Zavřít

Milí designéři,
chceme zjistit, jak vám novinky o vašem oboru zprostředkovat co nejlépe.

Pomozte nám zodpovězením 7 otázek
Obklopeni horami a designem, Pec pod Sněžkou | Zdroj: Lexxus Obklopeni horami a designem, Pec pod Sněžkou | Zdroj: Lexxus

Bydlet s designem. Dokonalá místa, kde bude chtít žít každý, kdo má vkus

Informace o zajímavých interiérech a stavbách vám přinášíme pravidelně. Často jde o místa, kam lze nahlédnout jen prostřednictvím článku, někde můžete strávit pár chvil nebo několik nocí. Rozhodli jsme se udělat změnu. Chceme vám více přibližovat místa, která by se mohla stát vaším domovem. Poohlížíte se po novém místě k životu, nebo se chcete zatím jen inspirovat? Právě vám jsou určené následující řádky.

Obklopeni mraky a sluncem

Nejdřív se vydáme do pražských Horních Počernic, na území původní historické obce Chvaly. Toto místo se stalo dokonalým útočiště pro impozantní vilu, která svým konceptem pomáhá naplnit několik potřeb – touhu po soukromí, pohodlí a přiblížení se přírodě.

Obklopeni mraky a sluncem, vizualizace  | Zdroj: LexxusObklopeni mraky a sluncem, vizualizace | Zdroj: Lexxus

Architektura budovy je dílem italského architekta Alessandra Corrò, realizace se ujala firma Lago. Možná nabudete dojmu, že jste se opravdu ocitli ve slunné Itálii. Několikaúrovňová novostavba navržená s myšlenkou zapadnout do prostředí přírodně svažitého pozemku těží ze svého rozvržení. Celková vnitřní rozloha 448 m² napovídá, že není potřeba se nikterak uskrovňovat. Jednotlivé zóny jsou rozloženy do třech podlaží, příjemným bonusem je vlastní výtah.  

Otevřená dispozice navazuje atmosféru svobody a harmonie díky prosklené fasádě v horním patře. Ta je tvořena prosklenými stěnami spolu s obkladem ze sibiřského modřínu, betonová stěrka v prostředním podlaží je obložena rovněž dřevem, pro přízemí byl vybrán přírodní kámen. Kombinace s kamenem, použitým rovněž na opěrné sloupy, dokresluje celkový dojem z této budovy.

Obklopeni mraky a sluncem, vizualizace  | Zdroj: LexxusObklopeni mraky a sluncem, vizualizace | Zdroj: Lexxus

V horním patře přechází obývací pokoj s kuchyňským koutem plynule ve vzdušnou terasu. Otevřená dispozice je rozdělena pouze jednou příčkou na denní a noční část. Pocit lehkosti přinášejí okna puristického vzhledu, která umožňují celý jižní roh otevřít a vnitřní prostor tak rozšířit o prostornou terasu s termálním bazénem.

Italský designový nábytek Lago koresponduje s podlahou z masivního dubu. Koupelny jsou řešeny betonovou stěrkou v kombinaci s keramickou dlažbou, propojení jedné z nich s prostorem ložnice nabízí dokonalé pohodlí.

Na okraji Dobříše

Na další místo se vydáme několik kilometrů za Prahu do města Dobříš. Mezi nejvýznamnější pamětihodnosti tohoto města patří rokokový Zámek Dobříš vyznačující se výraznou fasádou, bezprostředně u něj je francouzský park, který patří mezi nejhezčí parky v Čechách. První písemná zmínka o městě Dobříš je z roku 1252, přímo ve městě se nacházejí také rybníky Papež a Koryto. 

 Za Větrníkem, Dobříš | Zdroj: Lexxus Za Větrníkem, Dobříš | Zdroj: Lexxus

V této lokalitě navrhla architektonická kancelář BOQ architekti moderní a neotřelý koncept rodinných domů Za VětrníkemKomplex budov s vlastní zahradou působí jednotným dojmem, v lokalitě je navrženo několik typů domů lišící se především svou velikostí. Dispozice je semknutá, odehrávající se na čtvercovém či obdélníkovém půdoryse.

Zvolená architektura koresponduje s okolní přírodou, zároveň svým obyvatelům zajišťuje dostatek prostoru a pocit soukromí. Jednoduché elegantní geometrické tvary byly zasazeny do zeleně, domy jsou z několika stran obklopeny lesem a množstvím rostlin.

 Za Větrníkem, Dobříš | Zdroj: Lexxus Za Větrníkem, Dobříš | Zdroj: Lexxus

Propojení s přírodou a vnitřními prostory umocňují zvolené celoskleněné posuvné dveře. Interiér se vyznačuje souladem barevnosti a zvolených materiálů. Bílé stěny korespondují s vícevrstvou podlahou v provedení DUB, zvolené dveře ve dvou variantách – klasické bílé a celoskleněné posuvné – jemně doplňují celkový koncept.

V koupelnách a toaletách je využita kombinace šedé keramické dlažby spolu s bílými doplňky firmy LAUFEN. Designové umyvadlo s vylepšeným keramickým povrchem Laufen Clean Coat nebo efektní oválné umyvadlo v kombinaci s elegantní deskou od firmy Naturel vytváří z koupelny oázu pro hygienu s nádechem designu. 

Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou je významným horským střediskem zimní i letní rekreace a centrem cestovního ruchu. Je zde oblíbený lyžařský areál, na území obce se nachází také nejvyšší hora České republiky Sněžka a také Studniční hora. My se vydáme přímo pod sjezdovku Javor v Peci pod Sněžkou. Jedním z bonusů této novostavby je právě strategické umístění – k budově je možné sjet na lyžích přímo z Javoru. Místo ale zároveň poskytuje soukromí, je totiž ukryto v lese ve svahu nad Vlčím potokem, stranou od turistického ruchu.

Pec pod Sněžkou | Zdroj: LexxusPec pod Sněžkou | Zdroj: Lexxus

Trojpodlažní budova je řešená tak, aby decentně zapadla do celé krajiny, dopomáhá k tomu jak samotná architektura, tak i zvolený dřevěný obklad. Vizuální propojení s přírodou umožňuje několik oken, v části kuchyně je navíc prosklená část podél celé kuchyňské linky, zajímavým prvkem jsou také stropní okna.

Interiér je laděn v kombinaci šedého betonu s přírodním dřevem, což vytváří jednoduchý prostor bez zbytečně rušivých detailů. Vyniká tak sama podstata budovy, dojem z prostoru umocňují vysoké stropy otevřené do výšky dvou podlaží domu a prosklení celé jižní fasády druhého patra.

Pec pod Sněžkou | Zdroj: LexxusPec pod Sněžkou | Zdroj: Lexxus

Kuchyňská linka je vybavená žulovou pracovní deskou, celý prostor je doplněn na míru vestavěnými šatními skříněmi. V koupelnách se vyjímají designovnová umyvadla umístěná na žulových deskách a rozměrné dešťové sprchy, prostor dotváří stěny dekorovány šedou stěrkou.

První patro obsahuje prostorný dětský pokoj s koupelnou s vanou a zónu rodičů s ložnicí, vlastní šatnou a koupelnou s rozměrným sprchovým koutem. Druhé patro je řešeno jako otevřený prostor zahrnující funkce kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Je zde také umístěn druhý vstup do domu, díky kterému lze vyjít z kuchyně na navazující jižní terasu obklopenou menší loukou následovanou smrkovým lesem nad domem.

Více podrobností a inspirace naleznete na webových stránkách Lexxus.

Galerie

Další články