Café Jen si k 10 letům nadělilo nový projekt. Třípatrová impozantní Vila 63 ožije gastro provozem

Café Jen slaví 10 let a jeho zakladatelka Dominika Blažević zároveň pracuje na dalším gastro projektu v prvorepublikové vile. | Foto: Jan Pernekr Café Jen slaví 10 let a jeho zakladatelka Dominika Blažević zároveň pracuje na dalším gastro projektu v prvorepublikové vile. | Foto: Jan Pernekr

Ve 25 letech založila s kamarádkou Café Jen. Malý vršovický podnik dnes patří ke stálicím pražské gastro scény. Neztrácí energii ani po deseti letech fungování, a naopak navazuje dalším projektem, kterým je Vila 63.

O svém profesním životě měla Dominika Blažević poměrně jasnou představu. „Ke gastronomii a pohostinství jsem tíhla odjakživa, moje profesní cesta byla poměrně jistá. Po dokončení Vysoké školy ekonomické jsem vyrazila do Vídně, kde jsem nějakou dobu pracovala v restauraci hotelu Ritz-Carlton. Přišlo mi to jako důležitá zastávka před tím, než si otevřu něco svého,“ popisuje svou cestu, při které chtěla poznat, jestli by ji nebavila práce v rámci korporátu nebo větší firmy. Ale potvrdila si, že potřebuje být sama svým pánem.

Mladá žena pochází z Brna a původně si chtěla otevřít svůj podnik zde. Neměla ale tehdy štěstí na aktuální nabídky. Hledala tedy v Praze, až objevila prostor ve Vršovicích.  

Dominika Blažević a Lenka Juchelková, Vila 63. | Foto: Jan PernekrDominika Blažević a Lenka Juchelková, Vila 63. | Foto: Jan Pernekr

Café Jen

Na své začátky Dominika vzpomíná s úsměvem. „Původně tady sídlil zverimex. Byl mi sympatický oblouk v interiéru, ale samotná místnost byla taková nora. To se nezměnilo, do prostoru se vstupuje po schodech dolů, ale podařilo se nám prostor prosvětlit a využít jeho potenciál na maximum. Rekonstrukci jsme tehdy zvládli z velké části svépomocí. Kdyby za mnou přišel někdo v 25 letech s nápadem na otevření kavárny dnes, tak bych mu nejspíš poradila, ať trochu počká a nechá se na chvíli zaměstnat, v ČR a po světě je spousta skvělých podniků. Navíc kapitál, který jsme měli před deseti lety, je optikou dnešní doby celkem úsměvný.“ 

Café Jen sídlí v ulici Kodaňská. | Zdroj: Café JenCafé Jen sídlí v ulici Kodaňská. | Zdroj: Café Jen

Za dobu existence se Café Jen stalo vyhlášeným podnikem v okolí, navštěvují ho místní obyvatelé, je ale také oblíbeným cílem turistů. „Chodí sem hodně lidí, co s námi vyrostli. Ráda říkám, že znám spoustu dětí, psů odmalička. Ve Vršovicích žije také hodně expatů a my jsme vždycky měli energický tým, který dobře mluví anglicky. Všichni se tady cítí dobře.“ 

Do Café Jen na kávu a něco sladkého. | Zdroj: Café JenDo Café Jen na kávu a něco sladkého. | Zdroj: Café Jen

Během 10 let fungování se toho hodně změnilo, ale autentická atmosféra podniku zůstala stejná. Posun podniku přineslo paradoxně období Covidu. V náročných chvílích bylo nutné uplatnit kreativitu. „Postupně jsme se posunuli z čistě snídaňového konceptu do rychlejší, ranní kavárny. Osobně mi to docela sedí, cítila jsem potřebu nějaké změny. Teď už jsou lidi zvyklí a těší mě, že ranní flow je hlavně o kafíčku a našich skvělých produktech, které si připravujeme kompletně sami,“ chválí si Dominika.

V nabídce je skvělá káva od oblíbených pražíren na bázi espressa a filtru, sezónní drinky, sendviče a koláče vlastní výroby. Součástí kavárny je také obchod s kávovými doplňky, výběrovou kávou a čaji, pivem a výrobky od dodavatelů, se kterými kavárna dlouhodobě spolupracuje, zkrátka takový lokální koloniál. Ve vlastní pekárně si chystají koláče, dorty a sendviče, které si návštěvníci mohou vychutnat v kavárně nebo objednat v rámci cateringu a svačiny do firem.

Café Jen oslavilo výročí. | Zdroj: Café JenCafé Jen oslavilo výročí. | Zdroj: Café Jen

Podnik oslavil 10 let provozu, k tomuto významnému jubileu si dopřál skvostný dárek. Celý tým se pustil do nového ambiciózního projektu, kterým je další prostor – prvorepubliková vila s kouzelnou zahradou na rozhraní Vinohrad a Vršovic. „O rozšíření kavárny jsem snila už dlouho, když přišla tato nabídka, bylo rozhodnuto. Oslovil mě náš stálý zákazník, kterému vila patří,“ říká Dominika, jež v té době měla teprve šestiměsíční dceru.

Vila 63

Impozantní vila s rozlehlou zahradou Dominiku okouzlila hned při první návštěvě. Nádherná lokalita v bezprostřední blízkosti proslulých modernistických vil, možnost dostat od začátku svobodu při realizaci. Začala se rodit Vila 63.

Vila 63. | Foto: Jan PernekrVila 63. | Foto: Jan Pernekr

Vše se děje v etapách. Zatím proběhla první fáze rekonstrukce, při které byla upravena zahrada a přízemí budovy. Venkovní prostor sloužil v loňském roce pro pořádání soukromých eventů, akcí Café Jen a také pro pravidelné nedělní návštěvy veřejnosti. Zahrada prošla úpravou studia Partero, byly vytvořeny nové terasy pro posezení, atraktivitu prostředí dodávají designové lavice Hey a stoly Pedrali. Do zahrady byl umístěn dočasný bar, který vizuálně odkazuje na bar v Café Jen. V přízemí vzniklo gastronomické zázemí a toalety.

Vila 63. | Foto: Jan PernekrVila 63. | Foto: Jan Pernekr

„Aktuálně pracujeme na další etapě rekonstrukce a moc se těším, až vilu v létě otevřeme,“ vypráví Dominika. Na projektu spolupracuje s architektkou Lenkou Juchelkovou ze studia Edit architects. To, že se znají z dřívějška, je náhoda, ale celému projektu to jen prospívá. „Lenka u nás v Jenu pracovala pár let při studiu architektury jako baristka, takže se známe opravdu dlouho a naše spolupráce je moc fajn.“

Dominika má ambiciózní vizi. Ačkoliv je projekt v začátcích, jejím snem by bylo zprovoznit celou třípatrovou vilu. Citlivě, s respektem k historické minulosti a charakteru budovy. „Je to krásný dům, provozovat v něm gastro provoz je ale rozhodně docela výzva. Zahrada je okouzlující, ale pokud ji využíváte od rána do večera, od pondělí do pátku, tak trpí. Mám pocit, že by se v tomto směru měl dům respektovat,“ doplňuje Dominika.

Otevření Vily 63 se plánuje v průběhu června.

Bar v zimní zahradě vizuálně odkazuje na bar v Café Jen. | Foto: Jan PernekrBar v zimní zahradě vizuálně odkazuje na bar v Café Jen. | Foto: Jan Pernekr

Související

Prodává Pražanům proklatě dobré kuře. Spolumajitel restaurací KRO stojí za podniky, které dnes patří k nejlepším v metropoli
Ostatní

Prodává Pražanům proklatě dobré kuře. Spolumajitel restaurací KRO stojí za podniky, které dnes patří k nejlepším v metropoli

Tereza Bíbová - 22. 2. 2024 - 11 min.

Bistra, ze kterých se vám nebude chtít domů. Vybíráme místa, kde občerství váš žaludek i ducha
Interiér a architektura

Bistra, ze kterých se vám nebude chtít domů. Vybíráme místa, kde občerství váš žaludek i ducha

Tereza Bíbová - 19. 11. 2021 - 9 min.

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 1. díl
Interiér a architektura

Kde káva voní designem. 10 nových pražských kaváren, které si zamilujete – 1. díl

Klára Rokosová - 9. 1. 2019 - 10 min.

MYP 2024
Design do uší
Fotograf 2024
Štěpí soutěž