Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Dům z konopného betonu stojí v Buchlovských horách | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice Dům z konopného betonu stojí v Buchlovských horách | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Byl postavený z konopného betonu a energii čerpá z těžby kryptoměn. Dům v pohoří Chřiby ukazuje, co možná bude v budoucnosti běžné

Vyrostl na louce mezi bukovými lesy Buchlovských hor, dům s plochou kvetoucí střechou, poměrně nápadnými velkými okny a terasou po celém svém obvodu. Co ale na první pohled člověk nepozná a co je na tomto domě mnohem zajímavější, je, že byl vystavěn z konopného betonu a jako zdroj tepla využívá těžby kryptoměn.

Dům, který splyne se svým okolím, taková byla idea investora Ondřeje Koníčka, který se rozhodl pro výstavbu rodinného domu v pohoří Chřiby. Původní myšlenka byla vystavit zde pouze sezónní obydlí v podobě chaty, nakonec se ale rozhodl pro dům, který by využíval celoročně, i proto chtěl použít na jeho stavbu takový materiál, který by odolal i extrémním teplotám. Svými vlastnostmi ho zaujal konopný beton, u nás materiál používaný stále jen zřídka, přizval si proto k projektu architektku Linu Bellovičovou, která mu pomohla nápad zrealizovat.

Konopný beton u nás zatím není příliš rozšířený. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceKonopný beton u nás zatím není příliš rozšířený. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Jak sama architektka přiznává, práce s konopím byla pro ni velká výzva. V České republice zatím chybí více takových projektů, a tím pádem i znalosti a zkušenosti s tímto materiálem. V posledních letech spolu se zájmem o ekologii ve spojení s architekturou ale stoupá i zájem o tento materiál. A to je dobře, jelikož má řadu výhod, například při petrifikaci spaluje oxid uhličitý, dýchá a je odolný proti ohni i škůdcům, má také skvělé izolační vlastnosti a je recyklovatelný.

Lina nám také popsala celý proces zpracování konopí: „Na louce můžete vysadit technické konopí, velmi rychle rostoucí rostlinu, která dokáže vyčistit půdu, následně ji sklidíte. Stonky zpracujete na pazdeří pro stavbu domu a zbytek můžete věnovat pro léčebné účely. Pazdeří se musí smíchat s pojivem, aby se mohlo hutnit do bednění nebo stříkat. Kromě úžasných vlastností, o kterých jsem již mluvila, je skvělé, že si stěny může kdokoliv postavit sám. A tak si jej Ondřej s kamarády a rodinou taky sám postavil. A zasadil desítky stromů kolem domu a udělal zahradu na střeše.“

Dům stojí na samotě v Buchlovských horách. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceDům stojí na samotě v Buchlovských horách. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Splynout s okolím

Pozemek domu se nachází v Buchlovských horách uprostřed lesů a luk, jeho celková výměra je asi 20 000 m2. Parcelu měl Ondřej ve svém vlastnictví a původně zde chtěl mít chatu, jelikož měl před výstavbou domu ve zvyku žít střídavě ve městě a na chalupě svých rodičů, která se nachází nedaleko parcely domu. Nakonec se rozhodl pro obydlí, které by mohl využívat celoročně, podmínkou projektu domu ale bylo, aby byl v co největším kontaktu s přírodou, byl ekologický a aby v něm byla fotokomora, kde Ondřej rád tráví zimní večery.

Proti původním plánům lze dům obývat celoročně. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceProti původním plánům lze dům obývat celoročně. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Dům je koncipován jako dvě samostatné hmoty spojené volným prostorem a plochou střechou, která celý dům sjednocuje. Uprostřed domu se nachází hlavní obytná místnost tvořená kuchyní a společenskou místností, odtud se vchází do dvou samostatných ložnic a koupelny. Dům má kromě přízemního patra ještě suterén, kde je umístěna fotokomora, společenská místnost a technické zázemí. Vstup do suterénu je umístěn ve formě odsunovací desky na podlaze zastřešené terasy, ta obíhá kolem celého domu.

Pocitu splynutí s přírodou pomáhají i velkoformátová okna. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NicePocitu splynutí s přírodou pomáhají i velkoformátová okna. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Majitel chtěl trávit co nejvíce času ve spojení s přírodou, i proto jsou na fasádě umístěna velkoformátová okna s jedinečnými průhledy do okolní krajiny. Ta, která jsou umístěna ve středové části, jdou navíc zasunout do interiérové předstěny a bezbariérově tak propojí interiér s exteriérem. Dalším propojovacím prvkem je plochá střecha, která je pokryta zeleným kobercem, a tak dokonale splývá se svým zeleným prostředím. Jedním ze záměrů architektky totiž také bylo, aby dům postupem času srostl se svým okolím a svou přítomností narušoval okolní přírodu co možná nejméně.

Celý dům lemuje terasa, ze které je vstup do suterénu. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceCelý dům lemuje terasa, ze které je vstup do suterénu. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Interiér na míru

Výhodou domu je jeho maximální využití zastavěné plochy, na celkové ploše domu, která činí cca 160 m2 včetně suterénu, nenajdete žádné chodby ani slepá místa. Veškeré vybavení je zde proto navrženo na míru, aby se maximalizovala velikost úložného prostoru. Vestavěné skříně tvoří zároveň oddělující stěny mezi místnostmi a nabízejí tak dostatečné množství úložného prostoru. Současně skříně ukrývají veškeré zařízení domácnosti, jako například pračku a sušičku včetně potřebné drogerie, v kuchyni je to zase třeba kávovar nebo myčka. V této místnosti jsou skříně doplněny ještě kuchyňskou linkou vyrobenou z nerezové oceli, na jejíž výrobě se podílel sám majitel s jedním ze svých přátel. Podobně je na míru navržena i koupelna, kde je umístěna také velká betonová vana zapuštěná v podlaze, a i z této místnosti se nabízí výjimečné výhledy do okolní krajiny.

Vestavěné skříně vymezují prostor a v domě nenajdete žádné chodby. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceVestavěné skříně vymezují prostor a v domě nenajdete žádné chodby. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Vytápění pro 21. století

Konopný beton ale není jedinou zvláštností tohoto domu. Například v suterénu je umístěno vytápění, které zde probíhá díky několika umístěným grafickým kartám, ty jsou určeny pro těžbu kryptoměn, během tohoto procesu vzniká totiž velké množství tepla, které se dá zužitkovat právě k vytápění. Při běžných denních činnostech ale majitel využívá i dalších technologií, například řada funkcí domu je zde ovládána přes mobilní telefon.

Interiér na míru | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceInteriér na míru | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Celkové náklady na realizaci objektu se pohybují okolo pěti milionů korun a stavba primárně slouží jako rodinný dům. Jeho majitelé ale věří, že dům bude stárnout s nimi a měnit svou náplň podle potřeby. V budoucnu se tak možná promění v chatu pro rekreaci a ve finále se stane sídlem pro strávení příjemného důchodu.

Na výrobě kuchyňské linky se podílel i majitel domu Ondřej Koníček. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play NiceNa výrobě kuchyňské linky se podílel i majitel domu Ondřej Koníček. | Zdroj: archiweb.cz, foto: Boys Play Nice

Další články