Design, pot a slzy. Vybíráme 5 českých sportovišť, kde rádi vypustíte duši

Městská hala Modřice | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.cz Městská hala Modřice | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.cz

Jak kultivovat tělo i ducha zároveň? Představujeme pět sportovišť, která zaujmou architektonickým provedením i designovým interiérem. Potěšující přitom je, že většina z prezentovaných realizací vzešla z architektonické soutěže. Díky tomu se jedná o opravdovou architektonickou špičku.

Tréninková sportovní hala v Borkách, Kolín

Návrh od architektonické kanceláře ov-a zvítězil v architektonické soutěži na univerzální sportovní halu, kterou vypsalo město Kolín. Jedná se o jednopodlažní stavbu, jejíž svislá nosná konstrukce je tvořena prefabrikovanými betonovými pilíři. Ty umožnily vytvoření markýz, pod kterými naleznou kryté útočiště diváci utkání na venkovních kurtech či odpočívající hráči. Výrazným prvkem stavby je hmota převýšené haly provedená ve dřevě. Ta kontrastuje s bíle omítnutou hmotou budovy. Budova dosahuje pasivního standardu i díky malé fotovoltaické elektrárně umístěné na střeše objektu.

Výrazným prvkem stavby je hmota převýšené haly provedená ve dřevě, která kontrastuje s bíle omítnutou hmotou budovy. | Foto: BoysPlayNiceVýrazným prvkem stavby je hmota převýšené haly provedená ve dřevě, která kontrastuje s bíle omítnutou hmotou budovy. | Foto: BoysPlayNice

Hlavní hala skrývá velké hřiště na basketbal, které lze rozčlenit na tři menší hřiště. Výrazné je zde akustické dřevěné obložení a velkoformátová okna odkazující k tradičním sokolovnám. Pod stropem je instalován akustický podhled. V objektu se dále nachází šatny, bar s kavárnou, společenský prostor určený pro návštěvníky utkání, sklady a provozní zázemí. Do všech těchto prostor se návštěvník dostává skrze foyer s recepcí, postava recepční tak podle autorů slouží zároveň jako sociální kontrola, která má zmapované dění v celé budově.

Interiéru dominuje akustické dřevěné obložení. Velkoformátová okna poté odkazují k tradičním sokolovnám. | Foto: BoysPlayNiceInteriéru dominuje akustické dřevěné obložení. Velkoformátová okna poté odkazují k tradičním sokolovnám. | Foto: BoysPlayNice

Škoda Icerink, Praha

Zimní stadion v pražských Strašnicích od designérské dvojice VRTIŠKA & ŽÁK je jedním z mála plnohodnotných zimních stadionů v Praze. Jeho nepřehlédnutelnost zajišťuje atypická předsazená fasáda tvořená hliníkovými, organicky tvarovanými kazetami. Ty mají údajně symbolizovat strukturu ledu pod mikroskopem. V noci jsou tyto kazety barevně nasvíceny pomocí řízeného LED osvětlení, které umožňuje měnit barvu světla.

Předsazená fasáda z hliníkových kazet se dá nasvítit libovolnou barvou. | Foto: Kristina Hrabětová | Zdroj: vrtiskazak.comPředsazená fasáda z hliníkových kazet se dá nasvítit libovolnou barvou. | Foto: Kristina Hrabětová | Zdroj: vrtiskazak.com

Interiéry jsou minimalistické, tvořené betonovým skeletem a betonovými tvárnicemi. Ty oživují barevné akcenty, které pomáhají navigaci v prostoru i odlišení jednotlivých hal a šaten. Při vstupu návštěvníka ohromí foyer otevřené skrze dvě patra. Dále se v objektu nachází recepce s dětským koutkem, bistro, fitness, dvě haly s ledovými plochami, zázemí pro hráče (šatny, ošetřovna), ale i půjčovna a brusírna bruslí. Každé dvě šatny mají společné sociální zázemí, výrazné je přitom grafické označení –⁠ číslování nad jednotlivými lavicemi. 

Barevné odlišení šaten napomáhá orientaci zejména u dětí, které zde pravidelně trénují. | Foto: Kristina Hrabětová | Zdroj: vrtiskazak.comBarevné odlišení šaten napomáhá orientaci zejména u dětí, které zde pravidelně trénují. | Foto: Kristina Hrabětová | Zdroj: vrtiskazak.com

Tsport Votice

Pozemek, na kterém stojí tenisové centrum podle návrhu Design4FUNction, přiléhá k Masarykovu náměstí a pomáhá tak definovat jeho nároží. Projekt zahrnuje venkovní tenisový kurt, krytou halu, univerzální sportovní místnost, kavárnu s bowlingem a zázemí pro sportovce. Tyto funkce jsou rozmístěny do tří oddělených stavebních hmot. Do všech z nich se vstupuje skrze venkovní atrium, které slouží také jako odpočinkové místo pro sportovce či jako místo setkávání.

Vstupní atrium Tsport Votice může sloužit i jako relaxační zóna. | Foto: Jiří Beran, Tomáš Rasl | Zdroj: d4f.czVstupní atrium Tsport Votice může sloužit i jako relaxační zóna. | Foto: Jiří Beran, Tomáš Rasl | Zdroj: d4f.cz

Nejvýraznější stavební hmotou je budova kavárny s bowlingem, která je orientována do ulice a komunikuje s kolemjdoucími pomocí velkoformátových oken. Její hmota je odlehčená pomocí rastru z dřevěných latěk, které plynule přecházejí v oplocení pozemku samotného. Do atria se kavárna otevírá díky prosklené stěně, která dovnitř přivádí přirozené světlo. 

Kontakt s okolím zajišťuje velkoformátové okno. | Foto: Jiří Beran, Tomáš Rasl | Zdroj: d4f.czKontakt s okolím zajišťuje velkoformátové okno. | Foto: Jiří Beran, Tomáš Rasl | Zdroj: d4f.cz

Městská hala Modřice

Jak vytvořit 11 metrů vysokou halu a přitom nenarušit výšku okolní zástavby ve městě? Tento úkol vyřešili v Atelier bod architekti zapuštěním hlavní haly tři metry pod zem. Díky tomu se zlepšila tepelná bilance objektu a nová budova přitom není v porovnání s okolní zástavbou rušivá. Objem hlavní haly byl zvenčí vizuálně potlačen jejím vizuálním rozčleněním do tří částí. Uliční část je tvořena původním objektem restaurace U Brázdilů se zrekonstruovanou fasádou, na který navazuje hmota sokolovny s hlavním vstupem. Zajímavostí je, že je objekt podzemní chodbou propojen s blízkou budovou základní školy –⁠ žáci tak mohou na hodiny tělesné výchovy přecházet bez toho, aby se mísili s veřejností. 

Novostavba sokolovny s hlavním vstupem navazuje na objekt, ve kterém byla původně restaurace U Brázdilů. | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.czNovostavba sokolovny s hlavním vstupem navazuje na objekt, ve kterém byla původně restaurace U Brázdilů. | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.cz

Hlavní halu je možné rozdělit na tři menší hřiště, či ji ponechat otevřenou. Podlaha i obložení haly je z dubového dřeva, stěny jsou tvořeny pohledovým betonem. Okenní otvory jsou minimalizovány –⁠ osvětlení haly a zrcadlového sálu je řešeno světlíky s difúzní vrstvou rozptylující ostré sluneční záření. V podzemním podlaží se kromě haly nachází také šatny, bazén s whirlpoolem a technické zázemí objektu. V přízemí sokolovny je umístěna vstupní hala, posilovna a další šatny. V jejím prvním patře se nachází zrcadlový sál. V historické budově je poté umístěna restaurace, v patře se nachází ubytování pro sportovní oddíly.

Dostatek světla zajišťují střešní světlíky s difuzní vrstvou. | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.czDostatek světla zajišťují střešní světlíky s difuzní vrstvou. | Foto: Tomáš Slavík | Zdroj: bodarchitekti.cz

Městská plavecká hala v Lounech

Plavecká hala v Lounech byla oceněna jako Stavba roku 2021. Kombinuje přitom estetické kvality s ekonomickou udržitelností provozu. Právě z ekonomických aspektů vychází její neobvyklý krystalický tvar, který prostor bazénu velkoryse otevírá směrem k jihu, odkud dovnitř proudí sluneční světlo a teplo. K severu se hmota budovy naopak zmenšuje a reflektuje zároveň i menší potřebnou světlou výšku v provozech wellnessu, šaten a sprch či dětského bazénku.

Jižní strana haly je otevřená, může tak získávat světlo i teplo, převis střechy ale zároveň brání přehřátí budovy. | Foto: Vladimír Kiva Novotný | Zdroj: dkarchitekti.czJižní strana haly je otevřená, může tak získávat světlo i teplo, převis střechy ale zároveň brání přehřátí budovy. | Foto: Vladimír Kiva Novotný | Zdroj: dkarchitekti.cz

Autoři haly ze studia dkarchitekti zároveň využili svažujícího se pozemku, na kterém budova stojí, aby vytvořili bezbariérové vstupy do obou podlaží objektu. V tom spodním se nachází technické prostory a posilovna se šatnou, v horním je poté situován bazén a wellness. Náhodné nejsou ani přesahy střech nad prosklené fasády, jsou totiž navrženy tak, aby budovu chránily v letních měsících před přehříváním, ale v zimních měsících naopak propouštěly do interiérů maximum světla. Interiéry tvoří kombinace keramického obkladu, dřeva, kamene a betonu. Stěny jsou obloženy modřínem, v namáhaných místech také černou OSB deskou. Perličkou je prosklená saunová odpočívárna, nabízející výhled na České středohoří. 

Hala skýtá 25 m dlouhý bazén, divokou řeku, brouzdaliště, skluzavky a dětský bazén. | Foto: Vladimír Kiva Novotný | Zdroj: dkarchitekti.czHala skýtá 25 m dlouhý bazén, divokou řeku, brouzdaliště, skluzavky a dětský bazén. | Foto: Vladimír Kiva Novotný | Zdroj: dkarchitekti.cz

Související

Plavecká hala utopená pod černým krystalem. Obec Louny se pyšní Stavbou roku 2021 od studia DKarchitekti
Interiér a architektura

Plavecká hala utopená pod černým krystalem. Obec Louny se pyšní Stavbou roku 2021 od studia DKarchitekti

Michaela Rusová - 10. 1. 2022

Do vody! Vybíráme ty nejkrásnější bazény, které vás osvěží nápaditým provedením
Interiér a architektura

Do vody! Vybíráme ty nejkrásnější bazény, které vás osvěží nápaditým provedením

Pavlína Miklasová - 31. 12. 2020

5 sportovních českých značek, které nezapomněly na design a bodují v zahraničí
Móda a šperk

5 sportovních českých značek, které nezapomněly na design a bodují v zahraničí

Eva Hudzieczková - 22. 2. 2018

SHOP Snoubení
kruh 2024
zuz banner
ujep 2024