Rawito
Rawito je vůbec první raw nanuk na českém trhu, 100% přírodní, bez laktózy, lepku, stabilizátorů, barviv, dochucovadel a přidaného cukru. Jeho zakladatele Ondřeje Horáčka přivedl na myšlenku vyrobit zmrzlinu nové doby ostrov Jamajka. „Na mé dovolené v Karibiku mě inspiroval příběh od místních obyvatel, který vypráví o plachetnicích z konce 18. století, jež vozili ze severu Ameriky led v podpalubí do Karibiku, kde lidé za něj byli ochotni platit zlatem! Britskému námořníkovi tenkrát přezdívali ledový král,“ vypráví Ondřej.
Následoval roční vývoj. Testování technologických postupů, ochutnávání a ladění. Pochopení biologie a chemie rostlinné říše. „Náš naturální přístup k produktu je velmi složitý pro aplikaci v průmyslovém měřítku. Produkt je totiž vytvořen z čerstvých surovin bez použití pasterizace, homogenizace, přidání stabilizátorů a i cukrů! Z technologického a výrobního hlediska se jedná o náročnou a nákladnou věc, kterou dodnes nikdo na světě kromě nás ještě nerealizoval!“ Veškeré suroviny, které v Rawitu používají k výrobě nanuků, jsou v bio kvalitě. Pocházejí od zodpovědných zemědělců, které ve většině případů Ondřej zná osobně.
Všechny produkty Rawito mají bio certifikát. | Foto: Štěpánka Paseková
Všechny produkty Rawito mají bio certifikát. „Odpad z výroby minimalizujeme a důsledně třídíme.“ Také na vizuální prezentaci zahrnující logotyp, webové stránky a obalový design si nechal Ondřej záležet a svěřil ji grafickému designérovi Matěji Kočkovi. Milovníci raw pochoutek se navíc v blízké době mohou těšit i na zmrzlinovou novinku.
Nanooky
I česká pochoutka na špejli Nanooky sází na poctivé složení bez chemie. Nápad na výrobu přírodních a esteticky zajímavých Nanooků se zrodil již v roce 2018 v hlavě Lenky Klusoňové. Ta už na konci léta 2018 vyrazila na pár akcí, aby si vyzkoušela, zdali je o ně zájem. „Velmi pozorně sleduji složení jednotlivých potravin a většina zmrzlin a nanuků na trhu obsahuje spoustu éček, barviv, ztužovačů a další chemie. Proto jsem se rozhodla začít vytvářet Nanooky, které budou z poctivých ingrediencí, jako je minimálně 90 % ovoce, poctivá smetana a hlavně žádná umělá chemie,“ vysvětluje zakladatelka značky.
Pro každý jeden Nanook se pečlivě vybírají a přidávají kvalitní přírodní ingredience a během přípravy je plněn ručně do forem jeden po druhém. Po zmražení přichází na řadu ruční zdobení čokoládou a kombinací originálních posypů. Některé Nanooky zůstávají nebalené a jdou do prodeje ve vybraných kavárnách a některé se pak opět ručně balí do kompostovatelných celulózových papírů. „Je to sice pracnější, nákladnější a náročnější proces, ale my chceme našim zákazníkům pomoci najít přírodní zdravou mraženou pochoutku, kterou dají bez výčitek svědomí i svým dětem,“ doplňuje Lenka.
Nanooky přináší nanuky bez éček, zahušťovadel, barviv a další umělé chemie. | Zdroj: Nanooky
Ve Vnitroblocku navíc přes léto můžete najít stánek Nanooků, kde si každý vybere až z 20 příchutí a poté si Nanook ozdobí dle svého přání. K výběru je poctivá tmavá čokoláda se 72% obsahem kakaa nebo naopak jemnější sladké bílé alternativy. Posypy si pak každý zákazník volí z jahod sušených mrazem, pistácií, sušených okvětních lístků růže nebo kakaových bobů. Nanooky si dále můžete koupit na Rohlík.cz, Plný Špajz a ve vybraných kavárnách jako The Miners, Bistro Cafē Laskavá a postupně se přidávají další.
Miamo
České nanuky Miamo spojují tradiční výrobu s novými trendy a moderním designem. Domovem značky je sídlo jednoho z největších českých výrobců zmrzliny TIPAFROST v Třebíči, kde šlehají a mrazí smetanu i tvaroh výhradně z české produkce už celých 30 let. „Značkou Miamo chceme zmrzliny ještě více přiblížit k aktuálním požadavkům našeho okolí. Proto mícháme tradiční výrobu s vlastním laboratorním vývojem a novými trendy pro všechny zákazníky, kteří si chtějí vychutnat poctivou zmrzlinu za férovou cenu a záleží jim na zdravém složení a šetrném přístupu k přírodě. Chceme, aby milovníci dobré zmrzliny už nikdy nemuseli u mrazicího boxu volit mezi chutí, cenou a kvalitou, ale našli vše vyvážené a najednou v produktech Miamo.“
Ledová tříšť na dřívku Frosi | Foto: Štěpánka Paseková
Chloubou firmy jsou bylinné veganské nanuky, při jejichž výrobě používají jen ingredience rostlinného původu. Tuto ledovou tříšť na dřívku s názvem Frosi nabízejí ve třech neotřelých variantách – limetka s mátou, bezový květ a levandule s broskví. Kromě chuťových pohárků potěší i na pohled. Obal všech tří balení tvoří ilustrace v pastelových barvách. Kromě nanuků Frosi najdete v nabídce i legendárního kokosového Eskymáčka, jenž má certifikace Rainforest Alliance, která zaručuje, že kakao použité během výroby je z férového a udržitelného zemědělství.
Miamo nezapomíná ani na milovníky kornoutových zmrzlin. Tu si užijete s příchutí slaného karamelu, vanilky, čokolády, jahody nebo smetany.
Kokosová legenda, která tě vždy spolehlivě vrátí do dětských vzpomínek. | Foto: Štěpánka Paseková