Cenné know-how, na které slyší celý svět. Minipivovary Kraus propojují design a pivovarnictví jako nikdo jiný!

Miroslav Kraus nml., jeden ze zakladatelů firmy 3+K Kraus s.r.o., která se zaměřuje na dodávání pivovarů na klíč. | Foto: Lucie Urban Miroslav Kraus nml., jeden ze zakladatelů firmy 3+K Kraus s.r.o., která se zaměřuje na dodávání pivovarů na klíč. | Foto: Lucie Urban

Malé pivovary se v posledních letech staly fenoménem. A není divu, koncept komorní výroby různých druhů piv, včetně klasických ležáků a speciálů, dosáhl ve zdejší kotlině velké obliby. Spolu s dobrým pivem ale záleží také na dobrém designu – své o tom ví i česká firma 3+K Kraus s.r.o. (Minipivovary Kraus), která dodává vybavení pivovarů na klíč. A co víc, šíří slávu tohoto tradičního nápoje po celém světě.

„Zájem o pivo je všude,“ uvádí nás do problematiky Miroslav Kraus nml., který se ve firmě stará primárně o řemeslné pivovary. „Nejen tady v Česku si umíme vychutnat dobré pivo, realizovali jsme pivovary po celém světě – v Japonsku, Nizozemsku, na Filipínách či na Mauriciu.“

Pivovarnictví máme v genech

Počátky pivovarské tradice v rodině Krausů se datují do začátku devadesátých let. Tehdy Miroslavův dědeček pracoval v Branickém pivovaru, kde se staral o investice a správu budov. Zařizoval nová technologická řešení pro pivovar a dohlížel na jejich realizaci. Práce v pivovaru k oboru přilákala i jeho dva mladé syny specializující se na zpracování nerezové oceli. Ti následně založili vlastní živnost a rozjeli výrobu malých řemeslných pivovarů. Společně s Miroslavem pak v roce 2013 založili 3+K Kraus s.r.o. „Máme k dispozici nějakých 70 montérů a pracujeme téměř po celém světě, máme cenné know-how v technologiích a rádi vymýšlíme nová a atypická řešení, která v pivovarnickém světě nemají obdoby,“ vypráví Miroslav.

Rozhovor s Miroslavem Krausem nml. proběhl přímo v jednom z realizovaných pivovarů. /  Industriální vizuál pivovarnických technologií je výrazným designem sám o sobě. | Foto: Lucie UrbanRozhovor s Miroslavem Krausem nml. proběhl přímo v jednom z realizovaných pivovarů. / Industriální vizuál pivovarnických technologií je výrazným designem sám o sobě. | Foto: Lucie Urban

A proč se vlastně zaměřují pouze na malé pivovary? „Reálně je to tak, že firma je rozdělená na několik sektorů. Jeden z nich se zabývá obecně prací s nerezovou ocelí pro farmacii či potravinářský průmysl, tedy například i pro velké pivovary. Ten druhý pak komplexně řeší malé řemeslné pivovary, kterým dokáže dodat vše od projektu, vlastní technologie, montáže a servisu až po vytvoření značky, pomoc s marketingem, výrobou pivních receptur či návrh designu jednotlivých prvků technologie, interiéru nebo pivovaru jako celku.“

Pivovar a restaurace eMBe sídlí v Mladé Boleslavi. | Foto: Lucie UrbanPivovar a restaurace eMBe sídlí v Mladé Boleslavi. | Foto: Lucie Urban

Pivní design

Právě design je u minipivovarů žádaným artiklem. Často je výroba spojena s restauračním provozem, takže se řeší interiér výrobny i restaurace. Interiérový design je zásadní i v případě, že pivovar s restaurací propojený není: „Do malých pivovarů téměř vždy chodí návštěvníci v rámci různých exkurzí nebo akcí, takže skutečně záleží na tom, aby se jim prostředí líbilo a aby se v něm cítili dobře,“ říká Miroslav Kraus.

Pivovar v Mladé Boleslavi je typický svými klenutými cihlovými stropy, prosklenou, a stále fungující, studnou i skvělými pivními speciály. | Foto: Lucie UrbanPivovar v Mladé Boleslavi je typický svými klenutými cihlovými stropy, prosklenou, a stále fungující, studnou i skvělými pivními speciály. | Foto: Lucie Urban

On sám na rodinnou firemní loď naskočil ihned po studiích. Užší specializaci na interiéry pivovarů a design obecně přinesl do firmy právě on: „V posledních letech jsme se vydali komplexnějším směrem, mimo technologické a projekční práce nabízíme také designérské práce a sklízíme úspěch.“

Pivovar na klíč

Na otázku, s jakými představami klienti přicházejí, odpovídá Miroslav jasně: „Klienti k nám často přijdou s tím, že vlastně úplně přesně nevědí, co chtějí. Respektive vědí – mají nějaký prostor, ve kterém by chtěli zbudovat pivovar, ale neví, jak na to. A tam začíná naše práce,“ vysvětluje Miroslav a dodává, že prvním krokem je zhotovení studie proveditelnosti, tedy toho, co lze v daném prostoru realizovat. „Ve studii navrhneme roční výstav piva, tedy produkci pivovaru pro jednotlivé etapy výstavby, základní spotřebu surovin a energií, produkci odpadů a především kompletní dispozici pivovaru, v níž řešíme nové a zrušené konstrukce, rozmístění technologie i řešení zásobovacích a distribučních tras,“ říká Miroslav. V Minipivovarech Kraus dokážou navrhnout řešení nového objektu i přestavby historických budov, které bývají zvlášť náročné.

Součástí práce projekčního a designérského týmu 3+K Kraus s.r.o. je i studie toho, co lze v daném prostoru efektivně realizovat. | Foto: Lucie UrbanSoučástí práce projekčního a designérského týmu 3+K Kraus s.r.o. je i studie toho, co lze v daném prostoru efektivně realizovat. | Foto: Lucie Urban

„Vždy se snažíme, aby toho z pivovaru bylo vidět co nejvíce, aby mohli zákazníci sledovat sládka při práci a aby viděli, jak se pivo vaří. Pro jeden provoz jsme například udělali částečně prosklenou varnu, která je uvnitř nasvícená, takže návštěvníci vidí, jak se pivo vaří. To je velmi unikátní,“ přibližuje Miroslav.

Zásadní je, aby detaily hrály dohromady. / Čedičová podlaha je pro pivovarský provoz ideální - je vysoce odolná a dobře vypadá. | Foto: Lucie UrbanZásadní je, aby detaily hrály dohromady. / Čedičová podlaha je pro pivovarský provoz ideální - je vysoce odolná a dobře vypadá. | Foto: Lucie Urban

České pivo ve světě

O tom, že pivní kultura je úspěšná i globálně, jsme se zmiňovali v úvodu článku. Aktuálně se například připravuje masivní projekt pivovaru v Asii, jehož základním koncepčním kamenem je krystal. „Inspirovali jsme se krystalem, protože český křišťál a obecně řemeslo je něco, co v této části světa hodně rezonuje,“ vysvětluje koncept projektu Miroslav.

Pivo je oblíbené všude ve světě - jedna z připravovaných realizací leží v daleké Asii. Další řešené pivovary jsou například ve Spojených arabských emirátech, Indii, Uzbekistánu, v Jordánsku či na Slovensku. | Foto: Lucie UrbanPivo je oblíbené všude ve světě - jedna z připravovaných realizací leží v daleké Asii. Další řešené pivovary jsou například ve Spojených arabských emirátech, Indii, Uzbekistánu, v Jordánsku či na Slovensku. | Foto: Lucie Urban

Ke každému projektu se snažíme přistupovat co nejvíce individuálně a velkou roli hraje právě jeho umístění. Jinak bude vypadat pivovar v Dubaji a jinak v Prešově. Vždy se snažíme využít místní materiály a suroviny, ale chceme do návrhu zahrnout i nějaký odkaz na naši zemi. České pivo je pořád velký pojem, který láká mnohé zájemce.

Technologické a designové lahůdky

Z Miroslavova nadšení je znát, že si v Minipivovarech Kraus dávají záležet na detailech. „Naše realizace se pokaždé snažíme ozvláštnit něčím, co jinde nenajdete. Pro jeden pivovar jsme vymysleli pojízdné vagónky s pivními tanky, které projíždí celou restaurací, aby je pak v pivovaru doplnili a poslali zpět do restaurace.“ Perličkou byla také studie pivovaru na pontonech či záměr vybudovat pivovar v kostele se hřbitovem. Zajímavostí je také jedinečné řešení modulárních pivovarů, které by klidně stálo za samostatný článek.

Každou svou realizaci tým 3+K Kraus s.r.o. opepří nějakou specialitkou. | Foto: Lucie UrbanKaždou svou realizaci tým 3+K Kraus s.r.o. opepří nějakou specialitkou. | Foto: Lucie Urban

Běžně pracují také s architekty – na kontě již mají spolupráci s Hutí architektury Martin Rajniš, se studiem OV-A nebo s architektkou Markétou Cajthamlovou. „Každý architekt má jiný jazyk a my se mu vždy rádi přizpůsobíme,“ říká Miroslav Kraus.

Firma Minipivovary Kraus na interiérech pivovarů spolupracuje i s architekty. | Foto: Lucie UrbanFirma Minipivovary Kraus na interiérech pivovarů spolupracuje i s architekty. | Foto: Lucie Urban

500+

Minipivovary Kraus mají na kontě reference z více než pětistovky pivovarů, takže je rozhodně z čeho vybírat a sedět u stolu bychom mohli dlouho. Není výjimkou, že se k firmě vrací také zákazníci, kteří chtějí svůj provoz rozšířit, nebo realizovat nový projekt. Tento rok přinese hned několik zajímavých akcí včetně pivovaru u Brna, v Bělé nad Radbuzou, v Odunci, několik realizací modulárních pivovarů či třeba zmiňovaného komplexu v Asii. S Miroslavem Krausem se tedy loučíme s přáním povedených realizací a s pivovarnickým pozdravem Dej Bůh štěstí.

Také už jste dostali chuť na pivo? | Foto: Lucie UrbanTaké už jste dostali chuť na pivo? | Foto: Lucie Urban

Článek vznikl v rámci placené spolupráce.

Související

Rodina, díky které v Kutné Hoře nejsou jen turistické pasti. Ciklerovi provozují v historickém městě kultovní restauraci i stylové apartmány
Interiér a architektura

Rodina, díky které v Kutné Hoře nejsou jen turistické pasti. Ciklerovi provozují v historickém městě kultovní restauraci i stylové apartmány

Veronika Pařízková - 8. 11. 2022

Nestavíme svoji značku jen na image, ale design je pro nás zásadní, říká Jan Martiník, ambasador rumu Eminente, jehož lahev získala cenu Pentawards
Produktový design

Nestavíme svoji značku jen na image, ale design je pro nás zásadní, říká Jan Martiník, ambasador rumu Eminente, jehož lahev získala cenu Pentawards

Tereza Bíbová - 22. 9. 2022

Gastronomie je pro ženy nefér, říká zakladatel restaurace Bockem na Smíchově, která sází i na haute cousine snídaně
Interiér a architektura

Gastronomie je pro ženy nefér, říká zakladatel restaurace Bockem na Smíchově, která sází i na haute cousine snídaně

Tereza Urban - 10. 3. 2022

job shop
Přerov lab
výstava czd
SHOP Snoubení