Ve 25 letech založila s kamarádkou Café Jen. Malý vršovický podnik dnes patří ke stálicím pražské gastro scény. Neztrácí energii ani po deseti letech fungování, a naopak navazuje dalším projektem, kterým je Vila 63.
O svém profesním životě měla Dominika Blažević poměrně jasnou představu. „Ke gastronomii a pohostinství jsem tíhla odjakživa, moje profesní cesta byla poměrně jistá. Po dokončení Vysoké školy ekonomické jsem vyrazila do Vídně, kde jsem nějakou dobu pracovala v restauraci hotelu Ritz-Carlton. Přišlo mi to jako důležitá zastávka před tím, než si otevřu něco svého,“ popisuje svou cestu, při které chtěla poznat, jestli by ji nebavila práce v rámci korporátu nebo větší firmy. Ale potvrdila si, že potřebuje být sama svým pánem.
Mladá žena pochází z Brna a původně si chtěla otevřít svůj podnik zde. Neměla ale tehdy štěstí na aktuální nabídky. Hledala tedy v Praze, až objevila prostor ve Vršovicích.
Dominika Blažević a Lenka Juchelková, Vila 63. | Foto: Jan Pernekr
Café Jen
Na své začátky Dominika vzpomíná s úsměvem. „Původně tady sídlil zverimex. Byl mi sympatický oblouk v interiéru, ale samotná místnost byla taková nora. To se nezměnilo, do prostoru se vstupuje po schodech dolů, ale podařilo se nám prostor prosvětlit a využít jeho potenciál na maximum. Rekonstrukci jsme tehdy zvládli z velké části svépomocí. Kdyby za mnou přišel někdo v 25 letech s nápadem na otevření kavárny dnes, tak bych mu nejspíš poradila, ať trochu počká a nechá se na chvíli zaměstnat, v ČR a po světě je spousta skvělých podniků. Navíc kapitál, který jsme měli před deseti lety, je optikou dnešní doby celkem úsměvný.“
Café Jen sídlí v ulici Kodaňská. | Zdroj: Café Jen
Za dobu existence se Café Jen stalo vyhlášeným podnikem v okolí, navštěvují ho místní obyvatelé, je ale také oblíbeným cílem turistů. „Chodí sem hodně lidí, co s námi vyrostli. Ráda říkám, že znám spoustu dětí, psů odmalička. Ve Vršovicích žije také hodně expatů a my jsme vždycky měli energický tým, který dobře mluví anglicky. Všichni se tady cítí dobře.“
Do Café Jen na kávu a něco sladkého. | Zdroj: Café Jen
Během 10 let fungování se toho hodně změnilo, ale autentická atmosféra podniku zůstala stejná. Posun podniku přineslo paradoxně období Covidu. V náročných chvílích bylo nutné uplatnit kreativitu. „Postupně jsme se posunuli z čistě snídaňového konceptu do rychlejší, ranní kavárny. Osobně mi to docela sedí, cítila jsem potřebu nějaké změny. Teď už jsou lidi zvyklí a těší mě, že ranní flow je hlavně o kafíčku a našich skvělých produktech, které si připravujeme kompletně sami,“ chválí si Dominika.
V nabídce je skvělá káva od oblíbených pražíren na bázi espressa a filtru, sezónní drinky, sendviče a koláče vlastní výroby. Součástí kavárny je také obchod s kávovými doplňky, výběrovou kávou a čaji, pivem a výrobky od dodavatelů, se kterými kavárna dlouhodobě spolupracuje, zkrátka takový lokální koloniál. Ve vlastní pekárně si chystají koláče, dorty a sendviče, které si návštěvníci mohou vychutnat v kavárně nebo objednat v rámci cateringu a svačiny do firem.
Café Jen oslavilo výročí. | Zdroj: Café Jen
Podnik oslavil 10 let provozu, k tomuto významnému jubileu si dopřál skvostný dárek. Celý tým se pustil do nového ambiciózního projektu, kterým je další prostor – prvorepubliková vila s kouzelnou zahradou na rozhraní Vinohrad a Vršovic. „O rozšíření kavárny jsem snila už dlouho, když přišla tato nabídka, bylo rozhodnuto. Oslovil mě náš stálý zákazník, kterému vila patří,“ říká Dominika, jež v té době měla teprve šestiměsíční dceru.
Vila 63
Impozantní vila s rozlehlou zahradou Dominiku okouzlila hned při první návštěvě. Nádherná lokalita v bezprostřední blízkosti proslulých modernistických vil, možnost dostat od začátku svobodu při realizaci. Začala se rodit Vila 63.
Vše se děje v etapách. Zatím proběhla první fáze rekonstrukce, při které byla upravena zahrada a přízemí budovy. Venkovní prostor sloužil v loňském roce pro pořádání soukromých eventů, akcí Café Jen a také pro pravidelné nedělní návštěvy veřejnosti. Zahrada prošla úpravou studia Partero, byly vytvořeny nové terasy pro posezení, atraktivitu prostředí dodávají designové lavice Hey a stoly Pedrali. Do zahrady byl umístěn dočasný bar, který vizuálně odkazuje na bar v Café Jen. V přízemí vzniklo gastronomické zázemí a toalety.
„Aktuálně pracujeme na další etapě rekonstrukce a moc se těším, až vilu v létě otevřeme,“ vypráví Dominika. Na projektu spolupracuje s architektkou Lenkou Juchelkovou ze studia Edit architects. To, že se znají z dřívějška, je náhoda, ale celému projektu to jen prospívá. „Lenka u nás v Jenu pracovala pár let při studiu architektury jako baristka, takže se známe opravdu dlouho a naše spolupráce je moc fajn.“
Dominika má ambiciózní vizi. Ačkoliv je projekt v začátcích, jejím snem by bylo zprovoznit celou třípatrovou vilu. Citlivě, s respektem k historické minulosti a charakteru budovy. „Je to krásný dům, provozovat v něm gastro provoz je ale rozhodně docela výzva. Zahrada je okouzlující, ale pokud ji využíváte od rána do večera, od pondělí do pátku, tak trpí. Mám pocit, že by se v tomto směru měl dům respektovat,“ doplňuje Dominika.
Otevření Vily 63 se plánuje v průběhu června.
Bar v zimní zahradě vizuálně odkazuje na bar v Café Jen. | Foto: Jan Pernekr