Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Realizace Apartmán Stará škola | Zdroj: Schwestern Realizace Apartmán Stará škola | Zdroj: Schwestern

Chcete byt od mladých architektů? Vybíráme studia, která umí vytvořit svěží a nápaditý interiér

V současné době, kdy doma trávíme více času něž kdy dřív, se mnoho z nás pustilo do rekonstrukce bytu či domu. Není se čemu divit. Někdo se tohoto úkolu ujímá svépomocí, čím dál tím více lidí však vyhledává pomoc odborníků. Ti vám nejenže rozšíří obzory v tom, co je možné, především vám v konečném důsledku ušetří spoustu námahy i peněz. Představujeme vám 5 mladých architektonických studií, která vaše přání přemění v realitu.

PlatformXXXY – Zuzana Strouhalová

Zuzana Strouhalová vystudovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, své znalosti ale prohlubovala i na univerzitě ve francouzském Grenoblu nebo na Kansas State University v USA. Po získání magisterského titulu působila v několika prestižních architektonických studiích až do té doby, než v roce 2015 založila své vlastní studio PlatformXXXY, ve kterém se obrazně prolíná ženský a mužský element. Na nových projektech ráda spolupracuje i s dalšími českými či zahraničními kolegy. 

Základy jejích realizací pak stojí na designu. „Design vychází z funkčního aspektu. Vše musí mít svou myšlenku, koncepci a musí tzv. ladit, navozovat pocit lehkosti a kompaktnosti s vyšším smyslem pro účelnost a praktické využití. Vycházíme z prověřených tvarů, klademe důraz na barvu, materiál a hlavně na detail. Preferujeme jednoduché, čisté, geometrické linie. Vždy je to ale samozřejmě o dialogu mezi designérem a klientem,“ vysvětluje přístup svého studia Zuzana Strouhalová.

Zuzana Strouhalová | Foto: Petr KopalZuzana Strouhalová | Foto: Petr Kopal

Bílá elegance na Ladronce

Realizaci interiéru bytu u pražského parku Ladronka vévodí světlé barvy, které Zuzana Strouhalová zvolila na výslovné přání majitelky, jejíž touhou bylo docílení „elegantního, jemného, světlého a vzdušného interiéru“. Toho se Zuzaně podařilo dosáhnout pomocí využití kombinace bílé s krémovou a světlého dřeva. Výhodou obývacího pokoje jsou také velká francouzská okna, která tuto menší místnost prosvětlují a opticky zvětšují.

Majitelka bytu si v interiéru nepřála tmavé barvy. | Foto: Petr KopalMajitelka bytu si v interiéru nepřála tmavé barvy. | Foto: Petr Kopal

„Výrazným prvkem je dřevěné žebrování na stropě, které mělo elegantně zakrýt konstrukční nerovnosti. Žebrování pak přechází svisle v polostěnku, která jemně odděluje obývací část od kuchyňské. Dalším výrazným prvkem je ikonické světlo Vertigo od Petite Friture. Ložnice je materiálově koncipovaná obdobně  bílá s dřevěnými elementy. Centrální je manželská postel a za ní navazující stěna. V rohu je pak dále elegantní kosmetický koutek a naproti veliká zapuštěná šatní skříň.“

Realizace interiéru bytu na Ladronce od Zuzany Strouhalové | Foto: Petr KopalRealizace interiéru bytu na Ladronce od Zuzany Strouhalové | Foto: Petr Kopal

Realizace bytu z 50. let

Nestává se tak často, že by měl architekt během návrhů realizace naprostou svobodu. Majitelé tohoto bytu o velkorysé rozloze 130 m² však poskytli Zuzaně široké pole působnosti. Jediné, čeho se měla držet, byl fakt, že jsou to příznivci přírodních materiálů a „klasičtějšího“ stylu. „Propojovacím prvkem celého bytu jsou krásné a originální tapety od francouzské firmy Elitis, které udávají celkovou atmosféru a krásně vystihují duši a umělecké naladění majitelů. Všechny místnosti mají nádech domodra, ale každá je trochu odlišná,“ popisuje realizaci její autorka. Jídelně dominuje centrální dřevěný stůl a designová světla od dánské značky AndLight. 

„Na jídelnu pak přes otevřenou chodbu navazuje obývací pokoj, kde jsme kombinovali dřevo i kovové prvky na světlech, poličkách i částech nábytku. Vše pak zjemňují závěsy, koberec, polštářky a opět tapeta za sedačkou,“ popisuje Zuzana. | Zdroj: Zuzana Strouhalová„Na jídelnu pak přes otevřenou chodbu navazuje obývací pokoj, kde jsme kombinovali dřevo i kovové prvky na světlech, poličkách i částech nábytku. Vše pak zjemňují závěsy, koberec, polštářky a opět tapeta za sedačkou,“ popisuje Zuzana. | Zdroj: Zuzana Strouhalová

V ložnici Zuzana použila opět tapetu od značky Elitis a výrazná světla od Brokis a firmy Vibia. | Zdroj: Zuzana StrouhalováV ložnici Zuzana použila opět tapetu od značky Elitis a výrazná světla od Brokis a firmy Vibia. | Zdroj: Zuzana Strouhalová

„Protože majitelé nechtěli mít v ložnici klasickou šatní skříň a velikost prostoru to dovolovala, předělili jsme místnost na 2 části – hlavní, kde je krásná dřevěná postel, a šatnu, která je umístěná za čelem postele a je oddělená středovou polostěnou, za kterou se zašupují z každé strany posuvné panely a manželé mají každý přístup ke své části,“ doplňuje Zuzana.

Markéta Bromová architekti

Markéta Bromová své vlastní studio založila již před jedenácti lety v roce 2010 poté, co měla za sebou již jako vystudovaná architektka s titulem z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci mnoho zkušeností a hotových projektů. V jejím portfoliu naleznete hlavně rekonstrukce bytů, ani realizace novostaveb jí však nejsou cizí. 

„Základem mé práce je snaha o dotažení koncepčního návrhu v celém procesu stavby. Idea podpořená detaily, důraz na řemeslnou kvalitu a rozvíjení možností užitých materiálů. Věřím ve skutečný dialog s investorem, ale často i místem, domem a jeho historií. Je to živý proces, a to je na této práci skvělé, popisuje Markéta základy své práce.

Markéta Bromová | Foto: Klára ŽitňanskáMarkéta Bromová | Foto: Klára Žitňanská

Rekonstrukce bytu na dolním Žižkově

Úskalí, která přináší navrhování si vlastního bydlení, okusila Markéta před několika lety, když s partnerem Lukášem Bromem, také architektem, rekonstruovali svůj byt na dolním Žižkově o rozloze necelých 50 m². Nakonec se ho rozhodli celý kompletně přestavět. „Původní byt s dvěma regulérními pokoji, z nichž jeden byl rozdělen SDK příčkou na kobercové pásce na dva minipokoje, doplňovala samostatná toaleta, koupelna a kuchyně v chodbě. Během stavby nezůstalo nic z toho. Do čtvercového půdorysu jsme vložili hmotu koupelny, která je uvnitř modrozelená, ale také je průchozí. Tato hmota pomáhá členit jednotlivé funkce bytu  kuchyni, obytný prostor nebo ložnici.

Bytu dominuje výrazná kuchyňská linka z borové překližky, která je využita i v ostatních místnostech bytu a s ostatními dekory se skvěle doplňuje. Při zařizování Markéta vycházela i ze svých starých, již používaných věcí, které citlivě nakombinovala s novým designem. Třešničkou na dortu je pak například umyvadlo ze 30. let s podnoží od Michala Maláška nebo židle Macao od Wiesner Hager.

Rekonstrukce bytu manželů Bromových | Foto: Veronika RaffajováRekonstrukce bytu manželů Bromových | Foto: Veronika Raffajová

Modrozelená koupelna pomáhá rozčlenit okolní prostor. | Foto: Veronika RaffajováModrozelená koupelna pomáhá rozčlenit okolní prostor. | Foto: Veronika Raffajová

Rekonstrukce domu za Prahou

Další ukázkou její tvorby je pak povedená rekonstrukce domu za Prahou„Zadáním bylo použít pro interiér nadčasové materiály, které by mu daly řád. Dispozičně se nejednalo o velké zásahy, také ani zásahy do fasády domu nebyly velké,popisuje Markéta tuto rekonstrukci. Všechny místnosti domu jsou propojeny světle šedým betonem na podlaze, který je v kontrastu s černou barvou oken. Dalšími nejčastěji použitými materiály jsou pak dubová dýha a bílý mramor, který byl použit hlavně na přání klienta.

„Důležité je pochopit životní styl daného klienta a to, jaký mají k danému místu vztah, jací jsou a co vlastně chtějí. To samozřejmě nezjistíte z první schůzky, ale postupně v průběhu spolupráce,“ popisuje Markéta cestu k návrhu ideálního řešení. 

Interiéru vévodí světle šedý beton na podlaze v kombinaci s dubovou dýhou a bílým mramorem. | Foto: Veronika RaffajováInteriéru vévodí světle šedý beton na podlaze v kombinaci s dubovou dýhou a bílým mramorem. | Foto: Veronika Raffajová

Rekonstrukce domu za Prahou | Foto: Veronika RaffajováRekonstrukce domu za Prahou | Foto: Veronika Raffajová

Simona Fišerová

Simona Fišerová vystudovala Fakultu architektury na pražské ČVUT. V rámci svého studia, které založila v roce 2007, pracuje na zakázkách samostatně nebo ve spolupráci s dalšími kolegy a týmem specialistů, inženýrů a zahradních architektů. Zaměřuje se převážně na realizace menších měřítek, návrhy interiérů, ale i rekonstrukce rodinných domů, bytů a veřejných prostor. 

„U všech projektů klademe důraz na estetiku věci, ale tak, aby byla v maximálním souladu s funkčností během následného každodenního užívání. Používáme převážně přírodní materiály a rádi kombinujeme jednoduché strohé prvky s textilními doplňky. V návrzích se vždy snažíme o maximální propojení interiéru s exteriérem, ať už prolínáním materiálů nebo prostorovými průhledy,“ přibližuje Simona Fišerová filozofii svého studia. 

Simona Fišerová | Foto: Anželika RybakSimona Fišerová | Foto: Anželika Rybak

Rekonstrukce bytu v Praze na Smíchově

Tento byt pro tříčlennou rodinu s velkorysou rozlohou 155 m² se nachází v šestipodlažním viladomě z roku 2003. Původní dispozice však neodpovídaly přáním majitelů, proto muselo dojít k celkové přestavbě. „Z bytu byly kompletně odstraněny všechny příčky, podlaha, koupelna a byl zrekonstruován do současné podoby.“  Byt je rozdělen na dvě hlavní zóny – denní, kterou tvoří jídelna, kuchyň u lodžie a obývací pokoj, a klidovou, jež zahrnuje dvě ložnice, větší koupelnu a WC. Velkou výhodou je pak prostorný balkón táhnoucí se podél celé fasády.

Denní zóna je tvořena jedním velkým prostorem s jídelnou, kuchyní u lodžie a obývacím pokojem. | Zdroj: Simona FišerováDenní zóna je tvořena jedním velkým prostorem s jídelnou, kuchyní u lodžie a obývacím pokojem. | Zdroj: Simona Fišerová

Denní zóna je tvořena jedním velkým prostorem s jídelnou, kuchyní u lodžie a obývacím pokojem. | Zdroj: Simona FišerováDenní zóna je tvořena jedním velkým prostorem s jídelnou, kuchyní u lodžie a obývacím pokojem. | Zdroj: Simona Fišerová

Do dlouhé tmavé chodby Simona přivedla světlo díky proskleným dveřím, které vedou do všech pokojů. O soukromí však majitelé nepřijdou díky lněným závěsům, o které jsou dveře doplněny. Nad barevným laděním celého bytu zaplesá srdce milovníka neutrálních barev. Prostoru totiž dominují šedé a bílé odstíny, které jsou doplněny nábytkem z dubové či ořechové dýhy, jež místnosti opticky prohřívají. 

Klidová zóna zahrnuje dvě ložnice, větší koupelnu a WC. | Zdroj: Simona FišerováKlidová zóna zahrnuje dvě ložnice, větší koupelnu a WC. | Zdroj: Simona Fišerová

Byt je situován v šestipodlažním viladomě z roku 2003. | Zdroj: Simona FišerováByt je situován v šestipodlažním viladomě z roku 2003. | Zdroj: Simona Fišerová

A2P – Petra Pavelková

Architektonické studio A2P, zabývající se převážně návrhy a rekonstrukcemi interiérů rezidenčních prostor, založila Petra Pavelková, absolventka Katedry architektury na pražské UMPRUM, před třemi lety. Ráda pracuje na realizacích malometrážních bytů, „kde je potřeba víc než kde jinde chytře a zábavně využít každý m²a využívá čím dál tím více populární řešení smart home. V minulosti však pracovala i na návrhu expozic pro muzea, realizacích interiérů veřejných míst nebo rodinných domech včetně úprav zahrad. 

Aby byly naše návrhy pestré, externě spolupracuji s různými umělci, designéry a architekty. Velikost týmu se různí, podle náročnosti projektu. Skvělá spolupráce byla např. při práci na expozici Ex libris pro Národní muzeum s Annou Leschingerovou ze studia LAPPA,“ doplňuje Petra Pavelková. 

Petra Pavelková | Foto: Anželika RybakPetra Pavelková | Foto: Anželika Rybak

Malometrážní byt na okraji Prahy

Malometrážní byt 2KK na okraji Prahy, který obývá mladý pár, bylo na začátku potřeba dispozičně upravit tak, aby vyhovoval požadavkům majitelů. Jedním z odrazových bodů celé rekonstrukce bytu 2KK byl fakt, že jeden z páru pracuje z domova. Bylo tudíž potřeba vymyslet jednotlivé funkční zóny tak, aby se hlavní obytný prostor mohl využívat jako kuchyň, odpočinková zóna, místo pro setkávání s přáteli i pracovna. Řešením bylo tedy například zakomponování pracovního stolu do kuchyňské linky, využití rozšířené pohovky s úložným prostorem i jako místo pro přespání návštěvy. Místo pro odpočinek pak nabízí i závěsné křeslo s výhledem do sadu. 

Hlavní obývací místnost | Foto: Barbora Bydžovská, Tomáš DrobnýHlavní obývací místnost | Foto: Barbora Bydžovská, Tomáš Drobný

Moderní se v tomto bytě spojilo s historickým při využití jednoduchých čistých linií v kombinaci s historickým nábytkem po prababičce, který nalezneme v hlavní obývací místnosti a ložnici. Majitelé svou domácnost sdílí také se dvěma čtyřnohými mazlíčky, na které se náležitě myslelo. „Záchodky jsou například uschovány v nábytkovém prvku v hale a některé kusy nábytku jsou opatřeny otvory, kde si kočičky mohou zalézt do jejich nitra a schovat se.“ 

Vlevo: Bytu dominuje březová překližka. / Vpravo: Výrazným akcentem bytu je akustický panel od studia LAPPA, který nejenže pomohl upravit akustiku centrální místnosti, ale stal se i dominantou prostoru. | Foto: Barbora Bydžovská, Tomáš DrobnýVlevo: Bytu dominuje březová překližka. / Vpravo: Výrazným akcentem bytu je akustický panel od studia LAPPA, který nejenže pomohl upravit akustiku centrální místnosti, ale stal se i dominantou prostoru. | Foto: Barbora Bydžovská, Tomáš Drobný

Byt v Holešovicích

Na aktuálním projektu rekonstrukce bytu v Holešovicích spolupracuje Petra s Ing. arch. Simonou Pazderovou, se kterou tvořila návrh bytu, Lenkou Preussovou ze studia LAPPA, jež stojí za originálními potisky textilií a akustickými panely v ložnici, a v neposlední řadě také s mladým designérem Jakubem Komárkem. Rekonstrukce bytu, který bude sloužit čtyřčlenné rodině, by měla započít ještě letos. Důležitým krokem byla proměna centrálního prostoru, „kde jsme z 4+1 vytvořili 4KK s velkou centrální místností, která zde chyběla. Úprava dispozice také přinesla samostatnou pracovnu a šatnu“. 

Vizualizace centrální místnosti bytu v Holešovicích, jejíž největší dominantu tvoří posuvné dveře. | Zdroj: A2PVizualizace centrální místnosti bytu v Holešovicích, jejíž největší dominantu tvoří posuvné dveře. | Zdroj: A2P

Vizualizace ložnice | Zdroj: A2PVizualizace ložnice | Zdroj: A2P

Vizualizace haly | Zdroj: A2PVizualizace haly | Zdroj: A2P

Schwestern – Iveta Šalamounová a Monika Cihlářová

Architektonické studio Schwestern založily Monika Cihlářová a Iveta Šalamounová. Monika vystudovala fakultu architektury na ČVUT, Iveta absolvovala AVU v ateliéru Intermédia II. a UMPRUM v ateliéru Design nábytku a interiéru. Už během studií, kdy se jejich obory začaly prolínat, navázaly sestry spolupráci. „Každý projekt vnímáme jako příležitost vyzkoušet si něco nového, abychom i my s každým projektem získávaly drobné zkušenosti, učily se nové věci, poznávaly nové materiály, apod,“ vysvětluje Monika. Mezi jejich portfolio patří nejen rekonstrukce bytů, které se vyznačují především jednoduchostí, udržitelností a funkčností, ale také architektura výstav.

Iveta Šalamounová a Monika Cihlářová | Foto: Michal HančovskýIveta Šalamounová a Monika Cihlářová | Foto: Michal Hančovský

Výstava v humpolecké Zóně pro umění 8smičce

A samotnou výstavou také začneme s představením práce tohoto nadaného sesterského dua. Jejich rodinné kořeny totiž vedou do Humpolce, města proslaveného mimo jiné aktivitami 8smičky. V loňském roce pro ně architekty zrealizovaly podobu výstavy s názvem Nejedna rodina, která byla doposud otevřena jen na pár dnů kvůli pandemické situaci. Výsledkem se můžete pokochat alespoň z fotografií.

Výstava propojuje výtvarné, teoretické a básnické dílo sedmi osobností „jedné rodiny“ – I. M Jirouse, V. Jirousové, J. Jirousové, Z. Ságlové, J. Ságla, J. Padrty a L. Padrtové. Ač se díla jednotlivých autorů v různých souvislostech prolínají, koncept výstavy sleduje záměr kurátorek vytvořit každé osobnosti vlastní prostor. Proto architekty vystavěly prostor galerie dvěma bledě modrými objekty, které „pohltily“ stávající nosné sloupy a nadělily prostor na tematické okruhy. Například Jirousova chodba básní je puristicky pojata, a divák si tak během průchodu může nerušeně užít Jirousem čtené vlastní básně.

Výstava v humpolecké Zóně pro umění 8smičce  | Zdroj: schwestern.czVýstava v humpolecké Zóně pro umění 8smičce | Zdroj: schwestern.cz

Prostor věnovaný výtvarnici Zorce Ságlové a fotografovi Janu Ságlovi je barevně prostý, nechává tak vyniknout Zorčina červená plátna. | Zdroj: schwestern.czProstor věnovaný výtvarnici Zorce Ságlové a fotografovi Janu Ságlovi je barevně prostý, nechává tak vyniknout Zorčina červená plátna. | Zdroj: schwestern.cz

Byt pro minimalisty 

Druhou ukázkou je projekt residenčního měřítka – rekonstrukce bytu v činžovním domě v pražských Holešovicích. V této realizaci zapojily Monika a Iveta řadu autorských produktů – od světla v ložnici přes žebříkový systém po nábytek úložných prostor na míru. Realizace je ukázkou použití přírodních materiálů, zejména překližky, se kterými autorky rády pracují. Tím dosahují příjemného útulného dojmu i v případě, kdy je prostor řešen velmi racionálně tak, aby odrážel minimalistické duše svých majitelů. Architektky podtrhly velkorysost prostor skromností, světlem a pozitivní energií. Nic v něm nechybí ani nepřebývá. 

Studio Schwestern se snaží pracovat s kvalitními materiály, jež jsou obnovitelné a minimálně zatěžují přírodu. | Zdroj: schwestern.czStudio Schwestern se snaží pracovat s kvalitními materiály, jež jsou obnovitelné a minimálně zatěžují přírodu. | Zdroj: schwestern.cz

Úspěšné dokončení projektu do posledního detailu se podařilo i díky vstřícnosti a komunikaci s majitelkou bytu, která nechala autorkám maximální svobodu. „Porozumění s klientem je pro nás zásadní. Poskytujeme vždy první nezávaznou schůzku zdarma, kde se chceme s klientem poznat. Vyslyšet jeho představy, znát časový harmonogram a přibližný finanční rozpočet na projekt. Snažíme se naslouchat a maximálně vyhovět přáním zadavatele, ale zároveň potřebujeme ke kreativní tvorbě jeho důvěru a určitou svobodu,“ vysvětluje Iveta s Monikou.

Proces návrhu bytu 2+1 o velikosti 75 m²  započal nejprve řešením jednotlivých nábytkových prvků. | Zdroj: schwestern.czProces návrhu bytu 2+1 o velikosti 75 m² započal nejprve řešením jednotlivých nábytkových prvků. | Zdroj: schwestern.cz

Srdce celého bytu, kde tráví rodina nejvíce společného času, je orientované na západ a propojuje se v něm kuchyňský kout, jídelna a obývací pokoj. Rohová bílá kuchyň je velmi puristická, ale nanejvýš funkční. Skromně nechává v prostoru vyniknout důležitějším atributům, jako je například repasovaný jídelní stůl nebo odpočinkový kout se sedačkou a odkládacími stolky. 

Ložnice orientovaná na západ je vybavena vestavěnou skříní po celé délce a výšce stěny. | Zdroj: schwestern.czLožnice orientovaná na západ je vybavena vestavěnou skříní po celé délce a výšce stěny. | Zdroj: schwestern.cz

Další články