Chalupa, co klame vzhledem. Mjölk postavili v Jizerkách klenot, který míchá zdatně dřevo i sklo

K rekonstrukci 130 let staré chalupy v Jizerkách studio Mjölk přistoupilo jako k preparaci. | Foto: BoysPlayNice K rekonstrukci 130 let staré chalupy v Jizerkách studio Mjölk přistoupilo jako k preparaci. | Foto: BoysPlayNice

V záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. Druhá strana stavení však ukazuje, že se tu událo něco nezvyklého. Za oponou původní chalupy vyrostla blýskavá skleněná přístavba a dům se nadechuje k dalšímu dějství. Text připravili autoři projektu architekti z libereckého studia Mjölk.

Dům jsme opravili s myšlenkami na budoucnost, ale zároveň jsme se nechtěli vzdát všech těch krásných, divokých a nepohodlných vlastností, které mu zůstaly z minulosti. Zachovali jsme, co jen šlo. To zbylé jsme doplnili novou kvalitou, která se s minulostí nesnaží soutěžit.

Druhá strana stavení však ukazuje, že se tu událo něco nezvyklého. Za oponou původní chalupy vyrostla blýskavá skleněná přístavba a dům se nadechuje k dalšímu dějství. | Foto: BoysPlayNiceDruhá strana stavení však ukazuje, že se tu událo něco nezvyklého. Za oponou původní chalupy vyrostla blýskavá skleněná přístavba a dům se nadechuje k dalšímu dějství. | Foto: BoysPlayNice

Mjölk — Skleněná chalupa | Foto: BoysPlayNiceMjölk — Skleněná chalupa | Foto: BoysPlayNice

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. Obíhat kolem komína je jako točit strojem času sem a tam mezi minulostí a budoucností. Proletím starou světnicí, prosmýknu se kolem schodiště do patra, rozrazím dveře a jsem v obytném prostoru, který vznikl na místě původní kůlny. Je to zjevení. Lehká transparentní konstrukce vyplněná skleněnými tabulemi vymezuje lehce utopený velkorysý obývák spojující moderní kuchyň a spoustu volného prostoru. Neobvyklé uspořádání fascinuje množstvím nálad a atmosfér. Lesklý strop obložený mosazí odráží každou změnu venkovní atmosféry.

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNiceStředem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNice

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNiceStředem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNice

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNiceStředem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. | Foto: BoysPlayNice

Ze vstupní chodby stoupáme do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. Skleněné prvky nahrazující ztrouchnivělé dřevo propojují vnitřní prostor do překvapivého celku a poskytují nečekané průhledy domem. Horní patro je zaslíbené spánku. Čtyři ložnice nabízejí ospalým široké spektrum zážitků. Velká dětská ložnice je zároveň i hernou, kam se mohou za nepříznivého počasí přesunout všechny dětské aktivity. Pro další dvě ložnice byly předobrazem klasické pokoje horských chalup. Jsou to ta místa, kde vás po ránu polechtá slunce, a vy si řeknete: „Bože, tady se tak skvěle spí!“

Ze vstupní chodby stoupáme do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. | Foto: BoysPlayNiceZe vstupní chodby stoupáme do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. | Foto: BoysPlayNice

Ze vstupní chodby stoupáme do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. | Foto: BoysPlayNiceZe vstupní chodby stoupáme do patra po subtilních ocelových schodech okolo kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. | Foto: BoysPlayNice

Interiér jsme vybavili decentně. Uzavírá celkovou filozofii našeho přístupu k rekonstrukci. Nechtěli jsme do domu násilně umisťovat kousky světového designu. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek a doplňky, které jsme sami navrhli. Odráží se v nich kvalita ruční práce řemeslníků z Jizerských hor, kteří tu stále žijí a pracují. Nové kusy jsme doplnili s láskou vybraným starým nábytkem samotnými klienty. Kousek od chalupy vznikla téměř neviditelná sauna. Trpělivě čeká, aby ulevila tělům unaveným z celodenního běžkování. Nenápadná betonová kráska zapuštěná do terénu kouká na louku za domem. Skákat do sněhu je povoleno!

Interiér Skleněné chalupy | Foto: BoysPlayNiceInteriér Skleněné chalupy | Foto: BoysPlayNice

Horní patro je zaslíbené spánku. | Foto: BoysPlayNiceHorní patro je zaslíbené spánku. | Foto: BoysPlayNice

Horní patro je zaslíbené spánku. | Foto: BoysPlayNiceHorní patro je zaslíbené spánku. | Foto: BoysPlayNice

Materiály

Původní chalupa:
Citlivě rekonstruována. Výměna a doplnění dřevěných prvků konstrukce, nový obklad obvodových stěn sibiřským modřínem, nová krytina šindel.

Přístavba:
Ocelová konstrukce na monolitické betonové podezdívce, opláštění velkoformátovým bezrámovým zasklením.

Interiér:
Pohledový beton podlahy a podezdívka přístavby, mosazný podhled, mosazné obklady ocelových sloupů, pochozí skleněné podlahy v podkroví. Kuchyně a nábytek zpracovány firmou Sollus, dubové dřevo, mosazné konstrukce a černá matná kompaktní deska. Atypická svítidla podle návrhu Mjölk vyrobena z mosazi kovotlačitelskou dílnou Dekorax.

V záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. | Foto: BoysPlayNiceV záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. | Foto: BoysPlayNice

Kousek od chalupy vznikla téměř neviditelná sauna. | Foto: BoysPlayNiceKousek od chalupy vznikla téměř neviditelná sauna. | Foto: BoysPlayNice

V záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. | Foto: BoysPlayNiceV záři slunečních paprsků se leskne jak skleněnka. Z čela nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. | Foto: BoysPlayNice

Značky

okna Rand & Noframe — Janošík okna-dveře / www.janosik.cz
nábytek — Sollus nábytek / www.sollus.cz
kachlová kamna — DTILE / www.dtile.info
atypická svítidla  — návrh Mjölk, realizace Dekorax / www.dekorax.com

Mjölk studio

Jsme Mjölk. Cílem naší práce je poznávat kontexty, odkrývat kvality míst, plnit nejhlubší touhy našich klientů, a ještě se u toho dobře bavit. Chceme, aby tahle radost ze svobody a kreativity byla cítit nejen z našich projektů, ale abychom ji dokázali přenést i do života našich zákazníků.

Mjölk architekti | Zdroj: MjölkMjölk architekti | Zdroj: Mjölk

„Když jsme si v druhém ročníku s Honzou Machem projeli česko-švédský slovník a vybrali jméno budoucího ateliéru, ani trochu jsme nedoufali, že se náš bláznivý sen překlopí do reality. Psal se rok 2002 a dva naivní studentíci liberecké architektury vyjeli vstříc budoucnosti žlutým služebním žigulíkem a bramborovým razítkem s nápisem Mjölk. Dvacet let se řítíme dál, už bez starého žigulíku, ale pořád za stejným cílem – dělat skvělé domy, být nejlepší. Za tu dobu jsme se hodně proměnili. Studio se rozrostlo, spolupracovalo a spolupracuje s námi spousta skvělých architektů. Nejdůležitější myšlenky a postupy nás však provázejí od vzniku kanceláře.

Snažíme se nemít strach a zkoušet si věci, které nás zajímají. Každý projekt je jak skok ze skály a každou první schůzku s klientem musí provázet pocit, jestli to tentokrát není trochu moc. Snažíme se projekty dotahovat do konce. Počmárané papíry pro nás nemají hodnotu. Potřebujeme stavět, a proto si také vybíráme klienty, kterým důvěřujeme, že náš společný projekt realizují. Chceme se bavit. Jedině zábavná práce vede k dobrým výsledkům, a tak si velmi obezřetně vybíráme projekty i klienty tak, abychom se nemuseli několik let nudit s nezajímavým zadáním a vzájemně se okrádat o čas s někým, s kým nesurfujeme na stejné vlně. Tohle všechno stojí na základech týmové kreativní práce, kdy projekty procházejí velmi přísným sítem, abychom nikdy nepustili ven projekt, se kterým nejsme spokojeni. Těžko se mi popisuje, co je naším poznávacím znamením, ale byl bych rád, abychom tvořili odvážnou a moderní architekturu.“ Jan Vondrák
 

Související

Navrhli turistický komplex v Kostarice i Lesní koupaliště v Liberci. Studio Mjölk se ve svých realizacích často inspiruje krajinou
Interiér a architektura

Navrhli turistický komplex v Kostarice i Lesní koupaliště v Liberci. Studio Mjölk se ve svých realizacích často inspiruje krajinou

Redakce Czechdesign - 22. 4. 2022

Dům by chtěl od architektů z Mjölk a stříhá ho sousedka. Otázky Na tělo vyplnil designér a pedagog Marcel Mochal
Produktový design

Dům by chtěl od architektů z Mjölk a stříhá ho sousedka. Otázky Na tělo vyplnil designér a pedagog Marcel Mochal

Natálie Holzknecht - 3. 3. 2022

Specialisté na výhledy v přírodě. Liberecké studio Mjölk navrhlo novou čtveřici vyhlídek v Rokytnici nad Jizerou
Interiér a architektura

Specialisté na výhledy v přírodě. Liberecké studio Mjölk navrhlo novou čtveřici vyhlídek v Rokytnici nad Jizerou

Sabina Ježková - 3. 8. 2021

Špička, která budí emoce. Studio Mjölk navrhlo atypickou rozhlednu v Jizerských horách, názory na ni se různí
Interiér a architektura

Špička, která budí emoce. Studio Mjölk navrhlo atypickou rozhlednu v Jizerských horách, názory na ni se různí

Markéta Blažková - 4. 11. 2020

Návrat prvorepublikového koupaliště. Liberecké studio Mjölk bude spravovat lesní bazén, který léta chátral a nyní ho čeká nová éra
Interiér a architektura

Návrat prvorepublikového koupaliště. Liberecké studio Mjölk bude spravovat lesní bazén, který léta chátral a nyní ho čeká nová éra

Tereza Bíbová - 3. 6. 2020

Mjölk architekti věnovali městu Liberec saunu
 

Mjölk architekti věnovali městu Liberec saunu

CZECHDESIGN.CZ - 28. 9. 2010

ujep 2024
zuz banner