Jeden prostor, dva koncepty
Brněnský rodák a jeden z nejvlivnějších barmanů světa Alex Kratěna se rozhodl otevřít si v Londýně vlastní podnik tayēr + elementary, propojující netradiční kombinaci dvou různých barových konceptů sdružených v jednom prostoru. Elementary, jak už název napovídá, funguje na jednoduchém konceptu celodenně otevřeného baru s prostými drinky, bezednou kávou a nabídkou menších jídel. Prostor je světlý a jeho dominantou je dlouhý bar a sezení u výlohy, ze které můžete pozorovat ruch Old Street. Koncept tayēr oproti tomu nabízí rychle se měnící koktejlový i jídelní lístek, který se adaptuje na sezónní suroviny a je otevřený večer. Prostor je spíše tmavší, odrážející barmanskou legendu Alexe Kratěna.
Na návrhu interiéru se studiem edit! architects spolupracoval také designér Maxim Velčovský. Právě Maxima původně Alex oslovil s prosbou o pomoc. „My s Maximem už několikrát společně tvořili, zná tedy naše výstupy, kreativu, myšlenkové proudění a v neposlední řadě nás pojí i osobní přátelství, takže jsme do toho všichni rádi společně šli,“ uvedl architekt Vítězslav Danda z edit! architects. „Navíc s Maxem je záruka, že se nudit fakt nebudeme. Vytvořit unikátní koncept koktejl baru na tak zajímavé architektonické scéně, kterou Londýn bezesporu je, pro nás byla ale pořádná výzva. O to víc nás samozřejmě potěšilo, že se pak tayēr + elementary bar umístil na zcela neskutečném druhém místě ve světovém žebříčku The World’s 50 Best Bars za rok 2021,“ uvedl Vítězslav Danda. V týmu měl projekt na starost Šimon Dočekal společně s dalšími architekty, Vítězslavem Dandou, Jurajem Calajem a Ivanem Borošem.
Interiér části tayēr | Zdroj: edit! architects
„Alexovým původním záměrem bylo provozovat dva oddělené bary, to ale bohužel nebylo možné v tomto případě realizovat. Obchodní jednotka v přízemí administrativního objektu na londýnské Old Street se provozně ani kapacitně nezdála být přesně tím, co pro realizaci svého snu hledal. Lokalita na Old Street se ale nakonec ukázala jako ideální a bylo tedy potřeba vymyslet, jak oba provozy propojit do jednoho celku tak, aby se oba koncepty vzájemně nepřebíjely,“ uvedlo studio edit! architects.
Interiér
Bar elementary je umístěn v přední části a obrací se prosklenou fasádou do ulice, tayēr je usazen v zadní, intimnější části. Identitu těchto prostorů umocňuje použití dvou odstínů dřevěných dýh. Důležitým provozním prvkem je také unikátní technologie gastro vyvinutá přímo na míru klientovi norskou firmou Behind Bars Agency. Pohledová hrubá skeletová konstrukce prostupuje celým prostorem. Ten je opticky dělen profilovaným betonovým paravánem na dvě autonomní části. Na míru šitý betonový paraván Maxima Velčovského vznikal ve spolupráci s firmou Gravelli a jak je vidět, jeho nezaměnitelná profilace zcela zaslouženě poutá pozornost všech, kteří do baru vstoupí.
A světlejší část – koncept elementary, otevřený během dne. | Zdroj: edit! architects
„Na nedostatek skladovacího místa v zázemí se reagovalo sestavením modulárního systému polic a nástěnných skříněk, což také umožňuje část zboží skladovat přímo v části určené pro hosty. V zadní části prostoru v návaznosti na vnitřní atrium objektu je umístěn komunitní stůl z masivního dřeva pro pořádání školení a workshopů v rámci platformy Outthink,“ uvedlo studio.
Identitu těchto prostorů umocňuje použití dvou odstínů dřevěných dýh. | Zdroj: edit! architects
Česká stopa
„Rádi bychom zmínili, že jsme se maximálně snažili zanechat na britské, tehdy ještě předbrexitovské, půdě viditelnou českou stopu, a to tak, že jsme řemesla poptávali v Česku. Truhlařinu tedy dělali naši čeští truhláři. Stejně tak jsou v interiéru použita česká svítidla. No a co si budeme povídat, těšili jsme se, že budeme jezdit na kontrolní dny a na drinky do Londýna,“ uvedli na závěr architekti.
Alex Kratěna, spoluzakladatel baru tayēr + elementary | Zdroj: CzechCrunch