Design a káva jedno jsou! Vybíráme lokální pražírny, které vás nadchnou obalem i chutí

„Když jsem zakládal pražírnu, měl jsem jasný cíl. Přinášet na trh kvalitní a čerstvou kávu, kterou umíme doručit v krátké době zákazníkům po celém Slovensku. Za ta léta jsme vybudovali pražírnu s šikovnými lidmi, díky kterým se nám tento cíl daří naplňovat,“ říká zakladatel pražírny COFFEEIN. | Zdroj: COFFEEIN „Když jsem zakládal pražírnu, měl jsem jasný cíl. Přinášet na trh kvalitní a čerstvou kávu, kterou umíme doručit v krátké době zákazníkům po celém Slovensku. Za ta léta jsme vybudovali pražírnu s šikovnými lidmi, díky kterým se nám tento cíl daří naplňovat,“ říká zakladatel pražírny COFFEEIN. | Zdroj: COFFEEIN

S malými českými a slovenskými pražírnami, jež si zakládají na výběrovosti, kvalitě a férovosti, se za posledních několik let roztrhnul pytel. Důležitost silného vizuálního jazyka proto majitelé pražíren vnímají čím dál tím silněji. „Jeho důležitost chápeme všichni. Zákazník často vybírá očima, a když ho balíček vizuálně neosloví, kávovým zrnkům uvnitř už nedá šanci,“ říkají zakladatelé pražírny Father's Coffee Roastery. Pokud se ve světě výběrové kávy cítíte ztraceni, nezoufejte. My jsme pro vás vybrali tři pražírny, s jejichž provoněnými balíčky nešlápnete vedle.

COFFEEIN

Z fyzioterapeuta se stal majitelem pražírny, který se snaží přimět Slováky k pití kvalitní výběrové kávy. Po založení internetového obchodu s převážně italskou kávou Peter Szabó zjistil, že velmi podobné produkty lidé najdou i ve velkoobchodech, a to ještě za příznivější ceny. Čím více se v kávě vzdělával, tím více mu začala vadit i určitá anonymita, jež jde s masovou produkcí ruku v ruce. Založil si proto pražírnu, kde již jedenáct let pracuje s kávou, kterou zná od semínka. Díky přímé spolupráci s pěstiteli dokáže posoudit kvalitu zrna a zákazníkům nabídnout ten nejkvalitnější produkt, což dokazují i výhry v mezinárodních soutěžích. „Snažíme se přispívat do různých projektů, které mají za cíl zlepšovat životní podmínky farmářů. S mnoha z nich se známe osobně a navštěvujeme se,“ vysvětluje Laura Otrekal, jež se v pražírně COFFEEIN stará o logistiku. Kromě kvality samotné kávy si tým COFFEEINu potrpí i na nejnovější technologie pražení. Například jejich revoluční pražička má téměř nulové emise CO2. 

Od založení pražírny se tým COFFEEIN aktivně věnuje i edukaci zákazníků. Pravidelně píše články o kávě na svůj blog a provádí degustace káv. | Zdroj: COFFEEINOd založení pražírny se tým COFFEEIN aktivně věnuje i edukaci zákazníků. Pravidelně píše články o kávě na svůj blog a provádí degustace káv. | Zdroj: COFFEEIN

Stejně ekologicky přistupují i k obalovému materiálu. „Naše etikety jsou vyrobené z certifikovaného recyklovatelného papíru z kávového odpadu, jenž vzniká při pražení,“ doplňuje Laura Otrekal. To však balením neubírá na jejich nápaditosti. Tým COFFEEINu spolupracuje s grafickými designéry Ivkou Irenou RožkovouMarkem Čapkovicem, kteří se starají o to, aby byla káva přitažlivá nejen svým obsahem. „Chceme, aby naši zákazníci pocítili při prvním pohledu na naše etikety úžas a aby měli stejný dojem i při ochutnávání. Chceme docílit dokonalého wow efektu.“  

Kávu praží každý týden v malých dávkách, aby zachovali její čerstvost. | Zdroj: COFFEEINKávu praží každý týden v malých dávkách, aby zachovali její čerstvost. | Zdroj: COFFEEIN

Pokud v nejbližší době neplánujete výlet na Slovensko, nezoufejte. V Praze si na kávu z pražírny COFFEEIN můžete zajít do několika kaváren, kde působí na bázi „guest roastery“. Pokud byste si ale na jejich kávě rádi pochutnali i doma, pro provoněné balíčky se můžete zastavit do specializovaných obchodů Kofio a Yesbio. 

Etikety COFFEEINu jsou tištěny na jedinečný recyklovaný papír vyrobený z kávového odpadu. | Zdroj: COFFEEINEtikety COFFEEINu jsou tištěny na jedinečný recyklovaný papír vyrobený z kávového odpadu. | Zdroj: COFFEEIN

Alf & Bet

Pražští milovníci kávy a konkrétně espresso barů EMA jistě pražírnu Alf & Bet dobře znají. Stejně jako velká část kavárníků, i majitelé této libeňské pražírny začínali jako baristé a provozovatelé kavárny. „V roce 2009 jsme založili náš první podnik Café Lounge, který sídlil na Újezdě. Pak už to byla první EMA v roce 2013 a v roce 2017 jsme začali pražit společně s pečením chleba na současném místě v pražské Libni. Oba naši pražiči, Honza s Jarem, si k pražení našli také cestu postupně skrze baristy. A jsou v tom skvělí,“ vypráví zakladatel Kamil Skrbek.   

„Jsem rád, že teď jedou hodně barvy, to mi dříve chybělo a obaly mi dlouho přišly poměrně nudné. Teď je to určitě zábavnější a barevnější,“ říká zakladatel Alf & Bet Kamil Skrbek. | Zdroj: Alf & Bet„Jsem rád, že teď jedou hodně barvy, to mi dříve chybělo a obaly mi dlouho přišly poměrně nudné. Teď je to určitě zábavnější a barevnější,“ říká zakladatel Alf & Bet Kamil Skrbek. | Zdroj: Alf & Bet

Kávu si přitom praží jen pro své kavárny a e-shop, což jim dává, jak popisuje Kamil Skrbek „větší volnost v tom, jakou kávu a za jakou cenu si pro sebe koupíme. Nejsme tlačeni cenou, která je pak zajímavá i pro další odběratele, jako je tomu u jiných pražíren.“ Své zákazníky rádi nadchnou nejen samotnou kávou. Už od začátku pro ně byla zásadní i vizuální stránka jejich kávových balíčků (v jejich případě tubusů, za nimiž stojí myšlenka re-use řešení), což dokazuje i loňské mezinárodní ocenění Best Coffee Packaging přehlídky World of Coffee. „Před šesti lety, kdy jsme začínali pražit, bylo zrovna poměrně nudné obalové období, kdy se jelo povětšinou v nějakém hnědém kraft papíře, žádné moc barvy a zajímavé nápady. Což jsme chtěli už tenkrát trochu barevně rozsvítit a pojmout balení i víc udržitelně.“   

V nabídce Alf & Bet si vyberou milovníci filtrované kávy i espressa. | Zdroj: Alf & Bet V nabídce Alf & Bet si vyberou milovníci filtrované kávy i espressa. | Zdroj: Alf & Bet

Pražírna Alf & Bet funguje v pražské Libni od roku 2017. | Zdroj: Alf & BetPražírna Alf & Bet funguje v pražské Libni od roku 2017. | Zdroj: Alf & Bet

Již šestý rok na všech baleních spolupracují s grafickým designérem a ilustrátorem Pavlem Fuksou, který v současnosti dokončuje nové návrhy i na klasické sáčky, ke kterým budou muset, jak popisuje Kamil Skrbek, nakonec také z praktických důvodů sáhnout. „Ne vždy je naši zákazníci chtějí. Navíc sáčky chystáme i na připravované kávové předplatné, aby se lidem doma tubusy nehromadily. Zůstanou však jako dárkové balení a na různé limitované kávy.“ 

Alf & Bet se snaží s farmáři navazovat dlouhodobé vztahy a následně jejich produkci každý rok podporovat. Najdete u nich kávu z kolumbijských farem Las Delicias a El Paraiso, guatemalské farmy La Torre nebo od kostarické farmářky Mayry Solis. | Zdroj: Alf & BetAlf & Bet se snaží s farmáři navazovat dlouhodobé vztahy a následně jejich produkci každý rok podporovat. Najdete u nich kávu z kolumbijských farem Las Delicias a El Paraiso, guatemalské farmy La Torre nebo od kostarické farmářky Mayry Solis. | Zdroj: Alf & Bet

Ať už v tubusu, nebo sáčku, vizuály a chuť má pražírna Alf & Bet dotažené do detailu. Přijďte se do jedné z jejich kaváren přesvědčit i vy.  

Father's Coffee Roastery

Kolem kávy se začíná příběh zakladatelů Father's Coffee Roastery točit od roku 2013, kdy jako nadšenci do tohoto nápoje fungovali pod jménem COKAFE. Myšlenka na založení vlastní pražírny vykrystalizovala během jejich zahraničního působení v Berlíně, kde v kavárně a pražírně Five Elephant pracovali jako baristé. „Lákala nás ta proměna zelených zrnek, vůně pražení i přiblížení se k farmám a samotné kávě. Dva roky na to se náš sen stal skutečností a na jaře 2018 jsme upražili první kafe pod značkou Father’s Coffee,“ vypráví zakladatelé Petr a Marie Kvasničkovi, kteří se ve svém podnikání snaží udržet rodinného ducha.  

Zakladatelé Father's Coffee Roastery se svými dětmi. | Zdroj: Father's Coffee RoasteryZakladatelé Father's Coffee Roastery se svými dětmi. | Zdroj: Father's Coffee Roastery

Na designu kávových balíčků majitelé spolupracují opakovaně s Jaromírem Švejdíkem. | Zdroj: Father's Coffee RoasteryNa designu kávových balíčků majitelé spolupracují opakovaně s Jaromírem Švejdíkem. | Zdroj: Father's Coffee Roastery

I když už jejich firma dávno není jen o nich samotných, rodinné hodnoty se promítají i do samotného obalového designu. „V průběhu let se proto ilustrace měnily s tím, jak přibývaly a dorůstaly naše děti. Aktuální verze je už pátou v pořadí a brzy začne naše ilustrátorka a švagrová v jedné osobě pracovat na nové edici. Díky tomu, že se vizuál balíčků poměrně pravidelně mění, nepřestává bavit, a tak nebylo zapotřebí dělat větší rebranding. Oživením jsou i zimní edice balíčků, na kterých opakovaně spolupracujeme s Jaromírem Švejdíkem a které mají vždy velký úspěch. A třeba na narozeninovou edici ke 4. výročí pražírny jsme oslovili studio Tomski&Polanski. Tyto speciální edice a milé spolupráce nám dělají velkou radost,“ říkají s nadšením manželé Kvasničkovi.

Father's Coffee Roastery nabízí také kávové předplatné. Čerstvě pražená káva vám může automaticky přicházet domů nebo do práce, podle vašich potřeb a chuťových preferencí. | Zdroj: Father's Coffee RoasteryFather's Coffee Roastery nabízí také kávové předplatné. Čerstvě pražená káva vám může automaticky přicházet domů nebo do práce, podle vašich potřeb a chuťových preferencí. | Zdroj: Father's Coffee Roastery

A to, že lidem „tátova“ káva opravdu chutná, dokazuje i její oblíbenost v kavárnách po celé České republice. „V Praze si na ni zajděte třeba do Kiosku, Letky či Mezi Srnky. Vyhlášená rodinná kavárna a cukrárna Epifany v Zaječicích a Máma mele kafe v Opavě patří mezi naše oblíbená mimopražská místa. A v naší domovské Ostravě pak můžete navštívit kavárnu Shothouse nebo espresso bar Bulvár v krásné budově Domu umění,“ zvou zakladatelé na ochutnání jejich kávy, kterou si můžete zakoupit i na e-shopu a pochutnat si na ní i v pohodlí vašeho domova.

„Veškerou kávu si podle naší chuti sami vybíráme a hledáme při tom její sladké, čisté a voňavé tóny. Vždy nás musí něčím výjimečným oslovit. Zároveň ale myslíme na koncového zákazníka a snažíme se mít nabídku káv takovou, aby si u nás mohl podle své chuti vybrat úplně každý,“ říkají zakladatelé Father's Coffee Roastery. | Zdroj: Father's Coffee Roastery„Veškerou kávu si podle naší chuti sami vybíráme a hledáme při tom její sladké, čisté a voňavé tóny. Vždy nás musí něčím výjimečným oslovit. Zároveň ale myslíme na koncového zákazníka a snažíme se mít nabídku káv takovou, aby si u nás mohl podle své chuti vybrat úplně každý,“ říkají zakladatelé Father's Coffee Roastery. | Zdroj: Father's Coffee Roastery

Související

Otevřel ty nejlepší kavárny v Praze a peče chléb, na který se stojí fronty. Zakladatel espresso baru EMA vypráví příběh jeho tří podniků
Interiér a architektura

Otevřel ty nejlepší kavárny v Praze a peče chléb, na který se stojí fronty. Zakladatel espresso baru EMA vypráví příběh jeho tří podniků

Tereza Bíbová - 13. 5. 2021 - 10 min.

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem
Interiér a architektura

Design na mlýnku. 5 nových kaváren, kde si vychutnáte skvělou kávu a potěšíte se krásným interiérem

Tereza Bíbová - 5. 11. 2020 - 13 min.

 Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení
Interiér a architektura

Stinné a stylové pražské zahrádky. Vybíráme 5 kaváren v metropoli, které mají nejhezčí venkovní posezení

Barbora Čápová - 23. 6. 2020 - 9 min.

jelínek
Kavelky MYP 2024