Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Zážitková degustace ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol Štrosová Zážitková degustace ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol Štrosová

Degustační večeře snů. Projekt ZE MĚ a vinařství Gurdau společně vzdávají hold přírodě a návratu ke kořenům

Je pozdní odpoledne. Přijíždíme do Gurdau, moderního vinařství organicky zasazeného do svahu mezi vinicemi. Oblé tvary, spousta dřeva, beton a nejmodernější vinařské technologie. Magické místo s neuvěřitelným géniem loci. Důvodem naší návštěvy ale není pouze dílo architekta Aleše Fialy, ale především degustační večeře kreativců ze ZE MĚ projektu. Jak to vypadá, když se skloubí dokonalé jídlo, design a architektura?

Z přírody i ze sebe

Stálý prostor, kde skupinu talentovaných kuchařů ze ZE MĚ projektu zastihnete, nehledejte. Přijedou kamkoliv a uvaří tak, že na to budete ještě dlouho vzpomínat. Na ohni. Tento živelný element je totiž provází při každém vaření – jak na pop-upových akcích, tak při zážitkových degustačních večeřích. Jednu takovou uspořádali před nedávnem v již zmiňovaném vinařství Gurdau. „Od první chvíle, kdy jsme do Gurdau přijeli, jsme věděli, že přesně tohle je to místo, kde chceme vařit. Výstřední budova, zasazena mezi vinicemi, která dokonale souzní s přírodou. Tak trochu jako náš koncept,“ dodává jeden ze zakladatelů projektu Vojtěch Nemrava. 

Degustační večeře Ze MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol ŠtrosováDegustační večeře Ze MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol Štrosová

S přírodou a jejími živly úzce souvisí i samotný název ZE MĚ projekt – suroviny, s nimiž kuchaři pracují, si přímo ze země berou s naprostým respektem a zároveň do každého jídla přenášejí něco ze sebe. Pracují se sezonním ovocem a zeleninou, pouze s českými potravinami, pečou si vlastní pečivo a zpracovávají maso. „Degustační večeře byla sestavena z 22 chodů. Hosty jsme hned při příchodu vítali houbovým vývarem. Na terase, při západu slunce,“ přibližuje atmosféru Vojtěch.

Degustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol ŠtrosováDegustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol Štrosová

„Každý z dalších chodů byl velice specifický, inspirovaný tím, co máme my sami rádi nebo jsme měli či neměli rádi v dětství. Jen s moderním twistem. Červená řepa se dá opravdu připravit tak, že už ji nikdy nebudete chtít jíst jinak. Naši pekaři pečou nejlepší chleba a frgály. A už jste někdy jedli marshmallow z jehličí?“ vysvětluje s nadšením Vojtěch.

Degustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol ŠtrosováDegustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Gurdau, Nikol Štrosová

To, že se jedná o kreativní tým s citem pro detail, estetiku a zájem o design, dokazuje i způsob servírování. Jednotlivé chody připomínající umělecké objekty servírují na vlastní nádobí – keramiku vyrobenou českými tvůrci na míru pro ZE MĚ projekt, jejíž jednotlivé tvary jsou přímo vyrobeny pro konkrétní jídla. Látkové ubrousky jsou, stejně jako zástěry kuchařů, ušité v malé dílně v Praze. Hůlky, kterými se jídlo konzumuje, jsou vlastnoručně vyráběné dalšími členy týmu.

Degustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Nikol ŠtrosováDegustační večeře ZE MĚ projektu ve vinařství Gurdau | Zdroj: Nikol Štrosová

Souznění

Když vedení Gurdau oslovilo ZE MĚ projekt, bylo už od začátku jasné, že tato spolupráce bude fungovat. Hlavním cílem bylo, aby si hosté odnesli především zážitek. Chuťový i vizuální. „Věřila jsem tomu. Chtěla jsem udělat něco, na co Morava není zvyklá. Vinařství Gurdau je tak trochu jiné – jeho přístup k vínu je postavený na respektu, pokoře a minimalismu. Podařilo se nám spojit moderní architekturu i technologie, to vše v dokonalé symbióze s přírodou. ZE MĚ projekt je stejně jiný jako my. Oba naše koncepty jsou out of the box. Člověk si od nás odnáší zážitek,“ popisuje Barbora Čapková z Gurdau.

Beton, sklo, dřevo

Budova Gurdau je dílem brněnského architekta Aleše Fialy. Veřejnosti se vinařství poprvé otevřelo letos v červnu. Jeho výstavba nebyla díky velice specifickému charteru budovy jednoduchá. „První skici vznikaly od roku 2014. S majitelem jsme dlouho kreslili, škrtali, pochybovali. Poté následoval pětiletý boj s úřady a byrokracií. Stavby ve volné krajině u nás nejsou tradicí a ani v případě stavby vinařství obklopeného vinohrady nebyla cesta snadná. Největší výzvou pro stavební firmu byla betonáž padesát metrů dlouhé obloukové střechy a eliptické konstrukce apartmánů,“ vysvětluje architekt Aleš Fiala.

Moderní vinařství Gurdau v Kurdějově  | Zdroj: GurdauModerní vinařství Gurdau v Kurdějově | Zdroj: Gurdau

On sám Gurdau popsal ve třech slovech jako beton, sklo a dřevo. Minimalistické čisté prostory jsou vyladěny do nejmenších detailů. „Největší radost mi dělala špičková práce zámečníků a stolařů s dubem a akátem, která je vidět v detailech celého domu,“ dodává Aleš Fiala.

Moderní vinařství Gurdau v Kurdějově  | Zdroj: GurdauModerní vinařství Gurdau v Kurdějově | Zdroj: Gurdau

Vraťme se tedy zpět k otázce položené na začátku tohoto článku. Jak to vypadá, když se skloubí dokonalé jídlo, design a architektura? Podle nás přesně takhle.

Galerie

Další články