraženou pochoutku, kterou dají bez výčitek svědomí i svým dětem, doplňuje Lenka. 

Nanooky přináší nanuky bez éček, zahušťovadel, barviv a další umělé chemie. | Zdroj: NanookyNanooky přináší nanuky bez éček, zahušťovadel, barviv a další umělé chemie. | Zdroj: Nanooky

Ve Vnitroblocku navíc přes léto můžete najít stánek Nanooků, kde si každý vybere až z 20 příchutí a poté si Nanook ozdobí dle svého přání. K výběru je poctivá tmavá čokoláda se 72% obsahem kakaa nebo naopak jemnější sladké bílé alternativy. Posypy si pak každý zákazník volí z jahod sušených mrazem, pistácií, sušených okvětních lístků růže nebo kakaových bobů. Nanooky si dále můžete koupit na Rohlík.cz, Plný Špajz a ve vybraných kavárnách jako The Miners, Bistro Cafē Laskavá a postupně se přidávají další.

Každý si může Nanooky objednat online z Rohlík.cz nebo Plný Špajz nebo si je může koupit osobně ve vybraných kavárnách. | Zdroj: NanookyKaždý si může Nanooky objednat online z Rohlík.cz nebo Plný Špajz nebo si je může koupit osobně ve vybraných kavárnách. | Zdroj: Nanooky

Miamo 

České nanuky Miamo spojují tradiční výrobu s novými trendy a moderním designem. Domovem značky je sídlo jednoho z největších českých výrobců zmrzliny TIPAFROST v Třebíči, kde šlehají a mrazí smetanu i tvaroh výhradně z české produkce už celých 30 let. Značkou Miamo chceme zmrzliny ještě více přiblížit k aktuálním požadavkům našeho okolí. Proto mícháme tradiční výrobu s vlastním laboratorním vývojem a novými trendy pro všechny zákazníky, kteří si chtějí vychutnat poctivou zmrzlinu za férovou cenu a záleží jim na zdravém složení a šetrném přístupu k přírodě. Chceme, aby milovníci dobré zmrzliny už nikdy nemuseli u mrazicího boxu volit mezi chutí, cenou a kvalitou, ale našli vše vyvážené a najednou v produktech Miamo.

Ledová tříšť na dřívku Frosi | Foto: Štěpánka PasekováLedová tříšť na dřívku Frosi | Foto: Štěpánka Paseková

Chloubou firmy jsou bylinné veganské nanuky, při jejichž výrobě používají jen ingredience rostlinného původu. Tuto ledovou tříšť na dřívku s názvem Frosi nabízejí ve třech neotřelých variantách – limetka s mátou, bezový květ a levandule s broskví. Kromě chuťových pohárků potěší i na pohled. Obal všech tří balení tvoří ilustrace v pastelových barvách. Kromě nanuků Frosi najdete v nabídce i legendárního kokosového Eskymáčka, jenž má certifikace Rainforest Alliance, která zaručuje, že kakao použité během výroby je z férového a udržitelného zemědělství.

Miamo nezapomíná ani na milovníky kornoutových zmrzlin. Tu si užijete s příchutí slaného karamelu, vanilky, čokolády, jahody nebo smetany.

Celou nabídku nanuků Miamo můžete z pohodlí domova koupit on-line na Rohlík.cz. | Foto: Štěpánka PasekováCelou nabídku nanuků Miamo můžete z pohodlí domova koupit on-line na Rohlík.cz. | Foto: Štěpánka Paseková

Kokosová legenda, která tě vždy spolehlivě vrátí do dětských vzpomínek. | Foto: Štěpánka PasekováKokosová legenda, která tě vždy spolehlivě vrátí do dětských vzpomínek. | Foto: Štěpánka Paseková

Související

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem
Interiér a architektura

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem

Tereza Bíbová - 5. 11. 2020

Sladká a stylová zmrzlinářství. 5 míst, kde se skvělá zmrzlina snoubí s dokonalým interiérem
Interiér a architektura

Sladká a stylová zmrzlinářství. 5 míst, kde se skvělá zmrzlina snoubí s dokonalým interiérem

Klára Rokosová - 15. 7. 2020

Sladká a designová. České zmrzliny sází na kvalitní a atraktivní obaly, kdo jsou naši favoriti?
Grafický design

Sladká a designová. České zmrzliny sází na kvalitní a atraktivní obaly, kdo jsou naši favoriti?

Nikol Galé - 25. 6. 2020

 Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení
Interiér a architektura

Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení

Barbora Čápová - 23. 6. 2020

 Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 2. díl
Interiér a architektura

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 2. díl

Klára Rokosová - 28. 2. 2019

SHOP Snoubení
kruh 2024
zuz banner
ujep 2024