Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Nová kavárna EMA espresso bar v Karlíně je otevřena od letošního léta. | Foto: Alex Shoots Buildings Nová kavárna EMA espresso bar v Karlíně je otevřena od letošního léta. | Foto: Alex Shoots Buildings

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem

Další dávka inspirace ze série Kde káva voní designem. Tentokrát kavárenská místa nepojí jen design a výběrová káva z českých pražíren, u většiny z nich vás potěší i krásná zahrádka s posezením. A protože Praha není pupek Česka, jedna z vybraných vás zavede až na jižní Moravu, která má rozhodně z kavárenského světa co nabídnout. Proto ji hodláme pro vás příště pořádně zmapovat. Teď ale ještě tipy i pražských jedinečných míst, které můžete podpořit i během nouzového stavu. Jejich majitelé nám prozradili, jak v této nelehké době provoz funguje.

EMA v Karlíně

Tak to je ona. Krásná, nová a třetí EMA v pražském Karlíně, která vychází hodně z té první u Masarykova nádraží. I tady se můžete spolehnout na kvalitní kávu povětšinou z vlastní pražírny, ale s hojnou účastí hostujících pražíren, a něco dobrého k zakousnutí ze sesterské pekárny Alf & Bet, kterou najdete dohromady s kavárnou EMA nedaleko Divadla pod Palmovkou.

Za návrhem EMY v Karlíně stojí architekti Kristina Magasaníková a Roman Prachař. | Foto: Alex Shoots BuildingsZa návrhem EMY v Karlíně stojí architekti Kristina Magasaníková a Roman Prachař. | Foto: Alex Shoots Buildings

Kavárna v Karlíně nebyla v plánu, ale když nový majitel Paláce Karlín Karolínu s Kamilem oslovil, neváhali. „Take away koncept s dobrou kávou přímo u metra tam trochu chyběl, tak by to mohlo fungovat,“ popisují majitelé. Plánovaná je i renovace celého Paláce, na kterou se i my moc těšíme!

Inspirací pro murál byly sítotisky a linoryty grafického designéra ČKD Vysočany Václava Dlouhého. | Foto: Alex Shoots BuildingsInspirací pro murál byly sítotisky a linoryty grafického designéra ČKD Vysočany Václava Dlouhého. | Foto: Alex Shoots Buildings

Za návrhem EMY v Karlíně stojí architekti Kristina MagasaníkováRoman Prachař, kteří spolupracovali také na EMĚ na Palmovce. „Tentokrát to bylo trochu komplikovanější kvůli COVIDu, protože Kristina žije v Kodani a tak jsme se potkávali ještě méně než v případě Palmovky, vlastně skoro vůbec. Ale dopadlo to dobře, z výsledku máme radost,“ dodává Karolína. Ta se s Kamilem a architekty snažila najít linku k historii budovy a tu v interiéru využít. Palác Karlín bylo historicky ředitelství ČKD Dukla, jednoho z mnoha podniků spadajícího pod ČKD (Českomoravská Kolben - Daněk), proto je výsledek trochu retro s použitím dílenské zelené, dýhovaného nábytku, terrazza, luxferů a v neposlední řadě murálu na stěně, který vychází ze sítotisků a linorytů dlouholetého grafického designéra ČKD Vysočany Václava Dlouhého, který pro ČKD v 60. až 80. letech minulého století pracoval.

Na podobě kavárny se podíleli i samotní majitelé. Základní uspořádání baru vychází právě od nich. | Foto: Alex Shoots BuildingsNa podobě kavárny se podíleli i samotní majitelé. Základní uspořádání baru vychází právě od nich. | Foto: Alex Shoots Buildings

Za návštěvu stojí i její sesterské podniky Alf & Bet, kde si pečou i vlastní chleba. | Foto: Alex Shoots BuildingsZa návštěvu stojí i její sesterské podniky Alf & Bet, kde si pečou i vlastní chleba. | Foto: Alex Shoots Buildings

 „Podařilo se nám odkoupit velkou část jeho pozůstalosti, prvotisků, návrhů různých čestných uznání, diplomů apod. A náš grafik Lumír Kajnar vybral z jeho práce nějaké motivy a ty poskládal do kresby,“ přibližují vznik interiérového mural artu majitelé. 

Jakým způsobem funguje provoz EMA kaváren v současné době?

KAROLÍNA: Kavárny fungují v omezeném provozu, ale snažíme se zatím udržet všechny baristy v normálním zaměstnaneckém poměru. Čas věnujeme tomu, na co obvykle tolik času není nebo úplně novým věcem – ladíme náš nový interní vzdělávací systém, možná oprášíme Barista Home Office, který jsme měli na jaře, věnujeme se více správě sociálních sítí, v pekárně rozšiřujeme výrobní prostory, pořídili jsme si také malou pizza pec a s nadšením si hrajeme s pečením kváskové pizzy, baristé pomáhají s pečením chleba, vymýšlejí se zimní drinky atd. Hlavně se snažíme udržet dobrou náladu.

Dvorek Bořetice

Další zastávka bude mimopražská. V malé vesnici Bořetice na jižní Moravě s tisíci obyvateli si otevřeli manželé Veronika a Ondřej kavárnu Dvorek Bořetice. Pokud si neumíte představit Moravu bez vína z okolních vinic, můžete si sklenku vychutnat místo kávy samozřejmě také, ale kávu doporučujeme nevynechat. V Bořeticích  ji mají z brněnské pražírny Rebelbean a pod starou jabloní na dvorku bývalé fary chutná fantasticky. Doplnit objednávku můžete něčím sladkým, ale i lokálními delikatesy jako jsou sýry nebo paštiky. To vše servírované spolu s moravským ovzduším a jednoduchým čistým designem s puncem venkova. 

Jižní Morava má v posledních letech poměrně stabilní klima. „Jsme jako v Itálii nebo Francii,“ popisují manželé Morávkovi. | Foto: Kateřina RusňákováJižní Morava má v posledních letech poměrně stabilní klima. „Jsme jako v Itálii nebo Francii,“ popisují manželé Morávkovi. | Foto: Kateřina Rusňáková

Desítky let zanedbaný dvorek bořetické fary manželé citlivě zrekonstruovali a do hospodářského stavení zakomponovali kontejnery s kavárnou a toaletami. Dvorek sami navrhli a celý prostor i fyzicky realizovali. Za tímto zdánlivě jednoduchým plánem stojí mnoho desítek a stovek hodin vyklízení, bagrování, srovnávání terénů, zednických nebo zahradnických prací. A výsledek stojí za to!

Nejen káva v kombinaci s moravským ovzduším a jednoduchým čistým designem s puncem venkova. | Foto: Kateřina RusňákováNejen káva v kombinaci s moravským ovzduším a jednoduchým čistým designem s puncem venkova. | Foto: Kateřina Rusňáková

Malebný dvorek, kde se budete cítit stejně dobře jako na návštěvě u babičky. A k tomu samozřejmě patří venkovní sezení, lavičky před stodolou. Pro příští rok mají manželé v plánu u Dvorku využívat i farní zahradu pro pikniková sezení.

Dvorek s nádechem venkova tvoří pro návštěvníky přívětivou atmosféru. | Foto: Kateřina RusňákováDvorek s nádechem venkova tvoří pro návštěvníky přívětivou atmosféru. | Foto: Kateřina Rusňáková

Jakým způsobem funguje Dvorek Bořetice v současné době a jak vás mohou zákazníci podpořit?

ONDŘEJ: Tak jako většina podniků máme i na Dvorku víkendové okýnko. Především jsme ale otevřeli vlastní e-shop obchoDvorek, kde si naši zákazníci mohou z pohodlí domova nakoupit dezerty, ale i naše prkýnka s uzeninami a sýry, dvorkové sirupy na limonády a horké nápoje, kávu nebo víno. Do středeční noci si objednáte na www.obchodvorek.cz a o víkendu ve vybraném čase vyzvednete napečenou/nachystanou objednávku u nás na Dvorku.

Café Truhlárna 

Na konci října bude mít Café Truhlárna 2. narozeniny. Lenka Studená, majitelka kavárny, chtěla udělat profesní změnu a v té době se naskytla možnost si pronajmout prostory v Praze. Ale ne ledajaké – Truhlárnu najdete ve více jak 600 let starém františkánském klášteře přímo ve Františkánské zahradě v centru Prahy, v objektu bývalé truhlárny. Kávu na mlýnku mají z české pražírny Doubleshot. Kromě výběrové kávy si u nich můžete vychutnat i lokální víno, pivo nebo dorty a koláče.

Venkovní posezení, navíc v zeleni, je v úplném centru města a zvlášť v současné situaci bezesporu jedinečné. | Zdroj: Café TruhlárnaVenkovní posezení, navíc v zeleni, je v úplném centru města a zvlášť v současné situaci bezesporu jedinečné. | Zdroj: Café Truhlárna

Ačkoliv je vnitřní sezení v menších prostorách, díky jedinečné kráse Františkánské zahrady, které je kavárna součástí, si troufáme říct, že je venkovní posezení poklad v centru Prahy. Neslyšíte ruch z přilehlého Václavského náměstí ani Vodičkovy ulice nebo z Jungmannova náměstí, odkud je zahrada průchozí. Zkrátka oáza klidu. 

Za realizací interiéru stojí architekt Jakub Wdowka ze studia Artbureau. | Zdroj: Café TruhlárnaZa realizací interiéru stojí architekt Jakub Wdowka ze studia Artbureau. | Zdroj: Café Truhlárna

Za realizací interiéru stojí dvojice Jakub Wdowka a Ondřej Kramer ze studia Artbureau, pro kterého byl malý prostor výzvou. Interiér má evokovat truhlárnu, proto dřevěný bar z poskládaných prken, menu na prkně, dřevěné tácky pod šálky apod. Vše v kombinaci dubového dřeva a nerezu. 

Dřevěný bar z poskládaných dubových prken. | Zdroj Café TruhlárnaDřevěný bar z poskládaných dubových prken. | Zdroj Café Truhlárna

Jak funguje provoz Café Truhlárna v současné době?

LENKA: Po dobu nouzového stavu máme otevřeno výdejní okénko každý den od pondělí do neděle od 11 do 17 hodin. Jsme rádi, když se u nás zákazníci i v tuhle neveselou dobu zastaví na kafe, které máme pořád stejně dobré! A Františkánská zahrada je pořád stejně krásná...

Café Tvaroh 

Jestli má Café Truhlárna nejhezčí zahrádku v centru Prahy, pak má Café Tvaroh nejkrásnější zahrádku na Letné! Tvaroh založili před rokem tři kamarádi. Kuba, Radim a Šimon. Navíc pro Šimona a Kubu je Letná domovskou čtvrtí. „Určitě to má své výhody. V Tvarohu trávíme hodně času, takže mít ho za rohem je pohodlný,“ říká Šimon. 

Nabídka jídel je víceméně stálá po celý den, takže snídani si můžete dát kdykoliv. | Zdroj: Café TvarohNabídka jídel je víceméně stálá po celý den, takže snídani si můžete dát kdykoliv. | Zdroj: Café Tvaroh

Během neuvěřitelných tří týdnů kluci prostory zrekonstruovali, zařídili a otevřeli prvním hostům. Nábytek ve vintage stylu, kterým je interiér vybaven, je spojením dostupné ceny, kvality a požadovaného vzhledu s přihlédnutím ke stávajícímu interiéru. Momentálně ještě majitelé vyrábějí nábytek na zahrádku, který postupně nahradí ten kupovaný. Výrazným prvkem v interiéru je vzorovaná barevná podlaha po minulých majitelích, ta ve spojení s vintage nábytkem a několika zelenými pokojovkami vytváří útulnou atmosféru. Stačí usednout do měkké retro sedačky a vychutnat si kávu v hrnečku od Karolíny Jeřábkové, které majitelé sami navrhovali a který si můžete v kavárně i zakoupit.

Café Tvaroh | Foto: Anežka Svobodová pro city-dog.czCafé Tvaroh | Foto: Anežka Svobodová pro city-dog.cz

Venkovní zahrádku majitelé neustále zvelebují. Zanedlouho ji čeká nové posezení. | Zdroj: Café TvarohVenkovní zahrádku majitelé neustále zvelebují. Zanedlouho ji čeká nové posezení. | Zdroj: Café Tvaroh

Venku na zahrádce, kde pěstují hlavně okrasné květiny a keře, ale i jahody, bílé maliny nebo rybíz, se nepravidelně uskutečňují vernisáže. „V budoucnosti se jim ale budeme snažit dát pravidelný ráz,“ doplňuje Šimon. Novinkou bude brzké otevření spodních prostor kavárny, které budou sloužit především pro večerní provoz.

Café Tvaroh na Letné | Zdroj: Café TvarohCafé Tvaroh na Letné | Zdroj: Café Tvaroh

Jak funguje provoz Café Tvaroh v současné době?

ŠIMON: Otevřeli jsme prodejnu, kde nabízíme našim zákazníkům kromě kávy, denní obědové nabídky a domácích buchet, šneků a mnoha dalšího, taky naše nové produkty. Třeba marmelády, zázvorový sirup, ze kterého děláme naší limonádu a čaj nebo fermentovanou zeleninu. Vše s originálními vinětami vlastního designu. Na prodej máme i naše porcelánové šálky, které jsme si navrhli a vyrobila je pro nás Karolína Jeřábková. 

Všechny tyto produkty včetně kávy, vybavení a dalších chystaných věcí je možné zakoupit na našem e-shopu. Všechny čerstvé věci včetně obědů, kávy a dezertů naleznete na sebou.cz, kde je možné si je objednat. V současné době také pracujeme s Matějem Kočím z Cobry a dalšími předními podniky na Praze 7 na společném rozvozu. 

Nově si můžete zakoupit produtky od Café Tvaroh také na jejich e-shopu. Marmelády, sirupy, limonády a další jsou baleny ve skle a dostaly originální viněty. | Zdroj: Café TvarohNově si můžete zakoupit produtky od Café Tvaroh také na jejich e-shopu. Marmelády, sirupy, limonády a další jsou baleny ve skle a dostaly originální viněty. | Zdroj: Café Tvaroh

Coffee Source

Tomáš HudecPetr Košťál jsou majitelé pražské kavárny Coffee Source ve Vršovicích, v lokalitě vyhlášené pro svůj pestrý kulturní a gastronomický život. Během prvních let podnikání zjistili, že káva dovážená z Itálie nepředstavuje kvalitu, kterou by chtěli zákazníkům nabízet. Proto si ji začali pražit sami v pražírně Coffee Source, která dováží kávu přes 10 let. Součástí je i obchod a e-shop, z kterého můžete v pohodlí domova objednat kávu dle libosti. Mimo jiné vedou i blog, který vás přesvědčí, nejste-li profesionální barista, že je káva opravdová věda. V Coffee Source zkrátka berou kávu zodpovědně a můžete si být jisti, že dostáváte skutečnou kvalitu. 

Interiér s exteriérem propojují velké výlohy umožňující pozorovat dění na ulici či dohlédnout až na protější Šalounův ateliér. | Foto: Peter FaboInteriér s exteriérem propojují velké výlohy umožňující pozorovat dění na ulici či dohlédnout až na protější Šalounův ateliér. | Foto: Peter Fabo

Z kavárny Coffee Source na Francouzské si majitelé přáli vytvořit co nejpřírodnější prostor, který svou zelení navazuje na protilehlý park, viditelný z výloh prostoru. Úkolu se zhostili architekti Pavel NovýVít Svoboda z architektonického ateliéru 0,5 Studio. Kavárna v parteru činžovního domu ze 30. let minulého století nabízí interiér pojatý ryze současným způsobem, hosté v něm ale přesto můžou najít několik odkazů k době vzniku celého domu. 

Integrovaný kávovar Modbar má na pult vyvedeny pouze elegantní hlavy na espresso a parní trysku, tělo kávovaru je pak skryto pod deskou baru. | Foto: Peter FaboIntegrovaný kávovar Modbar má na pult vyvedeny pouze elegantní hlavy na espresso a parní trysku, tělo kávovaru je pak skryto pod deskou baru. | Foto: Peter Fabo

Nejvýraznějším prvkem kavárny je stěna pokrytá živými rostlinami a výlohová okna, která lze v letních měsících vysunout a přímo tak propojit interiér s ulicí. Příjemné dřevěné ostění v oknech v kombinaci s původní terazzovou podlahou podtrhuje venkovní posezení s příjemnou zahradou ve vnitrobloku. Tu v prostoru nahradila živá vertikální zahrada, která pocitově navazuje na blízké zahrady a je jedním z leitmotivů celého návrhu.

Dominantním prvkem je dlouhý bar s dřevěným jasanovým obložením procházející celou kavárnou. | Foto: Peter FaboDominantním prvkem je dlouhý bar s dřevěným jasanovým obložením procházející celou kavárnou. | Foto: Peter Fabo

Jakým způsobem fungujete v současné době a jak vás mohou zákazníci podpořit?

TOMÁŠ: V současné době jsme nechali otevřená prodejní okénka na kavárně ve Francouzské ulici a také na pražírně v Hostivaři. Připravujeme nápoje, máme napečeno a také prodáváme kávu váženou na přípravu doma. V případě, že to k nám máte daleko, je možné kávu objednat na našem e-shopu. Doprava z e-shopu je stále zdarma při objednání jakéhokoliv množství kávy.

Galerie

Další články